• Οι νέες business του Άνθιμου, το ράλι της Alpha Bank, τα γενέθλια των Μπαχά και Θεοτοκά, o καφές της Μαρέβας με την Νάντια και η επέτειος των Δαλακούρα στο St.Barth

    Λοιπόν από ότι μαθαίνω ο τραπεζίτης Άνθιμος Θωμόπουλος εκτός από τις δουλειές που κάνει με την BAIN είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια άλλη μεγάλη δουλειά.

    image

    Άνθιμος Θωμόπουλος: Οι νέες business

    Λοιπόν από ότι μαθαίνω ο τραπεζίτης Άνθιμος Θωμόπουλος εκτός από τις business που κάνει με την BAIN CAPITAL, είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια άλλη μεγάλη δουλειά.

    Όπως γνωρίζετε προ ετών οι τράπεζες “πούλησαν” στους servicers περίπου 20 δισ. ευρώ κόκκινα στεγαστικά.

    Ένα μεγάλο μέρος των δανείων αυτών τώρα πλέον έχει ξανά πρασινίσει καθώς οι δανειολήπτες άρχισαν να πληρώνουν.

    Αυτά λοιπόν τα πράσινα δάνεια πλέον οι servicers, που δεν είναι η δουλειά τους να εισπράττουν κάθε μήνα δόσεις,  θα τα μεταβιβάσουν σε εξιδεικευμένα Funds (πλατφόρμες) που θα δημιουργηθούν.

    Δηλαδή θα γίνει τιτλοποίηση στην τιτλοποίηση.

    Οι πλατφόρμες αυτές θα αγοράσουν τα δάνεια των στεγαστικών και έτσι πλέον ο δανειολήπτης θα συναλλάσσεται μαζί τους.

    Η διαδικασία έχει την απόλυτη έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδας ΕΛΛ 0,70% 14,30 .

    Για να ξέρετε ένα τέτοιο fund θα χρειαστεί κεφάλαια που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 150 εκατ. ευρώ.

    Τα ποσά αυτά στην συνέχεια το κάθε fund θα τα μοχλεύει πολλαπλάσιες φορές.

     

    O Βασίλης Ψάλτης και η μετοχή της Alpha Bank

    Μια από τις μετοχές που πρωταγωνίστησε χθες ήταν της ALPHA BANΚ ΑΛΦΑ 0% 1,63 , η οποία έκλεισε με κέρδη 1,95% στα 1,07 ευρώ.

    Ο όγκος συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα υψηλός στα 8 εκατ. μετοχές.

    Η Alpha bank αποτελεί την πρώτη επενδυτική επιλογή της Pantelakis Securities, με τη χρηματιστηριακή εταιρεία να επικεντρώνεται στην ισχυρή ανοδική τάση των κερδών της Τράπεζας, με το consensus για κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2023 να έχει ανεβεί κατά 17%.

    Αναλύοντας το εύρος διακύμανσης του P/TB της Alpha Bank τα προηγούμενα χρόνια και συγκρίνοντάς το με το αντίστοιχο της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -1,31% 7,56 και το πού βρίσκεται το P/ΤΒ των δύο τραπεζών για το 2023, η Pantelakis Securities βλέπει άνοδο 45% της μετοχής της Alpha Bank, ενώ μακροπρόθεσμα αναμένει διπλασιασμό της τιμής της μετοχής.

    Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι οι προσδοκίες για το EPS της Alpha Bank για το 2023 και 2024 έχουν περιθώριο ανόδου 20%, καθώς αναμένεται η Τράπεζα να παρουσιάσει ισχυρότερο Καθαρό Έσοδο Τόκων (ΝΙΙ) για το 2023 και χαμηλότερα λειτουργικά κόστη το 2024.

    Ειδική μνεία γίνεται και στα ΜΕΑ της Τράπεζας, τα οποία, όπως επισημαίνει η ανάλυση, αποτελούνται κατά 50% από στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια, γεγονός που δικαιολογεί τη χαμηλότερη κάλυψη ΜΕΑ και ενισχύει την άποψη ότι η Τράπεζα θα χρειαστεί περιορισμένες νέες προβλέψεις.

    Το ζητούμενο (και η αγωνία του CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη) είναι η απόδοση της μετοχής της Alpha Bank εντός του 2023.

     

    Γιώργος Λογοθέτης: “Ο γοητευτικός αλλά ψεύτης εφοπλιστής”

    Διαβάζοντας προ ημερών την είδηση ότι η LOMAR του Έλληνα εφοπλιστή Λογοθέτη έχει συγκεντρώσει καθαρά 900 εκατ. δολάρια από την πώληση 49 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μου ήλθε πάλι στο μυαλό η διαμάχη του Λογοθέτη με τον πρώην φίλο του και κουμπάρο του Βίκτωρ Πιζάντε.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη πριν από αρκετά χρόνια ένας από τους καλύτερους φίλους του  Βίκτωρ Πιζάντε,  ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης είπε στο επιχειρηματία: “Δώσε μου 14 εκατομμύρια να βάλω και εγώ άλλα τόσα να ξεκινήσουμε εφοπλιστικές business”.

    Λογοθέτης και Πιζάντε είχαν γνωριστεί παλαιότερα και μάλιστα οι δυο τους είχαν γίνει και κουμπάροι.

    Όμως ο Λογοθέτης όπως και στις περισσότερες business στην Ελλάδα αποδείχθηκε αναξιόπιστος.

    Μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες φέρεται να εξαπάτησε τον κουμπάρο του κ. Πιζάντε

    Ο κ. Βίκτωρ Πιζάντε σήμερα είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Bluehouse Capital, μιας μεγάλης κτηματομεσιτικής επενδυτικής εταιρίας.

    Όπως ο Πιζάντε κατηγορεί για ίντριγκες και μηχανορραφίες τον Γ. Λογοθέτη και επισημαίνει ότι  τα χρήματα που του έδωσε,  εξαϋλωθήκαν.

    Έτσι προ ετών ξεκίνησε μία ακόμη δικαστική διαμάχη στην Βρετανική Δικαιοσύνη εναντίον του Γιώργου Λογοθέτη ο οποίος ήταν στενός φίλος του Πιζάντε  -για πολλά χρόνια- αλλά και νονός της κόρης του.

    Ο  κ. Πιζάντε που προσέφυγε στα Δικαστήρια του Λονδίνου γιατί -όπως ισχυρίζεται- ο Γ. Λογοθέτης τον παραπλάνησε και τον έπεισε να επενδύσει 14 εκατ. Δολάρια στην αγορά κάποιων πλοίων στα οποία θα επένδυε κατά 50% και η Libra (εταιρία συμφερόντων Λογοθέτη).

    VICTOR  Pizante και οι εταιρείες του, η BCA Shipping Investment και Swindon Holdings & Finance, κατήγγειλαν τον Γιώργο  Λογοθέτη και τις επιχειρήσεις του για εμπορική απάτη.

    Τον Ιανουάριο του 2022 το Βρετανικό δικαστήριο με μια απόφαση καταπέλτη, δικαίωσε τον Βίκτωρ Πιζάντε.

    Καταρχήν η απόφαση ορίζει ότι ο  Πιζάντε θα λάβει από τον Γιώργο Λογοθέτη και τις εταιρείες του  6,25 εκατ. δολάρια συν 500 χιλ. δολάρια τόκους. 

    Όμως ο δικαστής υποχρεώνει τις δυο πλευρές  να συζητήσουν μεταξύ τους και επιπλέον αποζημίωση λόγω διαφυγόντων κερδών της πλευράς Πιζάντε. 

    Στην περίπτωση που δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία, τότε θα συνεδριάσει εκ νέου το  δικαστήριο για να αποφασίσει ο δικαστής το ύψος της αποζημίωσης, λόγω διαφυγόντων κερδών.  

    Χαρακτηριστική ήταν η πρόταση του Βρετανού δικαστή, που περιλαμβάνεται στην απόφαση του:  «κ. Λογοθέτη είστε γοητευτικός αλλά είστε ψεύτης».

    Για την ακρίβεια ο δικαστής στην απόφαση του αναφέρει:

    “Ο κ. Λογοθέτης είναι εντυπωσιακός και χαρισματικός, με έναν αέρα που αποπνέει ουσιαστική αυτοπεποίθηση.

    Έχει μεγάλη άνεση στο λέγειν και είναι επικοινωνιακός, αλλά η γοητεία του και το χάρισμα του λέγειν υποδηλώνουν μια μη ικανοποιητική στάση απέναντι στο απλό θέμα της ακρίβειας των πραγματικών περιστατικών όταν κάνει business προς όφελος των Lomar/Libra.

    Θα εστιάσει στο να δημιουργήσει μια καλή αίσθηση για μια συμφωνία, στο να είναι πειστικός, ενδεχομένως σε βάρος της ακρίβειας όπου αυτή μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα και αισθάνεται ότι μπορεί να βλέπει την ανακρίβεια σαν λευκό ψέμα.

    Αλλά δεν υπάρχουν λευκά ψέματα σε δηλώσεις γεγονότων που γίνονται με σκοπό να πειστεί κάποιος να κάνει μια συμφωνία.

    Όπως μου φαίνεται, μια τέτοια ισορροπία δεν είναι εύκολη και κάποιος που προσπαθεί να το κάνει όλη την ώρα, ή συχνά, μπορεί κάλλιστα να πατά στη λάθος πλευρά από καιρό σε καιρό.”

    Πάντως για την ίδια υπόθεση, στις αρχές Νοεμβρίου, το ίδιο δικαστήριο επιδίκασε στην πλευρά Πιζάντε επιπλέον 2,7 εκατ. λίρες.

     

    Τα 23 χρόνια της HELLASCHART

    Είκοσι τρία χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε χθες η εταιρεία Hellaschart – shipbroker bulkers & containers.

    Η Hellaschart Ltd είναι μια ανεξάρτητη ναυτιλιακή εταιρεία, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2000 και διευθύνεται από δύο δυναμικές και με υψηλή μόρφωση γυναίκες: την Λιόνα Μπαχά και την Ισιδώρα Θεοτοκά που εργάζονται νυχθημερόν μαζί με το επιτελείο τους για επιλεγμένους πελάτες της ναυτιλιακής αγοράς.

    Η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στην εξυπηρέτηση των εξειδικευμένων αναγκών των πελατών της και τις τελευταίες δύο δεκαετίες έγινε ένα από τα πιο αποδοτικά γραφεία της ναυτιλίας, αναπτύσσοντας και καλλιεργώντας ισχυρούς δεσμούς στην τοπική ναυτιλιακή αγορά με έμφαση στους τομείς ξηρού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων.

     

    O καφές της Μαρέβας με την Νάντια

    Στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στα Χανιά.

    Η σύζυγος του πρωθυπουργού μαζί με την επιχειρηματία Νάντια Θεοχαράκη εθεάθησαν xθες  το πρωί, σε γνωστό καφέ της Χαλέπας.

    Η Μαρέβα Μητσοτάκη φόρεσε off white παντελόνι φόρμας με μπλε πουλόβερ και ίδιο χρώμα πανωφόρι, ενώ συνδύασε το look με γκρι σνίκερς.

    Μαρέβα Μητσοτάκη - Νάντια Θεοχαράκη (πηγή: Kriti360.gr)
    Μαρέβα Μητσοτάκη – Νάντια Θεοχαράκη (πηγή: Kriti360.gr)
    Μαρέβα Μητσοτάκη - Νάντια Θεοχαράκη (πηγή: Kriti360.gr)
    Μαρέβα Μητσοτάκη – Νάντια Θεοχαράκη (πηγή: Kriti360.gr)
    Μαρέβα Μητσοτάκη - Νάντια Θεοχαράκη (πηγή: Kriti360.gr)
    Μαρέβα Μητσοτάκη – Νάντια Θεοχαράκη (πηγή: Kriti360.gr)

     

    St Barth: Η επέτειος γάμου του Δημήτρη και της Αρετής και οι νέες αφίξεις 

    Οι εικόνες με τους Ρώσους billionaires να τα «σπάνε» στην Courchevel 1850 έκαναν τον γύρο του κόσμου (χρόνια προτιμούν το συγκεκριμένο θέρετρο χειμερινών σπορ, που είναι από τα πλέον ακριβά στον πλανήτη), άλλοι έκαναν Πρωτοχρονιά στα αστραποβόλα Αραβικά Εμιράτα και κάποιοι άλλοι επιλέγουν να ταξιδέψουν σε εξωτικούς προορισμούς ξοδεύοντας απίθανα χρήματα σε luxury hotels και θεαματικές βίλες.

    Μπορεί λοιπόν διάφορες παρέες Ελλήνων να βρίσκονται  στα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης όμως ένα άλλο γιορτινό εκθαμβωτικό παραμύθι εκτυλίσσεται σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη.

    Στον Άγιο Βαρθολομαίο (Saint-Barthélemy) οι επισκέπτες απολαμβάνουν τον ζεστό ήλιο στο μακρινό αυτό νησί  των Μικρών Αντιλλών της Καραϊβικής που αποτελούν τις Γαλλικές Δυτικές Ινδίες.

    Στο διαμαντένιο αυτό νησί τις τελευταίες ημέρες φυσάει ένας χρυσός ελληνικός άνεμος.

    Άλλωστε στα γνωστά εστιατόρια του νησιού σερβίρουν εξαιρετικής ποιότητας αστακούς, όστρακα και απίθανα εδέσματα πασπαλισμένα με τις πιο εκλεκτές τρούφες.

    Τελευταία άφιξη στο νησί ήταν του επιχειρηματία και συλλέκτη Χρύσανθου Πανά.

    Ο ικανός και πολυσχιδής Χρύσανθος του λαοφιλούς «Athenee» πήγε να συναντήσει το ζεύγος του Γιάννη και της Σοφίας Καραγεώργη, τον επιχειρηματία Γιάννη Στασινόπουλο, τον εφοπλιστή Γιάννη Κούστα και την Δήμητρα Κούστα, τον Δημήτρη και την Αρετή Δαλακούρα κλπ.

    Μάλιστα το εφοπλιστικό ζεύγος Δαλακούρα γιόρτασε στο διαμαντένιο αυτό νησί τα 26 χρόνια γάμου και τα 30 χρόνια γνωριμίας τους.

    Magnifique!!!

    Η τούρτα για την επέτειο γάμου των Δημήτρη και Αρετής Δαλακούρα
    Η τούρτα για την επέτειο γάμου των Δημήτρη και Αρετής Δαλακούρα
    Ο εφοπλιστής Δημήτρης Δαλακούρας

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.