• Σχόλιο Αγοράς

    Άνοδος στις Ευρωαγορές στους ρυθμούς της παραίτησης της Λιζ Τρας

    • NewsRoom
    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Με ανακούφιση είδαν οι επενδυτές των χρηματιστηρίων της Ευρώπης την είδηση της παραίτησης της Λιζ Τρας από τη θέση της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλάζοντας στο θετικό το κλίμα στις αγορές, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν με κέρδη.

    Η Λιζ Τρας «κατάφερε» να μείνει στη θέση της για λιγότερες από 50 μέρες (και πιθανότατα ο χρόνος της θα μπορούσε να ήταν ακόμα μικρότερος, αν δεν μεσολαβούσε η απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ),  αφού η ακοστολόγητη φορολογική πολιτική που προσπάθησε να εφαρμόσει, υποστηρίζοντας πως η χώρα θα έβρισκε χρήματα βγαίνοντας στις αγορές, τιμωρήθηκε άγρια από αυτές προκαλώντας χάος στην βρετανική οικονομία, αναγκάζοντάς την σε άτακτη υποχώρηση.  Χάος το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα ο διάδοχός της, ο οποίος αναμένεται να προκύψει πολύ σύντομα.

    Η παραίτησή της έδωσε ώθηση στην στερλίνα, η οποία ενισχύθηκε κατά 0,7%  έναντι του δολαρίου, ενώ προσωρινά υποχώρησαν και οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων, οι οποίες ωστόσο άρχισαν ξανά να αυξάνονται μόλις ξεκίνησε η φημολογία για την διαδοχή της, η οποία μάλιστα έφερε πίσω έναν  πρώην γνώριμο, τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

    Οι ευρωπαϊκές αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον επίσης τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου συζητούνται οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ ετοιμάζονται για τις επερχόμενες ανακοινώσεις της EKT την ερχόμενη εβδομάδα. Στην προσοχή των επενδυτών βρίσκονται φυσικά και τα εταιρικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

    Σε αυτό το κλίμα, ο  πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,26%, στις 398,76 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να σημειώνει κέρδη 2% και τον κλάδο της ενέργειας να ακολουθεί με άνοδο 1,45%. Ο Stoxx 50 έκλεισε επίσης με άνοδο 0,62%, στις 3.492,85 μονάδες.

    Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,30%, στις 6.945,50 μονάδες, ο γερμανικός DAX με άνοδο0,20%, στις 12.767,41 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 με κέρδη  0,76%, στις 6.086,90 μονάδες.

    Ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 21.701,50 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,80% στις 7.644,40.

    Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία ενισχύθηκαν κατά 45,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, όσο και τον προηγούμενο μήνα.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600 ξεχώρισε η ολλανδική Be Semiconductor με άνοδο 15%. Αντίθετα η Ericsson υποχώρησε κατά 14%  και η Nokia κατά 7,5%,  καθώς δεν κατάφεραν να πιάσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα κέρδη που ανακοίνωσαν.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Επαναφορά σε θετικό έδαφος με βοήθεια από τα εταιρικά αποτελέσματα – Παραμένει στα ύψη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου



    ΣΧΟΛΙΑ