• Το big deal του Έλληνα CEO, γιατί ο Λάμπρος είναι happy, τι συμβαίνει με την ALPHA BANK, το κάλεσμα του βρετανού πρέσβη και του Β. Αποστολόπουλου και η δημοσιογράφος με τα Louboutin των 700 ευρώ

    O πρόεδρος της IDEAL Λάμπρος Παπακωνσταντίνου από το γραφείο του στο Νέο Ψυχικό ήδη πρέπει να αισθάνεται πολύ happy.

    The wiseman
    image
    The wiseman

    Ποιος CEO «χτυπάει» τη ENEL Ρουμανίας;

    Σήμερα είπα να ξεκινήσω την στήλη με ένα κουΐζ .

    Ποια ελληνική εταιρεία μεγάλου μεγέθους, για τα ελληνικά δεδομένα,  εξαγοράζει την ENEL Ρουμανίας;

    Το deal είναι μεγάλο και είναι βέβαιο ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στα μεγέθη της ελληνικής εισηγμένης εταιρείας.

    Το αφεντικό της ελληνικής  εταιρείας, που είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε όλες του τις κινήσεις σε ότι έχει κάνει μέχρι τώρα, με αυτή την εξαγορά διεθνοποιεί την ελληνική εισηγμένη.

    Οι ειδικοί μου λένε ότι η κίνηση αυτή μοιάζει με την μεγάλη κίνηση που έκανε ο Τάκης Αράπογλου όταν ως διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, στα μέσα της δεκαετίας του 2000,  εξαγόρασε την Τουρκική Finansbank.

    Η ΕΤΕ το 2016 που πούλησε την FINANSBANK αξιοποίησε τη ρευστότητα που αντλήθηκε από την πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία.

    Το συνολικό όφελος για τον όμιλο Εθνικής σε ρευστότητα ανήλθε στα 3,6 δισ. ευρώ.

    Αυτή η κεφαλαιακή ενίσχυση άνοιξε τον δρόμο για την αποπληρωμή, μετά σχετική έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, των μετατρέψιμων υπό αίρεση ομολογιών (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ που εξέδωσε η ΕΤΕ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015.

     

    ΔΕΗ: Ποιος έδωσε 20 εκατ. ευρώ;

    Όλη η αγορά εξακολουθεί να αναζητά ποιος ή ποιοι ήταν οι αγοραστές δυο μεγάλων πακέτων της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63 , που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, αξίας 20 εκατ. ευρώ.

    Το πρώτο πακέτο ήταν 1,8 εκατ. μετοχές και το δεύτερο περίπου 1,6 εκατ. μετοχές.

    Σύνολο 3,4 εκατ. μετοχές.

    Μέχρι στιγμής το μυστήριο δεν έχει λυθεί, αλλά επειδή μιλάμε για περίπου το 1% της εταιρείας, αξίας 20 εκατ. ευρώ,  η κίνηση αυτή ήταν μείζονος σημασίας.

    Πάντως τις τελευταίες ημέρες η ΔΕΗ κάνει ράλι.

    Την Παρασκευή έκλεισε με κέρδη κοντά στο 1% στην περιοχή των 6 ευρώ.

    Να σημειωθεί ακόμα ότι από το buyback (επαναγορά ιδίων μετοχών), που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ΔΕΗ έχει αγοράσει 351.000 μετοχές.

    Σε τιμές από 5,36 έως 5,76 ευρώ.

    ΤΧΣ: Τι συμβαίνει με τις μετοχές της ALPHA BANK;

    Επειδή για τις τράπεζες το ενδιαφέρον των ξένων funds βρίσκεται στο κατακόρυφο πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής επίσημο ενδιαφέρον υπάρχει μόνο για την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -1,09% 7,26 και την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 .

    Για την Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 που το ΤΧΣ κατέχει το 9% δεν έχει υπάρξει κανένα ενδιαφέρον, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

    Η τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει πηγή που συνομίλησε με τον WISEMAN.

    Λογικό είναι καθώς το 9% δεν είναι ποσοστό που μπορεί να κάνει την διαφορά σε κάποιον παίκτη, εκτός εάν προηγουμένως εχει αγοράσει μια μεγάλη θέση.

    Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ διαθέτει ποσοστά στην Εθνική Τράπεζα (40,39%), την Τράπεζα Πειραιώς (27%), την Alpha Bank (9%) και τη EUROBANK ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 (1,4%).

    Σε κάθε περίπτωση όσοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από διεθνείς οίκους, επενδυτικές τράπεζες και Sovereign ή private funds, από τα οποία συχνά διατυπώνεται ενδιαφέρον για όλες τις ελληνικές τράπεζες στις οποίες το ΤΧΣ είναι μέτοχος, καλύτερα να μας πουν και εμάς ποιες είναι αυτές (οι προσφορές).

    Οι αοριστολογίες ότι υπάρχουν προσφορές, χωρίς να λέγονται ονόματα είναι μάλλον μπαρούφες των δημοσιογράφων, που τα γράφουν …

     

    Ο happy Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

    O πρόεδρος της IDEAL Λάμπρος Παπακωνσταντίνου από το γραφείο του στο Νέο Ψυχικό ήδη πρέπει να αισθάνεται πολύ happy.

    H εταιρεία IDEAL Holdings ΑΕ ανακοίνωσε χθες ότι ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας της SICC, ESM Effervescent Sodas Management Limited (Three Cents) στην CC Beverages Holdings II B.V. (CCBHC), εταιρεία του ομίλου της Coca-Cola ΕΕΕ 0,44% 29,50 HBC AG, έναντι συνολικού τιμήματος σε μετρητά ευρώ 45,9 εκατ. ευρώ.

    Δεν σας λέω το ποσό που αγόρασε προ 3-4  ετών την Three Cents, γιατί θα λιποθυμήσετε.

    Σας λέω απλά ότι ο ιδιαίτερα ικανός fund manager έκανε την δουλειά της 10ετιας σε απόδοση.

    Not bad at all…

     

    Οι Αμερικανοί βασικοί μας προμηθευτές

    Θυμάστε ένα παλαιό σύνθημα της πρώτης μεταπολιτευτικής δεκαετίας στις διαδηλώσεις, από τουλάχιστον 3 κοινοβουλευτικά κόμματα και δεκάδες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που έλεγε «Έξω τώρα οι Αμερικάνοι»;

    Έ στο φυσικό αέριο ξεχάστε το, η κατάσταση αντιστράφηκε πλήρως και οι Αμερικανοί ταχύτατα εξελίσσονται σε βασικούς προμηθευτές LNG της Ελλάδας μέσω των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας.

    Όπως πληροφορείται από έγκυρη και ανώτατη πηγή ο wiseman, στην περίπτωση  του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), τα αμερικανικά φορτία αποτελούν πλέον  το 77% του συνόλου εισαγωγών στην Ελλάδα, ενώ μερίδιο 12% είχε το Κατάρ.

    Όπως επίσης πληροφορείται ο wiseman,  ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίαν προσεχώς θα χρησιμοποιήσει και αυτό το βασικό επιχείρημα προς τους Αμερικανούς για να εδραιώσει το μέτωπο εναντίον της Τουρκίας.

    Θα τους πει δηλαδή «εμείς πλέον εισάγουμε μεγάλες ποσότητες αμερικανικού αερίου και τις χρησιμοποιούμε, οι Τούρκοι δεν παίρνουν ούτε σταγόνα αμερικανικό αέριο, μόνο ρωσικό και αζέρικο, ιδού λοιπόν ποια είναι η χώρα που πρέπει διαρκώς να (υπο)στηρίζετε, η Ελλάδα!».

    Ποιος ακούει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Μα φυσικά ο Πρόεδρος Τζό Μπάιντεν (έστω, λόγω ηλικίας ακούει το στενό του επιτελείο στο Λευκό Οίκο) και ο πιστός φίλος της χώρας μας, ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

    Επειδή φυσικά η πολιτική υπηρετείται από πρόσωπα, να πούμε πως την επιμέλεια των αμερικανικών εισαγωγών LNG  έχει ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας και κυρίως ο CEO της ΔΕΠΑ-ΕΜΠΟΡΙΑΣ Κώστας Ξιφαράς που ενημερώνουν απευθείας το Μητσοτάκη για το θέμα.

    Για την ιστορία αναφέρουμε πως η τιμή του LNG στη χώρα μας έφτασε το 2ο  τρίμηνο στα 90,92 ευρώ, αυτή του ρωσικού αερίου στα 91,65 ευρώ και του αζέρικου αερίου στα 98,19 ευρώ.

    Η τιμή του φυσικού αερίου για τους Έλληνες καταναλωτές μαζί με τους φόρους και τα τέλη ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη με 13,66 ευρώ/KWh έναντι 19,59 στη Δανία, 18,89 στη Σουηδία και 13,48 στην Ιταλία.

    Αντίστοιχα, η τιμή για τους βιομηχανικούς καταναλωτές ήταν 6,04 ευρώ δίχως το ΦΠΑ και λοιπούς φόρους, έναντι 12,03 στη Δανία, 8,53 στη Σουηδία και 5,21 στην Ιταλία.

    Ο βρετανός πρέσβης, ο Αποστολόπουλος,  ο Μυτιληναίος και το LSE

    Την Πέμπτη το βράδυ ένα εντυπωσιακό κάλεσμα πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του βρετανού πρέσβη στην Ελλάδα.

    Η Ένωση Ελλήνων Αποφοίτων του London School  of Economics, πρόεδρος της οποίας είναι ο επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου, Βασίλης Αποστολόπουλος, διοργάνωσε την ετήσια εκδήλωση του LSE στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο επίσης απόφοιτος Βαγγέλης Μυτιληναίος.

    Οι  πάντα ευγενείς κ. Lodge  και Αποστολόπουλος υποδέχτηκαν  τους καλεσμένους τους και βέβαια το κυρίαρχο θεμα συζήτησης ήταν οι πολιτικές εξελίξεις στην Μεγάλη Βρετάνια.

    Παρούσα η κ. Μαριάννα Λάτση και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας επίσης απόφοιτοι του LSE.

    Μαζί με τον Βαγγέλη Μυτιληναίο, η πλέον στενή του συνεργάτιδα, η ικανή Βίβιαν Μπουζάλη, ενώ δίπλα του ήταν και ο γιος του, Γιώργος Μυτιληναίος.

    Ο νεαρός ήδη έχει αρχίσει να εργάζεται στην εταιρεία και θεωρείται πολλά υποσχόμενος.

    Στους προσκεκλημένους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, η  βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η επικεφαλής της Google  Πέγκυ Αντωνάκου, η δυναμική Τατιάνα Καραπαναγιώτη, τα αδέλφια Καρτάλη των Σχολείων Μωραΐτη, ο επικεφαλής της SPACE HELLAS  Σπύρος Μανωλόπουλος, ο μεγαλοεπενδυτής Τίμος Μελισσάρης, η Country Director του Βρετανικού Συμβουλίου Αναστασία Ανδρίτσου,  η πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Άννα Καλλιάνη κλπ

    Η δημοσιογράφος με τα Louboutin

    Ποια δημοσιογράφος (miss Louboutin) που πήρε μεταγραφή πρόσφατα από τον Antenna στο OPEN,  για να παρουσιάζει ημερήσια (πολύ πρωινή) εκπομπή, αναβαθμίστηκε;

    Οι αρχικές εντολές της “OPEN” διοίκησης ήταν η όμορφη δημοσιογράφος να μιλάει στο 20% του χρόνου και ο συμπαρουσιαστής της Μάνος Νιφλής στο 80% του χρόνου της εκπομπής.

    Αυτό όμως θύμωσε το ωραίο κορίτσι, που δεν είναι αλλη απο την Χρύσα Φώσκολου.

    Αίφνης προχθές κλήθηκε από την διοίκηση ο ιδιαίτερα έμπειρος δημοσιογράφος και του είπαν ορθά κοφτά:  πλέον θα είστε 50-50.

    Δηλαδή η δημοσιογράφος αναβαθμίστηκε σε ισότιμη με τον δημοσιογράφο.

    Βέβαια το επαγγελματικό της παρελθόν δεν είναι τίποτα σπουδαίο, όμως λένε ότι εχει ισχυρά ερείσματα.

    Να σας δώσω άλλο ένα tip για την όμορφη δημοσιογράφο.

    Την Δευτέρα το μεσημέρι εμφανίστηκε, στα εγκαίνια του Ελληνικού, φορώντας Louboutin παπούτσια τα οποία κοστίζουν τουλάχιστον 700 ευρώ.

    Magnifique!!!

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.