• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Σε ύφεση το 2023 η Ευρώπη, αλλά η EKT θα αυξήσει 75μ.β. τα επιτόκια

    Jens Eisenschmidt, Chief Europe Economist της Morgan Stanley

    Jens Eisenschmidt, Chief Europe Economist της Morgan Stanley


    «Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε αύξηση 75 μ.β. την επόμενη εβδομάδα, για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των πολύ ευνοϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης (TLTROs) και να αλλάξει τις μελλοντικές κατευθύνσεις σχετικά με τις επανεπενδύσεις του προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP), υπονοώντας αλλαγές περαιτέρω στην πορεία», αναφέρει ο Jens Eisenschmidt, Chief Europe Economist της Morgan Stanley.

    O Eisenschmidt θεωρεί κομβική την επόμενη εβδομάδα στην ΕΚΤ γιατί οι νέες πληροφορίες σχετικά με την ποσοτική σύσφιξη (QT) θα μπορούσαν να διευκολύνουν την τελική ώθηση προς το 2,5% για τα 10ετή γερμανικά ομόλογα (Bunds).

    Υψηλός πληθωρισμός και αδύναμη ανάπτυξη

    Η MS αναμένει σημαντική ύφεση στη ζώνη του ευρώ το 2023(-0,5% ετήσια μεταβολή) και η ίδια η ΕΚΤ φαίνεται να μετακινείται από την μάλλον αισιόδοξη βασική πρόβλεψη για το ΑΕΠ του Σεπτεμβρίου (0,9% ετήσια μεταβολή ), πιο κοντά στο καθοδικό της σενάριο (-0,9% ετήσια μεταβολή). Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο αιφνιδίασε προς τα πάνω αν και ο συνολικός πληθωρισμός θα μπορούσε να έχει ήδη κορυφωθεί.

    Με βάση τους απολογισμούς της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ δεν πιστεύει ότι η ύφεση θα είναι αρκετή για να μειώσει τον πληθωρισμό στη ζώνη. «Δεδομένης της πρόβλεψής μας για επίμονο και υψηλότερο πυρήνα πληθωρισμού μέχρι το τέλος του έτους, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε αύξηση κατά 75 μ.β. τον Οκτώβριο και κατά 50 μ.β. τον Δεκέμβριο, προκειμένου να φτάσει σε ένα επίπεδο που πολλοί στο Συμβούλιο θα μπορούσαν να θεωρήσουν ως κοντά στο ουδέτερο επιτόκιο, δηλαδή το 2%, μέχρι το τέλος του 2022. Στη συνέχεια, ο ρυθμός των αυξήσεων θα επιβραδυνθεί κατά την άποψή μας, με την ΕΚΤ να ολοκληρώνει τον κύκλο αυξήσεων τον Μάρτιο του 2023 στο 2,5%», προβλέπει ο Eisenschmidt.

    Εν αναμονή των αλλαγών στο TLTRO

    Η MS εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ασχοληθεί τώρα με το θέμα των ευνοϊκών TLTRO στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, είτε προσαρμόζοντας το TLTRO ή την πολιτική αμοιβών για την πλεονάζουσα ρευστότητα, προκειμένου να ανακτήσει τα πρόσθετα κίνητρα που δόθηκαν στις τράπεζες.

    Οποιαδήποτε αλλαγή του πλαισίου γύρω από τα TLTROs θα πραγματοποιηθεί για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της έλλειψης εξασφαλίσεων στις αγορές repos.

    Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει να συζητά αλλαγές στο APP και τις πολιτικές επανεπένδυσης και θα τροποποιήσει τις προθεσμιακές οδηγίες της σχετικά με τις αγορές APP ήδη από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ανοίγοντας το δρόμο για μια απόφαση σχετικά με τις επανεπενδύσεις APP από τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

    Στα επιτόκια, δεδομένης της τρέχουσας τιμολόγησης, μια περαιτέρω ‘γερακίσια’ έκπληξη θα μπορούσε να είναι περιορισμένη. Όσον αφορά τα ομόλογα, ο Eisenschmidt εκτιμά ότι θα ξεκινήσει η τελική ώθηση προς την κορυφή του 2,5% για τα 10ετή Bunds.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: «Παίξτε» άμυνα μέχρι να επιστρέψει η δυναμική στην οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ