• Σχόλιο Αγοράς

    Γιατί πέφτει η μετοχή της ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ


    Κάτω από τα 12 ευρώ η ΔΕΗ, στα 11,64 αυτή την ώρα και απώλειες 6,8% με συναλλαγές που ξεπερνούν το 1 εκατ. κομμάτια.

    Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την ελληνική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για την προκαταρκτική της άποψη ότι παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, πουλώντας ηλεκτρική ενέργεια στην ελληνική χονδρική αγορά κάτω του κόστους, αποκλείοντας έτσι τους κύριους ανταγωνιστές της, επισημαίνει ανακοίνωση της Κομισιόν.

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το πρόστιμο που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται σε 10% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών για την περίοδο 2013 – 2019.

    Με δεδομένο λοιπόν ότι κατά μέσο όρο η ΔΕΗ την περίοδο αυτή έκανε ένα τζίρο περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο (επί 7 χρόνια) η εταιρεία είναι πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπη αρχικώς με ένα πρόστιμο της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ.

    Bέβαια, όπως γίνεται συνήθως ακολουθούν διαπραγματεύσεις και επέρχεται συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

    Η ΔEΗ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής λιανικής και χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο.

    Μεταξύ 2013 και 2019, η ΔEΗ ΔΕΗ 3,62% 11,75 έλεγχε όλη τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική δυναμικότητα καθώς και ορισμένες από τις μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δραστηριοποιήθηκε επίσης στην παροχή ενέργειας σε λιανικούς και επαγγελματίες καταναλωτές.

    Διαβάστε επίσης:

    Κομισιόν: Υποπτη η ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης την περίοδο 2013-2019- Στο -6% η μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ