• Πολιτική

    Εκλογές: Στο 84,7% η πιθανότητα νίκης της ΝΔ «λένε» οι αποδόσεις των στοιχημάτων – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Ανδρουλάκης (ΔΕΘ)

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας – Νίκος Ανδρουλάκης


    Ακλόνητο φαβορί για την επικράτησή της στη «μάχη» της κάλπης, θεωρείται η Νέα Δημοκρατία. Καθώς η πρωτιά της συγκεντρώνει πιθανότητες 84,7%.

    Η υπεροχή της Ν.Δ μεταφράζεται σε μια …καθαρή νίκη. Αφού το να υπερισχύσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά τουλάχιστον 2,75 ποσοστιαίων μονάδων, είναι κάτι που έχει 66,7% πιθανότητα επιβεβαίωσης.

    Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η «ετυμηγορία» των στοιχηματικών εταιρειών, οι οποίες ανάμεσα στα άλλα παιζόμενα γεγονότα, περιλαμβάνουν πλέον και τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Επί της ουσίας οι προσφερόμενες αποδόσεις των μπουκμέικερς  ακολουθούν τον ίδιο δρόμο που έχουν χαράξει οι δημοσκοπήσεις. Οι οποίες χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση «βλέπουν» την πρωτιά της Ν.Δ στις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής.

    Σε αντίθεση με τους δημοσκόπους τα εκλογικά στοιχήματα έχουν ένα ξεχωριστό ειδικό βάρος, με την έννοια ότι διακυβεύοντα χρήματα. Γεγονός που κάνει τις αποδόσεις πιο μετρημένες, αφού μια λανθασμένη αξιολόγηση στη ροή των δεδομένων, μπορεί να επιφέρει οικονομική ζημιά.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες η πρωτιά της Ν.Δ στις εκλογές πληρώνει 1,18 φορές το κάθε ένα ευρώ πονταρίσματος, από τη στιγμή φυσικά που θα επιβεβαιωθεί το στοίχημα. Δηλαδή αν παίξει κάποιος 100 ευρώ θα λάβει 118 ευρώ.

    Η εν λόγω απόδοση κρύβει μέσα της και τις πιθανότητες που έχει να επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο γεγονός. Αυτό προκύπτει αν διαιρεθεί το 100 , το οποίο είναι απόλυτο ποσοστό επιβεβαίωσης, με το προσφερόμενο 1,18 της απόδοσης (100/1,18 = 84,7).

    Από την άλλη πλευρά η εκλογική νίκη του Σύριζα δίνει απόδοση 4,25 φορές το ποσό του πονταρίσματος. Στην περίπτωση αυτή η υπολογιζόμενη πιθανότητα επαλήθευσης ανέρχεται στο 23,5%.

    Στα ποσοστά των πιθανοτήτων συνυπολογίζονται και τα περιθώρια κέρδους που έχουν ορίσει οι στοιχηματικές εταιρείες. Στην προκειμένη περίπτωση των αποδόσεων που έχουν οι πρωτιές της Ν.Δ και του Σύριζα, η γκανιότα των διοργανωτών υπολογίζεται στο 8,2%. Καθώς αν προστεθούν τα δύο ποσοστά επαλήθευσης ξεπερνούν το 100 και φτάνουν στο 108,2.

    Οι μπουκμέικερς από την πλευρά τους έχουν κι άλλες δικλείδες ασφαλείας. Φράζοντας το δρόμο σε όσους τυχόν δοκιμάσουν να ποντάρουν μεγάλα ποσά, στοχεύοντας σε σημαντικά κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1,18 της Ν.Δ σημαίνει απόδοση 18% επί του ποσού του αρχικού πονταρίσματος ενός παίκτη.

    Για τα υπόλοιπα κόμματα, για το οποία οι πιθανότητες να κόψουν πρώτα ο νήμα των εκλογών είναι από απειροελάχιστες έως μηδενικές, οι αποδόσεις ανεβαίνουν στα ύψη. Έτσι η νίκη του ΠΑΣΟΚ πληρώνει 250 φορές το ποσό που θα πονταριστεί,  ενώ για τα μικρότερα κόμματα οι αποδόσεις κινούνται από το… 1.500 έως το 2.000.

    Καθαρή πρωτιά και με χάντικαπ 2,75 μονάδων

    Όμως, οι στοιχηματικές, που νόμιμα δραστηριοποιούνται στη χώρα, προσφέρουν και την επιλογή του χάντικαπ για τη Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τη Ν.Δ έχει οριστεί το -2,75% και για τον Σύριζα το 2,75%. Αυτό σημαίνει ότι από το πραγματικό ποσοστό που θα πάρουν στις κάλπες θα αφαιρεθούν ή θα προστεθούν 2,75 ποσοστιαίες μονάδες.

    Σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ είναι στη θέση του μεγάλου φαβορί, αφού έχει απόδοση 1,50,που μεταφράζεται σε πιθανότητες 66,7% για την επιβεβαίωσή του. Δηλαδή αν το εκλογικό ποσοστό της Ν.Δ αφαιρεθούν οι 2,75 μονάδες και πάλι θα είναι πρώτη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή στο ποσοστό που θα λάβει ο Σύριζα προστεθούν κι άλλες 2,75 μονάδες, με το άθροισμα να υπερβαίνει το εκλογικό ποσοστό της Ν.Δ , τότε η απόδοση διαμορφώνεται στο 2,50. Με τις πιθανότητες επιβεβαίωσης να είναι στο 40%.

    Το θολό τοπίο και τι παίζεται με τα μικρότερα κόμματα

    Προσώρας οι μπουκμέικερς δεν προσφέρουν στοιχήματα με βάση τα ποσοστά από τα οποία μπορεί να κινηθούν πάνω ή κάτω, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Ενδεχομένως αργότερα, εάν γίνει πιο ξεκάθαρο το τοπίο και κριθεί από τις περιστάσεις ότι μπορεί να πιθανολογηθεί κάτι τέτοιο, μπορεί να πέσουν στην αγορά και τέτοιου είδους στοιχήματα, που θεωρούνται πιο ελκυστικά για το κοινό. Το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκλογικά στοιχήματα, εν αντιθέσει με το ποδόσφαιρο που παραμένει ο κυρίαρχος πόλος.

    Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα, για το ΚΚΕ, το να κινηθεί κάτω από το 6,15% θεωρείται το «φαβορί» σημείο. Με προσφερόμενη απόδοση στο 1,80, που αντιστοιχεί σε πιθανότητες 55,5%. Ενώ εάν πάει πάνω από το 6,5% η απόδοση είναι στο 1,95.

    Για την Ελληνική Λύση, η πιο πιθανή εκδοχή είναι να κινηθεί πάνω από το 3,95%, καθώς έχει απόδοση 1,55. Έναντι του 2,35 που δίνει η εκδοχή να λάβει ποσοστό κάτω από το 3,95%.

    Για το ΜεΡΑ25, η προοπτική να βρεθεί πάνω από το 3,5% είναι το φαβορί με απόδοση στο 1,50. Ενώ στο 2,50 είναι η απόδοση εάν κινηθεί κάτω από το 3,50%.

    Κατά τα άλλα και οι μπουκμέικερς δεν βλέπουν να προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες της απλής αναλογικής. Γι αυτό και δίνουν απόδοση 150 φορές το ύψος του πονταρίσματος, με τις πιθανότητες να αγγίζουν μόλις το 0,7%.

    Σαφώς στην πορεία μέχρι τις κάλπες, ενδιαφέρον μπορεί να έχει και τι τροποποιήσεις ενδεχομένως θα υπάρξουν επί των τωρινών αποδόσεων. Σε συνάρτηση με το γενικότερο πολιτικό κλίμα που θα επικρατήσει και θα επηρεάσει τη δυναμική των κομμάτων.

    Η ερμηνεία των 5 τελευταίων δημοσκοπήσεων

    Μια δυναμική, που έως τώρα «φωτογραφίζεται» από τις δημοσκοπήσεις. Οι πέντε τελευταίες, Metron Analysis (για το Mega), MRB (για το Newsbomb)  Marc (για το Πρώτο Θέμα) Rass (για το Action 24) και Interview  για το Politιc) δίνουν κατά μέσο όρο μετά από αναγωγές επί του συνόλου, τα ακόλουθα ποσοστά για τα κόμματα: Νέα Δημοκρατία 33,8%, ΣΥΡΙΖΑ 28,3%, ΠΑΣΟΚ 11,1%, ΚΚΕ 7%, Ελληνική Λύση 5%, ΜεΡΑ25 4,8%, κόμμα Κασιδιάρη 4,5% και άλλα κόμματα 5,5%.

    Σαφώς όμως οι δημοσκοπήσεις ανιχνεύουν τις τάσεις της στιγμής και δεν λογίζονται ως θέσφατο για το τι θα συμβεί έως την ώρα της κάλπης. Άλλωστε ο πολιτικός χρόνος είναι ακόμη μακρύς. Από την άλλη πλευρά και τα περιθώρια σφάλματος στις δημοσκοπήσεις (και τις αναγωγές) είναι σημαντικά κινούμενα μέσα στην περιοχή του +/- 2,5% για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

    Συνεπώς για τη Νέα Δημοκρατία το εύρος του δημοσκοπικού ποσοστού εκκινεί από το 31,3% και φτάνει στο 36,3%. Αντίστοιχα για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από το 25,9% και φτάνει στο 30,7%. Ενώ το περιθώριο του ΠΑΣΟΚ είναι από το 10% έως το 12,8%.

    Ξεχωριστεί ιδιαιτερότητα συνιστά το ποσοστό Κασιδιάρη, καθώς αν ο Άρειος Πάγος το αποκλείσει από τις εκλογές, είναι ανοικτό ερώτημα το τι θα πράξουν όσοι τώρα δηλώνουν ότι θα το ψηφίσουν.

    Με τετράγωνη λογική ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι στην πρώτη κάλπη ο λαός θα κρίνει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Ενώ στον δεύτερο γύρο των εκλογών, θα αποφανθεί για το πώς θέλει τον κυβερνήσουν.

    Η πρωτιά στις κάλπες της 21ης Μαΐου αποτελεί το πρώτο ζητούμενο για τη Ν.Δ. Με τα έως τώρα στοιχεία των δημοσκοπήσεων αυτοδυναμία δεν υπάρχει, αφού το 33,8% της Ν.Δ μεταφράζεται σε 113 από της 300 έδρες της βουλής.

    Πιθανή σύμπραξη Σύριζα, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 δεν αρκεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης αφού συνολικά οι έδρες του είναι 147. Εκτός κι αν προστεθούν και 23 έδρες του ΚΚΕ που θεωρείται απίθανο.

    Στις δεύτερες εκλογές θα κριθεί αν η Ν.Δ φτάσει στην αυτοδυναμία (με ποσοστό 38%) ή αν για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί κι άλλος πολιτικός εταίρος. Με ανοικτά όμως και τα δύο ερωτήματα.

    Διαβάστε επίσης

    Δημοσκόπηση PULSE: Στις 4,5 μονάδες αυξάνει το προβάδισμά της η ΝΔ



    ΣΧΟΛΙΑ