• Top Stories

    Ο Τσίπρας και οι 200 Έλληνες ιδιοκτήτες αεροσκαφών


    ** Έμαθα ότι η κυβέρνηση θα καθιερώσει ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο. Θα δηλώνονται πίνακες, κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα. Τι ξεπεσμός… Τι ξεπεσμός… Ξεχνούν την περιλάλητη «πάταξη της φοροδιαφυγής» και αρχίζουν τις ανοησίες. Το ζήτημα με αφορά προσωπικά καθώς μια πολυτέλεια που έχω επιτρέψει στον εαυτό μου είναι η συλλογή ωρολογίων. Τα σπανιότερα φυλάσσονται σε θυρίδα στην οδό Ηροδότου και τα άλλα στο σεκρετέρ, στο σπίτι μου.

    Σε περίπτωση που αποκρύψω τη συλλογή μου και εντοπιστώ από τις φορολογικές αρχές, η περιουσία μου θα δεσμευτεί υπέρ του Δημοσίου. Αδιανόητα πράγματα. Δεν τα έκλεψα τα ρολόγια μου, είναι αποκτήματα μιας ζωής. Σε περίπτωση που υποψιαστούν ότι η συλλογή αποκτήθηκε με αδήλωτα εισοδήματα, θα επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο.

    Μεταξύ μας. Αυτά τα χωριατόπαιδα που θα κάνουν έλεγχο στη θυρίδα μου, δεν έχουν τις γνώσεις να αξιολογήσουν. Δεν θα γνωρίζουν ούτε τις μάρκες. Δεν είναι όλα πανάκριβα αλλά έχουν μια ιδιαιτερότητα. Προ μηνός είχα τη χαρά να αποχωριστώ ένα Bulova κατασκευής 1969. Το δώρισα στην Ζακλίν, με την οποία έχουμε ερωτική φιλία χωρίς δεσμεύσεις. Το ‘69 είναι η χρονολογία γέννησής της και ο συμβολισμός προφανής. Θα μπορούσε να είναι κόρη μου, το ξέρω. Κολακεύτηκα πολύ τις προάλλες όταν με σύστησε σε φίλες της λέγοντας «ο Επαμεινώντας, για τον οποίο σας έχω μιλήσει». Στα βλέμματά τους είδα έναν θαυμασμό άρα γνωρίζουν την τρυφερότητά μου στις περιπτύξεις.

    ** Πρέπει να πω στην Ζακλίν να μην φορέσει μπότες ιππασίας φέτος το χειμώνα. Φοβούμαι έλεγχο της εφορίας λόγω υπόδησης. Θα νομίσουν ότι διαθέτει δικό της άλογο. Αφήστε τα μειδιάματα, δεν έχω χάσει τα λογικά μου. Είναι ένα από τα μέτρα που θα ψηφιστούν. Όποιος έχει άλογο θα το δηλώνει στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Πόσο γελοία είναι όλα αυτά… Πόσο γελοία και πόσο συμπλεγματικά. Θα πρέπει να δούμε εάν είναι και αντισυνταγματικό. Γιατί να δηλώνει κάποιος το άλογο και όχι το σκυλί ή το γατί; Γιατί να καταγράφεται το ιπποφορβείο και όχι το ενυδρείο;

    Νομίζω ότι οι επιλογές της κυβέρνησης σχετίζονται με την εντύπωση που έχουν για τους αστούς. Θα μπορούσαν να φορολογήσουν τις παρτίδες μπριτζ αφήνοντας δωρεάν την πρέφα. Ευτυχώς δεν είναι διακριτός ο τρόπος ομιλίας της ανώτερης τάξης. Αν ο Αλέξης Τσίπρας ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε θεσπίσει ειδικό τέλος οξφορδιανής προφοράς.

    ** Ο πρωθυπουργός θα καταγράψει και τα αεροσκάφη στο περιουσιολόγιο. Κανονικά έπρεπε να γνωρίζει προσωπικά όλους τους ιδιοκτήτες αεροσκαφών και να τους έχει πείσει να κάνουν επενδύσεις στη χώρα. Είναι μετρημένοι και γνωστοί καθώς στο νηολόγιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας είναι καταγεγραμμένα περίπου 200 ιδιωτικά αεροπλάνα. Για να μην μείνετε με την περιέργεια, θα σας πω ότι μπορεί κάποιος να αγοράσει αεροπλάνο με 15 εκατομμύρια ευρώ (ένα Sovereign) και να φτάσει στα 25 εκατομμύρια ευρώ (για ένα ένα executive jet της Εmbraer). Τα έξοδα συντήρησης για τους έλληνες ιδιοκτήτες έχουν μέσο όρο το 1,5 εκατομμύριο ετησίως και σε αυτά περιλαμβάνονται οι μισθοί του πληρώματος, τα καύσιμα, οι φόροι, η χρήση αερολέσχης για στάθμευση.

    ** Εκτός από τα αεροσκάφη η κυβέρνηση θα καταγράψει τα αυτοκίνητα που δεν κυκλοφορούν πια στο δρόμο, όσα δηλαδή δεν έχουν πινακίδες. Μιλάμε για περισσότερα από μισό εκατομμύριο οχήματα. Τι να κάνουμε; Ο σοφός λαός επέλεξε αυτήν την κυβέρνηση. Ο σοφός λαός ξαναψήφισε αυτήν την κυβέρνηση. Ουφ, δεν θέλω να τα σκέφτομαι αυτά. Θέλω να σκέφτομαι μόνο την μικρή, γλυκιά μου Ζακλίν με την οποία θα έχω αύριο ένα από τα σποραδικά μας δίωρα. Ζω και αναπνέω για τα δίωρα ενθυμούμενος τον Σεφέρη, που έγραφε στην αγαπημένη του «…ξέρεις πόσο πολύ είναι για μένα οι λίγες στιγμές μαζί σου;».



    ΣΧΟΛΙΑ