• Άρθρα

    Τρεις ζωτικής σημασίας προτεραιότητες για την ατζέντα των οικογενειακών επιχειρήσεων

    • Γρηγόρης Λεωνίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Cleon Conferences & Communications
    Γρηγόρης Λεωνίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Cleon Conferences & Communications

    Γρηγόρης Λεωνίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Cleon Conferences & Communications


    Τρία πεδία,  που  περιγράφονται παρακάτω, θα πρέπει να ανήκουν στην ατζέντα της διοίκησης  κάθε οικογενειακής επιχείρησης που επιθυμεί την ανάπτυξη και μακροημέρευση της. Και τα τρία αυτά πεδία περιλαμβάνουν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, σταθερότητα και κοινωνικό προσανατολισμό.

    1. Το ESG αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη των οικογενειακών επιχειρήσεων

    Το περιβάλλον(Environment), η κοινωνική ευθύνη(Social) και η χρηστή εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνηση(Governance) – παράμετροι που εμπεριέχονται στην συντομογραφία ESG βρίσκονται  όλο και περισσότερο στο επίκεντρο όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Όχι μόνο οι πελάτες, αλλά και οι τράπεζες, για παράδειγμα, δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στο πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν οι εταιρείες αυτά τα ζητήματα και σε ποιο βαθμό ευθυγραμμίζουν την επιχείρησή τους με τα κριτήρια ESG.

    Είναι σαφές ότι, το ESG δεν τίθεται μόνο στο επίκεντρο λόγω  κοινωνικών απαιτήσεων όσον αφορά τη συμμόρφωση σε συγκεκριμένα πεδία . Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή για παράδειγμα, οι στρατηγικές ESG χρησιμεύουν ουσιαστικά για την διασφάλιση  μελλοντικής δημιουργίας αξίας και  διατήρησης του πλούτου. Στον σημερινό δικτυωμένο κόσμο, τα επιχειρηματικά μοντέλα κρίνονται σε ολοένα και μεγαλύτερο  βαθμό από μετρήσιμες πιά παραμέτρους που επιδρούν σχεδόν ακαριαία στην κοινωνική αποδοχή τους.

    Οι ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη  που συνδέονται με το ESG πρέπει τώρα να τεθούν σε εφαρμογή. Οι ιδιοκτήτες οικογενειακών επιχειρήσεων γνωρίζουν ότι οι συνετές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κοινωνία όχι μόνο έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αξία της επιχείρησης τους   στην κοινωνία, αλλά σήμερα επηρεάζουν άμεσα την διαπραγματευτική της θέση απέναντι στο τραπεζικό σύστημα, τους μετόχους και θεσμικούς επενδυτές.

    2. Ξεκάθαρος εταιρικός σκοπός και  έμφαση στις αξίες

    Η σημασία του σκοπού(Purpose) της εταιρείας συχνά συνδέεται στενά με πτυχές ESG. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό? Ο σκοπός αποτελεί ολοένα και περισσότερο την μια πυξίδα στην πορεία μέσα στο χρόνο των οικογενειακών επιχειρήσεων. Ο τακτικός και δυναμικός  προσδιορισμός του εταιρικού σκοπού με βάση τα παραδοσιακά και νέα πρότυπα του εταιρικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τις διαχρονικές αξίες κάθε εταιρείας τις δίνει την δυνατότητα να αναγνωρίζει τις αλλαγές και να εκμεταλλεύεται ευκαιρίες  σε πρώιμο στάδιο.

    Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Πάντα αυτοπροσδιορίζονταν ρωτώντας γιατί υπάρχει η εταιρεία τους και ποια είναι η συμβολή της στο κοινωνικό σύνολο. Εδώ οι οικογενειακές επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν την διαφορά με την εφαρμογή των αρχών του ESG.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες οικογενειακές επιχειρήσεις είναι προσωποπαγείς, κάτι που διευκολύνει την ταύτιση των ενδιαφερομένων μερών με αυτές. Αυτός ο παράγοντας είναι σημαντικός και σε ότι αφορά την προσέλκυση και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων.

    3. Ανάπτυξη μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού

    Ο ψηφιακός μετασχηματισμός καθίσταται ολοένα και σημαντικότερος μοχλός ανάπτυξης και παράγοντας επιτυχίας  για όλες τις εταιρείες. Στη χώρα μας τα 2-3 τελευταία χρόνια δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση  στον  ψηφιακό μετασχηματισμό. Η τάση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί ενώ παράλληλα θα πρέπει να δοθεί βάρος στο ανθρώπινο δυναμικό με παράλληλα προγράμματα επιμόρφωσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων. Συχνά ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα κληθούν να «εφαρμόσουν»  τον ψηφιακό μετασχηματισμό και όχι η τεχνολογία από μόνη της. Με την εφαρμογή του οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν  πιο ευέλικτες  και έτσι θα είναι σε θέση να αντιδρούν και να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ολοένα και ταχύτερα μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών.

    Όπως όλες οι εταιρείες, έτσι και οι οικογενειακές επιχειρήσεις καλούνται να βάλουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό  τους σε κορυφαία θέση στην ατζέντα τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους.  Για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, πιο συγκεκριμένα, αυτό αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας που συμβάλλει στην μακροημέρευση τους , προσφέροντας στις μελλοντικές γενιές το απαραίτητο υπόβαθρο  για μια ακόμη  μεγαλύτερη επιχειρηματική ανάπτυξη.

    Εν κατακλείδι

    Η προσήλωση στον εταιρικό σκοπό, το ESG και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος για μια μια  βιώσιμη επιχειρηματικότητα. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις έχοντας defacto το  ταλέντο του επιχειρείν στο  DNA τους, διαθέτουν a priori όλες εκείνες ιδανικές προϋποθέσεις για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες προκλήσεις και να αδράξουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες με επιτυχία.

    Στο 2nd Family Business Summit https://cleon.gr/conferences/family-business-summit-2/ που διοργανώνει η CLEON Conferences & Communications 12 ιδιοκτήτες οικογενειακών επιχειρήσεων και 10 ειδικοί θα  συζητήσουν, θα αναλύσουν και θα προτείνουν λύσεις, πρωτίστως μέσα από την δική τους εμπειρία, μέσα από την δική τους επιτυχημένη πορεία. Το συνέδριο του οποίου χορηγός επικοινωνίας είναι το www.mononews.gr  θα διεξαχθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

    Γρηγόρης Λεωνίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Cleon Conferences & Communications

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΛΤΑ: Μαζικές αυξήσεις μισθών φέρνει το 2023 για τους εργαζόμενους στη γαλακτοβιομηχανία

    Οι CEOs προετοιμάζονται για την τέλεια καταιγίδα – Aναθεωρούν τα επενδυτικά τους σχέδια



    ΣΧΟΛΙΑ