• Κοινωνία

    Απόφαση για μίζες Siemens: Ένοχοι 22 για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παραγραφή της δωροδοκίας

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    Siemens


    Στην καταδίκη 22 κατηγορουμένων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δωροδοκίες της Siemens κατέληξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

    Όσο για το βασικό αδίκημα της δωροδοκίας;

    Οι μίζες εκατομμυρίων ευρώ της γερμανικής εταιρείας σε στελέχη του ΟΤΕ αποδείχθηκαν μεν, παραγράφηκαν δε, βάσει του ισχύοντα Ποινικού Κώδικα!

    Ακριβώς 2,5 χρόνια μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης για τις μίζες στη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, η αυλαία έπεσε σήμερα με την εκφώνηση της ομόφωνης απόφασης.

    Με βάση τις διατάξεις του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα, «ζωντανό» παρέμεινε μόνο το κακούργημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

    Είναι αυτό που διέσωσε από την πλήρη δικαστική κατάρρευση μια υπόθεση που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, από έδρας, δεν ανακοίνωσε ούτε περιληπτικά το σκεπτικό της ετυμηγορίας (υποχρέωση δεν υπάρχει, ωστόσο είθισται σε μεγάλες υποθέσεις).

    Έτσι, οι συνήγοροι υπεράσπισης μόνο υποθέσεις έκαναν για το σκεπτικό και για την ετυμηγορία που κατέληξε σε παραγραφή του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας κι όχι σε ανέγκλητο της πράξης την επίδικη περίοδο.

    Οι ένοχοι

    Από τους αρχικά 64 κατηγορουμένους, οι 10 πλέον έχουν φύγει από τη ζωή.

    Έτσι, από τους 54, κρίθηκαν ένοχοι 22 κατηγορούμενοι μόνο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και 27 που κατηγορούνταν μόνο για δωροδοκία απηλλάγησαν λόγω παραγραφής του αδικήματος.

    Ανάμεσα στους 27 και ο άλλοτε «στρατηγός του ΠΑΣΟΚ» Θόδωρος Τσουκάτος: Η ποινική του δίωξη έπαυσε λόγω παραγραφής.

    Ανάμεσα στους 22 ενόχους είναι οι Μιχάλης Χριστοφοράκος (που ουδέποτε εκδόθηκε στην Ελλάδα από τη Γερμανία), Χρήστος Καραβέλας (που εξακολουθεί να καταζητείται), η σύζυγος του, Μάρθα Καραβέλα, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης, τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Όσβαλντ (που παραμένει καταζητούμενος από τότε που έσπασε το ηλεκτρονικό βραχιολάκι επιτήρησης του) και επτά Γερμανοί, πρώην μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens.

    Αθώοι, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής σε βάρος τους, κηρύχθηκαν πέντε κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τους Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλη Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη.

    Αυτή την ώρα αγορεύουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων, ζητώντας την αναγνώριση ελαφρυντικών.

    Η τελική απόφαση του δικαστηρίου, με την ανακοίνωση των ποινών, αναμένεται την Παρασκευή.

    Η εισαγγελική πρόταση

    Τον περασμένο Ιούλιο, με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά, στη δεύτερη αγόρευση της, είχε ζητήσει την απαλλαγή λόγω παραγραφής
    του αδικήματος της δωροδοκίας ή της δωροληψίας για όλους τους κατηγορουμένους -και τους 32- που στην πρώτη της αγόρευση (προ της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα) είχε προτείνει την καταδίκη (κινδύνευαν ακόμα και με ισόβια κάθειρξη).

    Αν και προέκυψαν, όπως είπε στην αγόρευση της, στοιχεία ότι τελέστηκε η δωροδοκία των υπαλλήλων του ΟΤΕ από τα στελέχη της Siemens, ο νέος Κώδικας καταργεί το άρθρο 263Α και πλέον ο ΟΤΕ (όπως οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ, οι Τράπεζες και οι ΜΚΟ) έπαψε να ανήκει στις εταιρείες του Δημοσίου και συνεπώς και οι υπάλληλοί του δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά εργαζόμενοι σε ιδιωτική εταιρεία.

    Συνεπώς, το κακούργημα της δωροδοκίας έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα για τους κατηγορουμένους και έχει προ πολλού παραγραφεί.

    Ωστόσο, η παραγραφή του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας δεν αποτελεί λόγο εξάλειψης και για το κακούργημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

    Έτσι η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή για 22 από τους συνολικά 54 κατηγορουμένους για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, μόνο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το οποίο εφόσον είναι κατ’ επάγγελμα, παραμένει κακούργημα.

    Όπως είπε στην αγόρευση της η κα Σκεπαρνιά, «οι πράξεις της δωροδοκίας των υπαλλήλων του ΟΤΕ δεν κατέστησαν ανέγκλητες, γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα».

    Η εισαγγελέας άφησε αιχμές για το νομοθέτη που «μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας (σ.σ. δηλαδή των στελεχών της Siemens), αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους».

    Για τον πρώην στρατηγό του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρο Τσουκάτο, όπως και στην πρώτη πρόταση της, η εισαγγελέας είπε ότι προέκυψε ότι πέρασε μαύρο χρήμα από τα χέρια του, ωστόσο δεν αποδείχθηκε ότι κατέληξε σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ, όπως είναι το κατηγορητήριο.

    «Η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» τόνισε η εισαγγελέας, καταλήγοντας ότι το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων διαφώνησαν με την εισαγγελική πρόταση και υποστήριξαν ότι η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους φέρονται να τελέστηκαν μέχρι το 2005.

    Συνεπώς κατά τους συνηγόρους, δεν μπορούν αναδρομικά να διωχθούν για πράξη που δεν ήταν αξιόποινη.



    ΣΧΟΛΙΑ