• Business

    Αθ. Παπαπαναγιώτου (Δρομέας): «Φεύγουμε από Ελλάδα αν δεν αλλάξει σε 2 χρόνια το οικονομικό περιβάλλον…»

    Δρομέας: Ανάληψη νέου έργου του Γερμανικού Στρατού, ύψους 5 εκατ. ευρώ

    Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, Πρόεδρος και CEO Δρομέας ΑΒΕΕΑ


    Διορία δύο χρόνων δίνει η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας Δρομέας προκειμένου να αποφασίσει αν θα μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ασφυκτική για την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία. Με αποτέλεσμα, όπως ο ίδιος τόνισε, «να συνθλίβεται η ανταγωνιστικότητά τους και να αποδυναμώνεται η ικανότητά τους να αναπτυχθούν».

    Πρόσθεσε επίσης με έκδηλη έμφαση ότι «αν δεν δούμε αλλαγή στο οικονομικό περιβάλλον μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα κάνουμε πράξη την απόφασή μας να μεταφέρουμε την έδρα στο εξωτερικό». Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η παρούσα κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

    «Υπάρχουν», όπως είπε, «μια σειρά από κακώς κείμενα που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα στη χώρα με πιο επώδυνα τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τη γραφειοκρατεία και τις ελλιπείς  παροχές στις βιομηχανικές ζώνες. Ενδεικτικά ανέφερε πως στη ΒΙΠΕ Σερρών, όπου λειτουργεί το εργοστάσιο, γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα διακοπές ρεύματος με αποτέλεσμα να υφίστανται  ζημιές τα μηχανήματα και να ζημιώνεται η εταιρεία με περίπου 300.000 τον χρόνο.

    Στο ίδιο σημείο καυτηρίασε τη στάση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία έχει στοχοποιήσει, όπως υποστήριξε, την εταιρεία και επιβάλλει πρόστιμα για ήσσονος σημασίας ζητήματα, πολλές φορές αδικαιολόγητα. Επιπλέον στάθηκε στην αντιμετώπιση που έτυχε η Δρομέας από τη Δημόσια Διοίκηση όσον αφορά ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα εξωστρέφειας για το οποίο η εταιρεία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την υλοποίησή του. Όπως είπε ο κ. Παπαπαναγιώτου, η αρμόδια κρατική υπηρεσία, ενώ είχε ήδη καταβληθεί το ήμισυ του  προγράμματος, απέρριψε την αίτηση, επικαλούμενη μια καθυστερημένη πληρωμή της εταιρείας, που έγινε σε μεταγενέστερο χρόνο.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Παπαπαναγιώτου και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που αδυνατεί να εξασφαλίσει ανταγωνιστικά επιτόκια στις ελληνικές επιχειρήσεις ενώ καυτηρίασε και τα κριτήρια με τα οποία δίνονται οι χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις σήμερα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές δυνατότητες των εταιρειών.

    Κληθείς από το mononews να διευκρινίσει αν έχει καταλήξει στη χώρα όπου θα μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας, είπε ότι οι δύο επιλογές που εξετάζονται είναι Λουξεμβούργο και Βέλγιο. Μάλιστα στις Βρυξέλλες η εταιρεία λειτουργεί ήδη θυγατρική εδώ και πολλά χρόνια.

    Επισήμανε επίσης ότι ούτε το χρηματιστήριο ως εργαλείο άντλησης ρευστότητας βοήθησε την εταιρεία την περίοδο της κρίσης, με δεδομένο βέβαια ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Όπως είπε ο κ. Παπαπαναγιώτου, η εταιρεία ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει εισέλθει σε έναν δυναμικό κύκλο ανάπτυξης και ελπίζει βάσιμα σε περαιτέρω μεγέθυνσή της. Μάλιστα με όχημα το υπερσύγχρονο και  πλήρως καθετοποιημένο εργοστάσιο της στις Σέρρες μπορεί να ελπίζει βάσιμα στην ανάληψη νέων έργων στις διεθνείς αγορές.

    Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η σύμβαση διάρκεια 4 χρόνων  με τον γερμανικό στρατό που υπέγραψε πρόσφατα, για την παραγωγή 60.000 ηλεκτρικά ρυθμιζόμενων γραφείων προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παπαπαναγιώτου  αισιοδοξεί ότι τα επόμενα χρόνια οι πωλήσεις της εταιρείας θα αυξηθούν περαιτέρω  με δεδομένο το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργου που ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Για φέτος μάλιστα αναμένει τζίρο στα 18 εκατ. ευρώ ενώ αισθητά βελτιωμένη εκτιμά πως θα είναι και η κερδοφορία.

    Την ίδια στιγμή πάντως δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως η περίοδος της κρίσης δοκίμασε τις αντοχές του Δρομέα, ενώ δεν έκρυψε πως φοβήθηκε για την επιβίωση της εταιρείας και για το μέλλον της καθώς μεγάλες ανταγωνιστές της κατέρρευσαν μεγάλοι ανταγωνιστές της.

    Αναφορικά με την πορεία της εγχώριας αγοράς είπε ότι αρχίζει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης και αναμένει περαιτέρω  βελτίωση. Ενδεικτικό όπως είπε ήταν ότι το τέλος του έτους δέχθηκε παραγγελία ύψους 300.000 ευρώ από μεγάλο ελληνικό όμιλο για την προμήθεια γραφείων.



    ΣΧΟΛΙΑ