• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Δημήτρη Βερβεσέ, για πόσα ακόμη Χριστούγεννα θα μένουν ατιμώρητοι οι Κουτσολιούτσοι;

    Τζώρτζης και Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    Τζώρτζης και Δημήτρης Κουτσολιούτσος


    10 Σεπτεμβρίου 2020: Οδηγούνται στη φυλακή ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος κι ο γιος του Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του επενδυτικού κοινού, νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων, χειραγώγησης αγοράς, εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογραφίας για την υπόθεση της Folli Follie.

    10 Ιανουαρίου 2022. Τέσσερα χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών, αυτό με τους παραποιημένους ισολογισμούς της Folli Follie, ξεκινά η δίκη. Κατηγορούμενη η «εντιμότατη» οικογένεια Κουτσολιούτσου για μια υπόθεση που προκάλεσε ζημία άνω των 500 εκατ. ευρώ κι έχει διεθνές αντίκτυπο. Με την παρέλευση του 18μήνου οι δύο κατηγορούμενοι μένουν ελεύθεροι και… περιμένουν πότε θα δικαστούν.

    16 Δεκεμβρίου 2022. Η δίκη προχωρά με αργούς ρυθμούς λόγω κινητοποιήσεων των δικηγόρων, το δικαστήριο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Βερβεσός απαντούν:«Η υπόθεση “FOLLI-FOLLIE” δεν εμπίπτει στο πλαίσιο για τη χορήγηση άδειας από την αποχή. Δεν επίκειται παραγραφή, δεδομένου ότι οι κατηγορίες αφορούν για όλους τους κατηγορουμένους πράξεις κατ’ εξακολούθηση με χρόνο τελέσεως από το 2008 έως το 2018 ούτε συμπληρώνονται τα ανώτατα όρια προσωρινής κράτησης, που αποτελούν τους μόνους λόγους για την χορήγηση της άδειας.

    Το πλαίσιο της αποχής ισχύει έναντι πάντων.

    Δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο η συγκεκριμένη δίκη θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί διαφορετικά και κατ’ εξαίρεση και μας προκαλεί κατάπληξη η σχετική αναφορά του Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο οφείλει να αντιμετωπίζει όλες τις υποθέσεις ως ίσης βαρύτητας… Πουθενά στο νόμο δεν προβλέπεται προβάδισμα των λεγόμενων «πολύκροτων υποθέσεων» έναντι των άλλων, όπως αξιώνει το συγκεκριμένο Δικαστήριο».

    Αυτά ένα χρόνο πριν…

    Οι δικηγόροι κάνουν αποχή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά αρχές Ιουνίου 2023, πριν από έξι μήνες δηλαδή και αφού η δίκη της Folli Follie αναβάλλεται διαρκώς, γεννιέται μια ελπίδα.

    Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός με δήλωσή του τονίζει ότι έχουν δοθεί άδειες στους δικηγόρους να παραστούν, αλλά υπογραμμίζει ότι στο παρελθόν, πριν η δίκη σταματήσει, άδειες δεν είχαν ζητηθεί ούτε από την υπεράσπιση ούτε από την πολιτική αγωγή.

    Ο Δημήτρης Βερβεσός επανεξελέγη πρόεδρος στο ΔΣΑ
    Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος ΔΣΑ

    Η δίκη δεν ξεκινά, είναι και καλοκαίρι, φτάνουμε στον Σεπτέμβριο που επιτέλους κάθονται στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι. Οι συνεδριάσεις προχωρούν κι επιτέλους αχνοφαίνεται μια κανονικότητα ώστε κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί ο πρώτος βαθμός εκδίκασης και να επιβληθούν οι πρώτες ποινές.

    Φευ.

    Οι νέες κινητοποιήσεις των δικηγόρων τινάζουν στον αέρα την πολύκροτη δίκη, με κίνδυνο να υπάρξει παραγραφή για ορισμένα από τα αδικήματα και η απονομή Δικαιοσύνης να μην είναι η αρμόζουσα.

    Ολο αυτό το χρονικό διάστημα, σχεδόν δύο χρόνια από την απελευθέρωσή τους λόγω παρέλευσης 18μήνου, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ζουν μια όμορφη ζωή. Εντάξει, έχουν χάσει ελικόπτερα και σκάφη, όμως, υπάρχουν κι άλλες απολαύσεις της ζωής.

    Μαζί βεβαίως και η σιδηρά κυρία της οικογένειας, Καίτη Κουτσολιούτσου, σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, η οποία αν και κατηγορούμενη είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

    Η πολύκροτη δίκη αναβάλλεται διαρκώς, φτάσαμε στο 2024 και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη της. Πότε επιτέλους οι δικαστές θα αφεθούν ελεύθεροι και δεν θα είναι όμηροι των δικηγόρων, να δικάσουν και αν πρέπει να καταδικάσουν τους ενόχους του τεράστιου αυτού σκανδάλου;

    Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου οι δικηγόροι συνεχίζουν να απέχουν από τα δικαστήρια αλλά ουδείς γνωρίζει αν θα επιστρέψουν στις αίθουσες. Όμως… δεν συντρέχει λόγος να δίνει ο Σύλλογος άδειες για συγκεκριμένες δίκες.

    Γιατί να δικαστεί η Folli Follie άραγε; Γιατί να δικαστεί η υπόθεση με το ελβετικό φράγκο που κρατά ομήρους χιλιάδες δανειολήπτες;

    Και ποιος ξέρει πόσες άλλες δίκες αναβάλλονται, με μεγάλη χαρά των κατηγορουμένων;

    Αυτό δεν είναι ένα από σύμπτωμα παθογένειας του δικαστικού συστήματος. Είναι σκάνδαλο που προσβάλλει και εξευτελίζει τη χώρα.

    Οι δικηγόροι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Εν τω μεταξύ, στις 29 Δεκεμβρίου διαγράφονται οι μετοχές της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, πέντε χρόνια από την εποχή που «έσκασε» το σκάνδαλο. Τίτλοι τέλους ενόσω η δίκη είναι ακόμη στον αέρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο Παρέμβαση: Ο Κουτσολιούτσος, ο Βερβεσός, η απεργία των δικηγόρων και ο διάβολος
    Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Από το αναπηρικό αμαξίδιο στην «ανάσταση», οδηγώντας μία γουρούνα…



    ΣΧΟΛΙΑ