• Άρθρα

    Γ. Σπηλιόπουλος: Ο Έλληνας μάνατζερ που εμπιστεύονται (για δεύτερη φορά) οι Ιταλοί της Barilla

    Σπηλιοπουλος-Γιωργος

    Γιώργος Σπηλιόπουλος


    Μπορεί η κρίση να έπληξε το brand Ελλάδα, αλλά δεν έπληξε τη φήμη των Ελλήνων μάνατζερ.

    Ο τρόπος που κινήθηκαν κάτω υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και οι ικανότητες που επέδειξαν φαίνεται πως αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται… Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Γιώργου Σπηλιόπουλου, ο οποίος ύστερα από μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στην Barilla Hellas αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου του 2020 αντιπρόεδρος στον μεγαλύτερο όμιλο ζυμαρικών στον κόσμο με ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της κεντρικής στρατηγικής για το ανθρώπινο δυναμικό.

    Έναν τομέα που γνωρίζει καλά αφού από όταν ξεκίνησε το 2002 στον ιταλικό γίγαντα με τους 15.000 εργαζόμενους και τις 49 μονάδες παραγωγής ανέλαβε τη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού στην ελληνική θυγατρική του. Για να μεταπηδήσει δυο χρόνια αργότερα στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

    Είναι η δεύτερη φορά που αναβαθμίζεται ο ρόλος του στην Barilla. Το 2010, οι Ιταλοί του πέρα από την Ελλάδα είχαν εμπιστευθεί την ευθύνη ολόκληρης της Ανατολικής Ευρώπης, επιβραβεύοντας τα επιτεύγματά του σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Λέγεται μάλιστα πως τα κεντρικά στην Ιταλία δεν περίμεναν ποτέ πως θα πετύχαινε κάποιος να εμφανίσει τέτοιους αριθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας εν μέσω της σφοδρότερης κρίσης που γνώρισε ευρωπαϊκή χώρα μεταπολεμικά… «Φροντίζουμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του καταναλωτή, παραμένουμε προσηλωμένοι στην υψηλή ποιότητα, και τα νούμερα σταδιακά προκύπτουν», λέει σχολιάζοντας το μυστικό της επιτυχίας.

    Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και ο τρόπος που αντιμετώπισε το λιανεμπόριο και τα φέσια που άφησαν πίσω τους ηχηρά κανόνια στην αγορά. Αντίθετα με την πρακτική που ακολούθησαν άλλοι προμηθευτές, αυτός συνέχισε να τροφοδοτεί πελάτες που βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμών και προτίμησε να μην τους «τιμωρήσει». Μια τακτική που απέδωσε καρπούς, αφού οι επαγγελματίες εκτίμησαν την στάση που κράτησε και συνέχισαν με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο να εμπιστεύονται την Barilla, όταν ξεπέρασαν τα προβλήματά τους.

    Κρίσιμης σημασίας ήταν και οι επενδύσεις που έγιναν στην παραγωγή και για την κυκλοφορία νέων προϊόντων. Τα τελευταία 20 χρόνια, η ιταλική εταιρεία υπό την καθοδήγηση του Γ. Σπηλιόπουλου επένδυσε πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ στις εγκαταστάσεις της στη Θήβα και στον Βόλο. Μάλιστα, πρόσφατα ολοκληρώθηκε έργο στις εγκαταστάσεις του Μύλου της Barilla Hellas, το οποίο εξασφαλίζει αύξηση της παραγωγικής τους δυναμικότητας στους 63.000 τόνους σιμιγδάλι (+33%) και μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15%.

    «Κλειδί» θεωρείται και ο τρόπος που ο έμπειρος μάνατζερ χειρίστηκε τους περίπου 200 εργαζόμενος της επιχείρησης ειδικά την περίοδο των capital controls. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των επιχειρήσεων, αυτός επέλεξε να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα του ανθρώπινου δυναμικού και τις αμοιβές του, δίνοντάς τους ένα ισχυρό κίνητρο να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους.

    Ο κ. Σπηλιόπουλος δεν ήταν πάντα στον χώρο των επιχειρήσεων. Μετά την αποφοίτησή του από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με πτυχίο χημικού μηχανικού και διδακτορικό ακολούθησε ακαδημαϊκή πορεία για ένα σύντομο διάστημα. Τα βήματά του ακολουθούν και οι δυο κόρες του. Η μια σπουδάζει χημικός μηχανικός και η άλλη μηχανικός παραγωγής και διοίκησης.

    Το διάβασμα συνεχίζει να αποτελεί αγαπημένη του συνήθεια και φροντίζει να βρίσκει χρόνια για να διαβάζει ιστορία, λογοτεχνία, φιλοσοφία και φυσικά business. Όπως του αρέσει να «τρέχει» σε μαραθώνιους -μέχρι σήμερα, έχει δώσει το παρόν σε έντεκα μαραθωνίους και 25 ημιμαραθωνίους ενώ κάθε χρόνο τρέχει 1.200 χιλιόμετρα – και να βλέπει θέατρο και σινεμά με προτίμηση σε περιπέτειες και ιστορικές ταινίες.

    Ο κ. Σπηλιόπουλος παραδίδει την Barilla Hellas ακόμη πιο δυνατή και παραγωγική απ’ ότι την παρέλαβε. Σήμερα, το μερίδιο της στην εγχώρια αγορά ζυμαρικών ξεπερνά το 40%, και είναι με διαφορά 10% η πρώτη δύναμη στην ελληνική αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ