• Άρθρα

    Η απόφαση του «Δρομέα» να μεταναστεύσει και γιατί η μείωση φόρων δεν αρκεί

    Δρομέας: Ανάληψη νέου έργου του Γερμανικού Στρατού, ύψους 5 εκατ. ευρώ

    Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, Πρόεδρος και CEO Δρομέας ΑΒΕΕΑ


    Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του επικεφαλής της «Δρομέας» ότι σκέφτεται να μεταφέρει την έδρα της επιχείρησής του στο εξωτερικό μέσα στην επόμενη διετία.

    Μέχρι και πριν από δυο χρόνια η συγκεκριμένη εξέλιξη θα αντιμετωπίζονταν ως κάτι αναμενόμενο -μιας και πρόκειται για μια ιδιαίτερα εξωστρεφής επιχείρηση- ωστόσο στη σημερινή συγκυρία «ξενίζει» και μοιάζει λίγο εκτός κλίματος. Και αυτό γιατί η χώρα έχει εισέλθει σε μια διαφορετική φάση, όπου η οικονομία δείχνει να αφήνει οριστικά πίσω της τα δύσκολα και να «γυρίζει σελίδα».

    Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στους λόγους που επικαλείται ο Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου δείχνει ότι μάλλον πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά πράγματα και υπάρχει πολύ δρόμος μπροστά έως ότου καταστεί η Ελλάδα φιλική προς την επιχειρηματικότητα.

    Το υψηλό κόστος χρήματος, η γραφειοκρατία, και οι «ακατανόητες», όπως τις χαρακτήρισε, παρεμβάσεις της Δημόσιας Διοίκησης αναγκάζουν τον βορειοελλαδίτη επιχειρηματία να αναζητήσει δραστικές λύσεις για να διατηρήσει τη δυναμική που έχει αποκτήσει η εταιρεία με πολύ κόπο (πρόσφατα κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια του γερμανικού στρατού με 60.000 ηλεκτρικά ρυθμιζόμενων γραφείων, έργο προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ).

    Ως παράδειγμα των ακατανόητων παρεμβάσεων της Δημόσιας Διοίκησης έφερε την στάση που έχει εδώ και λίγους μήνες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας απέναντί του.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το εργοστάσιο στις Σέρρες, ένα από τα πιο σύγχρονα και πλήρως καθετοποιημένα στον κλάδο του, έχει μπει στο «στόχαστρο» των επιθεωρητών του Σώματος, οι οποίοι δείχνουν να ψάχνουν αφορμή για να επιβάλλουν βαρύτατα πρόστιμα για ήσσονος σημασίας παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

    Ο κ. Παπαπαναγιώτου καταγγέλλει ακόμη πως οι επιθεωρητές τον συκοφαντούν, τον κατηγορούν ότι εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και τους τρομοκρατούν ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Εντελώς διαφορετική είναι η αντιμετώπιση που τυγχάνει η θυγατρική της εισηγμένης στις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με τον ίδιο τέτοιες πρακτικές δεν έχουν θέση.

    Όσον αφορά στην αποκλιμάκωση της φορολογίας και στον ρόλο που μπορεί να παίξουν στην αλλαγή του κλίματος σημείωσε πως η μείωση των φόρων έχει νόημα όταν υπάρχουν κέρδη.

    Για αυτό, τόνισε, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη και στην παραγωγή νέου πλούτου και ύστερα στον τρόπο που θα ελαττωθούν οι φόροι και οι εισφορές.

    «Εάν δεν αφαιρέσουμε από την παραγωγή τα προβλήματα, η κατάσταση θα παραμένει η ίδια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της «Δρομέας» ξεκαθάρισε πάντως πως θα περιμένει να δει εάν θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της νέα κυβέρνησης και συμπλήρωσε πως η στάση του πρωθυπουργού, δημιουργεί αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν.

    Ανάλογες τοποθετήσεις, λιγότερο ή περισσότερο επικριτικές, κάνουν κατά καιρούς και άλλοι επιχειρηματίες, εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον.

    Το μήνυμα που στέλνει η αγορά στην κυβέρνηση είναι σαφές. Η βελτίωση του επιχειρηματικός κλίματος και της ανταγωνιστικότητας –γιατί αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο- περνάει μέσα και από την αποτελεσματική λειτουργία του Δημόσιου Τομέα, ο οποίος παραμένει ο «Μεγάλος Ασθενής».



    ΣΧΟΛΙΑ