• Ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου: Νέο χτύπημα στην οικογένεια Παληού – Εξαγόρασε το 9,1% της OceanPal

    Σεμίραμις Παληού - Γιώργος Οικονόμου

    Σεμίραμις Παληού – Γιώργος Οικονόμου


    Με μία ακόμη αιφνιδιαστική κίνηση ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου απέκτησε σημαντικό ποσοστό και σε δεύτερη εταιρεία της οικογένειας Παληού, στην OceanPal.

    Με ανακοίνωση στην SEC η OceanPal, στην οποία επικεφαλής είναι η  Σεμίραμις Παληού, αναφέρει ότι η Sphinx Investment Corp., συμφερόντων του Γ. Οικονόμου, αγόρασε 324.350 κοινές μετοχές της ναυτιλιακής, που αντιστοιχούν στο 9,1% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Το κόστος εξαγοράς των μετοχών ανήλθε σε 563.092 δολάρια.

    Οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο εκτινάχθηκαν κατά 16,3% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κλείνοντας στα 2,14 δολάρια, με την αξία του ποσοστού του κ. Οικονόμου να αυξάνεται σε 694.000 δολάρια.

    Πρόκειται για μία κίνηση που κλιμακώνει την κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία ξεκίνησε στο τέλος Αυγούστου, όταν ο ισχυρός εφοπλιστής “εισέβαλε” στην Performance Shipping της Αλίκης Παληού – αδελφής της Σεμίραμις – με ποσοστό 9,5% και έθεσε θέμα για τη δομή διακυβέρνησης της.

    Ακολούθησε ένας πόλεμος επιστολών ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον Οικονόμου να ασκεί δριμεία κριτική στην διοίκηση της εταιρείας (η Αλίκη Παληού είναι πρόεδρος και ο σύζυγος της Ανδρέας Μιχαλόπουλος CEO) για τις πρακτικές της και να ζητά την παραίτηση τεσσάρων μελών του Δ.Σ. και την τοποθέτηση σε αυτό του Γιάννη Λιβέρη.

    Η Performance από την πλευρά της χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς του κ. Οικονόμου και παράπεμψε τις όποιες αποφάσεις για την δομή του ΔΣ στην επόμενη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων το 2024.

    Όπως και στην περίπτωση της Performance έτσι και τώρα, στο ενημερωτικό προς την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για την εξαγορά των μετοχών της OceanPal επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως οι μετοχές της ναυτιλιακής αποκτήθηκαν με την πεποίθηση ότι είναι υποτιμημένες και αποτελούν ελκυστική επένδυση.

    Ποια είναι η OceanPal

    Η OceanPal ιδρύθηκε το 2021 ως spin-off της Diana Shipping, με στόλο τρία από τα παλαιότερα bulker της μητρικής. Μαζί με τα πλοία, η Diana Shipping είχε συνεισφέρει στην OceanPal και κεφάλαιο κίνησης ύψους 1 εκατ. δολαρίων.

    H μετοχή της OceanPal εισήχθη στην αγορά του Nasdaq στις 30 Νοεμβρίου 2021 κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της είχε κλείσει με κέρδη σχεδόν 47%, στα 5,22 δολάρια.

    Τον Μάρτιο του 2022 η εταιρεία έλαβε γραπτή ειδοποίηση από το αμερικανικό χρηματιστήριο επειδή η τιμή κλεισίματος της παρέμεινε κάτω από το 1 δολάριο για 30 συνεχόμενες συνεδριάσεις. Προκειμένου να αυξήσει την τιμή της η εταιρεία προχώρησε τον Ιούνιο του 2023 σε σε reverse split.

    Η OceanPal διαθέτει δύο capesize bulkers και τρία panamaxes στον στόλο της.

    Στο τέλος Αυγούστου εισήλθε στον κλάδο των τάνκερ επενδύοντας στη νορβηγική εταιρεία, RFSea Infrastructure II, η οποία θα κατασκευάσει, στο ναυπηγείο Wuhu Shipyard Co. της Κίνας, δύο νεότευκτα δεξαμενόπλοια μεταφοράς χημικών.

    H Diana Shipping ιδρύθηκε από τον Συμεών Παληό, ο οποίος είναι πρόεδρος του ΔΣ της, με CEO την Σεμίραμις Παληού, και διαθέτει στόλο με 42 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου. Η μετοχή της είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιώργος Οικονόμου σε Ανδρέα Μιχαλόπουλο για τη διαμάχη στην Performance: Ας με πάρει τηλέφωνο – Δεν καταλαβαίνω τι φοβάται

    Performance Shipping και Imperial Petroleum: Η δυσαρέσκεια των μετόχων και ο ρόλος της επενδυτικής τράπεζας Maxim

    Στην αντεπίθεση η Performance Shipping: Κακό το ιστορικό του Γιώργου Οικονόμου – Θα αποφασίσουν οι μέτοχοι

     



    ΣΧΟΛΙΑ