• Άρθρα

    Παρασκήνιο: Πίσω από τις γραμμές της συμφωνίας Lamda – Varde

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Πίσω από τις γραμμές της συμφωνίας Lamda – Varde:  Γιατί δε χρησιμοποιήθηκε η Trastor, που ελέγχεται πλέον κατά περίπου 55% από την αμερικανική Varde, ως “όχημα” για την εξαγορά μειοψηφικού μεριδίου σε δύο εμπορικά κέντρα της Lamda; Μα γιατί ο νόμος για τις ΑΕΕΑΠ ορίζει πως μια επενδυτική εταιρεία ακινήτων μπορεί να έχει συγκεκριμένο ποσοστό του ενεργητικού από μια συγκεκριμένη δραστηριότητα (π.χ. εμπορικά κέντρα). Επίσης, θα χρειάζονταν γενναία αύξηση κεφαλαίου της Trastor.

    Tο πλέον σημαντικό, όμως, είναι πως μέσω της Lamda Malls, στην οποία η Varde επένδυσε 61 εκατ. ευρώ για το 31,7%, θα προχωρήσουν και άλλες επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα, με σημαντικότερη το project του Ελληνικού. Εκεί σχεδιάζεται η κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στην ευρύτερη περιοχή. Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου μίλησε ακόμα και για αυτόνομη εισαγωγή της Lamda Malls στο χρηματιστήριο.

    Deals σε μαύρο φόντο

    Η σημαντική συμφωνία της Lamda με την Varde Partners και το deal για την εξαγορά του νοσοκομείου Metropolitan (βασικοί μέτοχοι οι κ.κ. Βασίλης Θεοχαράκης και Δημήτρης Σπυρίδης) από την πανίσχυρη διεθνή επενδυτική εταιρεία CVC Capital Partners δείχνει, πάντως, πως παραμένει το ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ακόμα και εν μέσω της αβεβαιότητας για την αξιολόγηση, τα νέα μέτρα, κλπ.

    Δείχνει, επίσης, και κάτι άλλο: Πως αν είχε κλείσει εδώ και μήνες η αξιολόγηση, όπως μας υπόσχονταν με συνεχείς δηλώσεις οι υπουργοί, τότε μπορεί να μην ήταν όνειρο απατηλό οι περίφημες προβλέψεις του Αλέκου Φλαμπουράρη πως από τα μέσα του 2017 “θα έρθει μια ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας”! Τώρα τρίβουμε τα μάτια μας γιατί δε μπορούμε να πιστέψουμε όσα ακούμε για τις καθυστερήσεις σε κρίσιμα μέτωπα που ξεκινούν από την ενέργεια και φτάνουν στο ασφαλιστικό.

    Στα deals προσθέστε και την Εθνική Ασφαλιστική καθώς εντός των ημερών θα ανακοινωθεί o προτιμητέος επενδυτής για τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Μέχρι χθες το μεσημέρι γνωρίζαμε πως παρέμεναν στο παιχνίδι η κινεζική Fosun, η κοινοπραξία J. Calamos – ExinGroup αλλά και δύο ακόμα κινεζικές εταιρείες, οι Wintime και Gongbao.

    Το ταμπλό κάτι ξέρει

    Στα 228,3 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 253,4 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πόσο αποτιμάται η J&P ΑΒΑΞ στο ταμπλό; Μόλις σε 37,1 εκατ. ευρώ. Κάτι πρέπει να ξέρει η αγορά. Μάλιστα, αν συνεχιστεί η ανομβρία νέων συμβάσεων στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εντός της προσεχούς διετίας, η πρώτη θέση μεταξύ των κατασκευαστικών ομίλων με βάση τα έσοδα θα καταληφθεί από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Η τελευταία έχει ήδη προς υπογραφή τόσο τη σύμβαση για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, αλλά και το νότιο τμήμα του άξονα Κεντρικής Ελλάδας. Καθόλου άσχημα όταν στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ σφάζονται για το 10% που βγάζει σε πλειστηριασμό η Alpha Bank.

    Η ΓΕΝΟΠ παίζει τα ρέστα της

    Ηρθε η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ να επιβεβαιώσει όσα γράφουμε τις τελευταίες ημέρες για το κυβερνητικό παραμύθι περί δήθεν πώλησης μόνο λιγνιτικών μονάδων. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, οι ιδιώτες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τις υδροηλεκτρικές γιατί εκεί υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας.

    Στις λιγνιτικές δύσκολα μπορούν να συμπιέσουν το κόστος υποστηρίζει ο κ. Αδαμίδης. Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ξεχνάει βέβαια το μισθολογικό κόστος της ΔΕΗ που παραμένει υψηλότατο, παρά τις περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

    Κατά τα άλλα, η χθεσινή συνέντευξη τύπου δε θύμιζε σε τίποτα τις παλαιές αγωνιστικές εποχές του Νίκου Φωτόπουλου, του σημερινού μέλους του Δ.Σ. της ΔΕΗ που θα υπογράψει την πώληση μονάδων! Χαμηλοί τόνοι, χωρίς γαλαρία, χωρίς συνθήματα.

    Amber Alert για υπουργό!

    Το βαρύ κλίμα οδηγεί σε αποδιοργάνωση του υπουργείου Ενέργειας. Ολόκληρη τετραμερής διάσκεψη έγινε χθες για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med στο Τελ Αβίβ και ξέχασαν να ανακοινώσουν πως είχε πάει και ο κ. Σταθάκης. Το βράδυ βγήκε η κοινή διακήρυξη και σώθηκε η παρτίδα.



    ΣΧΟΛΙΑ