• Πολιτική

    Απόλυτη σιωπή από τους θεσμούς για τις συντάξεις – Τι αναφέρει η πρώτη «μεταμνημονιακή» έκθεση

    • NewsRoom

    Εκπρόσωποι των Θεσμών


    Την πρώτη «μεταμνημονιακή» έκθεσή τους για τα αποτελέσματα των συζητήσεων με την κυβέρνηση δημοσιοποίησαν οι θεσμοί. Στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρουν αναλυτικά τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, ωστόσο δεν γίνεται καμία αναφορά για το επίμαχο θέμα των συντάξεων.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση των θεσμών:

    «Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στις συσκέψεις συμμετείχαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

    Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.

    Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων,  κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

    Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής».

    Το «αλαλούμ» με τις συντάξεις

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα προκλήθηκε αναστάτωση με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου περί συμφωνίας Αθήνας και θεσμών για τη μη περικοπή των συντάξεων.

    Κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «δεν μπορεί να είναι αλήθεια (σ.σ. το δημοσίευμα), γιατί αυτό το πράγμα (σ.σ. η αναβολή ή όχι του μέτρου της περικοπής των συντάξεων) δεν αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

    Ως προς την πορεία της διαπραγμάτευσης αυτή την εβδομάδα, η ίδια πηγή σημείωσε πως κατά τις διαπραγματεύσεις αυτής της φάσης υπήρξε κάποια πρόοδος -σχεδόν συμφωνία- στο δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόνο κάποιες μικροαποκλίσεις.

    Ο ίδιο αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν είναι «κλειδωμένα» τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει βέβαια κάποια προτίμηση στα μέτρα που θα ήθελε να εφαρμοστούν, αλλά όλα θα είναι σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα συμφωνηθεί.

    Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων Αθήνας και δανειστών, μετέδωσε ότι είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Κατά τις ίδιες πηγές, μένει ακόμη να γίνει πολύ δουλειά και δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν, ο οποίος προέτρεψε: «Υπάρχει μόνο μια πηγή, μην ακούτε τίποτε άλλο». Επίσης, παρέπεμψε στις προχθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αμφισβητεί η κυβέρνηση το «πόρισμα Συνολάκη»: «Είναι βαφτιστήρι του Μητσοτάκη» λέει ο Πολάκης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπίρτζης και Φλαμπουράρης έφτιαξαν εταιρία για την… ανάπλαση της Αθήνας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θρύψαλα οι κυβερνητικές διαρροές για τις συντάξεις: Δεν υπάρχει συμφωνία δανειστών-Αθήνας λέει το Reuters



    ΣΧΟΛΙΑ