• Το γεύμα Γεραπετρίτη – Μυλωνάκη, το πάρτι του ΔΑΑ με τους Ελληνάρες πωλητές, οι νέες business της ΓΕΚ, το θρίλερ στη ΔΕΗ και οι ξένοι θεσμικοί, τι βλέπει η αγορά στην Intrakat και το νέο ράλι της Intracom

    Μεγάλες ανακοινώσεις επιφυλάσσει η διοίκηση του ΟΤΕ στις 22 Φεβρουαρίου

    image

    Περιεχόμενα

    ΔΑΑ: Το πάρτι, οι Ελληνάρες που πούλησαν και οι θεσμικοί που αγόρασαν

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η ημέρα στο Χ.Α. ήταν πραγματικά για παίκτες με «ατσάλινα νεύρα».

    Αν και είχαμε νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων για τις EUROBANK ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 ΜΟΗ ΜΟΗ 0,08% 26,62 Intracom ΙΝΤΚΑ 2,02% 3,54 και Σαράντη ΣΑΡ 1,73% 11,78 εν τούτοις δυο μετοχές, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια, έγιναν talk of the tοwn.

    Το ΔΑΑ και η ΔΕΗ.

    Η μετοχή του ΔΑΑ, όπως ακριβώς τα είχαμε προβλέψει σε δυο συνεχόμενα δημοσιεύματα, δηλαδή στον WISEMAN στις 2 Φεβρουαρίου και στον Wiseman στις 5 Φεβρουαρίου, έκλεισε με εκπληκτικά κέρδη 11,71% στα 9,16 ευρώ.

    Στην αρχή της συνεδρίασης έγιναν πράξεις ακόμα και στα 9,50 ευρώ, ενώ στην συνέχεια άλλαξαν χέρια πολλές μετοχές στα επίπεδα από 9,40 έως 9,20 ευρώ και διακινήθηκαν 9.680.000 μετοχές.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, ο Wiseman στις 3 Φεβρουάριου, σας είχε γράψει ότι η μετοχή «θα δει την τιμή» των 9,20 ευρώ.

    Και έκλεισε ακριβώς σε αυτά τα επίπεδα.

    Ας δούμε τι ακριβώς έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία «σημαδεύτηκε» και από τη «βουτιά» της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ.

    Στη μετοχή του ΔΑΑ, επι της ουσίας όπως λένε οι ειδικοί, ξεφόρτωσαν κυρίως οι Ελληνάρες, που είχαν πάρει μικρό αριθμό μέτοχων, και τοποθετήθηκαν θεσμικά χαρτοφυλάκια που θέλουν να διατηρήσουν την μετοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Εκτός από θεσμικά χαρτοφυλάκια, αγόρασαν και κάποιες ελληνικές εισηγμένες.

    Τώρα, το κυρίαρχο είναι τι θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σημερινός όγκος αναμένεται να φτάσει τα 4.000.000 χαρτιά, δηλαδή στο 40-50% του όγκου της χθεσινής συνεδρίασης.

    Κάτι που σημαίνει ότι εφόσον στέγνωσε η προσφορά, η μετοχή, λογικά, θα κινηθεί σε υψηλοτέρα των 9,16 ευρώ προς την περιοχή των 9,25 με 9,30 ευρώ.

    Επίσης σημαντική ώθηση στη μετοχή αναμένεται να δώσει η απόφαση να ενταχθεί στους δείκτες FTSE με fast track διαδικασία.

    Ειδικότερα, θα ενταχθεί από τις 14 Φεβρουαρίου στους δείκτες FTSE All-World Index, FTSE MPF All-World Index, FTSE Global Large Cap Index και FTSE Emerging Index.

     

    ΔΕΗ: Το θρίλερ, οι αγορές μέσω της Πειραιώς – Eurobank και η ανάλυση της Optima

    Χθες 12:55 και ενώ στο χρηματιστήριο όλα έβαιναν καλώς, με τη μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 να κερδίζει 0,64%, μια είδηση ήλθε να αποδείξει ότι «στις αγορές τα πάντα είναι ευμετάβλητα και τα πάντα ανατρέπονται μέσα σε λίγα δεύτερα».

    Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η ξεκινάει έρευνα για τη ΔΕΗ στη βάση ότι παραβίασε, την περίοδο 2013-2019, τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ πουλώντας ηλεκτρική ενέργεια στην ελληνική χονδρική αγορά κάτω του κόστους, αποκλείοντας έτσι τους κύριους ανταγωνιστές της.

    Αυτό ήταν αρκετό.

    Η μετοχή άρχισε να βουτάει επικίνδυνα και στις 14:11 σημείωνε κατακόρυφη πτώση 7,44%.

    Όμως, αμέσως μετά το δημοσίευμα του mononews.gr που ξεκαθάριζε το τοπίο με δεδομένο ότι η οριστική απόφαση θα εκδοθεί μετά το 2030 και ουδείς δύναται να προβλέψει εάν θα είναι καταδικαστική ή αθωωτική, στη μετοχή επανήλθαν οι αγοραστές.

    Τελικά έκλεισε στα 12,02 ευρώ με απώλειες 3,84% και όγκο συναλλαγών 3,370 εκατ. τεμάχια.

    Μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού τοποθετήθηκαν στα χαμηλά επίπεδα της ημέρας, μέσω της χρηματιστηριακής της Eurobank και κυρίως της Πειραιώς.

    Τώρα ποια είναι η αλήθεια.

    Η Κομισιόν ενόψει των ευρωεκλογών του θέρους του 2024 αποφάσισε να κλείσει τον φάκελο της ΔΕΗ προκειμένου μετά το 2025 να ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης.

    Πρακτικά αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον 6 έως 10 χρόνια.

    Το μέγα ζήτημα είναι εάν η ΔΕΗ θα είναι υποχρεωμένη να πάρει προβλέψεις για τη χρήση του 2025 η και των επομένων από το 2025 χρήσεων, ανεξάρτητα εάν η υπάρχει ποινή ή όχι.

    Η οριστική απόφαση εικάζεται ότι θα ληφθεί μετά το 2030 ίσως και μετά το 2034.

    Ο φάκελος θα έλθει κάποια στιγμή στην Ελλάδα εντός του 2024 στα χέρια της διοίκησης.

    Και τότε θα μάθει ακριβώς τη δομή της έρευνας που θα ξεκινήσει.

    Πρακτικά, αγαπητοί αναγνώστες το τέλος της έρευνας προσδιορίζεται μεταξύ του 2030-2034.

    Με άμεση ανάλυσή της η Optima Bank (οι αναλυτές της τράπεζας απέδειξαν ότι διαθέτουν ισχυρά αντανακλαστικά) έβαλε μια ρεαλιστική διάσταση στο θέμα, δημοσιεύοντας πίνακα με τη συχνότητα προστίμων που έχει επιβάλει η Κομισιόν.

    Από τον πίνακα προκύπτει ότι είναι  5% η πιθανότητα ότι το πρόστιμο να είναι στο μέγιστο του 10% των εσόδων και 64% πιθανότητα πως το πρόστιμο θα είναι  λιγότερο από 1% των εσόδων.

    Επομένως υπάρχει πιθανότητα 64% αυτό να ήταν λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ ή <0,26 ευρώ/μετοχή.

    Όπως εξηγεί υπάρχει 5% πιθανότητα ότι το πρόστιμο να είναι στο μέγιστο του 10% των εσόδων και 64% πιθανότητα πως το πρόστιμο θα είναι  λιγότερο από 1% των εσόδων.

    Επομένως, με βάση τον προβλεπόμενο κύκλο εργασιών του Ομίλου ΔΕΗ για την περίοδο 2024-26, περίπου 10 δισ. ευρώ, ακόμη και αν επιβληθεί πρόστιμο στη ΔΕΗ, υπάρχει πιθανότητα 64% αυτό να ήταν λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ ή <0,26 ευρώ/μετοχή.

     

    Intracom: Νέα υψηλά 

    Μια από τις μετοχές που είχε εξαιρετική συμπεριφορά ήταν της Intracom.

    Η μετοχή ΙΝΤΚΑ 2,02% 3,54 έφτασε σε νέα υψηλά στα 4 ευρώ, ενώ το μεσημέρι, την ώρα της μεγάλης βουτιάς της μετοχής της ΔΕΗ, τα κέρδη της ψαλιδίστηκαν.

    Όμως μετά τις 14:30 η μετοχή «πήρε τα πάνω της» και με επιλεκτικές αγορές έκλεισε στα 3,94 ευρώ.

     

    Intrakat: Εξαιρετική συμπεριφορά 

    Στη μετοχή της Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 τις προηγούμενες ημέρες ξένος θεσμικός αγόρασε σε πακέτα περίπου 200.000 μετοχές.

    Η μετοχή έκλεισε χθες στα επίπεδα των 4,75 ευρώ.

    Υψηλός ο όγκος συναλλαγών στα 400.000 τεμάχια.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν την εξαιρετική συμπεριφορά της μετοχής.

    Στα χαμηλά της δηλαδή στα 4,65 ευρώ, η επενδυτική κοινότητα απορρόφησε την προσφορά.

     

    Νέα Intralot: Το επόμενο βήμα του ισχυρού Κόκκαλη

    Πριν από λίγους μήνες η Intralot ΙΝΛΟΤ 0% 1,13 με την ιδιαίτερα επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 135 εκατ. ευρώ μπήκε σε μια νέα εποχή.

    Καταρχάς, στο 9μηνο η εισηγμένη εμφάνισε κέρδη 9 εκατ. ευρώ, από ζημίες 0,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό 9μηνο, ενώ καταγράφηκε αύξηση 15% στα EBITDA, στα 101 εκατ. ευρώ, και αύξηση λειτουργικών ταμειακών ροών 44%, στα 97,6 εκατ. στο Εννεάμηνο του 2023 σε σχέση με του 2022.

    Επίσης στις 4 Φεβρουαρίου η Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση (IDR) της Intralot S.A. στο ‘CCC+ και την αφαίρεσε από το Rating Watch Positive (RWP).

    Η Fitch επιβεβαίωσε επίσης την αξιολόγηση στα μη εξασφαλισμένα χρεόγραφα με εξοφλητική προτεραιότητα 2024 της Intralot Capital Luxembourg S.A. στο ‘CCC’ με βαθμολογία ανάκτησης «RR5» και την αφαίρεσε από το RWP.

    Το επόμενο βήμα της εταιρείας του ισχυρού επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ. Η οποία θα ξεκλειδώσει και το συμφωνημένο κοινοπρακτικό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ.

    Η Intralot με τα έσοδα από τις δύο εκδόσεις θα αποπληρώσει πλήρως το ομόλογο λήξης Σεπτεμβρίου 2024 που φέρει ανεξόφλητο υπόλοιπο 230 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 5,25%.

    Η  εξέταση και έγκριση του ενημερωτικού έχει οριστεί για τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ η έκδοση εκτιμάται μεταξύ 20-24 Φεβρουαρίου.

     

    Έρχονται εκπλήξεις με το μέρισμα του ΟΤΕ

    Μεγάλες ανακοινώσεις επιφυλάσσει η διοίκηση του ΟΤΕ στις 22 Φεβρουαρίου, καθώς όπως μαθαίνω, μαζί με τα θετικά αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινώσει θα προχωρήσει και σε αύξηση του μερίσματος για τη χρήση του 2023.

    Υπενθυμίζεται πως ο ΟΤΕ είχε μοιράσει μέρισμα (καθαρό) 0,56 ευρώ ανά μετοχή το 2023 και 0,54 ευρώ ανά μετοχή το 2022.

    Αντίθετα, το 2021 είχε μοιράσει μέρισμα 0,65 εύρω ανά μετοχή καθώς και πρόσθετο έκτακτο μέρισμα 0,23 ευρώ ανά μετοχή.

    Στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης του ΟΤΕ εκτιμούν πως ένας από τους λόγους που η μετοχή της εταιρείας πιέζεται τους τελευταίους μήνες έχει να κάνει και με την μείωση του μερίσματος τα τελευταία δύο χρόνια.

    Κάτι που θέλουν να το διορθώσουν με τις φετινές ανακοινώσεις.

    Αυτή θα είναι μια από τις καίριες επεμβάσεις του Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος αποχωρεί από CEO τους επόμενους μήνες και τη θέση του θα πάρει ο Κώστας Νεμπής.

    Η μετοχή του ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 έκλεισε την Τετάρτη στα 12,90 ευρώ με οριακή άνοδο 0,08%.

     

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Οι νέες μεγάλες πράσινες business στις μεταφορές

    Το ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι απλά μία κατασκευαστική, το ξέρουν άπαντες.

    Το ότι ο όμιλος του Γιώργου Περιστέρη είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καθαρής ενέργειας και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε παραχωρήσεις (πάνω από 1.600 χλμ. αυτοκινητοδρόμων πριν καν κουμπώσει Αττική Οδό και ΒΟΑΚ, νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, Λιμάνι Καβάλας κ.λ.π.), το ξέρει οποιοσδήποτε παρακολουθεί στοιχειωδώς την επιχειρηματική και οικονομική ζωή της χώρας.

    Αυτό που αποκαλύφθηκε χθες είναι ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ανοιχθεί σε νέες δραστηριότητες, αξιοποιώντας την ηγετική θέση που έχει στον τομέα της πράσινης ενέργειας και των υποδομών-μεταφορών, αναπτύσσοντας συνέργειες που ανοίγουν πόρτες για νέες παρθένες αγορές.

    Τι είδε, όμως ο Γιώργος Περιστέρης και αποφάσισε να μπει δυναμικά στις πράσινες μεταφορές;

    Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι καταναλωτές ειδικά στον κλάδο των μεταφορών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομοι, αναζητούν τρόπο να καλύψουν εξολοκλήρου τις ενεργειακές ανάγκες τους με πράσινη ενέργεια, αφού πέρα από φιλική προς το περιβάλλον και φθηνή ως προϊόν, η ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές δεν επιβαρύνεται και από μία σειρά από τέλη άνθρακα.

    Περαιτέρω, η εντεινόμενη τάση εξηλεκτρισμού των μεταφορών δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια που τα δίκτυα ηλεκτρισμού δυσκολεύονται να καλύψουν άμεσα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αυτοκινητόδρομοι, όπου με βάση το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ εκτιμάται πως στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα απαιτούνται νέοι υποσταθμοί τουλάχιστον 10 MW νέας ηλεκτρικής ισχύος ανά 60 χλμ. δρόμου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

    Έρχεται, λοιπόν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία EasyPower δίνει τη λύση: φτιάχνει ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, το συνδέει με ένα μεγάλο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές ιόντων λιθίου και όλα αυτά τα συνδυάζει με ένα «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης και ελέγχου ενέργειας (Energy Management System), και τα πουλά πακέτο σε αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητοδρόμους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Κοινώς, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δίνει λύση με το κλειδί στο χέρι, αφού το σύστημα λειτουργεί μόνο του σαν ένα υβριδικό αυτοκίνητο: το «έξυπνο» σύστημα διαβάζει τις ενεργειακές ανάγκες του αεροδρομίου/λιμανιού/αυτοκινητοδρόμου, βλέπει την ενέργεια που παράγεται, την ενέργεια που έχει αποθηκευτεί και την κατάσταση του δικτύου, και ανάλογα προτεραιοποιεί τις πηγές άντλησης ενέργειας, εξασφαλίζοντας όχι μόνο τη βέλτιστη ενεργειακή λειτουργία, αλλά και φροντίζοντας να μην υπάρχει επίδραση στο ίδιο το δίκτυο ηλεκτρισμού, γεγονός ύψιστης σημασίας με βάση το θρίλερ που ζουν καθημερινά πλέον τα δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

    Άρα, αν π.χ. απαιτείται έξτρα ενέργεια από αυτήν που ήδη παράγουν σε πραγματικό χρόνο τα φωτοβολταϊκά, αυτή προέρχεται από την αποθηκευμένη στις μπαταρίες, χωρίς να προκαλεί ξαφνική κλιμάκωση στο κεντρικό δίκτυο ηλεκτρισμού.

    Αντίστοιχα, ακόμα και αν το δίκτυο ηλεκτρισμού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας (black-out) και υπάρχει συνεχής νέφωση – άρα τα φωτοβολταϊκά έχουν περιορισμένη παραγωγή – η μονάδα λειτουργεί καλύπτοντας τα κρίσιμα φορτία της, βασιζόμενη μόνο στην αποθηκευμένη ενέργεια που διαθέτει.

    Magnifique!!!

     

    Χρυσές δουλειές – και πάλι – με τις κάμερες ασφαλείας

    Χρυσές δουλειές προβλέπω ότι θα κάνουν οι εταιρείες που εμπορεύονται συστήματα ασφαλείας.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, οι οι ομάδες της Super League και της Basket League θα πρέπει να διαθέσουν γύρω στα 4-5 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξοπλίσουν τα γήπεδα με κάμερες, όπως προβλέπει ο νέος κανονισμός για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη για την εγκατάσταση των καμερών στα γήπεδα θα έχουν αποκλειστικά οι ΠΑΕ και ΚΑΕ, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ αντίστοιχα.

    Κάτι που σημαίνει ότι τα έξοδα θα επιβαρύνουν τις Ανώνυμες Εταιρείες και όχι το κράτος.

    Παρόλο που τα περισσότερα από τα γήπεδα-στάδια στα οποία αγωνίζονται οι ομάδες, είναι δημοτικά.

    Ο αριθμός των καμερών που θα εγκατασταθούν σε κάθε γήπεδο θα εξαρτηθεί από το μέγεθός του τις προδιαγραφές και την αρχιτεκτονική του.

    Για παράδειγμα, άλλο ποσό θα πρέπει να δαπανήσει η ΑΕΚ για να εξοπλίσει την «OPAP Arena» που είναι καινούργιο γήπεδο και έχει ήδη τοποθετημένες πάνω από 400 κάμερες και άλλο η Τούμπα του ΠΑΟΚ.

    Υπενθυμίζεται ότι όλες οι ομάδες σε Super League και Basket League θα πρέπει να έχουν τοποθετήσει τις κάμερες μέχρι τις 6 Μαρτίου, αν θέλουν να διεξάγονται τα παιχνίδια με φιλάθλους στο γήπεδο.

     

    Η  Αλεξάνδρα Σδούκου κάνει ενεργειακή διπλωματία στις ΗΠΑ

    Στις ΗΠΑ βρίσκεται ήδη  η  Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία θα συνοδεύσει τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, o οποίος πρόκειται να μεταβεί σήμερα . 

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τις ημέρες αυτές διεξάγεται η επόμενη φάση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος περιλαμβάνει μία σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

    Την άμυνα, την ασφάλεια, τις επενδύσεις, το περιβάλλον και φυσικά την ενέργεια.

    Στην Ουάσιγκτον η κ. Σδούκου θα έχει επαφές με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για την Ενέργεια, Τζέφρι Πάιατ, με τον οποίο έχει οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης από την εποχή που ο κ. Πάιατ ήταν πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα.

    Μετά την ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση αξιοποιεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ώστε να καταστήσει την χώρα μας ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, αλλά και εξαγωγέα πράσινης ενέργειας.

    Εδώ βρίσκεται και το σημείο επαφής με τις ΗΠΑ που προωθούν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

    Πάντως με αφορμή την τελευταία αυτή «αποστολή» νομίζω ότι καθίσταται σαφές ότι η κ. Σδούκου, διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο στην  ενεργειακή διπλωματίας της χώρας.

    Στις ΗΠΑ δε όπως με ενημέρωσαν  θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει όλα τα project διεθνούς ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης.

    Τον FSRU της Αλεξανδρούπολης, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο, την Κύπρο και τις Βαλκανικές χώρες, τους διακρατικούς αγωγούς αερίου, αλλά και φιλόδοξα σχέδια όπως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αυστρία και την Γερμανία μέσω Αδριατικής.

     

    Tι γυρεύει η Κεφαλογιάννη στο Columbia

    Δεν είναι όμως μόνο το δίδυμο Γεραπετρίτη –Σδούκου που βρέθηκαν στις ΗΠΑ τις ημέρες αυτές, καθώς όπως μαθαίνω και η Όλγα Κεφαλογιάννη μετέβη χθες στη Νέα Υόρκη για ολιγοήμερη επίσκεψη.

    H υπουργός θα έχει επαφές με ομογενείς και επιχειρηματίες, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, αύξησης των εσόδων και προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού.

    Εγώ, όμως αυτό που ξεχώρισα από το tour της Όλγας είναι η παρουσία της  σε ειδική εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Columbia αύριο, που έχει χαρακτηριστεί ως Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, και κατά την οποία θα δοθούν πτυχία και βραβεία σε φοιτητές που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την ελληνόφωνη διδασκαλία του Πανεπιστημίου.

     

    Το γεύμα Γεραπετρίτη – Μυλωνάκη στο κέντρο της Αθήνας

    Ενδιαφέρουσα τεκμαίρω ότι ήταν η συνάντηση που είχαν δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στο κέντρο της Αθήνας.

    Το… ραντάρ του wiseman «συνέλαβε» σε γνωστή ταβέρνα της οδού Ζαλοκώστα (κάτω από το ΥΠΕΞ και απέναντι από τη Βουλή), τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη να γευματίζει μαζί με τον γενικό γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη.

    Το τι συζήτησαν δεν το έμαθα όμως από την έκφραση του προσώπου αμφοτέρων, συνάγω ότι το κλίμα πρέπει να ήταν ιδιαιτέρως φιλικό.

    Άλλωστε οι δύο τους είναι παλιοί γνώριμοι καθώς έχουν συμμετάσχει μαζί σε ατέλειωτες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την προηγούμενη τετραετία διακυβέρνησης της ΝΔ.

    Προφανώς η επικαιρότητα είναι πλούσια οπότε μάλλον θα είχαν αρκετά να πουν μεταξύ τους από το Αγροτικό, και τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, τον γάμο των ομοφύλων, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, αλλά και πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής που κρατούν άγρυπνο το κυβερνητικό επιτελείο.

    Οι φήμες των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για επιστροφή του κ. Μυλωνάκη στο Μαξίμου, ο οποίος πάντως το επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά αφού παίρνει μέρος στον πρωινό καφέ.

     

    Θα πληρώσουν οι καταναλωτές τα ελλείμματα των ΑΠΕ και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας;

    Όπως μαθαίνω όμως το Υπουργείο Οικονομικών προβάλλει ισχυρές αντιστάσεις για το ένα νέο φορτίο, το οποίο θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό με ένα ποσό της τάξεως των 850  εκατ. ευρώ.

    Αν και αρχικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται ότι είχε στραφεί προς την οδό Νίκης όπου εδρεύει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προκειμένου η μαύρη αυτή τρύπα να την κλείσει ο Προϋπολογισμός, πλέον εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, καθώς ο Κωστής Χατζηδάκης μάλλον δεν «έτεινεν ευήκοον ούς».

    Έτσι, η κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) και του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), εξετάζεται πλέον σε νέα βάση.

    Όμως, αυτή τη φορά στο κάδρο μπαίνουν οι καταναλωτές, οι οποίοι αρχικώς, και έπειτα από σχετική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, έμειναν εκτός για να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

    Όπως είχαμε αναφέρει ευθύς εξαρχής, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αδυνατεί να καλύψει έστω κάποιο μέρος του δυσθεώρητου ελλείμματος, καθώς δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει υπηρεσίες που αντιστοιχούν σε προμήθειες και κόστη του πλέον ρυπογόνου καυσίμου, δηλαδή του μαζούτ που καίνε οι πετρελαϊκοί σταθμοί της ∆ΕΗ στα νησιά.

     

    Ποια θεωρεί «θανατηφόρο ασθένεια» ο Βακάκης

    Ο επικεφαλής του ομίλου Jumbo, Απόστολος Βακάκης, είναι γνωστό ότι πάντα κρατάει μικρό καλάθι είτε για τις προβλέψεις των επιδόσεων του ομίλου που διοικεί, είτε για την οικονομία, εκφράζοντας πολλές φορές τις δυσοίωνες προβλέψεις του με εκφράσεις του τύπου «τα σκατ@σαμε» ή «έρχεται η τέλεια καταιγίδα».

    Και, όπως εξήγησε ο ίδιος στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης ΓΣ για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους, είναι απαισιόδοξος διότι «η αισιοδοξία είναι θανατηφόρος ασθένεια».

    Ενώ άμα είσαι απαισιόδοξος, κατά τον κύριο Βακάκη, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να διαψευστείς προς το καλύτερο.

    Κάπως έτσι προϊδεάζει και για τα αποτελέσματα της εισηγμένης.

    Όπως είπε «Το 2023 o στόχος ήταν να έχουμε μια απόδοση της τάξης του 12% στις πωλήσεις και 15% στην κερδοφορία.

    Υπήρξε μια αναταραχή από τις πλημμύρες που έβγαλε δύο καταστήματα εκτός, παρόλα αυτά η εταιρεία κατάφερε να τερματίσει με μια ανάπτυξη 15%.

    Άρα, το αποτέλεσμα ήταν αξιοπρεπέστατο όσον αφορά το θέμα του τζίρου και ένας λογικός άνθρωπος θα κάνει την υπόθεση ότι αυτό θα ωφελήσει και το αποτέλεσμα του 2023 και θα είναι σαφώς καλύτερο από το υποσχεθέν».

     

    Η επόμενη ημέρα για τη ΔΕΗ, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν

    Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η ανακοίνωση της Κομισιόν σε προκαταρκτική φάση, για υπαιτιότητα της ΔEΗ στον τομέα χονδρικής της ελληνικής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η υπόθεση αφορά στην περίοδο 2013-19 ενώ από τον Μάρτιο του 2021, η Επιτροπή κίνησε επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα για να αξιολογήσει πιθανή καταχρηστική συμπεριφορά.

    Εννοείται πως πρόστιμο στη ΔΕΗ δεν έχει επιβληθεί και τίποτε δεν είναι βέβαιο πριν να παρέλθει αρκετός καιρός, αν και σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος περίμενε αυτή την ανακοίνωση αρκετά αργότερα, το καλοκαίρι, ίσως και το φθινόπωρο.

    Η ουσία είναι ότι τώρα, η Κομισιόν έβγαλε ένα «ανακριτικό πόρισμα» που τώρα θα πάρει το δρόμο του.

    «Η ΔΕΗ δεν έχει παραβιάσει κανένα όρο του ανταγωνισμού στην αγορά και λειτουργεί πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή.

    Αυτό θα φανεί ξεκάθαρα στη συνέχεια και ενώπιον της Κομισιόν.

    Τα υπόλοιπα στην πορεία και οι καταναλωτές-πελάτες της ΔΕΗ είναι οι καλύτεροι συνήγοροί μας…».

    Αυτό μου έλεγαν δύο παλαιά και έμπειρα στελέχη της ΔΕΗ αναφορικά με την ανακοίνωση της Κομισιόν για το προκαταρκτικό της πόρισμα που αφορά στην περίοδο 2013-2019, πριν αναλάβει η σημερινή διοίκηση.

     

    Απάντηση με ολοκληρωμένο φάκελο και επικοινωνιακή στρατηγική

    Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαντήσει με ολοκληρωμένο φάκελο και φυσικά το απαραίτητο lobbying στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με μεγάλη και εξειδικευμένη κοινοτική εταιρεία για να αποδείξει ότι στη διάρκεια της επίμαχης περιόδου:

    α) η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς ήταν σταδιακή με ποικίλες φάσεις και αναγνωριστικές κινήσεις από όλους τους ανταγωνιζόμενους και

    β) την ίδια περίοδο η ΔΕΗ είχε τον απόλυτο έλεγχο όλων των λιγνιτικών πηγών-πεδίων της χώρας, ενώ οι ανταγωνιστές ζητούσαν κατ’ ουσίαν δωρεάν πρόσβαση σε ένα τομέα που η επιχείρηση είχε επενδύσει από τη δεκαετία του ’50 αρκετά δισεκατομμύρια (μεταφρασμένα σε σημερινή ισοτιμία ευρώ).

    «Δωρεάν συνεταίροι δεν θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά δεν ήθελαν να πληρώσουν συμμετοχή» είναι το ανεπίσημο σχόλιο παλαιών στελεχών της ΔΕΗ.

    Τα ίδια παλαιά στελέχη κατονομάζουν συγκεκριμένο και βασικό ανταγωνιστή της ΔΕΗ, ότι κίνησε όλη τη διαδικασία και μάλιστα με ισχυρές παρεμβάσεις στην έδρα της Κομισιόν, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

    Κατά τα άλλα η ΔΕΗ θα αντιδράσει και ως γνωστόν δεν υπάρχει νομική προθεσμία για την ολοκλήρωση της αντιμονοπωλιακής έρευνας από την Επιτροπή σχετικά με αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά.

    Η διάρκεια μιας αντιμονοπωλιακής έρευνας με τις εκατέρωθεν κινήσεις εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ο βαθμός στον οποίο οι ενδιαφερόμενες εταιρείες συνεργάζονται με την Επιτροπή και η άσκηση των δικαιωμάτων υπεράσπισης.

    Συνεπώς οι άνθρωποι της ΔΕΗ, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, λένε πως η υπόθεση θα τραβήξει σε βάθος τριετίας, ίσως και πενταετίας (κάποιοι ομιλούν για πιθανή επιβολή προστίμου το 2030, αλλά δεν συνυπολογίζουν τις «απέναντι» κινήσεις) εάν ασκήσουν όλα τα μέσα που έχουν στα χέρια τους.

    Εάν τελικά η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για παράβαση, μπορεί να εκδώσει απόφαση που επιβάλλει πρόστιμο έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.

    Το υπό εξέταση διάστημα η ΔΕΗ είχε συνολικούς τζίρους πάνω-κάτω 7 δισ. ευρώ αλλά φυσικά εξετάζονται όλες οι χρονιές ξεχωριστά και όλες οι παράμετροι, άρα ας μην βιάζονται πολλοί να ομιλούν για «πάρα πολλά χρήματα».

     

    …η διαδικασία στην Κομισιόν

    Η «κοινοποίηση αιτιάσεων» είναι ένα επίσημο βήμα στις έρευνες της Επιτροπής για ύποπτες παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

    Η Επιτροπή ενημερώνει εγγράφως τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν εναντίον τους.

    Τα μέρη μπορούν στη συνέχεια να εξετάσουν τα έγγραφα του φακέλου έρευνας της Επιτροπής, να απαντήσουν γραπτώς και να ζητήσουν προφορική ακρόαση για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για την υπόθεση ενώπιον εκπροσώπων της Επιτροπής και των εθνικών αρχών ανταγωνισμού.

    Η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μάργκρεθ Βεστάγκερ, έλεγε ότι «Η ΔΕΗ κατείχε κυρίαρχη θέση στη χονδρική στην εν λόγω περίοδο και την εκμεταλλεύτηκε προμηθεύοντας ενέργεια από τις θερμικές της μονάδες έναντι τιμής κάτω του οριακού κόστους».

     

    O Tάσος Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ) ξεμπλόκαρε τις  επιστροφές σε όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ

    Μετά από αρκετό αγώνα, ο Τάσος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ κατάφερε να δρομολογήσει τις αποζημιώσεις των επενδυτών που έχουν καλύψει σε πρώτη φάση με δικά τους κεφάλαια τα έργα τοπικής ενίσχυσης ή επέκτασης του δικτύου, ώστε να συνδεθούν τα έργα τους.

    Την κίνηση αυτή για την επιστροφή από τον ΔΕΔΔΗΕ των ποσών που δικαιούνται όλοι οι παραγωγοί ΑΠΕ, από τον επιμερισμό του κόστους σύνδεσης των έργων τους, στηρίζουν και οι Θανάσης Δαγούμας και Δημήτρης Φούρλαρης από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.

    Ήδη ενέκριναν στον Τάσο Μάνο να προχωρήσει στην έκδοση τιμολογίου και στις περιπτώσεις των επενδυτών όπου αυτό εκκρεμεί.

    Θυμίζω πως, όπως προβλέπεται στον 4951/2022, οι παραγωγοί ΑΠΕ προπληρώνουν το σύνολο των δαπανών, με τον ΔΕΔΔΗΕ να τους επιστρέφει  στη συνέχεια το 50%, εκδίδοντας για αυτό τον σκοπό πιστωτικά τιμολόγια.

    Το εδάφιο αφορά σε έργα αποκλειστικών γραμμών παραγωγών που δεν εξυπηρετούν καταναλωτές και συνδέονται σε ιδιωτικό υποσταθμό υψηλής ή μέσης τάσης καθώς και σε έργα επέκτασης του δικτύου για τη σύνδεση μεμονωμένων παραγωγών μήκους μικρότερου των 100 μέτρων.

     

    …η μάχη με τη γραφειοκρατία…

    Ο Τάσος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ ήδη έχει προχωρήσει στην έκδοση τιμολογίων για μέρος των δικαιούχων, με συνέπεια η δαπάνη να έχει ενταχθεί στο ρυθμιζόμενο έσοδο του Διαχειριστή.

    Μαθαίνω, μάλιστα, πως υπάρχουν παραγωγοί που έχουν ήδη εισπράξει τα ποσά που τους αναλογούν.

    Για να συνεχίσει ο Διαχειριστής να εκδίδει τιμολόγια, χρειάστηκε να νικήσει τη… γραφειοκρατία.

    Πλέον, εγκρίνει το ξεμπλοκάρισμα και την αποζημίωση των υπόλοιπων παραγωγών, στη βάση των γενικών αρχών και με το «οκ» της ΡΑΑΕΥ, ο Μάνος θα μπορεί να εκδώσει τιμολόγια για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους, ώστε να εισπράξουν όλοι το 50% των ποσών που έχουν προπληρώσει.

     

    …και οι μεταγραφές από την αγορά…

    Μια και μιλάμε για Τάσο Μάνο και ΔΕΔΔΗΕ έμαθα ότι έκανε μία τουλάχιστον καλή μεταγραφή στελέχους από τον ιδιωτικό τομέα: είναι η κυρία Οντίλ Γκίνη, που ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση Εμπορικής Λειτουργίας και Λειτουργίας Δικτύου, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά.

    Το επισημαίνω διότι η συνήθης πορεία είναι αντίθετη, αφού τα καλά στελέχη έως τώρα έφευγαν προς τον ιδιωτικό τομέα.

    Να επισημάνω και μία «εσωτερική μεταγραφή» με νόημα που έκανε ο Μάνος: Διευθυντής Χρηστών Δικτύου των Περιφερειών ανέλαβε ο έμπειρος Γιώργος Αθανασιάδης.

    Είναι φανερή η πελατοκεντρική στροφή που κάνει ο Μάνος στο ΔΕΔΔΗΕ.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.