• Άρθρα

    Ο Τσουκάτος, η απαλλαγή και το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα που έρχεται από το 2001

    Στέφανος Τζανάκης. Αρθρογράφος


    Ο Θόδωρος Τσουκάτος απαλλάχθηκε για το ένα εκατομμύριο μάρκα της Siemens μετά από 11 χρόνια δικαστικής εμπλοκής – και η αθώωσή του ανακοινώθηκε την ημέρα που η κυβέρνηση ενημέρωνε για την επικείμενη συνταγματική κατοχύρωση μίας πρότασής του από το 2001, για την οποία είχε ακούσει πολλά και διάφορα στο ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή: το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα…

    Όλα ξεκίνησαν το 2008 – επί κυβέρνησης Καραμανλή – όταν οι ανακριτές της υπόθεσης είχαν βρει ότι ένα εκατομμύριο μάρκα με αποστολέα την Siemens είχαν περάσει από λογαριασμούς του , το εκλογικό 1999. Ο ίδιος δεν προσπάθησε ποτέ να μιλήσει για λάθος ή για παρεξήγηση – αλλά από την πρώτη στιγμή ομολόγησε ότι πήρε τα χρήματα εκείνα για την χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ.

    Στη συνέχεια, κάποιοι από τους ταμίες του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ότι πράγματι τα μάρκα της Siemens κατέληξαν στους λογαριασμούς της Χαριλάου Τρικούπη – αλλά το επίσημο κόμμα προτίμησε να ρίξει τον Τσουκάτο στον Καιάδα. Μπορεί εκείνη η παραδοχή να οδήγησε σε ενδελεχή έρευνα για τα οικονομικά του κόμματος , αλλά κανένα από τα στελέχη δεν παραδέχθηκε ποτέ ότι εκείνη την εποχή , ο Τσουκάτος ήταν ο βασικός «παίκτης» στην υπόθεση της χρηματοδότησης του ΠΑΣΟΚ.

    Άλλωστε, ήταν πια σε δυσμένεια στο κόμμα του  – το ειρωνικό σύνθημα του 1996 «κόμμα και κράτος, Θόδωρος Τσουκάτος» ήταν πια πολύ μακρινό , ήδη από το 2001, όταν είχε κάνει την πρόταση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα , συγκεντρώνοντας 52 βουλευτικές υπογραφές.

    Οι καταθέσεις των ταμιών δεν στάθηκαν αρκετές ώστε να σταματήσει η δικαστική διαδικασία εναντίον του για το ένα εκατομμύριο μάρκα – κι ας βοούσε η πολιτική πιάτσα ότι εκείνα τα χρόνια των παχιών αγελάδων , η χρηματοδότηση και των υπολοίπων κομμάτων εξουσίας δεν γινόταν και πολύ διαφορετικά.

    Ο Τσουκάτος είχε ούτως ή άλλως βρεθεί εκτός πολιτικής όταν ομολόγησε ότι τα χρήματα της Siemens πέρασαν από τα χέρια του – και προφανώς η απαλλαγή του δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ως προς αυτό. Άλλωστε, οι εποχές έχουν αλλάξει , οι «εκσυγχρονιστές» του ’96 είτε έχουν πάει σπίτι τους, είτε έχουν διαχυθεί σε όλα τα κόμματα εξουσίας – και «τα κότερα» που κατήγγειλε κάποτε ο Θόδωρος Πάγκαλος έχουν πλέον υψηλού στάτους επιβάτες από άλλους πολιτικούς χώρους.

    Όμως, η ιδέα που είχε το 2001 – την οποία είχε στηρίξει ένθερμα και η πρωτοεκλεγμένη εκείνη την εποχή βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά , πριν παραιτηθεί για να εκλεγεί υπερνομάρχης Αθήνας – Πειραιά το 2002 – όχι μόνον υλοποιείται εδώ και χρόνια , αλλά οσονούπω θα μπει  στο σύνταγμα και θα αφορά στο προβλεπτό μέλλον πάνω από 800.000 πολίτες , με κόστος που θα φτάνει το ένα δις ευρώ ετησίως.

    Βεβαίως, η απαλλαγή του Τσουκάτου δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από τον ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα ώστε να πείσει ότι «το παλιό πολιτικό σύστημα» είναι συνώνυμο με τη διαφθορά. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου μπλέκει την αθώωσή του λόγω παραγραφής , με το άρθρο 86 του συντάγματος για την ποινική ευθύνη των υπουργών. Όσο νέοι κι αν δηλώνουν , τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην γνωρίζουν ότι ο «στρατηγός» δεν είχε ποτέ καθίσει επισήμως σε υπουργική καρέκλα.



    ΣΧΟΛΙΑ