• Η συντριβή του Σκρέκα, o Κάτσος και η Ύδρα το ομόλογο της LAMDA και τα παιχνιδάκια Νο 2 στην Ιντρακάτ

    Mια που πιάσαμε τα κόκκινα δάνεια, όσοι εξ υμών περιμένατε να μάθετε ποιοι θα χτυπήσουν το mega project της Αριάδνης των 5,2 δισ. ευρώ , θα πρέπει να κάνετε λίγες ημέρες υπομονή…

    image

    Δικαίωση του Wiseman για τον ΦΠΑ στις μάσκες

    Τελικά η Κυβέρνηση έκανε πίσω, και ορθώς, στο θέμα του ΦΠΑ για τις μάσκες και τα αντισηπτικά, παρατείνοντας το καθεστώς του χαμηλού συντελεστή (6%) για ένα ακόμη εξάμηνο.

    Η απόφαση να αυξηθεί ο συντελεστής των προϊόντων αυτών στο 24% ήταν εκτός τόπου και χρόνου με τέτοια έξαρση των κρουσμάτων και ο Wiseman θέλει να πιστεύει ότι είχε μία μικρή συμμετοχή στην εξέλιξη αυτή.

    Βέβαια δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι την απόφαση  του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, να διατηρηθούν τα προϊόντα αυτά στον χαμηλό συντελεστή έσπευσε να προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, «κλέβοντας» λίγο από τη θετική δημοσιότητα.

    Δεν θέλω να σκεφτώ τι έχει να γίνει όταν θα μπούμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

     

    Ο Κάτσος και η Ύδρα

    Το mononews.gr την Παρασκευή το βράδυ σάς ενημέρωσε ότι το σπίτι του Δημήτρη Κοντομηνά στην ΥΔΡΑ πουλήθηκε στην εταιρεία ακινήτων Καλό Λιβάδι, επικεφαλής της οποίας είναι ο Παναγιώτης Σελλάς.

    Όμως ο μέτοχος και ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο επιχειρηματίας Βασίλης Κάτσος. 

    Ο ίδιος λατρεύει την Ύδρα και αγόρασε το ακίνητο για επενδυτικούς σκοπούς. 

    Να σημειωθεί ότι η Καλό Λιβάδι έχει στην ιδιοκτησία της επιπλέον ένα ακίνητο στην Φιλοθέη. 

    Το ακίνητο είναι περίπου 400 μέτρα και το οικόπεδο 1.200 τμ. 

     

    Τα παιχνίδια του μετόχου της Ιντρακάτ

    Όπως την Παρασκευή έτσι και χθες Δευτέρα παρατηρήθηκαν περίεργα φαινόμενα στην μετοχή της Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 . 

    Ενώ λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης η μετοχή διαπραγματευόταν με θετικό πρόσημο, εν τούτοις στο τέλος πάλι κάποιος παίκτης “την έχωσε” με αποτέλεσμα να κλείσει με οριακές απώλειες 0,24% στα 2,04 ευρώ. 

    Υπενθυμίζεται ότι και την Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στο -7% καθώς κάποιος με επιθετικές πωλήσεις “έχωσε” στην αγορά 115.000 μετοχές. 

    Ποιος είναι αυτός ο μέτοχος λοιπόν, που στο κλείσιμο παίζει παιχνίδια με την μετοχή της Ιντρακάτ; 

    Γιατί την θέλει στα κόκκινα; Τι θέλει να πετύχει;

    Έχει θέματα ρευστότητας; 

    Πάντως  την Τετάρτη (Τ+3) θα μάθουμε ποιος είναι αυτός που πουλάει με επιθετικό ρυθμό την μετοχή. 

     

    To παράπονο του Μασούτη

    Είναι γνωστό ότι στις Βρυξέλλες γίνεται εδώ και χρόνια το μεγάλο παζάρι με τα κοινοτικά κονδύλια.

    Έτσι όποιος είναι καλά δικτυωμένος στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία της Ε.Ε μπορεί να ελπίζει ότι θα καταφέρει να αποσπάσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα τους».

    Ο  πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννης Μασούτης σε ημερίδα για τα προγράμματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης, εξέφρασε το παράπονο του, διότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων στο γραφείο της στις Βρυξέλλες απασχολεί μόνο έναν εργαζόμενο, ο οποίος εκτελεί κυρίως χρέη γραμματειακής υποστήριξης, την ίδια ώρα  που η αντίστοιχη Ένωση Επιμελητηρίων της Τουρκίας έχει στο γραφείο των Βρυξελλών 50 άτομα από όλους τους κλάδους.

    Όποτε είναι εκεί για όλα τα θέματα και στον σχεδιασμό των προγραμμάτων εν τη γενέσει τους.

    Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι «ντράπηκε» όταν τον κάλεσε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη για να συνεργαστούν στο κομμάτι αυτό.

     

     Αναβολή για την “Αριάδνη”

    Mια που πιάσαμε τα κόκκινα δάνεια, όσοι εξ υμών περιμένατε να μάθετε ποιοι θα χτυπήσουν το mega project της Αριάδνης των 5,2 δισ. ευρώ , θα πρέπει να κάνετε λίγες ημέρες υπομονή.

    Όπως μαθαίνω η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε για τις  12 Ιουλίου .

    Επειδή τα λεφτά είναι πολλά και ο ειδικός εκκαθαριστής έχει θέσει κατώφλι τα 780 εκατ .ευρώ, όλοι οι μεγάλοι παίκτες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.

    Από τη μια η μέγα κοινοπραξία που αποτελείται από τους Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal και από την άλλη η Ellington η οποία δεν έχω μάθει ακόμη αν έχει βρει  κεφαλαιακή υποστήριξη .

    Nα θυμίσουμε ότι η κοινοπραξία Intrum – Cerberus, η οποία ήταν η δεύτερη μειοδότης στο στάδιο της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, βρίσκεται εκτός διαγωνισμού σε μια εξέλιξη που αλλάζει την ισορροπία στο mega deal για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει πωλείται στην Ελλάδα.

     

    To πράσινο ομόλογο της Lamda

    Με επιτόκιο λίγο κάτω από 5% φαίνεται ότι θα δανειστεί η η Lamda Development ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97 .

    Το βιβλίο προσφορών για το πράσινο ομόλογο των 200-230 εκατ. σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις φαίνεται ότι θ΄ανοίξει την Παρασκευή.

    Το κουπόνι κουπόνι του ομολόγου φαίνεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 4,2% και 4,7%.

    Υπενθυμίζεται ότι το νέο ομόλογο της Lamda θα δομηθεί ως «πράσινο ομόλογο» με βάση τα κριτήρια ESG.

    Μέσω αυτής της νέας έκδοσης η εταιρεία  επιδιώκει να αντικαταστήσει μέρος ενός ήδη υπογεγραμμένου κοινοπρακτικού δανείου ύψους έως και 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του έργου του Ελληνικού με ευνοϊκότερους όρους.

    Σε κάθε περίπτωση οι αριθμοί δείχνουν  ότι η Lamda μετά και την έκδοση του νέου ομολόγου θα διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για την πρώτη φάση του εμβληματικού έργου του Ελληνικού έως το 2025.

    Να θυμίσουμε ότι ήδη η εταιρεία άντλησε στα τέλη του 2019 από το ΧΑ περίπου 600 εκατ. ευρώ.

    ΣΕ αυτά θα πρέπει να προστεθούν ακόμη τα 200 εκατ .ευρώ, της προηγούμενης ομολογιακής έκδοσης, καθώς και τα 800 εκατ. ευρώ  που θα εισπράξει από τις συμφωνίες προπώλησης.

     

    Γιώργος Καραγιάννης και η ήττα της Νοτοπούλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης

    “Στη θέση της έβαλε την Τομεάρχη Τουρισμού και Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.

    Αφορμή ήταν η αναφορά στη δήθεν ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης από το 2020 και την επιτηδευμένη καθυστέρηση της παράδοσης του έργου από το Υπουργείο Υποδομών.

    Ο  Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος έχει αναφέρει ουκ ολίγες φορές  ότι του αρέσουν οι αριθμοί, άρχισε να απαριθμεί τις ελλείψεις του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως το παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Υφυπουργός τόνισε ότι το μεγαλύτερο έργο της Θεσσαλονίκης δεν είχε ράγες, ηλεκτροδότηση, σταθμούς ενώ υπήρχαν μόνο δύο βαγόνια.

    Ειδικά για το θέμα των βαγονιών πρόσθεσε πως για την ομαλή λειτουργία του Μετρό ήταν απαραίτητο να υπάρχουν 18 συρμοί.

    Ο Γιώργος Καραγιάννης πρόσθεσε πως έχει γίνει και παραγγελία για επιπλέον 15 συρμούς.

    Από ότι άκουσα ο Υφυπουργός είπε στην Κατερίνα Νοτοπούλου: «Αν ήταν έτοιμο το Μετρό με μεγάλη μας χαρά θα το εγκαινιάζαμε.

    Πιστεύετε ότι εμείς δε θέλαμε να εγκαινιάσουμε το Μετρό; Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δε βρήκαμε τίποτα έτοιμο.

    Θα θέλαμε να το εγκαινιάσουμε, θα σας καλούσαμε και θα σας λέγαμε μπράβο σας κιόλας, έτσι όπως σας καλέσαμε και σε κάποια έργα που παίξατε και εσείς σημαντικό ρόλο».

     

    Σήμερα “κληρώνει” για το Θριάσιο ΙΙ

    Σήμερα θα μάθουμε ποιοι είναι οι μνηστήρες για το εμπορευματικό σιδηροδρομικό σταθμό και τον σταθμό διαλογής του (ΕΣΣΔΙ) Θριασίου Πεδίου, το οποίο είναι γνωστό ως Θριάσιο ΙΙ., καθώς λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

    Στη συνέχεια το Υπουργείο θα εξετάσει τα έγγραφα τους για να τους καλέσεις να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

    Πρόκειται για ένα διαγωνισμό, ο οποίος έτρεξε το 2019 με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη Cosco, τον Όμιλο Κοπελούζου και την Goldair να έχουν εκδηλώσει τον ενδιαφέρον τους.

    Ωστόσο, το project «κόλλησε» στη φάση της υποβολής των οικονομικών προσφορών και κηρύχθηκε άγονος, καθώς κανένας ενδιαφερόμενος δεν υπέβαλε οικονομική πρόταση.

    Ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, έχοντας πετύχει ήδη την υπογραφή της σύμβασης για το Θριάσιο Ι  ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν έβγαλε την παραχώρηση του  Θριασίου ΙΙ από το συρτάρι.

     

    Η ΔΕΗ και η συντριβή του Σκρέκα 

    Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος αφορά ούτε λίγο ούτε πού 7 εκατομμύρια καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Γι αυτό είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η μακρά συζήτηση που είχε ο wiseman στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με κορυφαίο και βαθύ γνώστη της αγοράς, που σήμερα δεν σχετίζεται με καμία εταιρία, ούτε με κυβέρνηση, ούτε με αντιπολίτευση και βλέπει τα πράγματα αντικειμενικά.

    Τι μας είπε ο  άνθρωπος; 

    «Μην ξεγελιέσαι, μπορεί το κράτος να έχει αναλάβει πλέον την εκπτωτική πολιτική, αλλά τα κλειδιά της αγοράς τα κρατά  η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 , δηλαδή ο Γιώργος Στάσσης. 

    Στις 10 Ιουλίου θα τα μάθουμε όλα. 

    Αν η χρέωση προμήθειας που θα ανακοινώσει ο Στάσσης είναι χαμηλή, όλη η  αγορά θα κρατήσει κάτω τις τιμές, αλλιώς θα βγει έξω από το παιχνίδι. 

    Η  ΔΕΗ όμως έχει δύο μεγάλα αγκάθια: 

    Πρώτο αγκάθι  η έκπτωση του 30% στα τιμολόγια. 

    Πλέον τα  υπερέσοδα των υδροηλεκτρικών και του λιγνίτη, θα καταλήγουν  στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, κάτι που φέρνει τα πάνω κάτω στην εμπορική πολιτική της επιχείρησης και σε πάνω από μισό εκατομμύριο σταθερές συμβάσεις αλλά και  στις εκπτώσεις   30% στα κυμαινόμενα. 

    Θα σταματήσει λοιπόν ο Στάσσης να δίνει  εκπτώσεις 30%;  Μεγάλο πρόβλημα.

    Δεύτερο αγκάθι τα σταθερά της ΔΕΗ. 

    Εδώ θα περιμένει να δει αν τα κυμαινόμενα τιμολόγια μετά τις κρατικές επιδοτήσεις, θα είναι φθηνότερα από τα σταθερά. 

    Τότε δηλαδή, μισό εκατομμύριο  πελάτες της ΔΕΗ με σταθερά τιμολόγια, θα γυρίσουν σε κυμαινόμενα; 

    Αν γίνει αυτό όμως, το βάρος  για φθηνότερο ρεύμα πέφτει αποκλειστικά πάνω στην κυβέρνηση. 

    Έχει τη δυνατότητα ο Σκρέκας ή όποιος άλλος να διαχειριστεί τέτοιο βάρος ή θα συντριβεί;».

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.