• Business

    Α. Παπαπαναγιώτου (Δρομέας): «Αντέχουμε στην πανδημία χάρη στις εξαγωγές μας – Αβέβαιη η ανάκαμψη στην εσωτερική αγορά»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΔΡΟΜΕΑΣ: Ξανά αποκλειστικός προμηθευτής της Κομισιόν-Στα 22-25 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ύψος προμηθειών

    Αθ. Παπαπαναγιώτου, Δρομέας


    Ιδιαίτερα ανθεκτική στις επιπτώσεις της πανδημίας και στο πλήγμα που έχει επιφέρει στην οικονομική δραστηριότητα εμφανίζεται η «Δρομέας», η οποία χθες πραγματοποίησε την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της. Η ελληνική βιομηχανία επίπλων συμφερόντων της οικογένειας Παπαπαναγιώτου καταφέρνει να διατηρεί τη δυναμική της χάρη στην έντονη εξωστρέφειά της και στα έργα που έχει αναλάβει στο εξωτερικό (π.χ. Γερμανικός Στρατός, CERN, Κομισιόν).

    Όπως λέει στο mononews.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Δρομέας», Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, οι απώλειες τη φετινή χρονιά θα είναι περιορισμένες, με τις πωλήσεις και την κερδοφορία να κινούνται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι (περίπου 18 εκατ. ευρώ και 400 χιλ. ευρώ αντίστοιχα). Σπεύδει ωστόσο να τονίσει ότι η κρίση του κορονοϊού ανέτρεψε πλήρως τις αρχικές προβλέψεις, οι οποίες έκαναν λόγο για άνοδο των πωλήσεων άνω των 20 εκατ. ευρώ.

    «Δεν σταματήσαμε στιγμή να τροφοδοτούμε τους πελάτες μας στο εξωτερικό. Δεν μας άγγιξε το πρόβλημα. Καθημερινά, ακόμη και στη διάρκεια της καραντίνας από το εργοστάσιό μας φεύγουν 3 με 4 νταλίκες με προορισμό τις διεθνείς αγορές», σημειώνει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως λέει, ο γερμανικός στρατός που αποτελεί σταθερό πελάτη ζήτησε από την εταιρεία να μειώσει την ταχύτητα παράδοσης των εμπορευμάτων καθώς δεν είχε διαθέσιμο αρκετό προσωπικό για να παραλάβει εξαιτίας του δικού της lockdown.

    Νέες προσλήψεις παρά την κρίση

    Το προσωπικό του εργοστασίου στις Σέρρες παρέμεινε κανονικά στη θέση του στην καραντίνα και δεν χρειάστηκε να τεθεί σε καθεστώς αναστολής. Αντίθετα, η εταιρεία προχώρησε τις προγραμματισμένες προσλήψεις για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, με αποτέλεσμα σήμερα να απασχολεί πάνω από 300 άτομα έναντι 240 άτομα πέρυσι. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Παπαπαναγιώτου είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας παρά την αβεβαιότητα και τις συντριπτικές απώλειες που καταγράφει η εγχώρια αγορά επίπλου (υπολογίζεται ότι η μείωση αγγίζει το 80%) έχοντας πάντοτε στραμμένο το βλέμμα στις διεθνείς αγορές.

    Και αυτό όπως λέει γιατί η προοπτική ανάκαμψης της ζήτησης στην Ελλάδα παραμένει θολή ενώ δεν υπάρχει ορατότητα σχετικά με την επανεκκίνηση των διαγωνισμών του Ελληνικού Δημοσίου. «Δεν είμαι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής αγοράς. Τα προβλήματα είναι μπροστά μας… Δεν φθάσαμε ακόμη στην κορύφωση της ύφεσης και κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει η πτωτική πορεία», υπογραμμίζει ο μετοχικός και διοικητικός ηγέτης της «Δρομέας».

    Για αυτό και η διοίκηση συνεχίζει τις προσπάθειες να «κλείσει νέες δουλειές» εκτός συνόρων ενώ παράλληλα προσδοκά και στην ανάληψη έργων μέσα από τη συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτή τη στιγμή, συμμετέχει σε διαγωνισμούς που αφορούν έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 70 εκατ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος αφορά έργο για τον Γερμανικό Στρατό που ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Παπαπαναγιώτου δηλώνει πως η Δρομέας βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, έχοντας βελτιώσει αισθητά την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της και τονίζει πως φιλοδοξία των ανθρώπων της εταιρείας είναι να πρωταγωνιστήσουν αμέσως μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες, ως η μόνη παραγωγική εταιρεία που έχει απομείνει στη χώρα.

    Όσον αφορά στην δήλωση που έκανε στις αρχές του τρέχοντος έτους και είχε προκαλέσει αίσθηση, ότι εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες για την ελληνική βιομηχανία μέσα σε δυο χρόνια θα αναγκαστεί να μεταφέρει την έδρα στο εξωτερικό, ο επικεφαλής της Δρομέας αναγνωρίζει πως έχει σημειωθεί πρόοδος και πως η κυβέρνηση προσπαθεί με ανοιχτό μυαλό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Ωστόσο, περιμένει να γίνουν ακόμη περισσότερα καθώς όπως λέει η μεταποίηση είναι σημαντική για την οικονομία της κάθε χώρας και δεν μπορεί να αγνοείται.



    ΣΧΟΛΙΑ