• Top Stories

    Με selfies και χαμόγελα η υποδοχή Τσίπρα στα Σκόπια (upd+pics+video)

    • NewsRoom

    Ο Ζ.Ζάεφ υποδέχεται τον Αλ.Τσίπρα με δύο selfies


    Σε φιλικό κλίμα έγινε η υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα από τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υποδέχτηκε τον Έλληνα ομόλογό του βγάζοντας selfies στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου και στην συνέχεια τον ξενάγησε στο γραφείο του.

    Ο κ. Ζάεφ είχε θερμή χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στους φωτογράφους, ενώ κάποια στιγμή σήκωσε και το δεξί του χέρι και έκανε το σήμα της νίκης. Αποκορύφωμα του θερμού κλίματος ανάμεσα σε Τσίπρα-Ζάεφ ήταν η κίνηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων να βγάλει δύο selfies με τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος ανταποκρίθηκε με χαμόγελο.

    Το… boyfriend

    Στην διάρκεια της ξενάγησης του κ. Τσίπρα στο γραφείο του κ. Ζάεφ, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έδειξε στον Έλληνα πρωθυπουργό φωτογραφίες της οικογένειάς του και μάλιστα τού εξομολογήθηκε ότι η κόρη του έχει… boyfriend.

    Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, μεταφέροντας τον Αλέξη Τσίπρα, την Μπέτυ Μπαζιάνα και την πολυπληθή ελληνική αποστολή στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην γειτονική χώρα, λίγους μήνες μετά την οριστικοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

    Τσίπρας και Ζάεφ έξω από το προεδρικό μέγαρο στα Σκόπια
    Τσίπρας και Ζάεφ έξω από το προεδρικό μέγαρο στα Σκόπια
    Τσίπρας και Ζάεφ έξω από το προεδρικό μέγαρο στα Σκόπια
    Τσίπρας και Ζάεφ έξω από το προεδρικό μέγαρο στα Σκόπια

    Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας υποδέχτηκαν η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.

    Αμέσως μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, η ελληνική αποστολή κατευθύνθηκε στο κτίριο της κυβέρνησης, όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή, παρόντος του πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

    «Άφιξη στα Σκόπια για μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας, που βασίζεται σε ένα νέο στρατηγικό όραμα: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι» σημειώνει ο πρωθυπουργός, σε ανάρτηση του στο Twitter.

    Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας συνοδεύουν στην αποστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

    Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύει επιχειρηματική αποστολή με πάνω από 140 στελέχη και εκπροσώπους από 100 και πλέον μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής έως αργά χτες το απόγευμα. Αυτοί θα συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιείται το απόγευμα, το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί. Ανάμεσα στις εταιρείες, περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως μεταξύ άλλων, Mitilineos Group, Intracom, Motor Oil, Promitheus Gas, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Άκτωρ, Apitivita, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, Sidenor S.A, Alpha Digital, Alumil S.A., Malamatinas & Son S.A., Ohonos Snack S.A.

    Μηνύματα Τσίπρα

    Μηνύματα στην ηγεσία και τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, έστειλε ο πρωθυπουργός με τη χθεσινή συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ ενόψει της σημερινής επίσκεψης του.

    «Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και η Βόρεια Μακεδονία έχει ανάγκη από μια ισχυρή γείτονα που θα υποστηρίζει τα βήματά της προς την ευρωπαϊκή προοπτική», είπε και συνέχισε: «Η περιοχή μας χρειάζεται συνεργασία και σταθερότητα. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της προοπτικής που ανοίγει, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός σας σύμμαχος και αρωγός για τη πολιτική σταθερότητα, για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη, για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια». «Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι», υπογράμμισε.

    Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως, όπως κάθε Συμφωνία, θα δοκιμαστεί σε κρίσιμους τομείς, με τον χρόνο και «γι’ αυτό είναι πολύτιμος ο διάλογος και η εμπιστοσύνη που καθιερώσαμε και καθιερώνουμε σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο το δικό μου με τον Ζόραν». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι πρέπει να συζητήσουν οι δύο πλευρές για διάφορες πτυχές της εφαρμογής της Συμφωνίας στις οποίες πρέπει να εστιάσουν. Θα υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία και θα ανακοινωθεί η καθιέρωση της «Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα» που θα χειρίζεται το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα.

    «Ευθύνη μας είναι – δική μου και του Ζόραν – να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας είναι επίσης ευθύνη τους «να απαντήσουμε στις δυνάμεις αυτές του εθνικισμού που ενισχύονται στον σημερινό κόσμο και αποσκοπούν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές».

    Θα υπογραφούν συμφωνίες

    Κατά τις διμερείς επαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.

    Συγκεκριμένα:

    • Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών – το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.
    • Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
    • Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
    • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    • Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
    • Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών.
    • Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφτσε.

    Ενεργειακά και περιφερειακές εξελίξεις 

    Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για τις περιφερειακές εξελίξεις και την συνανάπτυξη στην περιοχή, δεδομένων και των μεγάλων αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη. Θα μιλήσουν για τα τετραμερή σχήματα που καθιέρωσε η Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία-Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και με τη Βουλγαρία-Ρουμανία-Σερβία σε επίπεδο ηγετών.

    Τα ενεργειακά κατέχουν δεσπόζουσα θέση στις συνομιλίες και με τη Βόρεια Μακεδονία, γιατί όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τόσο από την Ιερουσαλήμ όσο και από το Βουκουρέστι, η Ελλάδα καθίσταται κεντρικός «παίκτης» στον ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα όσον αφορά στη γειτονική χώρα, όπως είναι γνωστό, το ενδιαφέρον ως προς τα ενεργειακά εντοπίζεται σε τρεις σημαντικούς τομείς: Διασυνδέσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, με την προοπτική δημιουργίας αγωγού που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τη Βόρεια Μακεδονία, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις που αυτή την στιγμή «χτίζονται» στις βαλκανικές χώρες για δίκτυο φυσικού αερίου στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ αυτά ενισχύονται από την ολοκλήρωση του TAP. Ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης που υπάρχει ήδη. Επανεκκίνηση τροφοδοσίας του παλιού αγωγού πετρελαίου με πετρέλαιο από την Ελλάδα. Επιπλέον, υπάρχει περιθώριο και για άμεσες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα από ελληνικές επιχειρήσεις.

    Κομβικός είναι και ο ρόλος του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Βόρειους γείτονες, όπως και η διασύνδεση του Λιμανιού του Πειραιά με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί με τα Σκόπια, καθώς μπορεί να δώσει διέξοδο προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

    • O πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέφτηκε την γειτονική χώρα, αν και δεν ήταν επίσημη επίσκεψη, ήταν ο Κώστας Σημίτης πριν από 19 χρόνια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών Χωρών. Τότε, ο Κώστας Σημίτης είχε συναντηθεί με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό της τότε πΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι.  Ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που πήγε στη γειτονική χώρα ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος το 1997.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σήμερα η ελληνική «απόβαση» στα Σκόπια: Το μισό υπουργικό και 140 επιχειρηματίες με τον Τσίπρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια



    ΣΧΟΛΙΑ