• Άρθρα

    Θα έχει κάθε δικαίωμα ο Στουρνάρας να ισχυριστεί «σας τα είπα»

    Αντώνης Κεφαλάς


    Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας διακρίνεται για το γεγονός ότι λέει σκληρά πράγματα χρησιμοποιώντας ήπιες εκφράσεις.

    Ταυτόχρονα, ως κεντρικός τραπεζίτης φροντίζει να είναι πάντα αντικειμενικός – δηλαδή αποφεύγει τις αξιακές κρίσεις. Επισημαίνει ένα πρόβλημα και αναφέρει κατευθύνσεις πολιτικής αφήνοντας την ευθύνη της απόφασης στην πολιτική εξουσία. Σε μεγάλο βαθμό, τηρεί έτσι πιστά τις παραδόσεις της ελληνικής κεντρικής τράπεζας , περπατώντας σε αχνάρια που άφησε η πλειοψηφία των προκατόχων του.

    Η επισήμανση του, λοιπόν, η δεύτερη μάλιστα κατά σειρά μέσα σε μερικούς μήνες, ότι η οικονομία αντιμετωπίζει πληθωρισμό κερδών δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Σε εποχή όπου ακούγονται από κάθε πλευρά και σε διεθνές μάλιστα επίπεδο σχεδόν διθυραμβικά σχόλια για την οικονομία μας, θα είναι μεγάλο λάθος να αγνοήσουμε το αναμφισβήτητο πλέον γεγονός ότι τα διαρκώς διογκούμενα κέρδη των επιχειρήσεων φέρουν σημαντική ευθύνη για την διατήρηση του ελληνικού πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

    Μπορεί ο μέσος όρος αύξηση των τιμών να έχει μειωθεί. Επιπλέον, μπορεί να αποδειχθούν ορθές οι προβλέψεις για επιστροφή στα επίπεδα του 2% – 3%, σε ετήσια βάση, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι ότι:

    Σε ορισμένους τομείς, με πρώτο και καλύτερο αυτόν των τροφίμων, η άνοδος των τιμών είναι απαράδεκτη, υποφέρει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ τα μέτρα-τσιρότα που εξαγγέλλει ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Σκρέκας έχουν μικρή θετική επίπτωση. Στους παλαιότερους, η πολιτική αυτή παραπέμπει στην λειτουργία του υπουργείου εμπορίου στην δεκαετία του 1980.

    Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι αναποτελεσματικοί. Τέσσερα (μάλιστα 4) χρόνια έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διερευνήσει το καρτέλ των τραπεζών ως προς τις χρεώσεις και κατέληξε να επιβάλει ένα πρόστιμο 40 εκατ. ευρώ, χάδι στο μάγουλο των υπερκερδών που δημιουργήθηκαν από την τσέπη του κοσμάκη.

    Όταν οι ανισότητες συνταράσουν τις κοινωνίες, πληθωρισμός που δημιουργείται από τα κέρδη δεν είναι ηθικά αποδεκτός, ενώ είναι πολιτικά και κοινωνικά επικίνδυνος.

    Στο παρελθόν, κυβερνήσεις που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της κεντρικής τράπεζας το μετάνιωσαν—είτε έμμεσα από τις εξελίξεις, είτε άμεσα με την συνειδητοποίηση του λάθους. Θα είναι λάθος της κυβέρνησης να αγνοήσει και τις άλλες επισημάνσεις του διοικητή (και προφανώς των υπηρεσιών της Τράπεζας, η οποία διαθέτει έτσι κι αλλιώς αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό).

    Ιδιαίτερη σημασία έχει η προτροπή για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς εδώ και καιρό η Τράπεζα ασχολείται επισταμένως με την κλιματική κρίση και ξέρει πολύ καλά τι λέει. Το σύνθημα του Biden “Build Back Better” δεν θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερη εφαρμογή παρά στην Ελλάδα, όπου η αναβάθμιση των γερασμένων υποδομών μας θα όφειλε να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητές μας ως έθνος.

    Παραμονές Χριστουγέννων, όμως, και η γκρίνια έχει όρια—όπως και η έκταση του σχολίου. Καλές Γιορτές σε όλους.

    Διαβάστε επίσης

    «Χρυσό» νερό αξίας 1,3 δισ. – Σκληρή μάχη επιχειρηματιών για το εμφιαλωμένο



    ΣΧΟΛΙΑ