• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα καθαρά έσοδα των ελληνικών τραπεζών

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Morgan Stanley στην πρόσοψη κτηρίου


    Σε αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεών της για τα καθαρά έσοδα των ελληνικών τραπεζών για το 2023 προχωρά η Morgan Stanley.

    Σύμφωνα με έκθεσή της, οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν πλέον πως τα καθαρά έσοδα των τραπεζών, εκμεταλλευόμενα μια αύξηση των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ της τάξης των 50 μονάδων βάσης έως τον Μάρτιο του 2023, θα αυξηθούν κατά 5% έως 10% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

    Οι ανανεωμένες τιμές – στόχοι προβλέπουν μια άνοδο κατά 4%-12%, σύμφωνα με την Morgan Stanley, η οποία επισημαίνει πως οι αποδόσεις θα φτάσουν κοντά στους στόχους των διοικήσεων.

    Προτεινόμενη  μετοχή  για τη Morgan Stanley παραμένει η Eurobank, που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στον εξορθολογισμό του ισολογισμού της και είναι αντιμέτωπη με τις λιγότερς προκλήσεις στα λειτουργικά της έσοδα από τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ αναμένεται να είναι η πρώτη που θα συζητήσει την επαναφορά της διανομής μερισμάτων. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων της Eurobank στο εννεάμηνο του 202 ήταν στο 15,4%.

    Τα σημάδια για την αύξηση των δανείων

    Η Morgan Stanley βλέπει ήδη θετικά σημάδια για την αύξηση των δανείων των νοικοκυριών, ενώ αναμένει να ακολουθήσουν και τα επιχειρηματικά, καθώς τον Δεκέμβριο καταγράφηκε ο πρώτος μήνας οριακά θετικής έκδοσης (+3% σε ετήσια βάση.)

    Ειδικότερα, η Morgan Stanley αποτιμά θετικά την αύξηση των στεγαστικών δανείων για την Eurobank, τα οποία ανέρχονται στο 29% του συνόλου των δανείων της, έναντι 25%-20% για την Alpha Bank και την Πειραιώς.

    Το βασικό σενάριο της Morgan Stanley για την αύξηση των δανείων την περίοδο 2020-2024 είναι 6 με 8 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών είναι 10 δισ. ευρώ.

    Κόκκινα δάνεια

    Αναφορικά με τα NPLs, το βασικό σενάριο της Morgan Stanley προβλέπει πως θα κυμανθούν περίπου στο 6% έως το 2024, ενώ το αισιόδοξο σενάριο της σε περίπου 4% με 5% έως το τέλος του 2024.

    Οι στόχοι των διοικήσεων των τραπεζών προβλέπουν έως το 2024 μια ομαλοποίηση στα μέσα επίπεδα της33 κοντά στο 2% με 3%.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Στο 9,7% ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο

    Minoan Group: Ράλι για τη μετοχή μετά τον διορισμό του καθηγητή Γιώργου Μέργου στο ΔΣ

    Intel: Εξαγοράζει την ισραηλινή Tower Semiconductor έναντι 5,4 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ