• Άρθρα

    Παρασκήνιο: Τι γίνεται στην ΔΕΗ με την σύζυγο του προέδρου ;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Δεύτερη θέση για τη σύζυγο του προέδρου της ΔΕΗ:  Σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΔΕΗ και ιδιαίτερα από τη συνδικαλιστική παράταση της ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ, που τον έχει στοχοποιήσει, προκαλεί πρόσφατη απόφαση του Μανώλη Παναγιωτάκη. To Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε προ ημερών τη σύσταση Ερευνητικού Ινστιτούτου με την ονομασία «Διεθνές Ινστιτούτο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υγείας (ΔΙΕΠΥ)», με έδρα τη Δυτική Μακεδονία.

    Επικεφαλής του “Διεθνούς Ινστιτούτου” τοποθετείται η σύζυγος του κ. Παναγιωτάκη, η κα Μαρία Τολάκη. Η κα Τολάκη είναι σήμερα Διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στη ΔΕΗ και τώρα θα έχει και δεύτερη διευθυντική θέση η οποία θα είναι άμισθη.

    Στη ΔΑΚΕ υποστηρίζουν πως “όσο βαρύγδουπος είναι ο τίτλος του Ινστιτούτου, τόσο εξειδικευμένα είναι και τα θέματα που θα ασχοληθεί”. Αναφέρονται ενδεικτικά η εργονομία, η επιδημιολογία, η βιοστατιστική και άλλα ηχηρά.

    Προσθέτουν πως η ίδρυση του “Διεθνούς Ινστιτούτου” αποτελεί “ενδεικτικό παράδειγμα ευνοιοκρατίας της πρώτης – δεύτερης  Αριστεράς, που στην Επιχείρηση με τις συνεχείς μεταβολές , αναθέσεις και τις τεράστιες δυνατότητες του ΔΝΣ για κατάργηση και δημιουργία Διοικητικών και Ειδικών Στελεχών, παρατηρούμε καθημερινά”.

    Σημειώστε πως προ ημερών ο κ. Παναγιωτάκης είχε στείλει επιστολή στο προσωπικό της ΔΕΗ προκειμένου να τους ενημερώσει για το νέο σύστημα αξιολόγησης…

     

    Λαυρέντης κατά ΔΕΗ

    Νέα παράταση ζωής εξασφάλισε την Τρίτη η πρώην ΒΦΛ (νυν ELFE ή όπως λέγεται γιατί είναι πολλά τα ΑΦΜ!) συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Το Πρωτοδικείο Καβάλας δέχθηκε την παράταση προσωρινής διαταγής που απαγορεύει στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στη βιομηχανία. Η απαγόρευση ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η ELFE κατά της ΔΕΗ.

    Η διοίκηση της τελευταίας, που εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο σε υψηλό επίπεδο, υποστήριξε αυτό που λέει εσχάτως και η κυβέρνηση: Πως η διάσπαση των δραστηριοτήτων της βιομηχανίας σε πολλά ΑΦΜ έχει έναν και μοναδικό στόχο, τη μη πληρωμή των οφειλομένων!

    Τα χρέη της εταιρείας προς τη ΔΕΗ φτάνουν πλέον τα 20 εκατ. ευρώ. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται εντός διμήνου. Αν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμβιβασμός, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τη βιομηχανία με τα πολλά ΑΦΜ.

    Η αναπτυξιακή τράπεζα και λίγη ιστορία

    Όταν τον Μάρτιο του 2002 ολοκληρώνονταν η απορρόφηση της ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως) από την Τράπεζα Πειραιώς η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πανηγύριζε για το τέλος του κρατικού παρεμβατισμού που σηματοδοτούσε η παύση λειτουργίας της αναπτυξιακής τράπεζας.

    Τώρα πανηγυρίζουμε που ιδρύεται, αν γίνουν πράξη οι κυβερνητικές εξαγγελίες μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα με στόχο να “αιμοδοτήσει” επενδυτικά σχέδια.

    Η προηγούμενη κρατική αναπτυξαική τράπεζα, η ΕΤΒΑ, είχε ιδρυθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 1964. Μάλιστα,  τον ιδρυτικό νόμο  υπογράφουν από κοινού ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως μέλη της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου.

    Η ΕΤΒΑ προέκυψε απο την συγχώνευση τριών αναπτυξιακών οργανισμών: του ΟΧΟΑ (Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Οικονομικής Αναπτύξεως), του ΟΒΑ (Οργανισμός Βιομηχανικής Αναπτύξεως) και του (ΟΤΠ) Οργανισμού Τουριστικής Πίστεως.

    Από το τιμόνι ή υψηλές θέσεις της διοίκησης της ΕΤΒΑ έχουν περάσει τραπεζίτες που απασχολούν ακόμα την επικαιρότητα.

    Οπως ο Μιχάλης Σάλλας (ήταν διοικητής την περίοδο 1987 – 88 με υποδιοικητή τον Ιάκωβο Γεωργάνα). Οπως ο Νίκος Καραμούζης που ήταν υποδιοικητής στο τελευταίο Δ.Σ. της ΕΤΒΑ πριν την απορρόφηση από την Πειραιώς.

    Η πορεία της ΕΤΒΑ να χαρακτηρίστηκε και από αστοχίες (ποιος ξεχνάει το ελληνορωσικό σχέδιο για την περίφημη μονάδα της Αλουμίνας, το σχέδιο για το “Πετροχημικό” που έμειναν στα χαρτιά, κλπ).

    Όμως στα σχεδόν 40 χρόνια ιστορίας της χρηματοδότησε χιλιάδες επενδύσεις. Το πρώτο δάνειο στον τουριστικό κλάδο αφορούσε στον εκσυγχρονισμό του ξενοδοχείου “Αχίλλειον” στο Λουτράκι.

    Άγριο παρασκήνιο για τις σφραγίδες των μηχανικών

    Aπό τους περίπου 70.000 ελεύθερους επαγγελματίες-μηχανικούς, οι 68.000, δηλαδή σχεδόν το 95%, χρωστούν εισφορές. Οι δύσκολες ημέρες που περνά ο κλάδος καθιστά δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

    Δηλαδή για το ποιος εγκρίνει μια μελέτη βιολογικού καθαρισμού: ο πολιτικός μηχανικός, ο ναυπηγός μηχανικός ή ο χημικός μηχανικός;

    Η “μάχη της σφραγίδας” έχει κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες με άγριο παρασκήνιο, με εκδιώξεις μελών επιτροπών που δεν συμφωνούν με τα σχέδια της κυβέρνησης και πολλά άλλα.

    Σημειώστε πως το νέο πλαίσιο λειτουργίας του επαγγέλματος του μηχανικού περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο. Μάλιστα έχουν δοθεί πολλές παρατάσεις για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Υποτίθεται πως έχει αρχίσει να γράφεται αυτές τις ημέρες.



    ΣΧΟΛΙΑ