• Η ουσιώδης διαφορά Αράβων και Ιταλών που θέλουν Εθνική και Πειραιώς, τι θα συμβεί στη ΓΕΚ, τα νέα μυστήρια της ΔΕΗ, η εκτίναξη της Porsche και ο νέος στόλος Μαρινάκη

    Κανονικά θα πρέπει να ανοίγει σαμπάνιες ή τέλος πάντων με κάποιο τρόπο να γιορτάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν γίνει πράξη αυτό που εισηγείται η Κομισιόν.

    The wiseman
    image
    The wiseman

    Μαριάννα Λάτση: Πήγε στον Αρσενάκο, δεν πήγε στο mega πάρτι του Σπύρου Λάτση 

    ΕΙΠΑ να ξεκινήσω σήμερα την στήλη με μια είδηση που δεν έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά για τους ιδιαίτερα προσεκτικούς παρατηρητές της επιχειρηματικότητας, όπως είναι ο Wiseman, έχει τη σημασία της.

    Η Μαριάννα Λάτση και ο γιος της, Πάρις Κασιδόκωστας, βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Αρσενάκου.

    Ο CEO της Panik Records πραγματοποίησε την παρουσίαση του πρώτου του βιβλίου, που φέρει τον τίτλο «Ένα θέλω μπορεί», στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο Πάρις Κασιδόκωστας είναι και ο ιδρυτής της εταιρείας PANIK.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη, σύσσωμη η οικογένεια της Μαριάννας Λάτση, 24 ώρες πριν, ήταν απούσα από τα εγκαίνια του Ελληνικού, ιδιοκτησίας του αδελφού της, Σπύρου, και της αδελφής της, Μαργαρίτας.

    Όποιος είπε ότι τα αδέλφια δεν μιλάνε είναι μάλλον κακεντρεχής και κακόπιστος!!!

    Η ουσιώδης διαφορά των Ιταλών και των Αράβων για τις Πειραιώς και Εθνική

    Επειδή το θέμα των ημερών είναι οι τράπεζες πρέπει να σας επισημάνω δυο ουσιώδεις διάφορες μεταξύ των προτάσεων που υποβλήθηκαν  στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)  για την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 3,31% 7,81  και την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 .

    Η μια προέρχεται από τους Άραβες και αφορά την Εθνική και η άλλη από το ιταλικό Fund ION Group και αφορά την Τράπεζα Πειραιώς.

    H ουσιώδης διαφορά είναι ότι οι Ιταλοί κάνουν συγκεκριμένη προσφορά.

    Δίνουν 1,34 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή αποτιμούν το 27% των μετοχών της Πειραιώς στα 452 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για ένα deal που μπορεί να γίνει άμεσα αφού βεβαίως γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις.

    Σε κάθε περίπτωση η αποτίμηση των Ιταλών δίνει την βάση για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών, χωρίς φυσικά αυτό να αποκλείει ότι μπορεί να μπει και κάποιος άλλος παίκτης στην μέση.

    Η βάση όμως είναι το 1,34 ευρώ ανά μετοχή.

    Επίσης σε αυτές τις δουλειές ποτέ κανένας δεν κάθεται να περιμένει για μήνες.

    Όμως η πρόταση των Αράβων για την Εθνική Τράπεζα είναι τελείως αόριστη καθώς δεν αναφέρονται σε τίμημα.

    Θεωρητικά το ΤΣΧ δεν έχει κάποια βάση να ξεκινήσει.

    Άρα προφανώς οι κουβέντες ξεκινούν από την αρχή…

     

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ:  Ξεκινάει το buyback 

    Μια αρκετά ενδιαφέρουσα Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται σήμερα.

    Αυτή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,19% 16,58  .

    Η μοναδική απόφαση που θα ληφθεί είναι για να ξεκινήσει και πάλι το buyback των μετοχών της εισηγμένης.

    Χθες στην αγορά κυκλοφόρησε η φήμη ότι ίσως  ειπωθεί κάτι σχετικά με την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,49% 18,33 και τις συζητήσεις που διεξάγονται με την αυστραλιανό fund First Sentier.

    Σας ενημερώνω ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

    Η Γενική Συνέλευση αφορά μόνο ένα θεμα και τέλος.

    Αφήστε που η διάρκειά της θα είναι ολιγόλεπτη.

     

    Τα νέα μυστήρια της ΔΕΗ

    Όλη η αγορά ψάχνει να βρει ποιος ή ποιοι ήταν οι αγοραστές δυο μεγάλων πακέτων της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,71% 11,16 , που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

    Το πρώτο πακέτο ήταν 1,8 εκατ. μετοχές και το δεύτερο περίπου 1,6 εκατ. μετοχές.

    Μέχρι στιγμής το μυστήριο δεν έχει λυθεί, αλλά επειδή μιλάμε για περίπου το 1% της εταιρείας, η κίνηση αυτή ήταν μείζονος σημασίας.

    Πάντως τις τελευταίες ημέρες η ΔΕΗ κάνει ράλι.

    Χθες έκλεισε στα 5,81 ευρώ με κέρδη 2,29%.

    Να σημειωθεί ακόμα ότι από το buyback (επαναγορά ιδίων μετοχών), που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ΔΕΗ έχει αγοράσει 351.000 μετοχές.

    Σε τιμές από 5,36 έως 5,76 ευρώ.

     

    Βασίλης Ψάλτης: Οι νέες business της Alpha Bank

    Με τις καλύτερες προοπτικές αλλά και υψηλές προσδικίες, μαθαίνω, ξεκινάει η Agrotica για την Alpha Bank, η οποία μετά την πρωτιά στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων στην ελληνική αγορά αλλά και την πρώτη εκταμίευση δανείου με πόρους του ΤΑΑ σε μικρή επιχείρηση της Σερίφου, έχει βάλει πλώρη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρηματοδοτική στήριξη και του αγροδιατροφικού τομέα.

    Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι συναντήσεις με επιχειρηματίες του συγκεκριμένου κλάδου περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα όλων των περιοδειών της Διοίκησης της Τράπεζας ανά την Ελλάδα, με τον ίδιο τον Βασίλη Ψάλτη να δίνει έμφαση στη στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων που ενισχύουν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και τη δυνατότητά τους να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα στις διεθνείς αγορές.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, η Alpha Bank έχει κατεβάσει δυνατό team στην Θεσσαλονίκη για να συμμετέχει στην Agrotica, η οποία ξεκινάει σήμερα, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

    Στόχος της τράπεζας, όπως μαθαίνω από έγκυρες πηγές, είναι όχι μόνον να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τους πελάτες της που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και να προωθήσει νέα προϊόντα που στοχεύουν στην πράσινη μετάβαση.

     

    H Porsche και τα κέρδη

    Ποιο είναι το αγαπημένο αυτοκίνητο των περισσοτέρων ανδρών;

    Οι ειδικοί λένε μια Porsche.

    Λοιπόν, οι προσεκτικοί παρατηρητές της αγοράς σίγουρα θα έχουν προσέξει ότι μια από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η Μοτοδυναμική δεν τα πήγε και τόσο άσχημα.

    Ήδη από τις αρχές του χρόνου ο τίτλος καταγραφεί κέρδη 17,17% και η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ανέρχεται στα 63 εκατ. ευρώ.

    Το μυστικό λοιπόν είναι η Porsche.

    Τα αυτοκίνητα πολυτελείας της γερμανικής φίρμας έχουν εκτοξεύσει τα έσοδα της εταιρείας του Πάρι Κυριακόπουλου.

    Τα έσοδα  από τις πωλήσεις αυτοκινήτων (Porsche) ανήλθαν στα 19,9 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 49,6% σε μια συνολική αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα που παρουσίασε μόλις οριακή αύξηση στο ενιάμηνο του 2022.

    Οι πωλήσεις δικύκλων & προϊόντων θάλασσας (Yamaha) διατήρησαν την θετική τους πορεία, παρουσιάζοντας αύξηση 19,5% στα 50,7 εκ. ευρώ.

    Θεαματική η ανάκαμψη στην δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων (Sixt) με τις πωλήσεις του 3ου τριμήνου να παρουσιάζουν μια αύξηση 51,3% στα 21,2 εκ. ευρώ και συνολική αύξηση 74,5% στα 32,5 εκ. ευρώ στο ενιάμηνο.

    Τι γυρεύουν στη Αθήνα Hedge Funds που επένδυσαν σε κόκκινα δάνεια

    Έρχονται επιτόπου έλεγχοι από fudns που έχουν επενδύσεις στα κόκκινα δάνεια.

    Προφανώς έχετε ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι servicers στις ανακτήσεις των κόκκινων δανείων.

    Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς , ήταν απλώς το «κερασάκι στην τούρτα».

    Όπως μαθαίνω η κατάσταση ήταν ήδη αρκετά προβληματική καθώς τα απολογιστικά στοιχεία απέχουν σημαντικά από τους στόχους  που είχαν υποσχεθεί οι Servicers (δηλαδή οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια) στα Funds (δηλαδή στους επενδυτές που έβαλαν τα κεφάλαια για να αγοραστούν τα δάνεια αυτά).

    Σήμερα βέβαια στην Βουλή μην περιμένετε να ακουστεί αυτό καθώς ως γνωστόν είναι πολύ πιο βολικό όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά …να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα.

    Απ ότι ακούω λοιπόν επειδή τα πράγματα δεν πάνε καλά, ήδη έχουν αρχίσει τα «σούρτα – φέρτα» στην Αθήνα εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτών  (μπορεί να χαρακτηρίζονται και hedge fund) οι οποίοι έχουν επενδύσει αρκετά δισ.  στην αγορά αυτή, προκειμένου να θέσουν οι ίδιοι το δάκτυλο επι των τύπο των ήλων.

     

    Αλλαγή φρουράς και στη Reds ζητά η Ελλάκτωρ

    Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της επιστολής παραίτησης του Χρήστου Παναγιωτόπουλου από τη διοίκηση του Άκτωρα και ο όμιλος αποφάσισε να αλλάξει ολόκληρο  το διοικητικό συμβούλιο της Reds. 

    Μιλάμε για τον real estate βραχίονα του Ελλάκτωρα στον οποίο ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος είναι βασικός μέτοχος (με 10%), αλλά και πρόεδρος. Τουλάχιστον μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

    Στις 13 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες μετά την παραίτηση Παναγιωτόπουλου από τον Άκτωρα, η διοίκηση της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,76% 2,60  συνέταξε επιστολή την οποία έστειλε στη Reds, αιτούμενη τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με θέμα το «ξήλωμα» του διοικητικού συμβουλίου.

    Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, οι μέτοχοι της Reds θα κληθούν να ψηφίσουν την ανάκληση των μελών του δ.σ., την εκλογή νέου δ.σ. και την εκλογή Επιτροπής Ελέγχου.

    Αυτό έγινε γνωστό στους μετόχους χθες, δύο μέρες αφότου το διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο το Χρήστο Παναγιωτόπουλο συγκροτήθηκε σε σώμα, με θητεία έως το 2026.

    Να υπενθυμίσω  ότι μέτοχος πλειοψηφίας στη Reds είναι η Reggeborgh με 60,3% και κάτοχος 7,1% ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης.

    Διελκυστίνδα μεταξύ μετόχων και διοίκησης έγινε η δημόσια πρόταση της Reggeborgh για τις μετοχές της Reds, στην οποία επιδιώκει να αυξήσει το ποσοστό της.

    Η διοίκηση της Reds έκρινε, βάσει εκτίμησης της Euroxx, ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας είναι μεγαλύτερη από τα 2,48 ευρώ που προσέφεραν οι Ολλανδοί μεγαλομέτοχοι του Ελλάκτωραπροσδιορίζοντάς την στα 2,51 έως 2,85 ευρώ ανά μετοχή.

     

    Mεγαλώνει ο στόλος του Βαγγέλη Μαρινάκη

    Η Capital Product Partners, η ναυτιλιακή εταιρεία του Ευάγγελου Μαρινάκη, όπως πληροφορήθηκα παρέλαβε δύο νεότευκτα πλοία και αναμένεται να παραλάβει άλλα τέσσερα πλοία.

    Οι νέες αυτές παραλαβές καταδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός επέκτασης για τις εταιρείες του Ευάγγελου Μαρινάκη συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

    Παράλληλα η εταιρεία απ΄ό,τι  μαθαίνω έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει μακροχρόνιες χρονοναυλώσεις.

    Για παράδειγμα,  πριν ακόμη παραλάβει το LNG Asterix I – το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries Co. Ltd., της Νότιας Κορέας, και αναμένεται να παραληφθεί τον Ιανουάριο του 2023 – εξασφάλισε ήδη μακροπρόθεσμη χρονοναύλωση για σταθερή περίοδο 5 ετών, η οποία λήγει τον Ιανουάριο του 2032.

    Επίσης, τρία πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων: το “Manzanillo Express”, το “Itajai Express” και το “Buenaventura Express”, βρίσκονται υπό κατασκευή στην Hyundai Samho Industries Co. Ltd., της Νότιας Κορέας, και έχουν προγραμματιστεί να παραληφθούν, το πρώτο μέσα στον Οκτώβριο του 2022, το δεύτερο, τον Ιανουάριο 2023 και το τρίτο, τον Μάιο του 2023.

    Τα τρία αδέλφια οικολογικά πλοία εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 13.278 TEU έχουν εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες ναυλώσεις για σταθερή περίοδο 10 ετών, οι οποίες θα λήξουν μεταξύ τον Οκτώβριο του 2038 και του Μαΐου 2039.

     

     

    Καλά τα νέα για τα παραθαλάσσια πολυτελή διαμερίσματα του Ελληνικού

    Ελεύθερη να ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός προϊόντος που θα φέρει στα ταμεία της 270 εκατομμύρια ευρώ είναι η Lamda ΛΑΜΔΑ -0,44% 6,86, έχοντας πάρει το πράσινο φως για τις μελέτες των παραθαλάσσιων τριώροφων κατοικιών, condos residences, όπως τα ονομάζει.

    Μία μέρα μετά την τελετή εγκαινίων της επένδυσης, το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τις οριστικές μελέτες για την ανέγερση συγκροτήματος 3 τριώροφων κατοικιών και 4 τριώροφων κατοικιών, αμφότερα σε οικοδομικά τετράγωνα της ζώνης παραλίας του Αγίου Κοσμά, με αιρέσεις όπως το να επιλεγούν για τη φύτευση γηγενή η μεσογειακά φυτά, που μάλλον ουδόλως θα πειράξουν τους νέους κατοίκους του Ελληνικού.

    Συνολικά, το συγκεκριμένο οικιστικό έργο μεταφράζεται σε ανάπτυξη 23.000 τ.μ. condos κοντά στη θάλασσα, τα οποία έχουν προπωληθεί σε ποσοστό 75%, με τα πρώτα συμβόλαια να υπογράφονται σε ένα χρόνο

    Επειδή η κατοίκηση στο Ελληνικό θα είναι «πυκνή», θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το project είναι άλλο από τις 28 – επίσης παραθαλάσσιες – βίλες, οι οποίες θα αναπτυχθούν από τους ιδιοκτήτες, μιας και η Lamda σε εκείνη την περίπτωση πουλά οικόπεδα.

     

    Το Ελληνικό προχωρά με πυρετώδεις ρυθμούς

    Όλα ήταν μελετημένα στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του Ελληνικού και μάλιστα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

    Η εκδήλωση ήταν λαμπερή, εξαιρετικά εντυπωσιακή αλλά χωρίς υπερβολές.

    Εδώ που τα λέμε, το ρίσκο για τη Lamda ήταν μεγάλο να υποδεχτεί τόσο κόσμο μέσα σε ένα εργοτάξιο.

    Το αποτέλεσμα όμως δικαίωσε αυτή την επιλογή, καθώς όλοι είδαν ότι πράγματι το Ελληνικό προχωρά  με πυρετώδεις ρυθμούς.

    «Κοιτάξτε γύρω σας», είπε ο Oδυσσέας Αθανασίου.

    «Το  Ελληνικό είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο  και είναι το έργο όλων μας», κατέληξε στην φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία του ο CEO της Lamda Development, εξιστορώντας: «Αρχίσαμε να δημιουργούμε μια εταιρεία που θα μπορούσε να υλοποιήσει το όραμα αυτό.

    Μια Ελληνική εταιρεία! Από 200 περίπου άτομα που ξεκινήσαμε πριν από 2,5 χρόνια σήμερα είμαστε 600.

    Είμαι περήφανος που δουλεύω μαζί τους και τους ευχαριστώ για όλα όσα έχουν δώσει και θα συνεχίσουν να δίνουν και τα επόμενα χρόνια.»

     

    Οι σαμπάνιες του Μητσοτάκη

    Κανονικά θα πρέπει να ανοίγει σαμπάνιες ή τέλος πάντων με κάποιο τρόπο να γιορτάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν γίνει πράξη αυτό που εισηγείται η Κομισιόν.

    Μαθαίνω λοιπόν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δυνατότητα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης εισηγείται να δοθεί η ευχέρεια στις κυβερνήσεις να αντλήσουν λεφτά από τα Ταμεία Συνοχής που προορίζονται για επενδύσεις για να πληρώσουν τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

    Μάλιστα η …ανοιχτοχέρα Κομισιόν  εισηγείται να μοιραστούν μεταξύ των χωρών-μελών, σχεδόν 50 δισ. ευρώ.

    Εννοείται ότι αυτό το ποσόν από μόνο του δεν φτάνει για τις ανάγκες του χειμώνα και θα λειτουργήσει μόνο συμπληρωματικά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Το συνολικό ποσό ενίσχυσης από διάφορες πηγές για τους «27» θα ξεπεράσει τα 200 δις άρα μιλάμε για το 25%.

    Τα ποσά που θα εισπράξει κάθε χώρα θα εξαρτηθούν από το ύψος των κοινοτικών κονδυλίων που παραμένουν αδιάθετα, γεγονός που συνεπάγεται πλήρη ανακατανομή πόρων των διαρθρωτικών ταμείων προς την κατεύθυνση στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

    Η Ελλάδα περιμένει γύρω στα 2 δισ. από μία τέτοια μοιρασιά.

    Όπως είπε στον Wiseman ένας Έλληνας τεχνοκράτης που κατοικοεδρεύει στις Βρυξέλλες, «θα υπάρχει μηχανισμός   αρκετά ευέλικτος ώστε να παρέχει υποστήριξη σε όσους πλήττονται από τις αυξήσεις των ενεργειακών τιμών».

    Τέλος η πρόταση  περιλαμβάνει  υποστήριξη  σε ευάλωτα νοικοκυριά με την προστασία των θέσεων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, μέσω της βραχυχρόνιας εργασίας και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων.

    Ευελιξία παρόμοια με την απόφαση που είχαν υιοθετήσει οι Βρυξέλλες για την υποστήριξη των προσφύγων που διαφεύγουν στο έδαφος της Ε.Ε, τόσο κατά τη διάρκεια της Covid-19, όσο και μετά την εισβολή της Ρωσίας.

     

     Κουΐζ 1

    Για ποιον επιχειρηματία λένε, όσοι ξέρουν, ότι τελειώνει ο χρόνος;

    Είναι τόση η πίεση που δέχεται για να παραιτηθεί, που δεν ξέρω εάν με άλλα κόλπα, μπορεί να παραμείνει στην θέση του…

    Τικ Τοκ , Τικ Τοκ…

     

    Κουΐζ 2 

    Δεν υπάρχει Έλληνας εφοπλιστής που να μην έχει μιλήσει ο ιδιαίτερα επιθετικός Δημήτρης Δημόπουλος, ο αντιπρόεδρος  της Παγκρήτιας Tράπεζας, για να μπει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

    Απλά να σας θυμίσω ότι ο Δημόπουλος ήταν ο πιο στενός  συνεργάτης του αείμνηστου CEO της Εθνικής Τράπεζας, Αλέκου Τουρκολιά, ο οποίος ήταν πραγματικός φίλος με όλους τους Έλληνες εφοπλιστές…

    Με ποιους έχει μιλήσει; Ποιοι έχουν πει ναι και ποιοι όχι;

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.