• Άρθρα

    Σε τεντωμένο σχοινί η οικονομία της Βρετανίας ενόψει του δημοψηφίσματος

    • Contributor


    Εννιά ημέρες απομένουν ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Financial Times παρουσιάζουν τις τελευταίες μετρήσεις για τις αντιδράσεις των αγορών και των επενδυτών.

    Νομίσματα

    Η στερλίνα βρίσκεται στο επίκεντρο των φόβων για το Brexit από τότε που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα τον Φεβρουάριο.

    Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο στρατόπεδο υπέρ της αποχώρησης, η μεταβλητότητα στις αγορές νομισμάτων έχει αυξηθεί και η στερλίνα έχει αποδυναμωθεί. Η στερλίνα κατέγραψε την πέμπτη διαδοχική ημέρα απωλειών την Τρίτη, διολισθαίνοντας 1,1% στο 1,411 δολάριο. Ήταν επίσης πιο αδύναμη σε σχέση με το ευρώ, υποχωρώντας 0,5% στις 79,40 πένες.

    Το όριο του 1,4 δολαρίου αποτελεί το σημείο στήριξης για το νόμισμα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, οπότε αυτό είναι το επίπεδο που πρέπει να παρακολουθεί κανείς καθώς πλησιάζει η ημέρα του δημοψηφίσματος.

    iolcus - logoΓια την ώρα, η στερλίνα παραμένει πάνω από το χαμηλό του 1,386 δολαρίου που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, όταν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και τα εμπορεύματα είχαν δεχθεί σφυροκόπημα.

    Μια ανησυχία με την οποία είναι αντιμέτωποι οι εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές είναι κατά πόσον το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα πυροδοτήσει νέο γύρο παγκόσμιων αναταράξεων.

    «Το ρίσκο το Ηνωμένο Βασίλειο να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα είναι η κυρίαρχη δύναμη στις αγορές κεφαλαίου», υποστηρίζει ο Μαρκ Τσάντλερ της Brothers Harriman.

    H υποδηλούμενη αστάθεια της στερλίνας για ένα μήνα -μια μέτρηση για το κόστος της ασφάλισης ενάντια στις διακυμάνσεις του νομίσματος- σκαρφάλωσε στο υψηλό του 29,05, πάνω κατά 4%.

    Κινείται προς το επίπεδο-ρεκόρ του 29,83, που καταγράφηκε στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

    Υψηλότερα κινούνται και οι μετρήσεις της αστάθειας για περίοδο δύο και τριών μηνών, μια ένδειξη ότι η αβεβαιότητα θα κρατήσει για όλο το καλοκαίρι.

    Κρατικά ομόλογα

    Μια νέα ημέρα, ένα νέο ρεκόρ για την απόδοση του 10ετούς βρετανικού ομολόγου, που υποχώρησε επτά μονάδες βάσης στο 1,11%.

    Κόντρα στις προειδοποιήσεις του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, οι επενδυτές αναμένουν πως οι αποδόσεις θα πέσουν αντί να αυξηθούν σε ένα ενδεχόμενο Brexit.

    Το σκεπτικό για υψηλότερες τιμές στα βρετανικά ομόλογα και χαμηλότερες αποδόσεις αντανακλά μια πιθανή χαλάρωση από την Τράπεζα της Αγγλίας και ακόμα την πιθανότητα να αρχίσει άλλος ένας γύρος αγοράς ομολόγων μέσω ποσοτικής χαλάρωσης.

    Γενικότερα, η νευρικότητα για το ρίσκο του Brexit δεν μπορεί να αποκοπεί από τις ευρύτερες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, αλλά μπαίνει σταδιακά στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

    Η απόδοση του 2ετούς βρετανικού τίτλου διολίσθησε στο χαμηλό του 0,32%, ενώ η απόδοση για το 30ετές ομόλογο έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 2%, για να αγγίξει το 1,96%.

    Μετοχές

    Ο προσανατολισμένος στο εξωτερικό FTSE 100 υποχώρησε 2% στη χθεσινή συνεδρίαση, με τις μετοχές των τραπεζών, των ενεργειακών εταιρειών και των εξορυκτικών να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

    Ο δείκτης έκλεισε κάτω από το όριο των 6.000 μονάδων για πρώτη φορά από τα τέλη Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, ο προσανατολισμένος στο εσωτερικό FTSE 250 διολίσθησε 2,1%.Το ζοφερό κλίμα αντανακλά τους φόβους για το Brexit και τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, που έχουν επηρεάσει αρνητικά τους δείκτες σε όλο τον κόσμο.

    Αναλυτές της Morgan Stanley υποστηρίζουν: «Ακόμα θα χαρακτηρίζαμε το αποτέλεσμα ως οριακό και αβέβαιο. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τη συνέχεια, με ανάκαμψη, ενίσχυση του πληθωρισμού και αύξηση των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε περίπτωση που κερδίσει το Bremain, και παρατεταμένη αβεβαιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, αν κερδίσει το Brexit».

    Tα επίπεδα ρευστού βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2001, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch σε fund managers, που αναφέρει ότι «το Βrexit συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως το μεγαλύτερο ρίσκο».

    Οι πιθανότητες των bookmakers 

    Εν μέσω του διογκούμενου κύματος ανησυχίας στις αγορές, οι bookmakers συνεχίζουν να βλέπουν επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της παραμονής την επόμενη εβδομάδα.

    Αλλά είναι λιγότερο σίγουροι από ό,τι προηγουμένως.

    Η Betfair ανέφερε ότι οι προοπτικές του Bremain έπεσαν από το 78% ή το 1/3 στο 61% ή το 4/6.

    Η William Hill είχε κάποτε το Brexit στο 9/2 και τώρα στο 11/8 και εκτιμά πως μπορεί να μετατραπεί σε φαβορί ως το Σαββατοκύριακο.

    Πάνω από το 70% των χρημάτων που έχει δεχθεί για το αποτέλεσμα έχουν τοποθετηθεί στο Brexit.

    Powered by  IOLCUS INVESTMENT ΑΕΠΕΥ

    iolcus - logo

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/tte-afxisis-ton-foron-megaliteri-apili-gia-tin-ikonomia-ti-lei-gia-chreos-ke-kokkina-dania/53484

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/kai-deftero-capesize-gia-tin-alpha-tis-annas-angelikousi/53491



    ΣΧΟΛΙΑ