• Πολιτική

    Επιμένει στα περί εικονικής συμφωνίας η πλευρά Καλογρίτσα: «Αδιάσειστα τα στοιχεία»

    • NewsRoom
    Χρήστος Καλογρίτσας

    Χρήστος Καλογρίτσας. Επιχειρηματίας


    Για «ψευδείς παραστάσεις» ενώπιον ελληνικών και ξένων δικαστηρίων, «παρά τις επανειλημμένες έγγραφες προσκλήσεις» που προηγήθηκαν προκειμένου «να συμμορφωθεί στα επιτασσόμενα εκ του νόμου», κατηγορεί την λιβανέζικη εταιρεία CCC ο εκπρόσωπος των θιγόμενων εταιρειών του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, πληρεξούσιος δικηγόρος κ. Δημήτρης Λουβερδής.

    Σε σχετική δήλωσή του, ο ίδιος επισημαίνει ότι «τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πού και με υποδείξεις ποιών διατέθηκαν τα κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ προς προώθηση και προσαύξηση της αξίας Εντύπου φίλα διακείμενου στην κατά τον οικείο χρόνο Κυβέρνηση» είναι «αδιάσειστα» και «θα προσκομιστούν αρμοδίως στις Δικαστικές Αρχές».

    Υπογραμμίζεται επίσης ότι «τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αληθινή συμφωνία και κυρίως τα μέρη που πραγματικά συνήψαν αυτήν, όπως άλλωστε αυτά αναδεικνύονται και από τα κατατεθέντα mail, είναι αδιάσειστα και θα αναδειχθούν στο πλαίσιο της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας».

    Ακολουθεί η δήλωση του εκπροσώπου των θιγόμενων εταιρειών Χ. Καλογρίτσα:

    Tι έγραφε τo email με τις αναφορές σε «Λευκό Οίκο» και η «White Porscha»

    Υπενθυμίζεται πως το email στο οποίο αναφέρεται ο πληρεξούσιος δικηγόρος των εταιρειών Καλογρίτσα φέρεται να εστάλη από υπεύθυνο της εταιρείας CCC προς τον Κυριάκο Τόμπρα που ενεργούσε για λογαριασμό του επιχειρηματία-εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα και ανέφερε τα εξής: «Ο επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος, και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των “φίλων” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνουμε σε αυτή τη φόρμουλα. Η προκαταβολή θα πάει σε “φίλους” στα Η.Α.Ε. (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και εκείνοι με τη σειρά τους θα την στείλουν τοπικά».

    Σε αγωγή που εκδικάστηκε την Τετάρτη 1η Ιουλίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ο Χρήστος Καλογρίτσας υποστηρίζει ότι έλαβε «υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και την καθοδήγηση του White House» 3 εκατ. ευρώ από τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC του Σάμερ Χούρυ, ως προκαταβολή για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.

    Όταν ρωτήθηκαν οι δικηγόροι του Καλογρίτσα (παρουσία του ιδίου) ποιο είναι το «White House», απάντησαν στο δικαστήριο ότι πρόκειται για το Μέγαρο Μαξίμου και τον Νίκο Παππά.

    Η αποκάλυψη έγινε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Ευελπίδων, όπου συζητήθηκε η αστική διαφορά της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company llc (CCC) κατά της εταιρείας «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα. Η αλλοδαπή εταιρεία είναι ο επιχειρηματικός κολοσσός CCC της λιβανέζικης οικογένειας Χούρυ, με έδρα το Μαρούσι.

    Η εταιρεία έχει προσφύγει κατά του κ. Καλογρίτσα απαιτώντας την πληρωμή 3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε προκαταβολή που έλαβε η εταιρεία «Τοξότης» ως υπεργολάβος, για ένα mall που έχτιζε η CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Ωστόσο, η πλευρά Καλογρίτσα αρνείται το χρέος και υποστηρίζει ότι τα χρήματα τα πήρε η εταιρεία «Τοξότης» «υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και καθοδήγηση του… White House».

    Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είχε πάρει ως υπερθεματιστής τη δεύτερη άδεια που δημοπρατήθηκε.

    Εκείνη την εποχή η τότε αντιπολίτευση ρωτούσε «πού τα βρήκε τα λεφτά;» χωρίς να λαμβάνει απάντηση. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ήρθε η ώρα να κατατεθεί το ποσό για την τηλεοπτική άδεια, η πλευρά Καλογρίτσα ζήτησε 48ωρη προθεσμία, ένα αίτημα το οποίο ωστόσο απερρίφθη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την διαδικασία και την άδεια να πάρει ο Ιβάν Σαββίδης, ως επιλαχών.

    Ο Καλογρίτσας επρόκειτο να καλύψει το ποσό για την αγορά της τηλεοπτικής άδειας (52,6 εκατ. ευρώ) μέσω τράπεζας με εγγύηση ένα αγροτεμάχιο – βοσκοτόπι στην Ιθάκη. Ωστόσο, το βοσκοτόπι, έκτασης 5 στρεμμάτων, εμφανιζόταν να ανήκει σε άλλον ιδιοκτήτη, ενώ ένα μέρος εμφανιζόταν να διεκδικεί και ο Δήμος.

    Η εταιρεία«Τοξότης» είχε παρουσία 30 ετών στο χώρο των κατασκευών.

    Ωστόσο, επί ΣΥΡΙΖΑ έλαβε αναθέσεις για αρκετά μεγάλα έργα, για το λόγο αυτό ο Χρήστος Καλογρίτσας χαρακτηρίστηκε και «κόκκινος εργολάβος».

    Τα έργα όμως δεν προχωρούσαν λόγω οικονομικής δυσπραγίας της εταιρείας και τελικά η «Τοξότης» δήλωσε πτώχευση λόγω προβλημάτων ρευστότητας.

    Οι αποκαλύψεις Τόμπρα

    Σημαντικές αποκαλύψεις για το κανάλι Καλογρίτσα, που έφερε τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ από το Μέγαρο Μαξίμου, έκανε ο οικονομολόγος που ενεργούσε για λογαριασμό του επιχειρηματία, Κυριάκος Τόμπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

    Ειδικότερα, «το θέμα ήταν πώς θα χρηματοδοτηθούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής, για να μπορεί ο Καλογρίτσας να συμμετέχει στο διαγωνισμό» για την άδεια τηλεοπτικού σταθμού, επιβεβαίωσε ο κ. Τόμπρας, που ενεργούσε για λογαριασμό του Χρήστου Καλογρίτσα στη συμφωνία με τον κατασκευαστικό κολοσσό CCC, επισημαίνοντας μάλιστα πως η επένδυση ήταν «πάνω από 50 εκατ. ευρώ».

    Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star, ο Κυριάκος Τόμπρας σημείωσε ότι «η επένδυση ήταν σε δύο φάσεις», καθώς ήταν «πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ» και πρόσθεσε ότι η πρώτη φάση, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, περιλάμβανε την κατάθεση 3 εκατομμυρίων για την εγγυητική και «τα υπόλοιπα 22 για να μπορέσει να στηθεί το κανάλι και την πρώτη δόση», ενώ στη δεύτερη φάση, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, θα προχωρούσε η λειτουργία της «επένδυσης». Ακόμα, ο κ. Τόμπρας ανέφερε πως «ήξερε όλη η Ελλάδα πως ο Καλογρίτσας, δηλαδή το διάστημα εκεί θα πρέπει να ξέρετε, από το 2014 και το 2015 και το 2016, οι τραπεζικοί λογαριασμοί (σ.σ. του κ. Καλογρίτσα) ήταν όλοι δεσμευμένοι» από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και το ΣΔΟΕ.

    Όσον αφορά την ορολογία της «επένδυσης» επιβεβαίωσε ότι το «White House», το οποίο αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά Καλογρίτσα, δεν είναι άλλο από το Μέγαρο Μαξίμου. «Έτσι το λέγανε μεταξύ τους, ναι, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε ο κ. Τόμπρας, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την έκβαση της υπόθεσης. «Μετά από τόσα χρόνια έχασα το χρόνο μου με δύο ηλίθιους, για να σας πω ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα, που κατάφεραν να είναι στα δικαστήρια και να είναι κρεμασμένοι στα μανταλάκια στις εφημερίδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Αυτό το μεγάλο κατόρθωμα έκαναν», είπε, «με το αποτέλεσμα να είναι να τρέχω τώρα γιατί δύο χαζοί, αντί να βρουν άκρη για 3 εκατομμύρια, πήγαν και κρεμάστηκαν στα μανταλάκια».



    ΣΧΟΛΙΑ