• Business

    Τα ψέματα και οι αλήθειες για τη Θεσσαλία – Σπριντ για την ανάταξη της επιχειρηματικότητας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Δημήτρης Σαράντης, Carlo Mereghetti( Barilla Hellas), Κωνσταντίνος Τσιλιλής, Γιάννης Καντώνιας

    Δημήτρης Σαράντης, Carlo Mereghetti( Barilla Hellas), Κωνσταντίνος Τσιλιλής, Γιάννης Καντώνιας


    Σπριντ για να επανέλθει ένα μίνιμουμ κανονικότητας στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες κάνουν επιχειρήσεις και κρατικός μηχανισμός.

    Με τις αγροτικές καλλιέργειες και μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής θαμμένο κάτω από τους τόνους λάσπης, μεγάλες βιομηχανίες της Θεσσαλίας κάνουν αγώνα δρόμου για αποκατάσταση ζημιών και επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους.

    Τα γαλακτοκομικά στον πυρήνα της παραγωγής

    Ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο πιο σημαντικός για την περιφέρεια. Οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας παράγουν το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών, έχοντας την εθνική πρωτιά.

    Ενώ ο αγροδιατροφικός κλάδος δίνει τις μισές σχεδόν εξαγωγές της περιφέρειας, το 41% προέρχεται από τα γαλακτοκομικά και το 37% από μεταποιημένα λαχανικά και φρούτα.

    Restart για την Ελληνικά Γαλακτοκομεία από το τέλος της επόμενης εβδομάδας

    Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος) μία εκ των leader στην αγορά των γαλακτοκομικών δίνει μάχη με τον χρόνο για την επανεκκίνηση της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς. Το εργοστάσιο της Τυράς έχει υποστεί ζημιές, οι οποίες αποκαθίστανται με γρήγορους ρυθμούς.

    Το ένα εργοστάσιο είναι εκτός λειτουργίας οι ζημιές θα αποκατασταθούν σύντομα και θα είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε κανονική λειτουργία από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αναφέρει στο mononews ο πρόεδρος του ομίλου, Δημήτρης Σαράντης.

    Σε ό,τι αφορά στην προμήθεια γάλακτος, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς από την περιοχή παίρνει μόνο το 30% των ποσοτήτων που χρειάζεται. Η μεγάλη διασπορά σε επίπεδο παραγωγών που έχει δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα σε επίπεδο πρώτης ύλης.

    Στην περιφέρεια Θεσσαλίας σημαντικές επιδόσεις έχει και ο κλάδος ποτών (οίνοι, αποστάγματα).

    Οι επιχειρήσεις του κλάδου οινοποιούν μεγαλύτερη ποσότητα σταφυλιών από αυτή που παράγεται στην περιφέρεια, ενώ διαθέτει το 6% των αμπελιών, οινοποιείται το 10,3% της παραγωγής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μελέτης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (2019).

    Στην περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλοι μεγάλοι όμιλοι, όπως οι Μύλοι Λούλη στην επεξεργασία σιτηρών, η Intercomm Foods, η επιχείρηση επεξεργασίας, τυποποίησης και εξαγωγής τροφίμων της Λάρισας, της οικογένειας Σαΐτη, ή η Μέλισσα Κίκιζας, μια εκ των μεγαλύτερων εγχώριων εταιρειών στον κλάδο των ζυμαρικών με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Το εργοστάσιο της εταιρείας δεν έχει υποστεί ζημιές, ωστόσο το παραγωγικό έργο της εταιρείας, όπως και άλλων του κλάδου βασίζεται στον πρωτογενή τομέα του κάμπου.

    Επαναλειτουργεί ο μύλος της Barilla Hellas στον Βόλο

    Η Barilla Hellas, με τον μύλο στον Βόλο δεν υπέστη ζημιές, ωστόσο η λειτουργία του σταμάτησε. Ο μύλος άρχισε να λειτουργεί από χθες με νερό που μεταφέρεται από βυτιοφόρα από τη Θήβα, όπως αναφέρουν πηγές από την εταιρεία στο mononews.

    Σε δεύτερο χρόνο η διοίκηση της εταιρείας θα δει το θέμα της τοπικής παραγωγής, με τη Λάρισα να αποτελεί τον μεγαλύτερο σιτοβολώνα της χώρας καθώς εκεί παράγεται το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού, και σε συνεργασία με τη μητρική θα αντιμετωπιστεί το θέμα των πρώτων υλών.

    Ζημιές και σε οινοποιεία

    Υπάρχουν οινοποιεία που έχουν υποστεί ζημιές όπως και αμπέλια, σημειώνει στο mononews o κ. Κώστας Τσιλιλής, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας και μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών.

    Η παραγωγική μονάδα της Τσιλιλής στον Τύρναβο δεν έχει υποστεί ζημιές ωστόσο καθώς βρίσκεται σε ένα σχετικά μεγάλο υψόμετρο στον Τύρναβο.

    Ωστόσο, άλλες επιχειρήσεις έχουν καταστροφές όπως και παραγωγοί σταφυλιών που είδαν τα αμπέλια τους να παρασύρονται από τους χείμαρρους.

    Το πρόβλημα είναι οι υποδομές και οι μετακινήσεις με τη Θεσσαλία να είναι αποκομμένη σε αρκετά σημεία, με κατεστραμμένους αγροτικούς δρόμους και με την σταδιακή επανεκκίνηση της δραστηριότητας να προσδοκάται ότι θα αρχίσει από τα τέλη της άλλης εβδομάδας.

    Προσωρινή διακοπή λειτουργίας της Exalco

    Εκτός από τον κλάδο τροφίμων και ποτών ζημιές έχουν υποστεί και άλλες  βιομηχανικές μονάδες, όπως η Exalco.

    Η βιομηχανία διέλασης αλουμινίου του Ομίλου Βιοκαρπέτ ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του ενός από τα δύο εργοστάσια στη Βιομηχανική Περιοχή Κουλούρι Λάρισας, καθώς υπέστη σημαντικές ζημιές. Το δεύτερο που λειτουργεί πιο νότια, στην περιοχή της Νίκαιας λειτουργεί κανονικά.

    Γι’ αυτό και η διοίκηση του Ομίλου Βιοκαρπέτ ζήτησε χθες απ’ το Χρηματιστήριο Αθηνών την προσωρινή αναστολή της μετοχής της μέχρι την πλήρη εικόνα του μεγέθους των ζημιών.

    Οι παραγγελίες θα εκτελούνται από το εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή της Νίκαιας (5ο χλμ. Λάρισας-Αθηνών, Λάρισα).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, τις επόμενες μέρες θα γίνει καταγραφή των ζημιών και η εταιρεία θα αποζημιωθεί πλήρως από την ασφαλιστική κάλυψη των αποθεμάτων, των μηχανημάτων και των κτιριακών εγκαταστάσεων.

    Η επανεκκίνηση δεν είναι εύκολη, την ώρα που ακόμη σωστικά συνεργεία αναζητούν αγνοούμενους κάτω από τα λασπόνερα.

    Οι ζημιές που υπέστη ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ δύσκολο να καταγραφούν άμεσα αλλά εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 2 δισεκ. ευρώ αν υπολογίσει κανείς ότι στη Θεσσαλία παράγεται περίπου το 5,2% του ΑΕΠ.

    Είναι ένας από τους μεγαλύτερους τροφοδότες της χώρας σε αγροτικά προϊόντα, κρέας, γάλα, τυρί κ.ο.κ. Η συνολική αγροτική παραγωγή (κτηνοτροφική και γεωργική) της Θεσσαλίας αναλογεί στο 20% της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας.

    Στη Θεσσαλία, παράγεται περίπου το 10%  του ζωικού κεφαλαίου (πρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά). Σε πανελλαδικό επίπεδο το 10,6% συνόλου του πληθυσμού βοοειδών, το 9,6% συνόλου των προβάτων, το 7,5% συνόλου της χοιροτροφικής παραγωγής, το 10,5% συνόλου της πτηνοτροφικής παραγωγής.

    Σημαντικές είναι και οι καλλιέργειες, οι οποίες σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στη Θεσσαλία παράγεται το 43,5% του συνόλου της παραγωγής των μήλων, το 63% των αχλαδιών, το 47,7% της συνολικής παραγωγής στα κάστανα, στο σκληρό σιτάρι (ζυμαρικά), το 34% συνόλου παραγωγής , στο καλαμπόκι, το 22% συνόλου παραγωγής, στα ψυχανθή και ειδικά στις φακές, το 32% συνόλου παραγωγής  και στα Ρεβύθια, το 33% συνόλου παραγωγής.

    Το ερώτημα της επόμενης ημέρας

    Το ερώτημα της επόμενης ημέρας που τίθεται αφορά πρωτίστως στην τοπική πρωτογενή παραγωγή, και στους κινδύνους για εκτίναξη τιμών, αλλά και έκρηξη της ανεργίας στην περιοχή αν δεν στηριχθεί πολυεπίπεδα από την Πολιτεία.

    Η εκπόνηση ενός σχεδίου με δύο πυλώνες έναν για τις άμεσες ανάγκες -ήδη τα πρώτα μέτρα άμεσης αρωγής έχουν ανακοινωθεί- κι έναν δεύτερο για τη συνολική ανάταξη και θωράκιση της περιοχής είναι προαπαιτούμενο και είναι αυτό που θα οδηγήσει στο να ανακτηθεί ο πλούτος της περιοχής που πνίγηκε στις λάσπες.

    Μπορεί οι οικονομικοί πόροι να βρεθούν -ήδη όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια 2,5 δισεκ. ευρώ για τις καταστροφές- ωστόσο όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των φονικών πλημμυρών.

    Διαβάστε επίσης:

    Βαρβέρης (Moda Bagno): Τα αγκάθια της εταιρικής διακυβέρνησης και της μη διανομής μερισμάτων

    Χαλκιαδάκης: Το Ελντοράντο της Σκλαβενίτης στην Κρήτη

    Παπουτσάνης: Βαρίδι για τη μετοχή η πτώση των κερδών



    ΣΧΟΛΙΑ