Η επιμονή Κ.Μ. για βιώσιμη κυβέρνηση…

Αλλαγή πλάνου, λόγω ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, για τις βουλευτικές εκλογές του 2027. Όσο μακρινό κι αν ακούγεται ο Κ.Μ. είναι αποφασισμένος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στις επερχόμενες βουλευτικές  εκλογές για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.

Έτσι στον προγραμματισμό του πρόσθεσε και την πιθανότητα να υπάρξει και τρίτη επαναληπτική εκλογή σε περίπτωση που οι δύο προηγούμενες δεν σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση.

1

Για να υπάρξει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνει πριν από την ανάληψη της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τον Ιούνιο του 2027. Πράγμα που σημαίνει ότι ο αρχικός προγραμματισμός για την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών που ήταν στις 18 Απριλίου του 2027 με επαναληπτικές εκλογές στις 23 Μαΐου, πάει πίσω και ότι ο νέος σχεδιασμός προβλέπει εκλογές τον Μάρτιο του 2027. Τον Μάρτιο λοιπόν εκ του ασφαλούς οι εκλογές.

 

… Και ο Μάρτης του 2027

Με δυο λόγια θα κάνει συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις (και τρεις εάν χρειαστεί) έως ότου μπορέσει να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση, αυτός είναι ο στόχος του εκτός εάν πετύχει τον στόχο του σε μια από τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν θα διστάσει δηλαδή, όπως μου εξηγούν, να σύρει την χώρα σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, σίγουρος ότι τελικά θα πετύχει την αυτοδυναμία. Αυτά  λένε οι συνεργάτες του και σας τα μεταφέρω αυτούσια και βεβαίως αμαρτία ουκ έχω.

Έτσι, εάν γίνει τελικά αυτό, δεν πρόκειται να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο, δεν πρόκειται δηλαδή να αυξήσει το πλαφόν στο 5%, ούτε να καταργήσει τον σταυρό και να τον αντικαταστήσει με λίστα («η λίστα δεν μπορεί να φέρει 200.000 ψήφους», είχε πει κάποτε ένας στενός συνεργάτης του), ούτε βεβαίως να αυξήσει τις εκλογικές μονοεδρικές περιφέρειες, ούτε αυτή τη φορά θα φέρει στην Ελλάδα τον «γκουρού» των δημοσκοπήσεων Στάνλεϋ Γρκίνμπεργκ (θα τα καταφέρει λένε οι συνεργάτες του χωρίς εκείνον).

Θα πάει έως τον Μάρτιο του 2027 με το ίδιο εκλογικό σύστημα που κέρδισε τις εκλογές με 41%, με περισσότερη διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο, με παροχές ως τις αντοχές του προϋπολογισμού. Γιατί εφέτος θα δώσει παροχές στην ΔΕΘ κοντά στα 2 δισεκ., του χρόνου πάλι μάλλον θα δώσει το ίδιο πόσο (ίσως και περισσότερο) για τις ευπαθείς οικονομικά ομάδες (συνταξιούχους κτλ) και βεβαίως για τους μικρομεσαίους.

 

Τι θα κάνει τελικά ο Τσίπρας

Τι γίνεται με τον Αλέξη Τσίπρα; Πόσο βάσιμες είναι οι πληροφορίες ότι ετοιμάζεται να εξαγγείλει νέο κόμμα; Τι προσδοκά με αυτό;

Σας πληροφορώ ότι έχει ήδη αρχίσει τις βολιδοσκοπήσεις στελεχών. Έως ότου οριστικοποιηθεί ο κατάλογος ενδιαφερομένων (γιατί αυτός αλλάζει συνεχώς ανάλογα με τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες), ας αποφύγουμε την ονοματολογία.

Εκείνο που παρατηρώ είναι ότι υπάρχει, πώς να το κάνουμε μία κινητικότητα κι ένας προβληματισμός. Πότε θα ανακοινώσει το νέο κόμμα, πριν ή μετά τις εκλογές;

Ιδού η απορία. Γιατί όπως λένε οι πλέον πιστοί οπαδοί του (που είναι πρόθυμοι να τον ακολουθήσουν στις νέες του περιπέτειες), εάν ανακοινώσει το κόμμα και καταφέρει να φέρει ένα ποσοστό γύρω στο 12%, τότε τι γίνεται;

Απομακρύνεται η περίπτωση για να διεκδικήσει στο μέλλον την εξουσία. Εάν όμως ανακοινώσει το κόμμα του μετά τις εκλογές είναι πολύ πιθανόν να μείνει έξω από την Βουλή. Δηλαδή σπαζοκεφαλιά πραγματική.

 

Η επιβεβαίωση για το σκάνδαλο με τις πιστοποιήσεις

Την Παρασκευή η στήλη αποκάλυπτε ότι μια εταιρεία με ξενικό όνομα, διέγραψε 2.100 ΑΦΜ παραγωγών μελιού, στη φήμη και μόνο ότι έρχεται δικογραφία για τα βιολογικά προϊόντα.

Σας έγραφα τότε: «Ισχύει ότι στη φήμη και μόνο ότι θα βγει δικογραφία για τα βιολογικά προϊόντα, και δη για τα μέλια, απεντάχθηκαν από τα προγράμματα επιδοτήσεων 2.100 μελισσοκόμοι;

Μιλάμε ότι σε χρόνο ρεκόρ η εταιρεία (με ξενικό όνομα) που έκανε τις πιστοποιήσεις και τους περνούσε όλους, διέγραψε τους 2.100  μελισσοκόμους για να μην… μπλέξουν, διότι προφανώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Και με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ να είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας που να μπλέκουν…

Χθες ο Τάκης Θεοδωρικάκος παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη δύο εταιρείες που έκαναν πιστοποίηση… εξπρές σε παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. Δεν θέλω να περιαυτολογήσω, αλλά είναι η πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μου.

Η μία εταιρεία, που διέγραψε τα ΑΦΜ των μελισσοκόμων, είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη, με εύρος δραστηριοτήτων και έδρα στην Αθήνα.

Η δεύτερη έχει έδρα την… λεβεντογέννα Κρήτη και πολύ φοβούμαι ότι στις ανακρίσεις που θα ακολουθήσουν θα δουν πολλά τα μάτια μας…

 

Οι «πράσινοι φραπέδες» επί τω έργω

Είμαι βέβαιος πως δεν θα το πιστέψετε, αλλά στην κλειστή σύσκεψη του  Μ.Μ. έγινε αρκετή συζήτηση για τους… «πράσινους φραπέδες». Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, έγινε κουβέντα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά μόνον για Πασόκους.

Έτσι μετά τις αποκαλύψεις για τον «πράσινο φραπέ» Λάμπρο Αντωνόπουλο γραμματέα ΠαΣοΚ Ηρακλείου που παραιτήθηκε και επέστρεψε οικειοθελώς πάνω από 150.000 ευρώ που εισέπραξε από τον Οργανισμό, συνέβη το εξής: Τα «στόματα ανοίγουν» το ένα μετά το άλλο και έρχονται στο φως και άλλες περιπτώσεις.

Ένας άλλος «πράσινος φραπές» ανακαλύφθηκε στην Λέσβο αυτή τη φορά και όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη στο Μ.Μ. θα ακολουθήσουν και άλλοι. Χθες έγινε γνωστό ότι ο αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τζεδάκης και ο Γιάννης Κυριακάκςη, πρώην στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου και κουμπάρος του παραιτηθέντος, Αντωνόπουλου εμφανίζονται να εμπλέκονται με παράνομες επιδοτήσεις.

Ειπώθηκε ακόμα ότι ο Ανδρουλάκης βιάστηκε, όπως βιάστηκε και στα Τέμπη, ενώ φαίνεται πως το σκάνδαλο είναι διακομματικό. Η αλήθεια είναι ότι όταν αποκαλύφθηκαν οι διάλογοι στη δικογραφία για τον Βορίδη, Αυγενάκη και για τους τρεις υφυπουργούς, η απορία του Μ.Μ. ήταν γιατί δεν βγαίνουν και στοιχεία (και οι διάλογοι) για πρόσωπα που ανήκουν σε άλλα κόμματα. Να τώρα βγήκαν.

Περικοπή μισθού στην Ζωή…

Τι σημαίνει όταν ένας αρχηγός κόμματος και πρώην Πρόεδρος της Βουλής, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παραπέμπεται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου; Θα υπάρξουν ποινές και τι είδους;

Εάν κρίνει η Επιτροπή Δεοντολογίας ότι η Ζωή όντως παραβίασε τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, ναι τότε θα της επιβληθούν ποινές.

Κατά πάσα πιθανότητα θα της επιβληθεί πρόστιμο, δηλαδή περικοπή του μισθού της. Δεν γνωρίζω εάν αυτή η «ποινή» θα ενοχλήσει την Ζωή, αλλά το γεγονός ότι ένας αρχηγός κόμματος που έχει χρηματίσει και Πρόεδρος της Βουλής παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας, έχει τη σημασία του. Τι έκανε και πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας;

Με το «καλημέρα», επιτέθηκε φραστικά στον προεδρεύοντα κ. Γεωργαντά και από εκείνη τη στιγμή φάνηκε πως δεν πήγαινε καλά η συνεδρίαση για την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στην προανακριτική επιτροπή. Εν συνεχεία εκεί που εξόργισε  το Σ’ωμα και το προεδρείο ήταν όταν χαρακτήρισε τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Λαμπρούλη ένα από τα γρανάζια του συστήματος με τον προεδρεύοντα να διακόπτει τη συνεδρίαση, μέσα σε ένα πανδαιμόνιο, μετά τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Ήταν η στιγμή που η Ζωή  εξαπέλυε επίθεση εναντίον της κυβέρνηση βάζοντας στο στόχαστρο τον ΠτΔ Κωνσταντίνο Τασούλα χαρακτηρίζοντάς τον «κατ΄ευφημισμό κύριο». Αυτός ακριβώς ο χαρακτηρισμός προκάλεσε την αντίδραση του κ. Λαμπρούλη (από το ΚΚΕ), ο οποίος είπε πως δεν είναι δυνατόν να αναφερόμαστε κατά αυτόν τον τρόπο όταν μιλάμε για τον ΠτΔ: «Είναι στοιχειώδης πολιτική συμπεριφορά», όπως είπε.

Το τραγουδάκι της Τζώρτζια από το βήμα της Βουλής

Συνέβη κι αυτό; Μετά τους διαδοχικούς καβγάδες της αρχηγού της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά, που είναι η τραγουδίστρια των «Μπλε» επέλεξε να κλείσει την ομιλία της ερμηνεύοντας από το βήμα της Βουλής την «Κιβωτό», της Ελένης Βιτάλη, αφήνοντας παγωτό τους συναδέλφους της.

Ίσως μετά τα όσα έγιναν το καλύτερο τραγούδι θα ήταν μετά τα όσα έγιναν με το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας και την αρχηγό του το «επεράσαμε όμορφα (ντο ρε μι σολ).

Οι αγωγές που δεν έγιναν για την σκευωρία Νοβάρτις

Πάμε τώρα σ΄ ένα  θέμα που παρ’ ολίγον να περάσει απαρατήρητο: Δεν είναι λίγοι σήμερα που ασχολήθηκαν με την έκδοση από τα πολιτικά δικαστήρια απόφασης που απορρίπτει ως αόριστη αγωγή του ελληνικού δημοσίου κατά της Novartis. Όμως, μου λένε έγκριτοι νομικοί στους οποίους απευθύνθηκα, κακώς διαμαρτύρονται.

Η αγωγή έγινε για να γίνει. Δεν ευσταθούν αγωγές που δεν αναφέρονται αναλυτικά σε ζημία και που δεν αναφέρουν συγκεκριμένα  πρόσωπα που ζημίωσαν το Κράτος.

Το φερόμενο (από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ)  ως «σκάνδαλο» Novartis τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν είχε σχέση με πράξεις γιατρών που έβλαψαν  τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου από συνταγογράφηση φαρμάκων.

Δεν μπορούν, φερ΄ειπέιν  να αναφερθούν τα ονόματα χιλιάδων γιατρών που συνταγογράφησαν τα φάρμακα Novartis, γιατί θα έπρεπε να αναφέρεται κάθε συνταγή και κάθε γιατρός για να είναι η αγωγή ορισμένη, πράγμα αδύνατο.

 

Και αυτοί που διασύρθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Επίσης, μου λένε οι νομικοί, πως δε προκύπτει ότι τα φάρμακα αυτά έπρεπε να πουλιούνται ακόμη φθηνότερα αφού ήδη η τιμή τους είχε δραστικά μειωθεί με τις υπουργικές αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. Αγωγή που θα ευσταθούσε θα ήταν εκείνη που θα έκαναν κατά των υπεύθυνων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωποι που διασύρθηκαν από την τότε κυβέρνηση και τους υπουργούς της. Αυτών που διέσυραν ανθρώπους και υπολήψεις για να χειραγωγήσουν το πολιτικό σύστημα.

Και εκεί υπάρχει προσμετρήσιμη ηθική βλάβη εκείνων που υπέστησαν μία σκευωρία από εκείνους που υπόσχονταν  στον τότε Πρωθυπουργό ότι με αυτό το δήθεν σκάνδαλο ο Σύριζα θα έμενε 30 χρόνια στην εξουσία. Άγιο είχαν που οι θιγέντες δεν κυνήγησαν αυτούς τους πολιτικούς χειραγωγούς και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Ας με συγχωρέσουν οι φίλοι αναγνώστες για τα πολλά νομικά που τους παρουσίασα, αλλά ήταν αναγκαία για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει και βεβαίως δεν πρόκειται να τα διαβάσατε αυτά, πουθενά αλλού.

Στήριξη υπό όρους στη Βόρεια Μακεδονία

Θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης VMRO – DPMNE της Βόρειας Μακεδονίας Timcho Mucunski και θα έχει ενδιαφέρον.

Σας θυμίζω ότι ο υπουργός Mucunski βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθεί τους τραυματίες της πυρκαγιάς σε ντισκοτέκ στην πόλη Κότσανι. Είναι βέβαιο ότι ο Γεραπετρίτης θα εκφράσει τη στήριξη της χώρας μας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, υπό τον όρο της απαρέγκλιτης τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Eurofighter για την Τουρκία;

Διαπιστώνω ότι επανέρχονται στο προσκήνιο τα σχέδια των Τούρκων, για προμήθεια αεροπλάνων Eurofighter (αν και έχει μετονομασθεί εδώ και χρόνια σε Typhoon, “ΤΥΦΩΝ” δηλαδή) από Ευρωπαίους εταίρους μας. Σας θυμίζω ότι οι γείτονες ενδιαφέρονται να αγοράσουν 40 μαχητικά (συνολικού κόστους 5,6 δισεκατομμυρίων Ευρώ) από την κοινοπραξία των  AIRBUS,  BAE Systems και της LEONARDO.

Πρόκειται για εταιρείες, που εκπροσωπούν τα συμφέροντα τεσσάρων συμμετεχουσών χωρών, ήτοι Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας, Ιταλίας και  Ισπανίας.  Είναι φανερό ότι οι Τούρκοι ψάχνουν αντίβαρο στην απόκτηση των RAFALE και των πυραύλων ΜΕΤΕΟR, καθώς και στην αγορά των “αόρατων” F-35.από την Πολεμική μας Αεροπορία.  Εξάλλου οι ίδιοι το διαδίδουν και το παραδέχονται ότι η Ελλάς έχει πια την αεροπορική υπεροχή. Θα  καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια οι εξ Ανατολών (ιδίως των Γερμανών); Ίδωμεν…