• Business

    Θρύψαλα οι κυβερνητικές διαρροές για τις συντάξεις: Δεν υπάρχει συμφωνία δανειστών-Αθήνας λέει το Reuters

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Τέλος στη φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις και σε τελείως διαφορετική γραμμή από τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρωί το κρατικό ΑΠΕ, βάζουν δύο πηγές με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, που επικαλείται το Reuters. Συγκεκριμένα όπως επισημαίνουν στο πρακτορείο από τη μια ότι η εικασία πως οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική θέση για τις συντάξεις είναι «πρώιμη» και από την άλλη ότι δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το συνταξιοδοτικό.

    Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Αθήνα υποστηρίζει ότι διαθέτει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων έως και 18% από τον Ιανουάριο, διατηρώντας παράλληλα σε υγιή πορεία τα δημοσιονομικά της. Ωστόσο, πηγή που επικαλείται το Reuters τονίζει πως είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Κατά την ίδια πηγή, είναι ακόμη απαραίτητο να γίνει καλή δουλειά. Δεύτερη πηγή ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

    Η Αθήνα έχει δεσμευθεί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% έως το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει το Reuters, θέσπισε νομοθετικές διατάξεις για περικοπές των συντάξεων και αυξήσεις φόρων από το 2019 και το 2020 αντιστοίχως, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι απαραίτητα, δεδομένου ότι υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους.

    Κομισιόν: «Ακούτε μόνο τον Γιούνκερ»

    Εξάλλου, πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντρ Βίντερσταϊν, κληθείς να σχολιάσει τα περί συμφωνίας για τις συντάξεις από κοινοτικές πηγές, είπε: «Υπάρχει μόνο μια πηγή, μην ακούτε τίποτε άλλο» και παρέπεμψε στις προχθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

    Νωρίτερα, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, μετέδωσε πως οι θεσμοί «μιλούν για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις» και «έχουν ενημερώσει σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της η ΝΔ κάλεσε μεταξύ άλλων τη διοίκηση του ΑΠΕ «να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης». 

    Εν τω μεταξύ, σε διάψευση του όσων αναφέρονται στο εν λόγω τηλεγράφημα περί ενημέρωσής του προχώρησε και το Κίνημα Αλλαγής. «Το σημερινό δημοσίευμα του ΑΠΕ περί ‘ενημέρωσης των κομμάτων’ από τους Θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/012019, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ακύρωση του μέτρου μείωσης συντάξεων εξετάζουν οι θεσμοί-Τον Νοέμβριο οι τελικές αποφάσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυβερνητικά παιχνίδια για τις συντάξεις τα fake news του ΑΠΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Τι απαντά το ΑΠΕ στη ΝΔ για τις συντάξεις



    ΣΧΟΛΙΑ