• Τι λένε στο ΜΜ για νέο ανασχηματισμό, το big deal και ο Μητσοτάκης, τι θα κάνει η Πειραιώς, τo γκρίζο παρασκήνιο του ΤΙΤΑΝΙΑ και ο Διβάνης, το ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τα γενέθλια της Ελίνας και της Λούλου

    Την προηγούμενη Δευτέρα, στις 00:00, που σας αναλύσαμε τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και δώσαμε τιμή στόχο τα 20 ευρώ, η τιμή της μετοχής βρίσκονταν στα 14,34 ευρώ. Την Παρασκευή έκλεισε στα στα 15,58 ευρώ.

    image

    Περιεχόμενα

    Μητσοτάκης: Aνασχηματισμός μετά τις ευρωεκλογές;

    Θα ξεκινήσω σήμερα με τα παρασκήνια από το ΜΜ, καθότι μαθαίνω ότι ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι ευχαριστημένος από ορισμένα στελέχη, υπουργούς και υφυπουργούς, κι ετοιμάζεται για αλλαγές.

    Όχι, δεν είναι διακαείς πόθοι εκείνων που βρίσκονται απ’ έξω και θέλουν να αναλάβουν κυβερνητικό θώκο.

    Είναι, όπως μου λέει η πηγή μου στην κυβέρνηση, αποφασισμένο από τον κ. Μητσοτάκη να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να δώσει νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα (μπορεί και στο Μαξίμου) προκειμένου να μην πάθει η ΝΔ το «σύνδρομο της δεύτερης 4ετίας».

    Δηλαδή βουτιά στη δημοφιλία της, λανθασμένες πολιτικές, ραθυμία και τελικά ήττα στις εθνικές εκλογές.

    Όπως μαθαίνει ο wiseman, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν μετά τις ευρωεκλογές και θα είναι ευρείες.

    Δηλαδή αλλαγές σε τουλάχιστον 7-8 πρόσωπα που σήμερα παίρνουν μέρος στο υπουργικό συμβούλιο.

    Μέχρι τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη που συγκροτούν την κλειστή ομάδα στο Μαξίμου αλλά και στη ΝΔ, έχουν μπροστά τους το συνέδριο του κόμματος στις αρχές Απριλίου και τη μάχη των ευρωεκλογών.

    Τι μαθαίνουμε για την «αναδόμηση»; Αν η ΝΔ χάσει πολλές μονάδες στις ευρωεκλογές τότε ο πρωθυπουργός θα πάρει «κεφάλια».

    Αν η ΝΔ πάει καλά θα γίνει ανασχηματισμός σε υπουργεία όπου διαπιστώνονται κενά και υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης.

    Όπως στο υπουργείο Οικογένειας όπου η άξια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη έχει μπροστά της μεγάλα project και χρειάζεται βοήθεια. Αφήστε που η υφυπουργός, Μ. Κεφάλα μάλλον δεν θα μακροημερεύσει.

    Επίσης, επειδή στην κυβέρνηση θα επιμείνουν στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, μην απορήσετε αν δείτε να ενεργοποιείται το σενάριο της δημιουργίας υφυπουργείου ή ακόμη και να υπάρξει αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα αγορών, τιμών και ακρίβειας.

    Trader’s book: Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο +8,65%- Η ανάλυση ΟΠΑΠ

    Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα θα διαβάσετε το δεύτερο report που έχουν γράψει οι αναλυτές μας, για λογαριασμό της στήλης Trader’s Book.

    Σήμερα αναλύουμε τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

    Αυτό που θέλω να υπογραμμίζω είναι ότι από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 00:00, που σας αναλύσαμε τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 και δώσαμε τιμή στόχο τα 20 ευρώ, η τιμή της μετοχής βρίσκονταν στα 14,34 ευρώ.

    Τη Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση έκλεισε στα 14,40 ευρώ, την Τρίτη στα 14,48, την Τετάρτη στα 14,80, την Πέμπτη στα 15,22 και την Παρασκευή στα 15,58 ευρώ.

    Επί της ουσίας μέσα σε μια εβδομάδα η τιμή της αυξήθηκε κατά 8,65%.

    Την Παρασκευή η τιμή της μετοχής κατέγραψε άνοδο 2,37% και όγκο συναλλαγών τα 367.000 ευρώ.

    Όμως, περισσότερο εντυπωσιακός ήταν ο όγκος των συναλλαγών της Πέμπτης, καθώς διαμορφώθηκε στα 628.000 τεμάχια.

    Not bad!!!

     

    To μικρό deal

    Το ελληνικό Χρηματιστήριο μετά το placement της Πειραιώς έχει μπροστά του 2 deals.

    Το ένα είναι το μεγάλο και το άλλο μικρότερο.

    Το δεύτερο σας το περιγράψαμε στον WISEMAN της Πέμπτης και είναι η Πέτρος Πετρόπουλος.

    Βασικοί ιδιοκτήτες τα αδέλφια Γιάννης και Κώστας Πετρόπουλος.

    Εμείς, εάν ο αγοραστής βρει άκρη με τα αδέλφια, του ευχόμαστε καλή τύχη.

    Το επισημαίνουμε αυτό γιατί άλλα λέει ο ένας την μια ημέρα άλλα ο άλλος, και την επόμενη αλλάζουν και πάλι γνώμη.

    Τέλος πάντων οι «πολύ» αισιόδοξοι λένε ότι στο τέλος θα πουλήσουν τα αδέλφια.

    Επίσης μου είπαν ότι δεν θα χρειαστεί δημόσια πρόταση (οι Γ. και Κ. Πετρόπουλος κατέχουν το 61% των μετοχών) καθώς βρέθηκε ένα financial τέχνασμα.

    Αυτό μου είπαν, αυτό σας λέω…

    Η μετοχή την Πέμπτη (μετά το δημοσίευμα του WISEMAN) σημείωσε άνοδο 4%, ενώ την Παρασκευή υποχώρησε 1,49% και έκλεισε στα 10 ευρώ.

     

    Το μεγάλο DEAL, η ΤΕΝΕΡΓ, ο Μητσοτάκης και ο happy τραπεζίτης

    Ας πάμε όμως στα σοβαρά deals αυτά που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ και που κάνουν και την διαφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Καταρχήν ο ενδιαφερόμενος αγοραστής της Τέρνα Ενεργειακής, που σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση 2,04 δισ. ευρώ, είναι η MASDAR η κρατική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Για το επερχόμενο deal, φημολογείται ότι έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι όλα θα κριθούν εντός των επόμενων 30 ημερών.

    Η MASDAR είναι μια εταιρεία παγκοσμίου βεληνεκούς με assets πάνω από 30 δισ. ευρώ.

    Άρα πρόκειται για μια εταιρεία η ποιότητα και το μέγεθος της οποίας δεν αμφισβητείται.

    Τραπεζίτης, ο οποίος δηλώνει happy από αυτή την εξέλιξη εάν φυσικά ολοκληρωθεί το deal, έλεγε στον wiseman ότι «εφόσον γίνει η δουλειά τότε τα δάνεια (equity) που θα σηκώσει η εξαγοράστρια εταιρεία δεν θα ξεπεράσουν το 1 δισ. Ευρώ. Δηλαδή σε αναλογία πολύ μικρότερη από αυτά που δίνουμε σε ανάλογες περιπτώσεις».

    Σε κάθε περίπτωση το δάνειο έχει εγκριθεί και από τις 4 συστημικές και τώρα αναμένουμε εάν θα υπάρξει η οριστική συμφωνία.

    Και τώρα προσέξτε μια σημαντική λεπτομέρεια.

    Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει ανοδικά τις αποτιμήσεις στον κλάδο.

    Το κολοσσιαίο αμερικανικό private equity fund ΚΚR, συζητά να εξαγοράσει την γερμανική ENCAVIS ένα deal αξίας πάνω από 2 δισ. ευρώ.

    Είναι το τρίτο deal την σειρά που θα υλοποιηθεί  καθώς η KKR  εξαγόρασε την πορτογαλική Grennvort τον Δεκέμβριο και τη βρετανική Smart Metering Systems προ ολίγων ημερών.

     

    Πειραιώς: Kαι τώρα τι;

    Την Παρασκευή η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε με πτώση 1,22% στα 4,05 ευρώ.

    Η σημερινή ημέρα είναι η πλέον κρίσιμη, καθώς στους λογαριασμούς των Ελλήνων ιδιωτών θα πιστωθούν οι μετοχές από το πρόσφατο placement. Οι μετοχές αγοράστηκαν στην τιμή των 4 ευρώ.

    Λογικά η μετοχή το πρωί θα ανοίξει με πτώση προς την περιοχή των 4 ευρώ. Άρα ο καθένας πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει, δηλαδή εάν θα τα κρατήσει ή θα τα πουλήσει.

    Για να ξέρετε το απόγευμα θα γίνει το rebalancing της μετοχής για τον Morgan Stanley Capital International.

    Εκτιμάται ότι θα αγοραστούν περίπου 40 εκατ. μετοχές από passive funds.

     

    O Μεγάλου και η γιορτή στο Χ.Α.

    Το Σάββατο 9 Μαρτίου είχε γενέθλια ο Χρήστος Μεγάλου, όμως, σήμερα είναι η μεγάλη γιορτή του.

    Σε λίγες ώρες ο επικεφαλής της τράπεζας χτυπά το κουδούνι της έναρξης συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο πλαίσιο του επιτυχημένου placement του 27% των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ.

    Πανηγυρικό ασφαλώς το κλίμα στην τράπεζα και στη Λεωφόρο Αθηνών αναμένεται να είναι όλοι εκεί. Τόσο η ομάδα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Πειραιώς, όσο βεβαίως και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Δεν είναι και λίγο μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές, οι οποίες ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ.

    Ούτε είναι και λίγη η δουλειά που έγινε προκειμένου να σημειωθεί η εντυπωσιακή υπερκάλυψη και η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο, σοβαρών ξένων θεσμικών επενδυτών και πολύ γνωστών ονομάτων της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής.

    Θα έχουν ενδιαφέρον οι δηλώσεις του πρωταγωνιστή των τελευταίων ημερών, του Χρήστου Μεγάλου, ο οποίος, όπως θα διαβάσετε στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Δημήτρη Κόκκορη, πήρε μια τράπεζα με μικρή αξία και την έχει απογειώσει μέσα σε λίγα χρόνια.

    Η Πειραιώς έκλεισε την Παρασκευή με υποχώρηση 1,22% στα 4,05 ευρώ, σχεδόν όσο και η τιμής διάθεσης στο placement.

     

    Στυλιανίδης: Φέρνει 1,5 δισ. ευρώ για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες;

    Υπόθεση ολίγων εβδομάδων φαίνεται να είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών που βρίσκεται η Ελλάδα για να εξασφαλιστούν επιδοτήσεις και πιστώσεις 1,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων ακτοπλοϊκών οχηματαγωγών επιβατηγών πλοίων, που θα περιορίζουν δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κλάδου.

    Οι διαδικασίες εποπτεύονται προσωπικά από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη.

    Ο υπουργός έχει ήδη συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Μεταφορών, για κονδύλια ύψους περίπου 580 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων, αλλά και τη βελτίωση στοχευμένων λιμενικών υποδομών, σε νησιωτικούς κυρίως προορισμούς.

    Παράλληλα, συνεχίζει τη διαβούλευση με τις Βρυξέλλες προκειμένου να βρει τους επιπλέον πόρους, οι οποίοι ενδέχεται να περιλαμβάνουν και αμιγείς επιδοτήσεις.

    Εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικές διεργασίες εκτιμάται πως το συνολικό ποσό επιδοτήσεων και άτοκων δανείων θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.

    Σε συνδυασμό με τα ίδια κεφάλαια με τα οποία θα συμμετάσχουν οι επιλέξιμες ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, ο συνολικός προϋπολογισμός για τέτοιες δράσεις αναμένεται να προσεγγίσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ.

     

    «Κάντο όπως ο Στάσσης» και σε άλλες ΔΕΚΟ αλλά…

    Μοντέλο Γιώργου Στάσση και ΔΕΗ θέλει  ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, όπως είπε σε πρόσφατο συνέδριο.

    Προανήγγειλε δηλαδή κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου όπως τα ΕΛΤΑ, ο βασανισμένος ΟΣΕ και η ΕΤΑΔ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε ένα επιτυχημένο παράδειγμα της ΔΕΗ και δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια μας».

    Καλά όλα αυτά, αλλά το μοντέλο της ΔΕΗ εξελίχθηκε επειδή το τρέχει ο Γιώργος Στάσσης και επειδή όπως λένε στην Κρήτη «ο άνδρας κάνει τη γενιά».

    Σε άλλες περιπτώσεις είδαμε ότι οι διοικήσεις έφεραν από μέτρια έως τραγικά αποτελέσματα π.χ. ΟΣΕ.

    Συνεπώς είναι κατά βάση θέμα επιλογής προσώπου αφού υπάρχει και η άλλη παροιμία με τα… «μεταξωτά» την οποία ως ευγενής wiseman δεν θα παραθέσω ολόκληρη.

     

    Έκοψε τα σχέδια του… ναυάρχου;

    Μία και μιλάμε για διοικήσεις και ΔΕΚΟ, όμως μαθαίνω και σας το μεταφέρω, ότι ο Κωστής Χατζηδάκης «απέρριψε» τρόπον τίνα το «αναπτυξιακό» πρόγραμμα της νέας διοίκησης της ΕΑΒ υπό τον αντιναύαρχο ε.α. Αλέκο Διακόπουλο που προέβλεπε υψηλές αμοιβές για τη διοίκηση και παχυλές αυξήσεις για τους συμβούλους που θα προσληφθούν.

    Είπα πως το έμαθα από το ΥΠΕΘΝΟΙΚ και σας το μεταφέρω αλλά ευχαρίστως να φιλοξενήσω διευκρινίσεις.

    Εάν όμως είναι όντως έτσι τα πράγματα, τότε κάποιοι από τη διοίκηση που μιλούσαν για «κοσμογονία» οφείλουν εξηγήσεις προς όλους.

    Όχι τίποτε άλλο, μην αρχίσουν να αποκαλούν και τον κο Διακόπουλο ως «ναυαρχούκο νο 2» διότι ο «ναυαρχούκος νο 1» είναι πάντοτε ο Αποστολάκης του ΣΥΡΙΖΑ και της καρδιάς μας…

     

    Ρωσικό αέριο στην ΕΕ από την «πίσω πόρτα της Τουρκίας»!

    Έλεγε κάποτε ο μακαρίτης ο Χάρρυ Κλύνν πως «άμα είσαι ματσωμένος κάνεις ό,τι σου αρέσει» διανθίζοντας μάλιστα την ατάκα και με άλλες εκφράσεις που δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα σοβαρό και με τεράστια επισκεψιμότητα και επιρροή site, όπως το mononews.gr.

    Οι Πρόεδροι, λοιπόν, Τουρκίας και Ρωσίας Ερντογάν και Πούτιν, συνεννοήθηκαν και επειδή ο δεύτερος φαίνεται να διαθέτει πακτωλό ρουβλίων, βρήκαν τρόπο να σπάσουν το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο προς ΕΕ.

    Πολύ απλά οι Ρώσοι το εξάγουν στους Τούρκους, οι τελευταίοι το αναμειγνύουν με αζερικό και το μείγμα εξάγεται χωρίς έλεγχο στην ΕΕ ως τουρκικό!

    Όπως σας είχαμε αποκαλύψει (Wiseman 5 Mαρτίου: «Η ενεργειακή απειλή, η Ελλάδα και ο Groucho Marx…») το  2019, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κίεβο και η Μόσχα  υπέγραψαν συμφωνία  διέλευσης του ρωσικού αερίου προς τη Δύση, η οποία εκπνέει στο τέλος του 2024. Έτσι η  Ρωσία συνέχισε να προμηθεύει  αέριο σε χώρες της ΕΕ παρά τον πόλεμο.

    Οι Ουκρανοί τώρα ανακοίνωσαν πως δεν θα ανανεώσουν τη συμφωνία.

    Απειλούν μάλιστα ότι από τον Ιανουάριο του 2025 θα υπονομεύσουν τους αγωγούς που περνούν από το έδαφός τους προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές.

     Άγκυρα και Μόσχα βρήκαν όμως λύση, παράνομη φυσικά να ξεπεράσουν το εμπόδιο με το δήθεν τουρκικό αέριο που είναι στην πραγματικότητα ρωσικό.

    Υπάρχει σήμερα ξεκάθαρη  αλλαγή όδευσης του αερίου, με τις μεγάλες αγορές όπως η Ιταλία να προτιμούν την προμήθεια από Τουρκία σε αντίθεση με την Ελλάδα.

    Με  δεδομένο ότι τα τέλη διέλευσης παίζουν ελάχιστο ρόλο, τη διαφορά κάνει η τιμή προμήθειας του καυσίμου.

     

    Dumbing στις τιμές από τους Ρώσους…

    Εδώ να σας αποκαλύψουμε ότι, όπως μας είπαν υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών, το ρωσικό αέριο που εξάγεται με… τούρκικο φέσι προς Ευρώπη τιμολογείται έως και 10 ευρώ λιγότερα (κανονικό dumping δηλαδή, πώληση με ζημία για αθέμιτο ανταγωνισμό) σε σχέση με την τιμή του TTF, που είναι το hub της Ολλανδίας από το οποίο καθορίζονται οι τιμές αερίου στην ΕΕ.

    Θυμίζουμε ότι ήδη από πέρυσι η Βουλγαρία έχει συνάψει συμφωνία με την Τουρκία για την προμήθεια έως 1,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

    Στο σημείο σύνδεσης Τουρκίας-Βουλγαρίας καταγράφεται πολύ μεγάλη αύξηση της διακίνησης, που σημαίνει πως μεγάλες εταιρείες κυρίως ιταλικές, ακολουθούν τη Bulgartransgaz και αγοράζουν από την Τουρκία, προσποιούμενες πως δεν ξέρουν από πού προέρχεται το αέριο.

    Τι κάνει η… σκληρή Κομισιόν για αυτό; Προς το παρόν τον… Κινέζο ή μάλλον τον Τούρκο!

     

    Η πρώην βίλα του Γαβαλά στη Μύκονο γίνεται… αιγυπτιακό παλάτι

    Μια ανάρτηση που έκανε πριν από μερικές ημέρες ο γνωστός σχεδιαστής, Λάκης Γαβαλάς, αλλά και ορισμένα πράγματα που είπε στον Wiseman ο πληροφοριοδότης του στη Μύκονο, προκαλούν αίσθηση.

    Η υπόθεση αφορά την πολυτελή βίλα του Λάκη Γαβαλά στη Φτελιά, εκεί όπου σήμερα γίνονται μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις προκειμένου να είναι προφανώς έτοιμη για τη νέα σεζόν.

    Ο γνωστός σχεδιαστής έχασε τον πανάκριβο αυτό σπίτι το 2021 λόγω χρεών και μετά από πλειστηριασμό πέρασε στα χέρια του Αιγύπτιου μεγιστάνα Χαμέντ Ελ Σιάτι ο οποίος προσέφερε 1,9 εκατ. ευρώ.

    Οι οικοδομικές εργασίες που είναι σε εξέλιξη εξόργισαν τον πρώην ιδιοκτήτη, τον εκκεντρικό Λάκη Γαβαλά, ο οποίος έγραψε στα social media.

    «Καλημέρα φίλοι μου… Εδώ το σπίτι μου στη Μύκονο προτού το πάρει ένας Αιγύπτιος σε ευτελή τιμή και το βανδαλίσει με ατελείωτη οικοδόμηση παράνομων τετραγωνικών… Τι λέει η πολεοδομία για αυτό;»

    Ουσιαστικά ο Γαβαλάς καταγγέλλει πολεοδομικές παραβάσεις τις οποίες για κάποιο λόγο δεν ελέγχει η Πολεοδομία.

    Όμως, μαθαίνει ο Wiseman, πράγματι γίνονται εκτενείς εργασίες στη βίλα, όχι απλής ανακαίνισης, αλλά επέκτασης του κτιρίου. Νυχθημερόν εργάτες κτίζουν επιπλέον τετραγωνικά με αποτέλεσμα, όπως λένε άνθρωποι που πήγαν και φωτογράφισαν το σπίτι, να μοιάζει με τριώροφο μεγαθήριο.

    Τώρα, αν όντως κτίζονται παράνομοι όροφοι και επεκτάσεις δεν είμαι σε θέση να σας το πω, λογικά θα υπάρχουν σχετικές άδειες. Αλλιώς…

    Η στήλη σας θυμίζει ότι ο Αιγύπτιος μεγιστάνας είναι παντρεμένος με την ελληνικής καταγωγής Ντόρα Θεοδώρου.

    Ήταν αυτός που είχε αποκτήσει έναντι 10 εκατ. ευρώ τη βίλα του Πάνου Μαρινόπουλου στην περιοχή Χουλάκια στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού.

     

    Μύκονος-Σαντορίνη: Οι εργαζόμενοι και τα «χρυσά» ενοίκια

    Θα μείνω στη Μύκονο, αγαπητοί αναγνώστες, αυτή τη φορά όχι για βίλες και παλάτια, αλλά για μικρά σπίτια και εργαζόμενους που πηγαίνουν για να δουλέψουν σεζόν.

    Όχι μόνο στη Μύκονο, αλλά και σε άλλα νησιά όπως η Σαντορίνη και η Πάρος.

    Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι σα να υπάρχει ένα «κίνημα» στα social media όπου οι νεαροί εργαζόμενοι που καλούνται να δουλέψουν σε μπαρ, ξενοδοχεία και εστιατόρια νησιών, απαιτούν υψηλούς μισθούς κι εξασφάλιση καταλύματος.

    Συγκεκριμένα, θέτουν ως βασική προϋπόθεση για να δουλέψουν τη φετινή σεζόν, τουλάχιστον 2.500 ευρώ μισθό τον μήνα για σερβιτόροι και οι επιχειρηματίες να τους βρουν και σπίτι.

    Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους απειλούν να μην πάνε να εργαστούν, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο σε ιδιοκτήτες καταστημάτων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οργή προκάλεσε στο διαδίκτυο αγγελία από τη Μύκονο στην οποία αναφέρεται ότι γκαρσονιέρα 45 τ.μ. στην Άνω Μερά της Μυκόνου διατίθεται προς… 900 ευρώ τον μήνα για εργαζόμενους στον τουρισμό.

    Δηλαδή 20 ευρώ το τετραγωνικό για νεαρούς που δουλεύουν ατελείωτες ώρες και καλούνται να πληρώσουν απίστευτα ποσά για να έχουν ένα κατάλυμα.

    Υπήρξαν σκέψεις από εταιρείες real estate για την κατασκευή δωματίων για διαμονή εργαζόμενων σε νησιά, όπως η Μύκονος, αλλά το business plan που έκαναν δεν… έβγαινε με τίποτε αφού τόσο η γη όσο και το κόστος κατασκευής έχει φτάσει στα ύψη.

     

    Karatzas & Partners: Big Business

    Η δικηγορική εταιρεία Karatzas & Partners συμβούλευσε τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά-ηλιακά έργα στην Ελλάδα (συνολικής ισχύος 550 MW) μέσω της έκδοσης συγχρηματοδοτούμενου δανείου από την Phoebe Energy Single-Member S.A., θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

    Η χρηματοδότηση αυτή περιλαμβάνει κεφάλαια που προέρχονται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», τα οποία συνδυάζονται με τους πόρους της Eurobank και της Πειραιώς για την περαιτέρω στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ.

     

    Έργα 115 εκατ. ευρώ σε 15 ημέρες για την Intrakat

    Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία έργα μέσα σε 15 ημέρες, ανακοίνωσε η Intrakat του Αλέξανδρου Εξάρχου.

    Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 115 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι η εταιρεία «χτυπάει» και «σκουπίζει» και μικρού βεληνεκούς projects που ωστόσο απογειώνουν το ανεκτέλεστο της εταιρείας.

    Συγκεκριμένα, αυτές δύο εβδομάδες η Intrakat ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση με την Κοινωνία της Πληροφορίας για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, ένα έργο 9,75 εκατ. ευρώ.

    Στη συνέχεια η εταιρεία πήρε την κατασκευή των νέων δικαστηρίου του Πειραιά, ύψους 80,9 εκατ. ευρώ ενώ την Παρασκευή υπεγράφη η σύμβαση για την αστική ανάπλαση της Θεσσαλονίκης ύψους 24 εκατ. ευρώ.

    Not bad για τον αεικίνητο Εξάρχου.

     

    Πιερ: Το επόμενο στοίχημα

    Στους κερδισμένους της εβδομάδας που πέρασε, αλλά με σοβαρές προκλήσεις μπροστά του, ασφαλώς ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ψηφίστηκε το βράδυ της Παρασκευής κι αν κρατάμε κάτι από τη διαδικασία που προηγήθηκε είναι η εξαιρετική κοινοβουλευτική παρουσία του υπουργού Παιδείας, ο οποίος αντεπεξήλθε επαρκέστατα στις επιθέσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση.

    Τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα για τον υπουργό είναι να προετοιμάσει κατάλληλα το δρόμο ώστε μετά από 18 μήνες να δούμε πράγματι σοβαρές προτάσεις από πανεπιστήμια του εξωτερικού που θα θελήσουν να έρθουν στην Ελλάδα και να ιδρύσουν παραρτήματα.

    Διότι αυτό που θέλουν στην κυβέρνηση είναι να μη μείνει μόνο το ενδιαφέρον ενός ή δύο κυπριακών πανεπιστημίων, αλλά να έρθουν ΑΕΙ από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία.

    Προηγουμένως δεν αποκλείεται να δούμε το νόμο να κρίνεται στα δικαστήρια αφού ήδη συνταγματολόγοι και δικηγόροι ετοιμάζουν προσφυγές και ασφαλιστικά μέτρα που θα κρίνουν και το χρόνο λειτουργίας των ιδιωτικών ΑΕΙ.

    Και βεβαίως ο κ. Πιερρακάκης ξεκινά ήδη τη διαδικασία ώστε να αλλάξει και το εκπαιδευτικό σύστημα και εισαγωγή στα δημόσια Πανεπιστήμια.

    Το Εθνικό Απολυτήριο απαιτεί διάλογο με όλους τους φορείς και τα κόμματα καθώς θα πρόκειται για μια πραγματική τομή.

    Δυσκολίες για τον Κυριάκο, αλλά ήδη μας έχει αποδείξει ότι είναι για τα δύσκολα.

     

    Το ιδιωτικό σχολείο Χιλλ, ο Τσίπρας και ο Ανδρουλάκης

    Και μιας και πιάσαμε τα εκπαιδευτικά θέματα θα σας πω τι θύμισε στον Wiseman κυβερνητική πηγή, μετά την θορυβώδη συζήτηση στη Βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    Η φράση που χρησιμοποίησε ήταν «Σχολή Χιλλ». Για όσους δεν το ξέρετε είναι ένα εξαιρετικό ιδιωτικό σχολείο, νηπιαγωγείο και δημοτικό, το οποίο είναι και το παλαιότερο στην Ελλάδα.

    Άνοιξε το 1831 και λειτουργεί αδιάλειπτα από τότε ενώ σήμερα έχει περάσει στα χέρια της πέμπτης και της έκτης γενιάς της ίδιας οικογένειας.

    Τα πρώτα χρόνια η Σχολή Χιλλ στεγαζόταν σε έναν τούρκικο πύργο κοντά στους Αέρηδες και τη χρονιά που η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα μεταφέρθηκε σε ένα νέο κτίριο στη συμβολή των οδών Ν. Νικοδήμου και Θουκυδίδου στην Πλάκα.

    Εκατό χρόνια αργότερα στη θέση του χτίστηκε ένα ολοκαίνουριο σχολείο, αυτό που έως σήμερα στεγάζει τη Σχολή Χιλλ.

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα:

    «Η ταυτότητα του σχολείου προσδιορίζεται από τους ανθρώπους του, από την ιστορία του, από τη θέση του, από το μέγεθός του και από τους στόχους του. Η Σχολή Χιλλ είναι ένα ελληνικό, ιδιωτικό σχολείο. Αποτελείται από Νηπιαγωγείο και Δημοτικό. Είναι ένα δημοκρατικό, ανοιχτό, φιλικό, πειραματικό σχολείο. Η Σχολή Χιλλ βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλάκα. Το σχολείο λειτουργεί  στο ίδιο σημείο, στη συμβολή των οδών Ν. Νικοδήμου και Θουκυδίδου, από το 1833, λίγο πριν γίνει η Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας».

    Στο εξαιρετικό αυτό σχολείο φοιτούν πάνω από 300 παιδιά ενώ εργάζονται 80 υπάλληλοι.

    Έχουν δε φοιτήσει παιδιά πολύ γνωστών οικογενειών της Αθήνας.

    Ε, λοιπόν, στο σχολείο αυτό, με τα ιδιαίτερα τσουχτερά δίδακτρα, στέλνουν τα παιδιά τους τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

    Ο πρώην πρωθυπουργός τα δύο του παιδιά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον μονάκριβό του γιο.

    Και καλά κάνουν, το καλύτερο για τα παιδιά τους επιθυμούν. Όμως, προς τι οι οργισμένες ανακοινώσεις και οι πύρινοι «δεκάρικοι» στη Βουλή κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης; Προς τι η προσπάθεια να πείσουν τον ελληνικό λαό για τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση που πρέπει να ενισχυθεί, όταν οι ίδιοι δεν την εμπιστεύονται;

    Η ίδια πηγή που μας θύμισε το γεγονός έλεγε ότι δεν μπορεί από τη μια να πολεμάς την ιδιωτική πρωτοβουλία στην εκπαίδευση κι από την άλλη να την στηρίζεις δίνοντας τα λεφτά σου σε δίδακτρα.

    Ούτε βεβαίως να προσπαθείς να εμποδίσεις την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα όταν έχεις κι εσύ σπουδάσεις σε τέτοια πανεπιστήμια, όπως έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Πενσυλβάνια…

     

    Γιάννης και Δήμητρα Κούστα: Μαλδίβες

    Για τις περιπέτειες του εφοπλιστή της Danaos, Γιάννη Κούστα στη Βουλγαρία έχετε ενημερωθεί κατά αποκλειστικότητα από το mononews.gr. Η υπόθεση είναι μεγάλη και εμείς την παρακολουθούμε στενά.

    Ενώ η υπόθεση είναι σε εξέλιξη, ο γνωστός εφοπλιστής αποφάσισε την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ (Τσικνοπέμπτη) να πάει στα #sta kala kathoumena, στην ΙΕΡΑ ΟΔΟ.

    Πηγή μου εντόπισε τον Γιάννη και την Δήμητρα Κούστα, παρέα με τον Γιάννη και την Πηνελόπη Μαυρή, τη Ράνα και τον Ριάντ Ζέιν, τον Νέλλο Κανελλόπουλο, τον Γιώργο Φειδάκη, την Άννα Βίσση και τον Νίκο Καραβέλα.

    Να σημειωθεί ότι ήδη το ζεύγος Γιάννη και Δήμητρας Κούστα βρίσκεται στις Μαλδίβες.

    Why not?

     

    Ελίνα Φέσσα: Happy Birthday 1

    Χρόνια πολλά για τα γενέθλιά της, ευχήθηκαν προ ημερών στην Ελίνα Φέσσα, σύζυγο του επιχειρηματία της QUEST, Θοδώρου Φέσσα, φίλοι του ζεύγους.

    Happy birthday Ελίνα!!!

     

    Λούλου Ζέιν: Happy Birthday 2

    Ένα άλλο μέλος της οικογένειας Zein της Naftomar, η Λουλου Zein (βασική κατά 50% μέτοχος της Naftomar) αποφάσισε να εορτάσει τα γενέθλια της στο Cash στην Κηφισιά, όπου τραγουδάει ο Γιώργος Θεοφάνους.

    Πάνω από 30 φίλες ευχήθηκαν «happy birthday Λούλου».

     

    Το πάρτι της Τσέτη για την Τσικνοπέμπτη

    Την παράδοση τίμησε η CEO του ΟΦΕΤ (Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη) Τζούλια Τσέτη, με κάλεσμα που πραγματοποίησε την Τσικνοπέμπτη.

    Στο πάρτι επίτιμοι προσκεκλημένοι ήταν καθηγητές Ιατρικής, με τους οποίους η διακεκριμένη φαρμακοβιομήχανος συνεργάζεται πολλά χρόνια και τους συνδέει σχέση αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού, αλλά και λίγοι στενοί της φίλοι.

    Όπως μου μετέφεραν, η κ. Τσέτη είναι μια από τις top οικοδέσποινες της Αθήνας και πάντα φροντίζει προσωπικά μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, θέλοντας να ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς προσκεκλημένους της.

    Κάποιοι, βέβαια, συνέδεσαν το πάρτι της Τσικνοπέμπτης με τον ΣΕΒ, μιας και, όπως σας έχουμε ήδη πει, η CEO του ΟΦΕΤ αναμένεται να κατέβει υποψήφια για την προεδρία του Συνδέσμου. Καμιά σχέση παρ’ όλα αυτά.

    Ήταν μια όμορφη μάζωξη με συνεργάτες και φίλους. Pas mal.

     

    Τιτάνια: To γκρίζο παρασκήνιο, η L+R HOTELS, ο Διβάνης και ο Χατζηλαζάρου

    Μια «γκρίζα» υπόθεση με πολλά ερωτηματικά απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τους ξενοδοχειακούς και τραπεζικούς κύκλους όλης της χώρας, και έχει γίνει μόνιμο αντικείμενο συζήτησης.

    Πριν από λίγες ημέρες και για την ακρίβεια στις 27 Φεβρουαρίου, με Δελτίο  Τύπου, ο όμιλος ξενοδοχείων Hatzilazarou GROUP ανακοινώνει ότι εξαγοράζει το ΤΙΤΑΝΙΑ, στο κέντρο της Αθήνας αντί του ποσού των 70 εκατ. ευρώ.

    Οι συνομιλίες των δυο πλευρών δηλαδή της πωλήτριας L+R HOTEL και του ροδίτικου ομίλου, διήρκησαν μόλις 25 ημέρες κάτι που προξένησε μέγιστη εντύπωση στους ειδικούς, για τέτοιου μεγέθους deal.

    Άπαντες αιφνιδιάστηκαν πως ο Ροδίτης επιχειρηματίας Χατζηλαζάρου κατάφερε (εάν φυσικά συνέβη κάτι τέτοιο) να διενεργήσει εκτεταμένο οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence) του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ.

    Ταυτόχρονα πως κατάφερε μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα να καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά και να εγκριθεί δάνειο από συστημική τράπεζα.

    Η υπόθεση, αγαπητοί αναγνώστες, φαίνεται να έχει μπόλικο παρασκήνιο, το οποίο ο WISEMAN σας το αποκαλύπτει.

    Έως τις αρχές Φεβρουαρίου ο λονδρέζικος όμιλος L+R HOTELS  που ήταν ιδιοκτήτης του ΤΙΤΑΝΙΑ συνομιλεί με τον ξενοδοχειακό όμιλο Διβάνη, που διοικείται από τον Σπύρο Διβάνη.

    Οι δυο πλευρές είχαν υπογράψει συμφωνία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και μετά από εκτεταμένο due Diligence είχε συμφωνηθεί να εξαγοραστεί το ΤΙΤΑΝΙΑ, αντί του ποσού των 68 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, την εξαγορά ο Σπύρος Διβάνης, είχε συμφωνήσει να την χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου με δάνειο από την EUROBANK.

    Αιφνιδιαστικά όμως και ενώ οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει σχεδόν σε όλες οι λεπτομέρειες (υπήρχε μια εκκρεμότητα κάποιων χιλιάδων ευρώ) και απέμενε μόνο η τελική υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης, ο επικεφαλής των ξενοδοχείων Διβάνη,  λαμβάνει τη 1η Φεβρουαρίου 2024, ένα σχεδόν «εκβιαστικό» email από τον Έλληνα εκπρόσωπο των βρετανών ιδιοκτητών του ομίλου L+R Hotels  που πουλούσε το ΤΙΤΑΝΙΑ.

     

    Το email

    Ο Wiseman «είδε» το περιεχόμενο του email, το οποίο αναφέρει:

    «Ευχαριστούμε για το email και για τα σχόλιά σας.

    Σας επισυνάπτεται η έκδοση της Συμφωνίας Αγοράς και Πώλησης (SPA), την οποία είναι διατεθειμένη η L+ R HOTELS να συνάψει.

    Παρακάτω, με κίτρινο χρώμα, θα βρείτε τα σχόλιά μας σε σχέση με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις σας.

    Επίσης συνημμένο θα βρείτε το εκτιμώμενο κόστος της συναλλαγής σε excel- το οποίο θα αναρτηθεί και στο VDR.

    Δεν επιθυμούμε να παρατείνουμε περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις και τη διαδικασία καθώς έχει ήδη περάσει μία εβδομάδα από την ημερομηνία υπογραφής που υπολογίζαμε καθώς και από τη λήξη της περιόδου αποκλειστικότητας.

    Ως εκ τούτου εάν επιθυμείτε να προχωρήσετε με την συναλλαγή της Titania SA, σας ζητάμε να επιβεβαιώσετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το αργότερο μέχρι αύριο στις 9.00 π.μ. ώρα Ελλάδος (Παρασκευή 02.02.2024) ότι είστε διατεθειμένοι να ολοκληρώσετε τη συναλλαγή στη βάση που έχουμε περιγράψει στο παρόν ηλεκτρονικό μήνυμα.

    Εάν είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε με αυτά τα δεδομένα, τότε οι αρμόδιες νομικές ομάδες μπορούν να εργαστούν για την οριστικοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων και των εταιρικών εγκρίσεων καθώς και για την εκτέλεση της παρούσας έκδοσης Συμφωνίας (SPA).

    Εάν δεν μας παράσχετε τη ζητούμενη επιβεβαίωση μέχρι αύριο στις 9.00 π.μ. ή εάν δεν συμφωνείτε να προχωρήσουμε στη βάση την οποία έχουν θέσει, τότε σας υπενθυμίζουμε ότι η περίοδος αποκλειστικότητας έχει λήξει και θα έχουμε πλέον το δικαίωμα να εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές συναλλαγές.

    Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις μπορεί να χρειαστείτε και μόλις λάβουμε την επιβεβαίωση, θα είμαστε διαθέσιμοι για μια τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες της υπογραφής/περαίωσης της συμφωνίας και τον ανάλογο συντονισμό, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για τις συναντήσεις υπογραφής/περαίωσης της 7ης και 8ης Φεβρουαρίου».

     

    Take it or leave it

    Προσέξτε.

    Το email αυτό εστάλη τη 1η Φεβρουαρίου στην πλευρά Διβάνη, και ζητούσε σχεδόν επιτακτικά να απαντήσει, έως τις 2 Φεβρουαρίου στις 09:00, εάν είναι διατεθειμένη να ολοκληρώσει την συναλλαγή, χωρίς όμως να υπολογίσουν οι άνθρωποι της L+R ότι υπήρχε και ένα (ήσσονος βεβαίως σημασίας) θέμα υπό διευθέτηση.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δυο πλευρές είχαν να επιλύσουν το ζήτημα αυτό που ήταν σε εκκρεμότητα, και ταυτόχρονα είχαν συμφωνήσει ότι δεν χρειάζεται να υπογράψουν μια νέα σύμβαση αποκλειστικότητας αφού επρόκειτο να υπογραφεί η τελική συμφωνία, της αγοραπωλησίας εντός των επόμενων ολίγων ημερών.

    Τελικά ο Διβάνης υπό την ασφυκτική πίεση των ολίγων ωρών καταλαβαίνοντας ότι έχει παιχτεί ένα «άλλο παιχνίδι», αγνοεί το email και δεν απαντάει.

    Ξενοδοχειακοί κύκλοι θεωρούν ότι «η πλευρά του ΤΙΤΑΝΙΑ και ο εκπρόσωπος τους, απέστειλαν το σχεδόν “εκβιαστικό” email (take it or leave it) καθώς ήδη είχαν αποφασίσει όχι μόνο να ξεκινήσουν συζητήσεις με το ροδίτικο Group Hatzilazarou, αλλά προφανώς και να του πουλήσουν το ξενοδοχείο».

    Επιπρόσθετα οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την μεγάλη τους έκπληξη πως, «από τις 2 Φεβρουαρίου που όρισαν την οριστική και αμετάκλητη προθεσμία να απαντήσει ο όμιλος Διβάνη, έως τις 27 Φεβρουαρίου που ανακοινώθηκε το deal της εξαγοράς, πρόλαβε ο Ροδίτης επιχειρηματίας να προχωρήσει σε ένα οικονομικό και νομικό έλεγχο μιας ξενοδοχειακής μονάδας αξίας 70 εκατ. ευρώ.

    «Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια» λένε πηγές που γνωρίζουν τις σχετικές διαδικασίες.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.