• Το ράλι των τραπεζών και το Investor day της Πειραιώς, το αντίο του Κούτρα και ο μυστηριώδης αγοραστής στην Ιντρακάτ, οι γνώσεις Πλεύρη και τι λένε στο ΥΠΕΚΑ για τον Γιάννη Ζήσιμο και το σπαγγέτι

    Δεν θα ήθελαν να προδικάσω το κλίμα της επόμενης συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους εκπροσώπους των τραπεζών τις επόμενες ημέρες, όμως κάτι μου λέει ότι δεν θα είναι και τόσο «θερμό».

    image

    Το ράλι των τραπεζών και το Investor day της Πειραιώς

    Μήνας των ευρωπαϊκών τραπεζών χαρακτηρίζεται ο Ιανουάριος.

    Χθες στις ευρωαγορές έγινε πάρτι καθώς η Deutsche Bank έκλεισε με κέρδη 5,27%, η BNP με κέρδη 4,11% , η Societe Generale στο +3,66% και η Credit Agricole υψηλότερα κατά 2,63%.

    Στην Αθήνα οι τράπεζες δεν ακολούθησαν με τόσο μεγάλη ορμή τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, καθώς έκλεισαν με κέρδη έως 1,85%.

    Την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Εurobank ΕΥΡΩΒ 3,13% 1,98  κατά 1,85% ενώ στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 3,73% 1,67 παρατηρήθηκε αυξημένος όγκος συναλλαγών καθώς άλλαξαν χέρια 6,1 εκατ. μετοχές.

    Στο μέτωπο της Πειραιώς ΠΕΙΡ 2,83% 4,00 η μετοχή της οποίας σημείωσε άνοδο 1,62%, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός διμήνου, θα πραγματοποιηθεί το  INVESTOR Day.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου,  επιφυλάσσει θετικότατες εκπλήξεις για την επενδυτική κοινότητα κυρίως για την πορεία της κερδοφορίας της τράπεζας.

    Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, στους Έλληνες και ξένους θεσμικούς, θα το αφιερώσει στα εκτιμώμενα κέρδη της τράπεζας για το 2023…

    Δημήτρης Κούτρας: Οριστικό EXIT

    Οριστικό  ΕΧΙΤ φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει από την Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 0,60% 5,03 , ο γηραιός κατασκευαστής Δημήτρης Κούτρας.

    Χθες, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στην ΑΜΚ της ΙΝΤΡΑΚΑΤ ύψους 100 εκατ. ευρώ,  ρευστοποίησε πάνω από 3.000.000 δικαιώματα από τα συνολικά 6.000.000 που κατέχει.

    Τα 6 εκατ. δικαιώματα αντιστοιχούν σε 6 εκατ. μετοχές δηλαδή  το 8,13% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

    Ο Όγκος των συναλλαγών στο ΙΝΤΡΑΚΑΤΔ ανήλθε στα 3,5 εκατ. τεμάχια.

    Στην περίπτωση που ρευστοποιήσει το σύνολο των δικαιωμάτων, τότε το ποσοστό του θα συρρικνωθεί πέριξ του 4%.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη ο 80χρονος κ. Δημήτρης Κούτρας ήταν ο κύριος υπαίτιος, που στην 1η Γενική Συνέλευση της Ιντρακατ που έπρεπε να αποφασιστεί η ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ, ζήτησε να αναβληθεί.

    Η κίνηση αυτή που αποδείχθηκε ότι ήταν χωρίς ουσία καθώς στην 2η γενική συνέλευση ούτε καν παρευρέθηκε.

    Αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσει η διενέργεια της ΑΜΚ έτσι χωρίς λόγο.

    Αλλά αυτά για τον υπέργηρο κατασκευαστή που πλέον καταλαβαίνει,  ότι η φήμη του έχει οριστικά αμαυρωθεί είναι απλά λεπτομέρειες.

    Προφανώς ο κ. Κούτρας κατάλαβε ότι απλά πρέπει να πάει σπίτι του.

    Γιατί οι εποχές που χόρευε τσάμικα με τον τότε υπουργό Δημοσίων Έργων  υποδομών Γιώργο Σουφλιά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

    Αν και νομίζω ότι ακόμα είναι υπάλληλος της Ιντρακάτ και μάλιστα παίρνει και ένα γερό μηνιάτικο.

    Για να υπονομεύει την εταιρεία που τον πληρώνει….

    ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Ο μυστηριώδης αγοραστής  

    Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι ποιος η ποιοι “βγήκαν” αγοραστές των 3.000.000 δικαιωμάτων της Ιντρακάτ.

    Το μυστήριο προσπάθησα να το λύσω μέχρι αργά χθες το βράδυ.

    Από τα τηλεφωνήματα που έκανα οι απορίες δεν μου απαντήθηκαν.

    Θα περιμένω και την σημερινή ημέρα και θα κάνω επιπλέον ρεπορτάζ…

    Για να ασκηθούν τα δικαιώματα πάντως θα χρειαστούν κεφάλαια περίπου 4 εκατ. ευρώ.

    Όμως εσείς κρατήστε ότι ο αγοραστής έχει γερό πορτοφόλι…

    Είναι νέος η νυν μέτοχος;

    Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι το 2023 θα δούμε μεγάλη μπάλα στην εισηγμένη…

    Οι γνώσεις Πλεύρη

    Ιδιαίτερα εύσημα λαμβάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από φορείς του φαρμάκου για τις γνώσεις του για το φάρμακο.

    Χαρακτηριστικά στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε εκτενώς για το πως κάνει τις παραγγελίες ο ΙΦΕΤ…

    “Εκεί που θα εντοπίζονται οι ελλείψεις έκτακτες, εκεί αναζητά και ο ΙΦΕΤ.

    Ο ΙΦΕΤ δεν μπορεί να πάει να αναζητήσει φάρμακα όταν δεν βρίσκονται σε έλλειψη.

    Βρίσκονται σε έλλειψη, εντοπίζεται η έλλειψη.

    Δίνεται η εντολή από τον ΕΟΦ και γίνεται η παραγγελία.

    Και πάλι αυτό όπως καταλαβαίνετε έχει μια διαδικασία, γιατί όπως πολύ σωστά επισημάνατε, επειδή είναι  παγκόσμιο το φαινόμενο, δεν σημαίνει ότι ο ΙΦΕΤ ή οι αντίστοιχοι ΙΦΕΤ των άλλων κρατών – μελών κάνουν την παραγγελία και αυτομάτως βρίσκουν.
    Αναζήτηση γίνεται.

    Εδώ μιλάμε για το πως θα εξορθολογίσουμε το πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει υποκατάσταση.

    Εκεί που υπάρχει υποκατάσταση είναι  εύκολο, γιατί έχουμε το ελληνικό γενόσημο.

    Εκεί που δεν υπάρχει υποκατάσταση, άρα αναζητούμε όπως και άλλες χώρες μόνο τα πρωτότυπα προϊόντα και αυτά είναι  κυρίως εκεί που έχουμε συσκευασίες, γιατί η πρώτη ύλη είναι.

    Είναι  πιο δύσκολη η ανεύρεση, αλλά παίρνεις συνεχώς εντολές ο ΙΦΕΤ και πολλές φορές ακόμα και τώρα που μιλάμε, έχει τροφοδοτηθεί η αγορά από εισαγωγές που έχει κάνει ο ΙΦΕΤ”.

    Not bad για τον ικανό και έμπειρο Θάνο Πλεύρη.

    Σταϊκούρας: Έρχονται νέα «μπινελίκια» σε τραπεζίτες;

    Δεν θα ήθελαν να προδικάσω το κλίμα της επόμενης συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους εκπροσώπους των τραπεζών τις επόμενες ημέρες, όμως κάτι μου λέει ότι δεν θα είναι και τόσο «θερμό».

    Λίγο  τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ 0,35% 14,40 τα οποία δείχνουν ότι και το Νοέμβριο η ψαλίδα των επιτοκίων ανοίγει, λίγο το προεκλογικό κλίμα, είναι πολύ πιθανό να «ακουστούν και πάλι μπινελίκια».

    Τα στοιχεία λοιπόν του Νοεμβρίου δείχνουν ότι το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων – χορηγήσεων βρέθηκε στο 4,83% από 4,56% που ήταν το Σεπτέμβριο.

    Θα μου πείτε ότι τα στοιχεία είναι προγενέστερα δεδομένου   ότι η «επεισοδιακή συνάντηση» έγινε τον Δεκέμβριο.

    Να το δεχθώ αυτό όμως επειδή ο Wiseman έχει μία «αδυναμία στα νούμερα»  ανέτρεξε στο πρόσφατο παρελθόν, το οποίο συνήθως διδάσκει.

    Όπως προκύπτει λοιπόν από τα στοιχεία το επιτοκιακό  περιθώριο έχει διευρυνθεί   από την αρχή του 2022 κατά 1% (ήταν 3,7% τον Ιανουάριο ),  ώστε  θα ήταν ουτοπικό να περιμένει κανείς η κατάσταση να διορθωθεί μέσα σε ένα μήνα.

    Όσο  για την «πέτρα του σκανδάλου» δηλαδή για τα επιτόκια καταθέσεων παρέμειναν καθηλωμένα στο 0,05%  όσο ήταν και πέρυσι το Δεκέμβριο .

    Με τη διαφορά που τότε τα επιτόκια της ΕΚΤ ήταν αρνητικά, ενώ σήμερα έχουν φθάσει  το 2,5%. ..

     

    Mεγαλώνει το ΓΕΜΗ

    Αποτελεί κοινό μυστικό στη δημοσιογραφική πιάτσα ότι το ΓΕΜΗ πλέον αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο σε όλους όσους ασχολούνται με το επιχειρηματικό ρεπορτάζ.

    Τα ευχάριστα νέα – όχι μόνο για τους δημοσιογράφους αλλά για ολόκληρη την οικονομία είναι ότι στο Γενικό Εμπορικό  Μητρώο τη χρονιά που μας πέρασε οι συστάσεις επιχειρήσεων ήταν σχεδόν τριπλάσιες από εκείνες που διαγράφηκαν .

    Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ στο ΕΒΕΑ το 2002 εγγράφηκαν 7.397 νέες επιχειρήσεις, ενώ διαγράφηκαν 2.403.

    Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα και με την πρόεδρο του ΕΒΕΑ Σοφία Εφραίμογλου  καταδεικνύει ότι το 2022 παρά τις δυσκολίες και τις αντιξόοτητες που έφερε, απεδείχθη μία καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

     

    Ξεκινούν οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών στο  «Hamptons Greece», της Kαβάλας

    Αγοραστές για το νέο luxury οικιστικό συγκρότημα στην Καβάλα μαθαίνω πως ψάχνει ο Ιρανοκαναδός επιχειρηματίας Alexander Haditaghi, o οποίος σε συνεργασία με το Δημήτρη και το Γιώργο Μελισσανίδη αναπτύσσει το «Hamptons Greece», μία επένδυση ύψους 520  εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για μία έκταση 150 στρεμμάτων στην Ηρακλείτσα που χρυσοπλήρωσε ο Ιρανοκαναδός καθώς η προσφορά που έδωσε στο ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη του 2021 ήταν τουλάχιστον η διπλάσια από την αρχική τιμή (9,1 εκατ. ευρώ) με τον  Alexander Haditaghi να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να δίνει 18,5 εκατ. ευρώ

    Μαθαίνω πως οι πωλήσεις ξεκινούν από τη 1η Φεβρουαρίου και ότι ο επιχειρηματίας προσπαθεί να «τσιμπήσει» αγοραστές με το δέλεαρ της χρυσής VISA.

    Το συγκρότημα  θα περιλαμβάνει 280 πολυτελείς βίλες και ένα πεντάστερο ξενοδοχείο με συνεδριακό κέντρο, δυναμικότητας 600 – 700 ατόμων.

    Ο επιχειρηματίας αγαπάει ιδιαίτερα τη χώρα μας και την έχει επιλέξει ως επενδυτικό προορισμό, καθώς εκτός από το Hamptons Greece διεκδικεί να αγοράσει και το δασόκτημα Ζέπικο αξίας 42 εκατ. Ευρώ στη Χαλκιδική.

    Εκτός από τις επενδύσεις σε ακίνητα, ο Ιρανοκαναδός είχε ρίξει και χρήμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς αγόρασε την Α.Ο Καβάλας, αλλά η καριέρα του ως παράγοντας έληξε πριν από έξι μήνες,

    Όσον αφορά τον  Alexander Haditaghi φαίνεται να αποτελεί ένα ενδιαφέρον success story, καθώς ορφανός από πατέρα μετανάστευσε σε ηλικία 2 ετών από το Ιράν στο Τορόντο  του Καναδά.

    Αρχικά πουλούσε hot-dogs, αλλά η μοίρα του επιφύλασσε επιτυχίες καθώς πλέον διαπρέπει στο real estate και το κλάδο των ενυπόθηκων δανείων με το δανειακό του χαρτοφυλάκιο να εκτιμάται στα 45 δισ. δολάρια.

    Επίσης, είναι ιδιοκτήτης ζωολογικού κήπου και αγαπάει ιδιαίτερα τα άγρια ζώα.

    Μάλιστα, δεν έχει διστάσει να βαφτίσει ένα λιοντάρι με το δικό του όνομα (Alex), και δε χάνει ευκαιρία να δημοσιεύει φωτογραφίες άγριων αιλουροειδών στα κοινωνικά δίκτυα.

     

    Υπουργείο Υποδομών: Τα καλά νέα για τον ΟΑΣΑ και τα κακά νέα για τον ΟΣΕ για το 2023

    Aποτελεί κοινό μυστικό για το Δημόσιο Τομέα , ότι οι Προϋπολογισμοί που δημοσιεύει το κάθε Υπουργείο καθορίζει εν πολλοίς και το ποιοι από τους εποπτευόμενους φορείς θα τα «πάνε καλά εντός της χρονιάς και ποιοι θα βρουν μπροστά τους δυσκολίες»..

    Την μικρή αυτή εισαγωγή την έκανα έχοντας υπόψιν μου τις περιπτώσεις του  ΟΑΣΑ και του ΟΣΕ.

    Διαβάζοντας λοιπόν τους προϋπολογισμούς των δύο αυτών φορέων για το 2023, που ανάρτησε πρόσφατα το Υπουργείο Υποδομών, προέκυψαν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.

    Από τη μία πλευρά οι άνθρωποι του ΟΑΣΑ θα έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι καθώς το ισοζύγιο για το 2023 θα είναι θετικό και θα διαμορφωθεί στα 738.692 ευρώ με τα έσοδα του οργανισμού να ανέρχονται στα 79,9 εκατ. Ευρώ και τα έξοδα στα 79,1 εκατ. ευρώ.

    Από την άλλη το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων του ΟΣΕ για την έλευση της νέας χρονιάς παγώνει καθώς καλούνται  να κλείσουν μία μεγάλη τρύπα που υπολογίζεται στα 6,4 εκατ. Ευρώ, με τα έσοδα για το 2023 να ανέρχονται στα 351,3 εκατ. Ευρώ, και τη  «λυπητερή» να υπολογίζεται στα 357,7 εκατ. ευρώ.

    Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από αέριο: Τρεις κερδίζουν και ένας χάνει…

    Όλα τα πρόσφατα στοιχεία για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μέχρι το 2028 (και δυνητικά μέχρι το 2035) έχει από χθες στο γραφείο του ο ΥΠΕΚΑ Κώστας Σκρέκας.

    Σε  ότι αφορά στις μονάδες φυσικού αερίου που θα μπουν στο σύστημα τα επόμενα χρόνια, χρειάζονται επειγόντως τρείς: η πρώτη είναι σίγουρα αυτή της Mytilineos στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας με ισχύ 825 ΜW που οσονούπω εντάσσεται στο σύστημα.

    Για τις άλλες δύο θέσεις επίκειται μάχη μεταξύ τριών μνηστήρων.

    Η  μονάδα Motor Oil ΜΟΗ 0,68% 26,54 ΓΕΚ TΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,34% 16,60 (Γιάννης Βαρδινογιάννης και Γιώργος Περιστέρης) στην Κομοτηνή με ισχύ 825 MW που έχει ήδη κλειδώσει είναι η δεύτερη και θα ενταχθεί  λογικά μέσα στο  2025.

    Για την τρίτη μονάδα θα γίνει μεγάλη μάχη:  το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που σχεδιάζεται  στην Αλεξανδρούπολη φαίνεται να έχει προβάδισμα.

    Πίσω από τη μονάδα βρίσκονται ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,78% 11,42  , ο Κώστας Ξιφαράς της ΔΕΠΑ και ο Χρήστος Κοπελούζος του φερώνυμου Ομίλου από τον οποίο ξεκίνησε κιόλας το έργο.

    Η μονάδα είναι ισχύος 825 MW και συμμετέχει  με 51% η ΔΕΗ, με 29% η ΔΕΠΑ και με 20% ο όμιλος Κοπελούζου.

    Ποιος μένει απέξω; η μονάδα που έχει εξαγγείλει η Elpedison (50-50 Helleniq Energy και ιταλική Edison οι συνεταίροι) στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Ανδρέας Σιάμισης διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy ΕΛΠΕ 0,48% 8,31 είχε κάνει εγκαίρως τις κινήσεις του όπως μαθαίνω, αλλά υπήρξε αβελτηρία από την πλευρά των Ιταλών.

    Όπως είπε (χαριτολογώντας φυσικά) άνθρωπος του ΥΠΕΚΑ: «Φαίνεται πως ο εν Ελλάδι εκπρόσωπός των Ιταλών, ο Γιάννης Ζήσιμος που είναι και αντιπρόεδρος της ELPEDISON,  έτρωγε σπαγγέτι εκείνη την ώρα και δεν πρόλαβε!».

    Πρωτοχρονιάτικο αστειάκι είναι ας μην δοθεί συνέχεια, προτείνει ο wiseman.

     

    …Λιγνίτες; Τουλάχιστον έως το 2028!

    Σε ότι αφορά στις  επτά λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με δυναμικότητα 2.000 MW που θεωρητικά  αποσύρονται το 2025, όπως λένε τα «έγγραφα Σκρέκα» που βασίζονται σε μελέτη του ΑΔΜΗΕ, θα πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι το 2028, αφού οι νέες μονάδες από φυσικό αέριο που υποκαθιστούν  τις  λιγνιτικές, μπορεί να καθυστερήσουν.

    Στους υπολογισμούς αυτούς αρχίζει να περιλαμβάνεται και η  νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα -5) που ήδη  μπαίνει σταδιακά στο σύστημα και η οποία λογικά από το 2028-29 θα μετατραπεί επίσης σε μονάδα αερίου.

    Ελλείψεις φαρμάκων: Ποιες φαρμακευτικές πάνε εισαγγελέα;

    Το θέμα με τις εκατοντάδες ελλείψεις φαρμάκων και τον “πόλεμο” στα φαρμακεία το έχετε σίγουρα πληροφορηθεί.

    Αυτό, που μάλλον δεν ξέρετε, είναι ότι την επόμενη εβδομάδα πάει φάκελος στον εισαγγελέα, που “καίει” συγκεκριμένη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, για το θέμα των ελλείψεων.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι “πρόκειται για βρετανική πολυεθνική πολυεθνική, που έχει σκευάσματα για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων, τα οποία προορίζονται για επείγουσα χορήγηση”.

    Παρόλο που οι καλά πληροφορημένες πηγές της στήλης δεν επιθυμούν να κατονομάσουν την εταιρεία, λένε ότι “πιθανόν πρόκειται για την AstraZeneca ή ίσως και για την GlaxoSmithKline”.

    Ισχύει;

    Μένει να το δούμε.

     

    Η Ειρήνη Βανταράκη, το Greek House Davos και η προβολή της Ελλάδας 

    Το Νταβός, όπου κάθε χρόνο για λίγες ημέρες χτυπάει η καρδιά της διεθνούς οικονομίας και συγκεντρώνει την παγκόσμια οικονομική  ελίτ είναι ένα μέρος από το οποίο δεν μπορεί να απουσιάζει η χώρα μας.

    Η Ειρήνη Βανταράκη  και η ομάδα του Greek House Davos έχουν δημιουργήσει μια πολύτιμη πλατφόρμα που προωθεί διεθνώς το όνομα της Ελλάδας και δίνει σημαντική ευκαιρία προώθησης στις ελληνικές επιχειρήσεις.

    Tην επόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου ξεκινά φέτος το Greek House Davos να υποδέχεται τους καλεσμένους του και να φιλοξενεί συζητήσεις και ομιλίες αποτελώντας μια γέφυρα ανάμεσα στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα και την Ελλάδα.

    Η Ειρήνη Βανταράκη, που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το project μιλώντας στο Forbes τόνισε ότι στόχος της είναι να αναδειχθεί η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός και να δοθεί η ευκαιρία εκπρόσωποι της κυβέρνησης και μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων να συναντηθούν με  ανθρώπους επιρροής από όλο τον κόσμο.

    Εξηγώντας τους λόγους που ξεκίνησε το Greek House Davos η κυρία Βανταράκη τόνισε «έχω δει από πρώτο χέρι πώς οι εταιρείες και οι ηγέτες μπορούν να επωφεληθούν από τη συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις.

    Πρώτα και κύρια, το WEF είναι μια σημαντική πλατφόρμα για παγκόσμια οικονομική συνεργασία και διάλογο.

    Με τη συμμετοχή τους στο WEF, οι Έλληνες ηγέτες των επιχειρήσεων και της πολιτικής θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με άλλες χώρες και ενδιαφερόμενους φορείς σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης.

    Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να οικοδομήσει ισχυρότερες σχέσεις με άλλες χώρες και να προωθήσει τα οικονομικά της συμφέροντα στην παγκόσμια σκηνή».

    Όπως είπε, φέτος, όλα τα πάνελ και οι ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν βασίζονται σε τρεις πυλώνες: καινοτομία, ενέργεια και τουρισμός.

    Θα γίνουν συζητήσεις για την πράσινη ενέργεια, τον βιώσιμο τουρισμό, την ασφάλεια, τη νέα τεχνολογία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις παγκόσμιες τράπεζες, την παγκόσμια ύφεση, την πράσινη ναυτιλία, την υγειονομική περίθαλψη, την επισιτιστική ασφάλεια και πολλά άλλα.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.