• Πολιτική

    Εκρέμ Ιμάμογλου: Στην Αθήνα ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν – Συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη

    • Νένα Σώκου
    Εκρέμ Ιμάμογλου: Στην Αθήνα ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν - Συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη

    Κυριάκος Μητσοτάκης- Εκρέμ Ιμάμογλου


    Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, προσκεκλημένος του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

    Ο κ. Ιμάμογλου και ο κ. Μπακογιάννης θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 13:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ποιος είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου

    Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είναι πολιτικός με φιλοδοξίες και θεωρείται ο μεγάλος αντίπαλος του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εξάλλου και ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας από τον θώκο του δημάρχου Κωνσταντινούπολης (1994-1998) ξεκίνησε την μακρά πορεία στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας.

    Υπό αυτή την έννοια η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποκτά και έναν πολιτικό συμβολισμό, πέραν της εθιμοτυπίας.

    Κάι μάλιστα σε μια συγκυρία κατά την οποία η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητά της, ενώ μάλιστα ο ίδιος ο Ερντογάν προαναγγέλλει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη χωρίς να υπάρχει επισήμως τέτοιο αίτημα.

    Ο γεννημένος στην Τραπεζούντα δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Τουρκία.

    Η νίκη του στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019 επικράτησε με διαφορά 13.000 ψήφων έναντι του αντιπάλου του από το κόμμα του Ερντογάν και πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Όμως, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε να επαναληφθούν οι εκλογές κατόπιν αιτήματος του κόμματος του Ερντογάν. Οι επαναληπτικές εκλογές έγιναν στις 23 Ιουνίου του 2019 και ο Ιμάμογλου βγήκε και πάλι νικητής.

    Το πρόγραμμα στην Αθήνα

    Ο κ. Ιμάμογλου θα επισκεφθεί στις 11:15 το Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, όπου θα συναντηθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη.

    Στις 13:00 οι δύο δήμαρχοι θα επισκεφθούν το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχουν συνάντηση διάρκειας μισής ώρας με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Το απόγευμα, ο Κώστας Μπακογιάννης θα συνοδεύσει τον κ. Ιμάμογλου σε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ενώ στις 21.00 θα επισκεφθούν το Ηρώδειο προκειμένου να παρακολουθήσουν μαζί την παράσταση «Monica Bellucci, Maria Callas: Letters and Memories».

    Επίσης, ο κ. Ιμάμογλου θα επισκεφθεί την Αρχαία Αγορά και -συνοδεία του Δημάρχου Αθηναίων- την περιοχή της πλατείας Συντάγματος και το Ζάππειο, προκειμένου να δουν τα έργα αστικής ανάπλασης που πραγματοποιούνται στην περιοχή.

    Στις 16.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην έκθεση «Portals» του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, στη Λένορμαν.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τα νέα σχέδια του Βασίλη Φουρλή για το ΙΚΕΑ στο Τhe Μall Athens

    Aegean: Στο φουλ οι μηχανές για ένα ισχυρό 2022 – Η στρατηγική του Ευτύχη Βασιλάκη



    ΣΧΟΛΙΑ