• Άρθρα

    H Κτηματική Υπηρεσία… και τα τραπεζοκαθίσματα στις παραλίες

    Ο δημοσιογράφος και ναυτιλιακός συντάκτης Σάββας Αθανασίου

    Ο δημοσιογράφος και ναυτιλιακός συντάκτης, Σάββας Αθανασίου


    Οι παρεμβάσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας προκαλούν τεράστια προβλήματα, τόσο στις τοπικές οικονομίες, όσο και στην ψυχαγωγία και την ευεξία των πολιτών και των τουριστών.

    Σίγουρα, υπάρχει αναγκαιότητα αλλαγής της νομοθεσίας, όσον αφορά στον περιορισμό των 5 μέτρων, για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, εφόσον βεβαίως δεν εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

    Η Κτηματική Υπηρεσία και η Πολιτεία, δεν μπορεί να κλείνουν τα μάτια σε παράνομη λειτουργία λιμένων, μαρινών κλπ, για το «κοινωνικό συμφέρον» και να εξαντλεί την αυστηρότητα της σε μικρομαγαζάτορες, το επαναλαμβάνω, μικρομαγαζάτορες που δουλεύουν για 20 το πολύ 30 ημέρες το καλοκαίρι, για να επιβιώσει η οικογένεια τους.

    Υπάρχει ένας απίστευτος παραλογισμός σε όλες τις παραλίες και θα εξηγηθώ:

    Ένας μικρομαγαζάτορας μπορεί να νοικιάσει χώρο από την Κτηματική Υπηρεσία σε μια ερημική ή πολυσύχναστη παραλία και να πληρώνει 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Όμως, απαγορεύεται όταν ο προς ενοικίαση χώρος είναι μικρότερος από 5 μέτρα από την ακτογραμμή.

    Δηλαδή, ο μαγαζάτορας, δεν μπορεί να βάλει τραπέζια και καρέκλες και να σερβίρει στους πελάτες του και να πληρώνει 30 ευρώ το τ.μ.

    Ωστόσο, στον ίδιο χώρο, κάποιος που έχει πτυσσόμενο τραπέζι και καρέκλες, μπορεί να καθίσει μπροστά στο μαγαζί, να πάρει από το μαγαζί φαγητό, να φάει, να πιει και να περάσει ωραία.

    Όμως, η Πολιτεία, στην προκειμένη περίπτωση, θα χάσει ένα μεγάλο έσοδο, που σε όλη την Ελλάδα, υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ.

    Με άλλα λόγια, ο κρατικός προϋπολογισμός και τα έσοδα των Δήμων, περιορίζονται.

    Την ίδια ώρα, η Κτηματική Υπηρεσία, μπορεί να βάζει πρόστιμα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου για αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό, επιδοτούνται ασφαλτοστρώσεις δρόμων που είναι στον αιγιαλό, επιτρέπει τη λειτουργία “αυθαιρέτων” λιμένων, όμως οδηγεί τους μαγαζάτορες στο Αυτόφωρο, τους βάζει υπέρογκα πρόστιμα και τους στερεί το εισόδημα επιβίωσης, γιατί τοποθετούν πέντε τραπέζια στην άμμο.

    Κάτι, πρέπει να αλλάξει στη νομοθεσία, για να μπορούν όλοι να εργαστούν και όλοι να απολαύσουν ένα μεζέ στην παραλία, στην άμμο και στα βότσαλα…

    Διαβάστε επίσης:

    Drewry: Κατά 65% χαμηλότεροι οι ναύλοι στο 12μηνο στα εμπορευματοκιβώτια

    Γιώργος Οικονόμου: Σφίγγει τον κλοιό γύρω από την οικογένεια Παληού

    Γιώργος Οικονόμου: Νέο χτύπημα στην οικογένεια Παληού – Εξαγόρασε το 9,1% της OceanPal



    ΣΧΟΛΙΑ