• Άρθρα

    Ποιος κολοσσός χτίζει θέση στην Alpha Bank, τι παίζει με τον OTE και ένας πιθανός στόχος εξαγοράς

    O επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και η φράση become value investor


    Φίλοι αναγνώστες, όσοι διαβάζετε τον The Value Investor θα γνωρίζετε ότι από τα επίπεδα των 0.88€ η μετοχή της ALPHA BANK ΑΛΦΑ -0,61% 1,62 είναι η αγαπημένη του τραπεζική μετοχή.

    Συγκεκριμένα, στα 0,88€ είχε πάει κόντρα στο Lansdowne που και στα 0.88€ είχε σορτάρει 3 εκ μετοχές της ΑΛΦΑ και την είχε προτείνει για αγορά.

    Από τότε, οι αγοραστές έχουν πάρει το scalp του διαχειριστή του Lansdowne.

    Έχει χάσει το φως του.

    Η μετοχή από τα 0.88€ είναι τώρα στα 1.42€, 61.36% πιο πάνω και συγχρόνως από την αρχή του χρόνου έχει μια άνοδο της τάξης του 31.84%.

    Το Lansdowne με πρόσφατη ανακοίνωσή του και συγκεκριμένα με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου, μας ενημερώνει ότι μείωσε την short θέση του στην ALPHA BANK από 0.69% του μετοχικού κεφαλαίου σε 0.58%.

    Πολύ μικρή μείωση θέσης.  Η άνοδος της μετοχής είναι εντυπωσιακή  και ακόμα περισσότερο κρατάει κέρδη 40%.

    Ο λόγος για την κολοσσιαία άνοδο της ALPHA BANK και για την διατήρηση των κερδών είναι ότι χτίζει θέση η Fidelity.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του The Value Investor, η επικεφαλής για τραπεζικές τοποθετήσεις της Fidelity για όλο τον κόσμο είναι η κα Kathrine O’Donovan με προϋπηρεσία 30 χρόνια στον κλάδο των τραπεζών.

    Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η Fidelity έχει λίγο πάνω από 100 εκ μετοχές, δηλαδή το 4.3% της ALPHA BANK.

    Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ψήφος εμπιστοσύνης για την διοίκηση Ψάλτη και για την μετοχή της ALPHA BANK διότι η συγκεκριμένη διαχειρίστρια χαίρει κολοσσιαίας εκτίμησης στην επενδυτική κοινότητα.

    Όμως, δεν είναι μόνο η Fidelity που αγοράζει μετοχές της ALPHA BANK, είναι και η μεγαλύτερη κορεάτικη εταιρεία διαχείρισης, η Mirae Asset Management με υπό διαχείριση πάνω από 200 δισ. δολάρια και εξειδίκευση στις αναδυόμενες αγορές.

    Οι αγορές της στην ALPHA BANK γίνονται μέσω του αμερικάνικου βραχίονα της Mirae συγκεκριμένα αγοραστής είναι η Mirae Asset Global Investments (USA) που σύμφωνα με πληροφορίες του The Value Investor πλησιάζει τις 15 εκ. μετοχές.

    Εκτός όμως από τους Αμερικάνους και τους Κορεάτες, θέση χτίζει και το βρετανικό hedge fund με εξειδίκευση στις αναδυόμενες αγορές το Polunin Capital Partners με τη θέση του να έχει φτάσει τα 5,5 εκ μετοχές.

    Τέλος, αγοραστής στην μετοχή της ALPHA BANK είναι και Ιταλοί διαχειριστές. Συγκεκριμένα, στην ALPHA BANK θέση χτίζει η Mediolanum Asset Management με υπό διαχείριση 108,36 δισ. ευρώ θυγατρική της τράπεζας Banca Mediolanum. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ιταλοί έχουν αγοράσει περί τα 5 εκ μετοχές.

    Φίλοι αναγνώστες, στα τερματικά η συμπεριφορά της ALPHA BANK είναι μακράν η καλύτερη διότι μην ξεχνάμε ότι είχε κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο 1.00€ και η μετοχή παίζει τώρα στα 1.42€.

    Συγχρόνως όμως, είναι και η τράπεζα με το μεγαλύτερο free float της τάξης του 90%. Έτσι κάνει την άνοδό της πολύ πιο δύσκολη.

    Για να γνωρίζετε, η Fidelity θα μείνει μίνιμουμ για 5 χρόνια στην μετοχή και δεν αποκλείεται λίαν συντόμως να περάσει και το 5%.

    ΟΤΕ

    Πάμε τώρα σε μια άλλη μετοχή που έχει εξαιρετική συμπεριφορά στα τερματικά. Αυτή είναι η μετοχή του ΟΤΕ ΟΤΕ 0,42% 14,34.

    Για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη, ο ΟΤΕ στις 26 Νοεμβρίου 2021 έπαιζε στα 15.00€. Σήμερα που μιλάμε παίζει στα 17.77€. Αυτό είναι μια απόδοση της τάξης του 18.46%.

    Στο αντίστοιχο διάστημα ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 11.98%.

    Όλη η πιάτσα αναρωτιέται γιατί δεν πέφτει η μετοχή του ΟΤΕ και τι συμβαίνει και κρατάει τόσο καλά. Για να καταλάβετε, η Optima Bank στις 10 Φεβρουαρίου έβγαλε καινούριο report για τον ΟΤΕ αναβαθμίζοντας την τιμή στόχο από 17.80€ σε 19.60€.

    Λέγοντας όμως ότι όλα τα θετικά σενάρια είναι ήδη τιμολογημένα και για αυτό της δίνει και ουδέτερη σύσταση. Με λίγα λόγια η Optima μας λέει μακριά.

    Όμως το χαρτί δεν καταλαβαίνει τίποτα.

    Ο πρώτος λόγος που το χαρτί δεν καταλαβαίνει τίποτα είναι ότι πολύ πρόσφατα η Goldman Sachs αναβάθμισε τον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό κλάδο σε σύσταση overweight από neutral.

    Ο δεύτερος όμως και πιο σημαντικός είναι η πρόταση εξαγοράς της Vodafone Ιταλίας από τον όμιλο Iliad του Γάλλου μεγιστάνα Ξαβιέ Μιλ.

    Η Iliad προσέφερε 11 δισ. ευρώ για να αποκτήσει τις δραστηριότητες της Vodafone Ιταλίας. Η εν λόγω πρόταση ισοδυναμεί με 7 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).

    Όμως, η Vodafone αρνήθηκε την πρόταση εξαγοράς. Αυτό σημαίνει φίλοι αναγνώστες ότι οι καλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρέπει να τιμολογούνται ΜΙΝΙΜΟΥΜ με EV/EBITDA = 7.

    Για να ξέρετε, σε σημείωμά του ο αναλυτής της Deutsche Bank Ρόμπερτ Γκρίντλε, επισημαίνει ότι «στην περίπτωση μιας ολοκληρωμένης πώλησης αναμένουμε ο πολλαπλασιαστής να ξεκινά με 8 και όχι με 7».

    Ο The Value Investor θα συμφωνήσει απόλυτα με τον αναλυτή της Deutsche Bank.

    Στην δικιά μας περίπτωση τώρα, ο ΟΤΕ είναι μαγαζί γωνία.

    Ένα πεντακάθαρο μαγαζί με πολύ μεγάλες προοπτικές.

    Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της Optima Bank, ο ΟΤΕ για το 2022 υπολογίζεται να έχει EBITDA της τάξης των 1.408 δισ. ευρώ, καθαρό δανεισμό 716.8 εκ ευρώ και αριθμό μετοχών 448.7 εκ μετοχές.

    Δηλαδή, για να παίξει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022e = 7, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 20.07€.

    Αν είναι να παίξει με EV/EBITDA 2022e = 8, η τιμή της μετοχής πρέπει να είναι στα 23.50€. Αν χρησιμοποιήσουμε τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Optima για το 2023, για να παίξει ο ΟΤΕ με ένα EV/EBITDA 2023e = 8, με προσδοκώμενο αριθμό μετοχών 440.7 εκ μετοχές, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 25.19€.

    Τέλος, αν χρησιμοποιήσουμε τα νούμερα του 2024 και προσδοκώμενο αριθμό μετοχών 432.7 εκ μετοχές, για να παίξει ο ΟΤΕ με ένα EV/EBITDA 2024e = 8, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 26.98€!!!

    Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν φίλοι αναγνώστες, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ έχει κάνει τεράστιο ράλι, λόγω της συσπείρωσης που παρατηρείται στον ευρωπαϊκό κλάδο τηλεπικοινωνιών, η μετοχή του ΟΤΕ πρέπει να έχει σαν πάτωμα τα 20.07€.

    Από ‘κει και πέρα ο χρόνος θα κυλάει υπέρ του.

    Εδώ αξίζει να σας φρεσκάρουμε την μνήμη ότι παλαιότερα και συγκεκριμένα στα 10.00€ πουλούσαν καράβια μετοχών του ΟΤΕ και όλοι έλεγαν ευκαιρία να φύγουμε.

    Το ίδιο και στα 15.00€, πάλι υπήρχαν έντονες ρευστοποιήσεις.

    Τώρα όμως οι πωλητές έχουν εξαφανισθεί. Έτσι γίνεται πάντα, συμβαίνει κάτι απροσδόκητο που αλλάζει τα δεδομένα.

    Αλουμίνιο

    Κάτι αντίστοιχα απροσδόκητο έχει συμβεί και με το αλουμίνιο.

    Πριν από λίγες ημέρες ήρθε και η Trafigura, ο μεγαλύτερος trader εμπορευμάτων στον κόσμο να προειδοποιήσει ότι τα αποθέματα του αλουμινίου πάνε προς εξάντληση έως το 2024. Το χώσιμο όμως που γίνεται στην μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΜΥΤΙΛ -0,42% 38,14περί των 15.00€ μας θυμίζει το χώσιμο που γινόταν στην μετοχή του ΟΤΕ πάλι περί των 15.00€.

    Για να ξέρετε φίλοι αναγνώστες, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου έχουν πουληθεί μετοχές ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ αξίας 118.68 εκ ευρώ. Στρατοσφαιρικό νούμερο.

    Δηλαδή, είναι σαν να έχει πάρει κάποιος 91.29 εκ μετοχές ALPHA BANK με 1.30€.

    Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, οι αγοραστές είναι μεθοδικοί και έχουν υπομονή.

    Με βάση τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Euroxx που περιμένει για τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ EBITDA για το 2023 της τάξης των 580 εκ ευρώ, καθαρό δανεισμό 1.231 δισ. ευρώ και κέρδη 312 εκ ευρώ και αριθμό μετοχών 135 εκ μετοχές, για να παίξει με ένα προβλεπόμενο EV/EBITDA 2023e = 8, αυτό σημαίνει ότι η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 25.25€.  Όπου κι εκεί θα παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E 2023e = 10.93.

    Με βάση τα στοιχεία του 2024, για να παίξει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2024e = 8 και αριθμό μετοχών 135 εκ μετοχές, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 28.91€ όπου κι εκεί με βάση τα στοιχεία του αναλυτή της Euroxx θα παίζει με ένα P/E 2024 = 11.15.

    Έτσι, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι ο ΟΤΕ και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι ευκαιρία για πώληση, ο The Value Investor πιστεύει ότι είναι ευκαιρία για αγορά.

    Ο ΟΤΕ στα 26.98€ θα παίζει με ένα EV/EBITDA 2024e = 8 και με ένα P/E 2024e = 19.96.

    Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ για να έχει το ίδιο EV/EBITDA = 8 για το 2024, η τιμή πρέπει να πάει 28.91€ όπου κι εκεί θα παίζει με P/E 2024 = 11.15 ενώ ο ΟΤΕ με 19.96.

    Άρα, εάν πιστέψουμε ότι θα βγάλει αυτά τα νούμερα η MYTILINEOS αντιλαμβάνεστε πόσο βαθιά υποτιμημένη είναι.

    ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Πάμε τώρα να αλλάξουμε πίστα. Μετά την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz, ο The Value Investor αναρωτήθηκε ποια εισηγμένη εταιρεία θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος στόχος εξαγοράς. Κατά την ταπεινή γνώμη του The Value Investor, αυτή η εταιρεία είναι η ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ.

    Όπως και ο κ. Γεωργακόπουλος έτσι και οι αδελφοί Πετρόπουλοι δεν έχουν διάδοχη κατάσταση.

    Επειδή έχουν και σχεδόν την ίδια ηλικία με τον κ. Γεωργακόπουλο, θεωρούμε ότι εάν είχαν μια δελεαστική πρόταση στο τραπέζι, θα την σκεφτόντουσαν πάρα πολύ σοβαρά.

    Κατά την ταπεινή άποψη του The Value Investor, η εταιρεία ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ είναι ένα πεντακάθαρο μαγαζί με ισολογισμό διαμάντι και με πολύ δυνατές αντιπροσωπείες.

    Αυτή τη στιγμή, τα αδέλφια Κώστας και Γιάννης Πετρόπουλος ελέγχουν μαζί το 53.44% της εταιρείας και το buyback ελέγχει το 7.45%. Δηλαδή, οι δυο φορείς μαζί ελέγχουν το 60.89% της εταιρείας.

    Όσοι έχετε καλή μνήμη, θα θυμάστε ότι πριν 5 χρόνια περίπου τα αδέλφια έδωσαν πακέτο μετοχών στους ξένους θεσμικούς στα 5.20€.

    Αυτή η κίνηση έδειξε ότι θέλουν νέους μετόχους στην εταιρεία με προοπτική να την βοηθήσουν να μεγαλώσει.

    Όμως η κρίση του COVID έφερε τα πάνω κάτω.

    Οι ξένοι θεσμικοί στην πλειονότητά τους έφυγαν στα 4.00€ με την μετοχή να παίζει τώρα στα 7.70€ και σε μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 54.43 εκ ευρώ.

    Τα αποτελέσματα ενεαμήνου του ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ήταν θετικά.

    Ο The Value Investor πιστεύει ότι η ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ μπορεί να κλείσει την χρονιά με EBITDA της τάξης των 10.9 εκ ευρώ, κέρδη 6.3 εκ ευρώ και με καθαρό δανεισμό 1.5 εκ ευρώ.

    Σ’ αυτήν εδώ την κεφαλαιοποίηση θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πουλήσουν τα αδέλφια. Όμως, κατά την ταπεινή μας άποψη, σε μια τιμή περί των 10.00€, 30.00% παραπάνω από εδώ, θα μπορούσε να γίνει πράξη.

    Και εξηγούμαστε. Στα 10.00€ ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ θα κοστίζει 70.7 εκ ευρώ. Με καθαρό δανεισμό 1.5 εκ ευρώ αυτό σημαίνει ότι θα έχει ένα Enterprise Value 72.2 εκ ευρώ.

    Με ένα EBITDA 10.9 εκ ευρώ αυτό μας δίνει στην τιμή των 10.00€ ένα τίμημα εξαγοράς EV/EBITDA 2021e = 6.62.

    Στα 70.7 εκ ευρώ κεφαλαιοποίηση ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ θα παίζει με ένα P/E 2021e = 11.22.

    Αυτό σημαίνει ότι οι βασικοί μέτοχοι, εφόσον πουλήσουν σ΄ αυτή την κεφαλαιοποίηση παίρνουν μπροστά τα κέρδη 11.22 ετών. Φυσικά, εφόσον καταφέρουν και βγαίνουν αυτά τα νούμερα κάθε χρόνο. Κατά την ταπεινή άποψη του The Value Investor, ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει στόχος εξαγοράς από ξένα private equity.

    Είμαστε σίγουροι ότι από το 2022 και για τα επόμενα χρόνια θα μας απασχολήσει έντονα η μετοχή της ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ σαν έναν πιθανό στόχο εξαγοράς. Όμως, επειδή αυτή είναι μια διαίσθηση του The Value Investor, δεν σημαίνει ότι θα γίνει και πραγματικότητα.

    Μπορεί να έχει το τέλειο προφίλ ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ για να γίνει στόχος εξαγοράς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει και πραγματικότητα.

    Επειδή του The Value Investor του αρέσει να κοιμάται ήσυχος και όχι ανήσυχος, στα 7.70€ ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης του 54.43 εκ ευρώ.

    Με βάση τις εκτιμήσεις του The Value Investor ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ στα 7.70€ παίζει με ένα EV/EBITDA 2021e = 5.13 και με ένα P/E 2021e = 8.64. Πολύ βαθιά υποτιμημένη κατά την ταπεινή άποψη του The Value Investor.

    Φίλοι αναγνώστες σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

    The Value Investor: O ειδικός Συνεργάτης του www.mononews.gr

     

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

    • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.
    • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και στις αγορές.
    • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.
    • Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
    • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχόμενων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

    Διαβάστε επίσης

    Morgan Stanley: Αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα καθαρά έσοδα των ελληνικών τραπεζών

    ΗΠΑ: Η Fed θα δράσει σύντομα και αποφασιστικά για να αυξήσει τα επιτόκια

    Warren Buffett: Επένδυσε 1 δισ. δολάρια στην Activision λίγο πριν την εξαγορά της από τη Microsoft



    ΣΧΟΛΙΑ