• Το ράλι της ΤΕΝΕΡΓ και ο Γιώργος Περιστέρης, η αλήθεια της προσφοράς των Αράβων για την Εθνική, τι γυρεύει η Alpha από τις αγορές και ο απολαυστικός διάλογος του προέδρου με την υποψήφια βουλευτή

    Oι άνθρωποι στην ελληνική γλώσσα λένε «έχει ο Θεός» και στην αραβική το περίφημο Allahu Akbar δηλαδή «ο Θεός είναι μεγάλος».

    image

    Το ράλι της ΤΕΝΕΡΓ και τι είπε ο Περιστέρης

    To ράλι της μετοχής της ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ -1,09% 18,10 συνεχίστηκε και χθες.

    Μια ανάσα από τα υψηλά του καλοκαιριού που ήταν πέριξ των 19 ευρώ βρίσκεται πλέον η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Χθες η μετοχή έκλεισε στα 18,20 ευρώ με κέρδη 1,05% και την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 2,11 δις. ευρώ.

    Οι συζητήσεις με το Αυστραλιανό Fund FIRST SENTIER βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο, οπότε δεν φαίνεται κάνεις να ανησυχεί.  Επίσης και οι συζητήσεις με τους τραπεζίτες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οπότε το funding είναι εξασφαλισμένο.

    Εγώ απλά θέλω να σας υπενθυμίσω τι έχει πει στις Γενικές Συνελεύσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ο Γιώργος Περιστέρης:

    “Ότι και εάν συμβεί θα αφορά όλους τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ».

    Τελικά έχει μεγάλη σημασία ότι λες να το κάνεις.

    Εθνική Τράπεζα: Γιατί δεν έχουν καταθέσει συγκεκριμένη χρηματική προσφορά οι Σαουδάραβες του PIF;  

    Oι άνθρωποι στην ελληνική γλώσσα λένε «έχει ο Θεός» και στην αραβική το περίφημο Allahu Akbar δηλαδή «ο Θεός είναι μεγάλος».

    Και πάμε τώρα στην Ελληνική πραγματικότητα.

    Όπως αποκάλυψε χθες ο WISEMAN, το PUBLIC Investment Fund (PIF) of Saudi Arabia, ενώ φέρεται να συζήτα με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την υπόθεση εξαγοράς ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας,  εν τούτοις δεν προκύπτει από πουθενά ότι «έχουν καταθέσει συγκεκριμένη προσφορά».

    Επί της ουσίας σύμφωνα με τις πηγές μας «το PIF, δεν έχει αποτιμήσει την Εθνική Τράπεζα, καθώς η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι αόριστη και δεν περιέχει τίμημα»

    Άρα το ερώτημα είναι τι ακριβώς συζητούν, όταν δεν υπάρχει βάση συζήτησης.

    To PIF  εισήλθε, πριν περίπου ένα μήνα, σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και μια θέση στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

    Η περίοδος αποκλειστικότητας λήγει στις 30 Νοεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης, αν χρειαστεί.

    Από την άλλη πλευρά μόλις πρόσφατα το ΤΧΣ προσέλαβε τον σύμβουλο αποκρατικοποίησης που είναι o τραπεζικός οίκος ROTHSCHILD.

    Τα στελέχη της επενδυτικής τράπεζας θα πρέπει έως το τέλος Νοεμβρίου να έχουν καταλήξει ποιο θα είναι το πλάνο αποκρατικοποίησης και με πιο τρόπο ακριβώς θα υλοποιηθεί.

    Ούτε αυτό είναι δύσκολο και προφανώς το χρονικό διάστημα έως το τέλος Νοεμβρίου είναι μεγάλο.

    Στην συνέχεια το πλάνο αυτό θα υποβληθεί και θα εγκριθεί από την ηγεσια του ΤΧΣ αφού βεβαίως προηγουμένως θα έχει λάβει το πράσινο φως από την κυβέρνηση.

    «Σε κάθε περίπτωση η αγορά έχει εντυπωσιαστεί από την μεγάλη καθυστέρηση να υποβάλλουν συγκεκριμένη προσφορά για την Εθνική, οι Σαουδάραβες.» λένε πηγές στο mononews.gr

    Όμως γνωρίζουμε παγκοσμίως σε assets που είναι εισηγμένα σε οργανωμένες αγορές, οι προσφορές περιέχουν και την τιμή που αποτιμά ο ενδιαφερόμενος αγοραστής αυτό που θέλει να αγοράσει.

    Η Εθνική Τράπεζα είναι εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο και αποτιμάται στα 3,18 δισ. ευρώ.

    Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην περίπτωση της Τράπεζάς Πειραιώς.

    Το Ιταλικό Fund δίνει 1,34 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή αποτιμούν το 27% των μετοχών της Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,50% 4,02  στα 452 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για ένα deal που μπορεί να γίνει σε σύντομο χρόνο αφού βεβαίως γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις.

    Σε κάθε περίπτωση η αποτίμηση των Ιταλών δίνει την βάση για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς φυσικά αυτό να αποκλείει ότι μπορεί να μπει και κάποιος άλλος παίκτης στην μέση.

    Η βάση όμως είναι το 1,34 ευρώ ανά μετοχή.

    Οι πιλάτες και ο απολαυστικός διάλογος της κυρίας και του προέδρου

    Η ιστορία που θα σας αφηγηθώ  είναι πρόσφατη και 100% αυθεντική.

    Εάν δεν μου την είχε μεταφέρει αυτολεξεί η … «πρωταγωνίστρια» δεν θα σας την έλεγα αφού θα θεωρούσα ότι είναι ανέκδοτο.

    Η …ηρωίδα μας λοιπόν είναι πρώην βουλευτής ιστορικού κόμματος και τα τελευταία χρόνια παραμένει εκτός ενεργού πολιτικής.

    Αποφάσισε όμως να πολιτευτεί με τον κόμμα της στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη σε έναν από τους τρεις τομείς της Β’ Αθήνας.

    Αφού έχει συμφωνήσει λοιπόν σε όλα με τον σημερινό πρόεδρο του κόμματός της αποφασίζει να ενημερώσει και παλαιότερο Πρόεδρο του ίδιου κόμματος για τις προθέσεις της.

    Τον επισκέπτεται στο σπίτι του, τον βρίσκει σε εξαιρετική φυσική κατάσταση  και τον ενημερώνει ώστε να ξεκινήσει και πολιτική συζήτηση μαζί του μήπως και αποκομίσει κάποια συμβουλή της προκοπής:

    – Πρόεδρε στις επόμενες εκλογές θα κατέβω υποψήφια και πάλι μετά από καιρό.

    – Συγχαρητήρια σου εύχομαι καλή επιτυχία.  Πώς ακριβώς κινείσαι τώρα;

    -Πώς να κινούμαι Πρόεδρε;  Τρέχω, τρέχω και δεν φτάνω…

    – Πόσα χιλιόμετρα την ημέρα τρέχεις;  Και για την ακρίβεια τρέχεις σε διάδρομο, σε πιλάτες ή σε ειδικό πρόγραμμα αερόβιας;

    Κόκαλο η υποψήφια, η οποία μετά το πρώτο σοκ προσπαθεί να το σώσει:

    -Ναι, χμμμμ, δηλαδή για να είμαι ειλικρινής Πρόεδρε κάνω και λίγη γυμναστική αλλά κυρίως εννοώ πως τρέχω στις περιοχές που είμαι υποψήφια και μιλάω με τοπικούς παράγοντες.

    Απτόητος ο παλαιός Πρόεδρος συνεχίζει:

    – Καλά και όταν τρέχεις για γυμναστική, πόσα χιλιόμετρα τρέχεις την ημέρα;

    Νέο σοκ για την υποψήφια που πάλι προσπαθεί να το σώσει:

    -Έ, δεν μπορώ να υπολογίσω περίπου 1-2 χιλιόμετρα σε διάδρομο.

    -Λίγα είναι να τα αυξήσεις και να κάνεις και πιλάτες.

      Αυτά θα σε βοηθήσουν….

    Μετά και από την τελευταία ατάκα η υποψήφια βουλευτής κατάλαβε ότι δεν μπορεί να κάνει πολιτική συζήτηση με τον πρώην, πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί να αποκομίσει πολιτικές συμβουλές.

    Αποχώρησε συνεπώς με πολλές ευχαριστίες.

    Οι επαφές Σταϊκούρα – Τσάκωνα στην Ουάσιγκτον για την νέα έξοδο στις αγορές

    Kαλό και χρήσιμο το ενδιαφέρον των ξένων για τις μετοχές, υπάρχουν όμως και τα ομόλογα.

    Γράφαμε χθες, με αφορμή το Ιταλικό fund ION που «πολιορκεί» την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,50% 4,02 , ότι το πιο σημαντικό στην υπόθεση αυτή (σε συνδυασμό με το Αραβικό ενδιαφέρον για την Εθνική) είναι ότι η ελληνική αγορά παραμένει ελκυστική για τους ξένους.

    Όμως το ενδιαφέρον αυτό θα ήταν μονόπλευρο αν αφορούσε μόνο στις μετοχές και άφηνε έξω τα ομόλογα.

    Όπως αντιλαμβάνομαι λοιπόν, μέλημα της Κυβέρνησης είναι να αποδείξει ότι η χώρα παραμένει και στην αγορά ομολόγων.

    Άλλος τρόπος για να επικυρωθεί αυτό, πλην της εξόδου του Δημοσίου στις αγορές δεν υπάρχει.

    Όπως μαθαίνω λοιπόν ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας, ο οποίος συνόδεψε στην Ουάσινγκτον τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα για τη Σύνοδο του ΔΝΤ, σε κλειστή ενημέρωση που έκανε σε ομάδα θεσμικών επενδυτών, άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει στις αγορές για να δανειστεί τουλάχιστον για μία ακόμη φορά έως το τέλος του έτους.

    Βέβαια παρά τις αυξημένες δαπάνες που αντιμετωπίζει φέτος το Δημόσιο  (για επιδοτήσεις και επιδόματα), τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ΕΤΕ 1,33% 7,61 δείχνουν ότι διαθέτει αποθέματα 40 δισ. ευρώ τα οποία θα του επέτρεπαν να μείνει για αρκετό καιρό εκτός αγορών.

    Όμως όπως προαναφέραμε οι θεσμικοί επενδυτές δεν τους αρέσει να ακούνε τέτοια πράγματα.

    Στο διά ταύτα λοιπόν, παρά την άνοδο των επιτοκίων (ας μην ξεχνάμε ότι η απόδοση του 10ετους ομολόγου έχει ξεπεράσει το 5%), το Δημόσιο πιθανότατα θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων περί τα τέλη του επόμενου μήνα, εφόσον φυσικά οι συνθήκες δεν επιδεινωθούν δραματικά.

    Να δούμε βέβαια και τι θα πει αύριο η Standard & Poors στο προγραμματισμένο review της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

    Τα προγνωστικά δεν είναι «υπέρ» της αναβάθμισης, αλλά με τους Οίκους Αξιολόγησης πότε δεν μπορείς να είσαι βέβαιος.

    Γιατί η Αlpha Bank βγήκε στις αγορές

    Εκεί που έγραφα για την έξοδο στις αγορές , αίφνης βλέπω  στην οθόνη του υπολογιστή ότι η Αlpha Bank ΑΛΦΑ -1,80% 1,64  πρόλαβε το Ελληνικό Δημόσιο.

    Σήμερα εκτός απρόοπτου η Τράπεζα θα κλείσει με την Morgan Stanley τους όρους για το νέο ομόλογο 3ετούς διάρκειας (senior preferred bond).

     Το νέο ομόλογο της Alpha Bank είναι ο δεύτερος τίτλος που εκδίδεται από ελληνική τράπεζα το 2022, σε μία χρονιά με μεγάλες προκλήσεις για τις αγορές χρέους παγκοσμίως.

    Δεν σας κρύβω ότι η απόφαση αυτή του Βασίλη Ψάλτη με ξάφνιασε ελαφρώς μία που ως γνωστόν το κόστος δανεισμού μετά τις τελευταίες αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας έχει πάρει την ανηφόρα.

    Για παράδειγμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου έχει ξεπεράσει το 5%, ενώ το 3ετές ομόλογο διαπραγματεύεται στο 3,4%.

    Όσο περίπου ήταν και το κουπόνι του διετούς ομολόγου που είχε εκδώσει πέρυσι η Alpha.

    Από το 2019, η Αlpha έχει εκδώσει συνολικά ομόλογα ύψους  2,7 δισ. Ευρω  αξιοποιώντας τις αγορές κεφαλαίου και προσελκύοντας ζωηρό ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.

    Απ΄ότι μαθαίνω όλες οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες βρίσκονται πολύ μακριά από τα κατώτατα αποδεκτά όρια για τα λεγόμενα εποπτικά κεφάλαια MRL θα πρέπει αργά ή γρήγορα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να βελτιωθεί ο σχετικός δείκτης.

    Επομένως υπό τις παρούσες συνθήκες όπου οι πάντες προεξοφλούν γενναίες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ,  το «σπεύδε βραδέως» μάλλον δεν ωφελεί.

     

    Δομική Κρήτης: To νέο έργο 

    Μαθαίνω πως η Δομική Κρήτης, της οποίας μέχρι στιγμής ηγείται ο Γιώργος Συνατσάκης, «κλείδωσε» έργο αξίας 13,1 εκατ. ευρώ που αφορά την οδική ασφάλεια του ΒΟΑΚ.

    Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το Νοέμβριο του περασμένου έτους και πιο συγκεκριμένα αφορούσε το έργο της Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στο τμήμα Γεωργιούπολη – Πετρές του Β.Ο.A.Κ.

    Η Δομική Κρήτης έδωσε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου την καλύτερη προσφορά δίνοντας μίας σχετικά «γενναία» έκπτωση ύψους 22,6% «κλειδώνοντας» το έργο στα 8,2 εκατ. Ευρώ και με απόφαση του Υπουργού  Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, προχωρούν οι διαδικασίες για την υπογραφή του.

    Πού κολλάει ο διαγωνισμός των 13,5 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΑΕΙ

    Παράταση ενός μήνα  πήρε, όπως μαθαίνω, ο πολύκροτος διαγωνισμός του υπουργείου Παιδείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αξίας 13,5 εκατ. ευρώ.

    Από ότι ακούγεται  στην αγορά η παράταση δόθηκε – διότι  μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον υποψήφιοι ανάδοχοι.

    Πρόσθετο εμπόδιο αποτελούν οι  προδικαστικές προσφυγές που άσκησαν επί της διακήρυξης του διαγωνισμού από την ένωση φορέων «ΑΠΘ – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,  τις οποίες εξετάζει το Υπουργείο.

    Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό εναντιώθηκε και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών, που με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξέφρασε ενστάσεις αναφορικά με τους όρους διακήρυξης.

    Αντικείμενο της σύμβασης είναι ο εκσυγχρονισμός των ψηφιακών υπηρεσιών για φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών υποστήριξης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας για όλους τους κύκλους σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό).

    Πάρτε  Ηλεκτρικές  Κουβέρτες…

    Όπως μου μετέφερε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής, πριν τη συνεδρίαση συναντήθηκαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργούς της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο ομόλογός του της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα για να συζητήσουν τα θέματα των ενεργειακών διασυνδέσεων, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο.

    Ο Μακρόν παραμένει αντίθετος στο ισπανικό σχέδιο του νέου αγωγού φυσικού αερίου (MidCat) μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας αλλά είναι έτοιμος να συζητήσει για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και μια «στρατηγική για το υδρογόνο».

    Μετά την «άτυπη τριμερή» ο Έλληνας πληροφοριοδότης του wiseman ρώτησε κορυφαίο μέλος μίας από τις «συνοδείες» ανωτάτου επιπέδου των τριών φίλων και συμμάχων χωρών, ώστε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν μπει στη Σύνοδο.

    Ιδού η εύγλωττη απάντηση του …λατινογενούς στελέχους στον δικό μας: «άκουσε καλέ μου φίλε.

    Η κα Φον Ντερ Λάιεν επιμένει να υπάρξει πλατφόρμα κοινής προμήθειας αερίου από την ΕΕ με μηχανισμό που ΘΑ φτιάξει κάποτε η Κομισιόν.

    Με τη γραφειοκρατία που τους κατατρέχει, μάλλον εμείς οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει μαζικά να αγοράσουμε ηλεκτρικές κουβέρτες και καυσόξυλα.

    Τόσο αισιόδοξος είμαι!».

    Μετά την …κομψή ψυχρολουσία ρωτήσαμε τον Έλληνα αξιωματούχο και για τη θέση της Ελλάδας.

    «Όπως ξέρεις ο Πρωθυπουργός (Σ.Σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλαδή) τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της επιβολής πλαφόν.

    Μετά το κλίμα που διαμορφώνεται στους ‘27’ πλέον φέρεται πως θα στηρίξει τη συμβιβαστική λύση που προτείνει η Κομισιόν».

    Με την οποία λύση ίσως αποφύγουμε τα καυσόξυλα και το ρυπογόνο πέλλετ.

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.