• Άρθρα

    “Ποια διάσημη διατροφολόγος δεν κατάφερε να αδυνατίσει δυο πολιτικούς… θωρηκτά”


    ** Αν ο πρωθυπουργός μιμείται τον Ανδρέα, ο υπουργός Παιδείας μιμείται τον ομόλογό του, της πρώτης κυβέρνησης ΠαΣοΚ (αείμνηστο τον ανεβάζουν, εξαιρετικό τον κατεβάζουν). Ο Πέτρος Μώραλης το 1981 υλοποίησε όλα τα εύκολα αντί να κάνει τη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση. Μόλις ανέλαβε χαρτοφυλάκιο, κατήργησε τις ποδιές. Οι «ποδιές» ήταν ένδυμα απαγορευμένης φαντασίωσης, η σχολική στολή που φορούσαν υποχρεωτικά όλα τα κορίτσια του γυμνασίου. Σκούρο μπλε, κουμπιά μπροστά από πάνω ως κάτω και λευκό γιακαδάκι. Κατόπιν ο υπουργός κατήργησε τα πρότυπα σχολεία, αυτά στα οποία φοιτούσαν οι άριστοι μαθητές κατόπιν εξετάσεων. Ο παπανδρεϊσμός θεωρούσε ότι τα πρότυπα δημιουργούν μια ελίτ του πνεύματος και όλες οι ελίτ έπρεπε να ποδοπατηθούν.

    ** Ο Νίκος Φίλης είναι απόφοιτος πρότυπου σχολείου. Ναι, ναι, μαθαίνω ότι ανήκε και εκείνος στην ελίτ του πνεύματος. Είναι απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής. Εκείνα τα χρόνια διαγωνίζονταν χιλιάδες υποψήφιοι και γίνονταν δεκτοί στην α΄ γυμνασίου περί τους 80 άριστους. Τα έφερε λοιπόν η μοίρα να αναλάβει ο Νίκος Φίλης την Παιδεία κι επειδή η μεταρρύθμιση είναι δύσκολη και θέλει δουλειά πολλή, προτιμά και εκείνος τα εύκολα. Καταργεί, ακούγεται, την εξέταση των ειδικών μαθημάτων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Δεν έχει βεβαίως ούτε το θάρρος ούτε το σχέδιο ώστε να καταργήσει εντελώς τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

    ** Πρακτικά λοιπόν θα μπορούν να εισάγονται σε σχολές φοιτητές χωρίς προαπαιτούμενα. Θα πηγαίνει στη Γαλλική Φιλολογία εκείνος που δεν γνωρίζει γαλλικά. Για κάθε ανοησία υπάρχει ιδεολόγημα. Λένε λοιπόν από τον Οργανισμό Εξετάσεων ότι «Τα ειδικά μαθήματα που εξετάζονται και το επίπεδο εξέτασής τους δεν διδάσκονται στα δημόσια σχολεία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται εξωσχολική προετοιμασία». Ενώ για τα γενικά μαθήματα δεν χρειάζεται εξωσχολική προετοιμασία…

    ** Θα προτιμούσα να πει το υπουργείο Παιδείας ότι δεν υπάρχει φράγκο για τα ειδικά μαθήματα, ότι το κόστος είναι υψηλό και υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Το ιδεολόγημα που προβάλλει με ξεπερνάει. Εύχομαι να του κάνουν μήνυση οι πανεπιστημιακοί των ξένων φιλολογιών.

    ** Αυτό με τις μηνύσεις μεταξύ υπουργών με διασκεδάζει αφάνταστα. Σκέφτομαι να επικοινωνήσω με τη Ντόρα Μπακογιάννη και να της βάλω ιδέα. Να κινηθεί δικαστικά εναντίον της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που αποκαλεί τους δολοφόνους τρομοκράτες «πολιτικούς κρατούμενους». Όλοι ξέρουμε ότι δεν στέκουν στα δικαστήρια τέτοιες μηνύσεις. Οι δικαστές τιμωρούν πράξεις και όχι προθέσεις ή εκτιμήσεις. Αλλά μου αρέσει η μετατροπής της πολιτικής σκηνής σε βραζιλιάνικο σίριαλ.

    ** Σήμερα είναι για μένα ημέρα εγκράτειας. Ψάρι και δυο ντοματάκια, μεσημέρι και βράδυ. Να ξεπρηστώ λίγο. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο δύσκολο να παραμένω λεπτός, χωρίς σαμπρέλα. Μιλώντας για σωματότυπους αναρωτιέμαι εάν θα πάει σε διαιτολόγο ο υπουργός Παιδείας. Για την υγεία του. Υποθέτω θα διαλέξει κάποια άλλη και όχι την διάσημη διαιτολόγο της λεωφόρου Κηφισίας, εκεί στους Αμπελόκηπους. Σε αυτήν κατέφυγαν τα δυο θωρηκτά του ΠαΣοΚ για να αδυνατίσουν. Εκείνη χάρηκε στην αρχή. Θα μπορούσαν να χάσουν έκαστος 100 κιλά. Μαθαίνω ότι πλέον δεν τους αναφέρει καθόλου σε συζητήσεις για διάσημους πελάτες της. Αναφέρει όμως έναν άλλο υπουργό Παιδείας, τον Πέτρο τον ευθυτενή, που είναι έτσι κομψός χάρη στις δικές της παραινέσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ