• Το μεγάλο πάρτι των τριών Ι, η «φαεινή» ιδέα των 905.000 τσάμπα μετοχών της Trade Estates, η Eurobank και ο Δουζόγλου, τι συνέβη με τον Μανουσάκη στα Σκόπια και το κάλεσμα της Τζένης

    Δεν ξέρω τι έχει απογίνει η κατά τα άλλα συμπαθής Λούκα Κατσέλη με όλα τα περιπετειώδη που συμβαίνουν εσχάτως στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως το νομοθέτημα για την προστασία των δανειοληπτών, σε λίγο καιρό θα αποτελεί κακή ανάμνηση για τις τράπεζες…

    image

    Περιεχόμενα

    Intralot – Ιντρακόμ: Πάρτι «No 1»

    Χθες στην αγορά η Intralot ήταν εκείνη που έδωσε τον τόνο.

    Κέρδισε 10,4%, έκλεισε στα 0,8 ευρώ και πραγματοποίησε όγκο συναλλαγών 6.120.000 μετοχές.

    Το πάρτι της μετοχής ήταν εντυπωσιακό, δείγμα του γεγονότος της δυναμικής της μετοχής αλλά και της νέας προσπάθειας του Σωκράτη Κόκκαλη, που όπως φαίνεται είναι απόλυτα επιτυχής.

    Από κοντά και η Ιντρακόμ που κέρδισε 4% και έκλεισε στα  2,23 ευρώ.

     

    ΙΝΤΕΑΛ: Πάρτι «No 2»

    Εξαιρετική εικόνα είχαμε, όμως και για την IDEAL.

    To πάρτι της μετοχής συνεχίστηκε και έκλεισε στα 6,29 ευρώ.

    Πλέον η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση τα 300 εκατ. ευρώ.

    Σήμερα η ΙΝΤΕΑΛ ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 9μηνου που όπως μαθαίνω θα είναι εντυπωσιακά.

    Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη οι χρηματιστηριακές εταιρείες σε αναλύσεις (EUROBANK, PANTELAKIS) έχουν δώσει τιμή στόχο για τη μετοχή περίπου τα 8 ευρώ.

    Το δεδομένο είναι ένα.

    Ότι το αφεντικό της ΙΝΤΕΑΛ, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, άλλαξε τη μορφή της εταιρείας και έφερε μεγάλα κέρδη στην εισηγμένη και στη μετοχή.

     

    Γιώργος Στάσσης: O άθλος

    Εντυπωσιακά θα είναι, όμως και τα αποτελέσματα 9μηνου που θα ανακοινώσει σήμερα η ΔΕΗ.

    Επίσης, στα 500 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα EBITDA της Enel Romania στο εννεάμηνο του 2023, την οποία να θυμίσουμε απέκτησε πρόσφατα η ΔΕΗ.

    Αυτό σημαίνει ότι τα EBITDA της ΔΕΗ για το 2024 θα αναθεωρηθούν σημαντικά προς τα πάνω και ως όμιλος μπορεί πια να πιάσει τα 2 δισ. EBITDA.

    Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της ΔΕΗ για το 2023 είναι επαναλαμβανόμενο EBITDA στο 1,2 δισ. ευρώ.

    Η ΔΕΗ που ανακοινώνει σήμερα μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου το εννεάμηνο το 2023 αναμένεται να ενημερώσει τους επενδυτές και για το αναθεωρημένο επιχειρηματικό της σχέδιο και την επίδραση της σημαντικής εξαγοράς της ENEL Romania στα μεγέθη της.

    Όπως άπαντες αντιλαμβάνεστε ο άθλος του CEO, Γιώργου Στάσση, που δημιούργησε την νέα ΔΕΗ, είναι πραγματικά Ηράκλειος.

     

    Trade Estates: Η «φαεινή» ιδέα των 905.000 τσάμπα μετοχών και το μεγάλο αφεντικό

    Αύριο είναι η ημέρα που θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση, οι μετοχές της νέας εταιρείας της Trade Estates του ομίλου Φουρλή.

    Με δεδομένο ότι οι μετοχές που προορίζονταν για το περίφημο GREEN SHOE δεν πουλήθηκαν, η εταιρεία θα έχει πρόβλημα να στηρίξει τη μετοχή της.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, με το κεφαλαιακό στοκ που θα αποκτούσαν οι ανάδοχοι από την παραχώρηση αυτών των μετοχών, θα είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε στήριξη της μετοχής, για διάστημα 30 ημερών.

    Στο IPO που προηγήθηκε και οι 4 συστημικές τράπεζες «φορτώθηκαν» μετοχές αξίας τουλάχιστον 12 έως 15 εκατ. ευρώ, που κατανεμήθηκαν στις ΑΕΔΑΚ που έχει η κάθε μια.

    Άρα μιλάμε για μια άνευ προηγουμένου αποτυχία.

    Πάντως αυτό που κυκλοφορεί ως ανέκδοτο στην αγορά είναι το εξής:

    Η διοίκηση της εταιρείας επειδή είχε τη «φαεινή» ιδέα να δημιουργήσει την εταιρεία ακινήτων και να τη βάλει στο χρηματιστήριο έδωσε στον εαυτό της περίπου 905.000 μετοχές, δωρεάν.

    Χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

    Σαν να επρόκειτο για μια επαναστατική ιδέα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

    Όπως τονίζεται στο ενημερωτικό δελτίο και περιγράφεται στη σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης, πρόκειται για μια εφάπαξ επιβράβευση όσων είχαν την ιδέα για τη δημιουργία της Trade Estates και συνέβαλαν με το έργο τους στην προετοιμασία εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

    Ήτοι 3 εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ, 7 διευθυντικά και 2 επιτελικά στελέχη, καθώς και 3 στελέχη της μητρικής.

    Το σίγουρο είναι ότι από το ισχύον πρόγραμμα επιβράβευσης ο Πρόεδρος Βασίλης Φουρλής έλαβε 226.289 μετοχές της Trade Estates, και 181.031 μετοχές ο CEO της εταιρείας Δημήτρης Παπούλης.

    Τώρα η αγορά αναρωτιέται το εξής:

    Με δεδομένο ότι το IPO απέτυχε παταγωδώς, αφού οι τράπεζες αναγκάστηκαν να αγοράσουν μετοχές αξίας από 12 έως 15 εκατ. ευρώ, σε τι ακριβώς συνίσταται η επιβράβευση των στελεχών και ειδικά του «μεγάλου αφεντικού» Βασίλη Φουρλή;

    Επειδή είχαν μια ιδέα, η οποία εάν δεν υπήρχαν να μαγικά και πλούσια χέρια των τράπεζων, θα αποτύγχανε τελείως;

     

    Οι ηττημένοι

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες η δημόσια προσφορά για την Trade Estates έχει με το «καλημέρα» δύο μεγάλους ηττημένους.

    Τη Μαριάννα Λάτση και τον Ευτύχη Βασιλάκη, που μέσω τοποθετήσεων 32,8 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν γίνει από το Family Office και την Autohellas αντίστοιχα, καταγράφουν (λογιστικές) απώλειες της τάξεως του 9,9%…

    Γεγονός εξαιρετικά σπάνιο, αν όχι πρωτόγνωρο για μια νέα εισαγωγή εταιρείας στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Κερδισμένος ο Βασίλης Φουρλής και ηττημένοι η Μαριάννα Λάτση και ο Ευτύχης Βασιλάκης.

     

    Το κάλεσμα της Τζένης

    Στο ιδιαίτερα στιλάτο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη, στο Κολωνάκι κάλεσε χθες το μεσημέρι η Τζένη Μπαλατσινού μερικές από τις φίλες της προκειμένου να εορτάσει τα γενέθλιά της.

    Οι κυρίες έμειναν έως αργά το απόγευμα και απόλαυσαν, εκτός από την υπέροχη ημέρα, και την «εξαιρετική» κουζίνα του γνωστού εστιατορίου.

     

    Πώς οι τράπεζες «καθάρισαν» από τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη

    Δεν ξέρω τι έχει απογίνει η κατά τα άλλα συμπαθής Λούκα Κατσέλη με όλα τα περιπετειώδη που συμβαίνουν εσχάτως στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως το νομοθέτημα για την προστασία των δανειοληπτών,  σε λίγο καιρό θα αποτελεί κακή ανάμνηση για τις τράπεζες.

    Μέσα σε περίπου δύο χρόνια οι Τράπεζες με τη βοήθεια του νέου Νομικού πλαισίου που εισήγαγε η Κυβέρνηση κατάφεραν να απαλλαγούν σχεδόν οριστικά από τον βραχνά των κόκκινων δανείων, τα οποία δεν μπορούσαν να τα αγγίξουν διότι οι δανειολήπτες τους είχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κατορθώσει να οχυρωθούν πίσω από την προστασία που τους παρείχε ο Νόμος Κατσέλη.

    Τα νούμερα μιλάνε νομίζω από μόνα τους, καθώς από τα 10 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια που είχαν υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη το 2020, το 2023 (α΄εξάμηνο) έχουν απομείνει μόνο 341 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή πλέον μόνο το 2,4% των κόκκινων δανείων αφορούν απαιτήσεις που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας για τις οποίες εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, ενώ το ποσοστό αυτό το 2020 άγγιζε το 15%.

    Μία που αναφερθήκαμε στα κόκκινα δάνεια να σας ενημερώσω ένα «ηχηρό καμπανάκι» που ήχησε από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς τα δάνεια σε καθυστέρηση 1 έως 90 ημέρες (πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές) αυξήθηκαν κατά 32,6%, με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε 6,5 δισεκ. ευρώ στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2023 από 4,9 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2022.

    Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση 1 έως 30 ημέρες.

    Επιπλέον, άξιο αναφοράς είναι ότι ο λόγος των δανείων τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες προς το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε σε 4,8% τον Ιούνιο του 2023, έναντι 3,6% στο τέλος του 2022.

     

    Καλύτερο τρίμηνο για το ΟΤΕ, αλλά παραμένει το αγκάθι της Ρουμανίας

    Αποτελέσματα 9μηνου ανακοινώνει ο νωρίς το πρωί ο ΟΤΕ, τα οποία αναμένεται να είναι καλύτερα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Ωστόσο, όπως διαπιστώνω από αναλύσεις που έχουν πέσει στα χέρια μου, αναμένεται να είναι μειωμένα, όμως σε ετήσια βάση.

    Και ο τζίρος δεν πηγαίνει τόσο καλά, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, σε επίπεδο ομίλου αναμένεται να ανέλθει στα 870 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 3,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2022, αυξημένα όμως συγκριτικά με το εξάμηνο 2023, όταν και διαμορφώθηκε στα 854 εκατ. ευρώ.

    Επίσης οι αναλυτές εκτιμούν ότι το προσαρμοσμένο EBITDA σε επίπεδο ομίλου θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 7% σε σχέση με τα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσίευσε ο όμιλος τον Αύγουστο, μειωμένο όμως κατά 2% σε ετήσια βάση.

    Ο ΟΤΕ συνεχίζει να παραμένει ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα, ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι, όπως υποστηρίζουν πηγές της αγοράς, παραμένει η θυγατρική στη Ρουμανία.

    Αναφορικά με το ζήτημα αυτό, ο CEO κ. Μιχάλης Τσαμάζ έχει επισημάνει ότι στόχος είναι η εταιρεία στη Ρουμανία να κινείται σωστά και να παραμένει υγιής, ωστόσο, εξετάζονται και σενάρια πώλησης, εάν βρεθεί το κατάλληλο τίμημα.

     

    Το φάντασμα της Βενεζουέλας δεν πουλάει στη Eurobank το κτίριο του ΟΤΕ

    «Πιστός» στο σχέδιό του να αξιοποιήσει τα δεκάδες ακίνητα που ρημάζουν στο χαρτοφυλάκιό του, μένει ο Θεόδωρος Δουζόγλου.

    Ο επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα (αποκαλούμενος και φάντασμα καθώς λίγοι Έλληνες τον έχουν συναντήσει) έχει αγοράσει εδώ και πολλά χρονιά μερικά από τα πιο εμβληματικά ακίνητα στην Αττική και τη Μύκονο, τα οποία όμως παραμένουν κλειστά.   

    Προ καιρού, η Eurobank του πρότεινε να αγοράσει το κτίριο του ΟΤΕ, στην πλατεία Κολοκοτρώνη και πιο συγκεκριμένα στην οδό Σταδίου 15 και Ανθιμου Γαζή, πλησίον της Παλιάς Βουλής.

    Πλην όμως η απάντηση του ήταν αρνητική.  Φυσικά είναι δικαίωμά του.

    Το νεοκλασικό, συνολικού εμβαδού 1.400 τ.μ. οικοδομήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, βάσει σχεδίων του σημαντικού αρχιτέκτονα του μεσοπολέμου Αναστασίου Μεταξά και θα συμπλήρωνε το τρίο επενδύσεων της Eurobank στη Σταδίου (έχει αγοράσει το παλιό κατάστημα της Barclays και τα γραφεία της Φοίνιξ), αλλά έπεσε σε τοίχο, αφού ο ομογενής από τη Βενεζουέλα διεμήνυσε ότι δεν πουλάει.

    Για να φτιάξει τα δύο Χίλτον σε Πειραιά και Κηφισιά (το παλαιό Πεντελικό) ο Δουζόγλου έχει υπογράψει δάνειο 50 εκατομμυρίων με συστημική τράπεζα, από το οποίο όμως δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ευρώ.

    Αν κρίνουμε από την πορεία των εργασιών στα ακίνητά του, δεν προξενεί εντύπωση.

    Τα κτίρια είναι ακόμα ερμητικά κλειστά και ρημάζουν.

     

    Το τέταρτο χτύπημα του Ανδρεάδη στη Χαλκιδική

    Το τέταρτο θέρετρο στη Χαλκιδική ετοιμάζεται να στήσει η Sani/Ikos, αφού κατέθεσε τη μοναδική προσφορά για το ακίνητο των 276.492,70 τ.μ. του ΤΑΙΠΕΔ, δίπλα στις Αγροτικές Φυλακές Κασσανδράς, που αναμένεται να ξηλωθούν από τη Σάνη. 

    Η πώληση του οικοπέδου είχε κολλήσει για χρόνια, αφού σωφρονιστικοί υπάλληλοι προσέφυγαν στο ΣτΕ, αλλά μένει να φανεί αν η επένδυση θα προχωρήσει ανέφελα και σε αυτή τη φάση, αφού ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

    Ο όμιλος έχει ήδη 7 ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, το Ikos Oceania, το Ikos Olivia και πέντε μονάδες που λειτουργούν εντός του Sani Resort. 

    Με την αξιοποίηση του ακινήτου του Δημοσίου, οι επενδύσεις της Sani/Ikos στη Μεσόγειο θα πλησιάσουν το 1 δισ. ευρώ.

     

    Ο Στουρνάρας και οι παρεμβάσεις του

    Μια ακόμη παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, προκάλεσε πλήθος συζητήσεων.

    Ο διοικητής της ΤτΕ, είπε ότι θα πρέπει να ξαναδούμε τις εκατοντάδες φοροελαφρύνσεις που υπάρχουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να στηρίζονται τα ευάλωτα νοικοκυριά.

    Η τοποθέτηση Στουρνάρα, ο οποίος άλλωστε δεν είναι κανένας νεοφιλελεύθερος σαν την Μιράντα Ξαφά, προκάλεσε πολλή κουβέντα για το αν υπάρχει πρόθεση να περισκοπούνε φοροελαφρύνσεις, με την κυβέρνηση να απαντά αρμοδίως ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στα σχέδιά της.

    Πολλοί, κακεντρεχείς θα λέγαμε εμείς, έσπευσαν να μιλήσουν για κόντρα κυβέρνησης – Στουρνάρα ή άλλοι να πουν ότι ο διοικητής είναι «λαγός» κι ότι όντως θα καταργηθούν φοροαπαλλαγές.

    Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο κ. Στουρνάρας πάντα λειτουργούσε ως «φωνή της συνείδησης», ως το προειδοποιητικό «καμπανάκι» για την οικονομία ή ακόμη και ως αυτός που πρέπει να λέει αυτά που δεν μπορούν να πουν οι πολιτικοί φοβούμενοι το κόστος.

    Θυμάστε το 2015 που είχε παρέμβει κατά των πρόωρων εκλογών, oι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει ο Αντώνης Σαμαράς και να πάρει την Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Και επί κυβέρνησης Σαμαρά λοιπόν είχε προκαλέσει «εγκεφαλικά» στο Μαξίμου προειδοποιώντας για τυχόν ανεξέλεγκτες παροχές, αλλά και επί κυβέρνησης Τσίπρα είχε κάνει καίριες παρεμβάσεις μαζεύοντας το χάλι που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στην οικονομία.

    Και τώρα, λοιπόν, οι παρεμβάσεις του σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι καίριες.

    Ο κ. Στουρνάρας έχει μιλήσει για «κρυφά» εισοδήματα της τάξης των 40 δισ. ευρώ που δεν φορολογούνται.

    Ο ίδιος έχει πει ότι το κράτος χρειάζεται έσοδα και μόνο με σειρά μέτρων θα μπορέσει να εισπράξει από αυτούς που κρύβουν εισοδήματα.

    Και τώρα αναφέρεται στις φοροελαφρύνσεις και ότι αυτές πρέπει να περάσουν από «κόσκινο».

    Οι παρεμβάσεις του κ. Στουρνάρα είναι αυστηρά θεσμικές, δεν «χρωματίζονται» ανάλογα με την κυβέρνηση και κυρίως λειτουργούν ως «συναγερμός» σε περιόδους που μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

    Ακόμη κι αν δεν αρέσουν αυτά που λέει, ο διοικητής θα συνεχίσει να τα λέει.

    Άλλωστε, δεν έχει ούτε κανένα συμφέρον, ούτε μελλοντικές βλέψεις.

    Ο ίδιος έχει πει ότι μόλις τελειώσει η θητεία του στην ΤτΕ θα πάει στη Σύρο για κολύμπι και συγγραφή βιβλίων.

    Άρα… δικαιούται δια να ομιλεί.

     

    Κυνήγι της φοροδιαφυγής, αλλά παράταση στις ταμειακές

    Kαι μια που αναφέρθηκα στις φοροαπαλλαγές – όσες έχουν απομείνει δηλαδή – ας επανεξεταστούν δεν έχω αντίρρηση, όμως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να «διυλίζει τον κώνωπα και να αφήνει την κάμηλο».

    Το αναφέρω αυτό διότι χθες έμαθα ότι με κοινή απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χάρη Θεοχάρη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, δόθηκε νέα παράταση εως την 29η Φεβρουαρίου για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου με τις νέες – σύγχρονες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με τα PoS και με το myData,  διότι  διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να αντικατασταθούν μέσα στην οριζόμενη προθεσμία.

    Να σας θυμίσω ότι με  βάση τον αρχικό σχεδιασμό, από την 1η Νοεμβρίου 2023, θα έπρεπε όλες οι επιχειρήσεις να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης με QR Code ώστε αν ελέγχεται άμεσα η γνησιότητά τους.

    Όμως, η δυνατότητα αυτή μετατίθεται για την 1η Μαρτίου 2024 για το σύνολο των επιχειρήσεων και από την 1η Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις και από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τις αποδείξεις που εκδίδονται με ERP.

    Συγχρόνως, μετατέθηκαν εκ νέου οι προθεσμίες διαβίβασης στο myData των δεδομένων των συναλλαγών των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

     

    Ποιοι Δήμοι έχουν φεσώσει την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

    Το καρφί του για τους δήμους που έχουν φεσώσει την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ για το ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μαθαίνω ότι έριξε χθες ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας.

    Ο κ. Νίκας κατά τη διάρκεια της ομιλίας στα εγκαίνια της μονάδας απορριμμάτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας επανέφερε για ακόμα μια αφορά το ζήτημα.

    Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα γνωρίζετε το θέμα, καθώς σας έχουμε ήδη αναφέρει ότι 17 Δήμοι της Περιφέρειας χρωστάνε 4 εκατ. Ευρώ μέσω των δημοτικών τελών προς την εισηγμένη.

    Ακούω, επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, δηλαδή το 65%, αφορά οφειλές δύο μεγάλων Δήμων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από αυτούς του Άργους και του Ναυπλίου.

     

    Μεγάλες αρρυθμίες στα έργα διαχείρισης αποβλήτων

    Μπορεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το τριπλό ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ να οδεύει προς την πλήρη λειτουργία του, ωστόσο η κατάσταση με τα έργα αποβλήτων στην υπόλοιπη Ελλάδα δε φαίνεται να είναι ιδανική.

    Άνθρωπος που βρέθηκε στη χθεσινή εκδήλωση στην Αρκαδία μου μετέφερε ότι στο περιθώριο της παρουσίασης ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γιώργος Αγραφιώτης, έκανε ειδική αναφορά στους διαγωνισμούς στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

    Όσον αφορά την Αττική, η οποία υποφέρει από το θέμα της διαχείρισης, καθώς αυτά έχουν κολλήσει από το 2021,ο κ. Αγραφιώτης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα και πως χρειάζεται μια τολμηρή διοίκηση από την περιφέρεια.

    Εάν γίνει αυτό και δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα, όπως πρόσθεσε, τότε είναι αρκετά πιθανό να έχουμε ανάδοχο εντός εξαμήνου.

    Για τον διαγωνισμό στη Θεσσαλία, δήλωσε, ότι εταιρεία ενδιαφέρεται για το έργο αν και θα προτιμούσε να γίνει ως ΣΔΙΤ και όχι να δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο, όπως και γίνεται.

    Για τη προσφυγή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο ΣτΕ κατά της απόφασης της ΕΑΔΗΣΥ για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων ανέφερε ότι είναι σωστή πράξη.

    Ωστόσο, σχολίασε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στο διαγωνισμό.

    Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το κόστος για μια προσφυγή στην ΕΑΔΗΣΥ είναι αρκετά χαμηλό, περί τις 15 χιλιάδες ευρώ, και ότι αρκεί για να τινάξει ένα μεγάλο έργο στον αέρα

     

    Τι ήθελε ο Φωκίων Καραβίας στην Τράπεζα της Ελλάδος;

    Απόρησαν όσοι είδαν χθες το πρωί, να περιδιαβαίνουν πεζή το κέντρο της Αθήνας, ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, και ο Πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς.

    Η απορία δεν αφορούσε την έλλειψη μέτρων προστασίας, αλλά τον σκοπό της επίσκεψης του διδύμου στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς τους είδαν να εξέρχονται από την πλαϊνή είσοδο της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Ομήρου με κατεύθυνση προς  την οδό Σταδίου.

    Είχαν συνάντηση έτσι ξαφνικά και μυστικά με τον Γιάννη Στουρνάρα;

    Πήγαν τόσο πρωί για ένα… brunch με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας;

    Τελικά τίποτε από αυτά δεν συνέβη.

    Όπως μάθαμε οι δύο ισχυροί άνδρες της Eurobank πήγαν μεν στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά δεν συνάντησαν τον Γιάννη Στουρνάρα.

    Αυτούς που συνάντησαν ήταν μέλη του Single Resolution Board (SRB), δηλαδή του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, το οποίο αποτελεί μέρος του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης της ΕΕ το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του στις 1 Ιανουαρίου 2015.

    Βασικός σκοπός του είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των τραπεζών.

    Βασικά βοηθά στην ταχύτερη και αμεσότερη εξυγίανση των τραπεζών της ευρωζώνης.

    Πρόεδρός του είναι ο κ. Dominique Laboureix κι έχει έδρα τις Βρυξέλλες.

    Το κύριο έργο που καλούνται να επιτελέσουν οι αρχές αυτές είναι η κατάρτιση σχεδίων εκκαθάρισης τα λεγόμενα resolution plans.

    Το σχέδ​ιο εξυγίανσης ή εκκαθάρισης ενός ιδρύματος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα βασικά χαρακτηριστικά του ιδρύματος και τις κρίσιμες λειτουργίες που αυτό επιτελεί και εντοπίζει ενδεχόμενα εμπόδια στη δυνατότητα εξυγίανσής του.

    Οι ξένοι, λοιπόν, ήρθαν στην Ελλάδα κι εγκαταστάθηκαν στο κτίριο της ΤτΕ, από το οποίο θα περάσουν οι διοικήσεις όλων των ελληνικών τραπεζών.

    Ήδη χθες πέρασε από την ΤτΕ και η διοίκηση της Alpha Bank.

     

    Ένας νέος εφοπλιστής ήρθε στο ΣΥΡΙΖΑ, ένας παλιός φεύγει…

    Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι ο πρώτος εφοπλιστής που αναδείχθηκε ως πολιτικό στέλεχος στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι καλά γνωρίζοντες τον χώρο και της ναυτιλίας και του ανανεωτικού ρεύματος της Αριστεράς λένε ότι υπήρχαν και άλλοι, ελάχιστοι, αλλά υπήρχαν.

    Ένας από αυτούς είναι ο καθηγητής και πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, που με την επιστολή του προεξόφλησε την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

    Ο πατέρας του Γιώργου Σταθάκη, ήταν ο πλοιοκτήτης Μηνάς Σταθάκης, ο οποίος είχε επί δεκαετίες την ακτοπλοϊκή εταιρεία «Λίνδος Ναυτιλιακή» που διαχειρίστηκε τα εμβληματικά πλοία των Κυκλάδων, «Ιόνιον» και «Μήλος Εξπρές».

    Τουτέστιν, μπορούμε να πούμε ότι ένας εφοπλιστής ήρθε, ενώ ένας άλλος φεύγει…

    Αλλά, αφού και μιλάμε για τον Γιώργο Σταθάκη, ας θυμηθούμε και ένα περιστατικό, που μου το είπε ένας φίλος.

    Όταν ήταν υπουργός ο Γιώργος Σταθάκης, τον επισκέφθηκε αντιπροσωπεία από την «Αλληλεγγύη για Όλους» και του έθιξε το ζήτημα των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    Τότε, ο Γιώργος Σταθάκης, τους απάντησε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

    Εσείς θα φωνάζετε και εμείς θα δούμε τι θα κάνουμε».

    Το τι έκανε είναι γνωστό.

    Αλλά ποιος μπορεί να μας απαντήσει αν αυτή η απάντηση ήταν «αριστερή πολιτική» ή «λαϊκισμός»;

     

    Toυρκικός δάκτυλος ώστε να μην  αγοράσει ο Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) τον Διαχειριστή Μεταφοράς στα Σκόπια…

    Σκούρα τα βρίσκει ο φίλος της στήλης και «άρχοντας της πιρουέτας» (Σ.Σ. εμείς του το «κολλήσαμε» και έχει επικρατήσει τόσο στο ΥΠΕΝ όσο και στην εταιρεία ο καλοπροαίρετος και χιουμοριστικός χαρακτηρισμός) Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ στη σωστή προσπάθεια που κάνει για να εξαγοράσει σταδιακά τον αντίστοιχο Διαχειριστή Ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας, το γνωστό MEPSO.

    Στην αρχή υπήρχε σχεδόν ενθουσιασμός στα Σκόπια για το επερχόμενο deal, μετά υπήρξε μικρή σιωπή, κατόπιν δημόσιος σκεπτικισμός στους γείτονες και πλέον αρνητικό κλίμα.

    Ο κ. Μανουσάκης είχε πάντως μεταφέρει το θετικό κλίμα της αρχής τόσο στον ΥΠΕΞ, Γιώργο Γεραπετρίτη όσο και στον ΥΠΕΝ Θεόδωρο Σκυλακάκη και πολύ σωστά έπραξε.

    Ομνύω πάντως πως δεν φταίει εκείνος που η συμφωνία κολλάει και μπορεί τελικά να ματαιωθεί.

    Διασταυρωμένες και απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του wiseman αναφέρουν πως υπήρξε υπόγεια, αλλά μάλλον αποτελεσματική παρέμβαση της Άγκυρας που δεν θέλει να αυξηθεί η ελληνική επιρροή στα Σκόπια.

    Εννοείται πως ο έλεγχος του τοπικού Διαχειριστή Μεταφοράς από τον ελληνικό ΑΔΜΗΕ, είναι ένα σωστό βήμα προς την κατεύθυνση της αυξημένης επιρροής της Αθήνας στα Σκόπια, κάτι που ενοχλεί σφόδρα της Άγκυρα…

     

    …η αντίδραση μέσω των Αλβανόφωνων Σκοπιανών

    Η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στη γειτονική χώρα είναι πολυκομματική.

    Το υπουργικό συμβούλιο αριθμεί 21 μέλη. Δώδεκα προέρχονται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), του οποίου ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, έξι από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, το DUI του Αλί Αχμέτι και τρία από το έτερο αλβανικό κόμμα στη νέα κυβέρνηση, την Εναλλακτική.

    Στους συμμάχους του κ. Κοβατσέφσκι εντοπίζεται και η πηγή της τουρκικής επιρροής και αντίδρασης.

    Ως γνωστόν ο ψευτοσουλτάνος Ερντογάν τάζει λαγούς με πετραχήλια στα Σκόπια για να έχει η Τουρκία ρυθμιστική επιδραστικότητα στη γειτονική χώρα σε βάρος της Ελλάδας φυσικά.

    Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Κρέσνικ Μπεκτέσι που είπε με μεγάλη χρονική υστέρηση πως «Δεν έχουμε συμφέρον να ιδιωτικοποιήσουμε τη MEPSO, ούτε καν ένα μέρος της MEPSO».

    Λίγο πριν, δύο κρίσιμες συναντήσεις είχαν  πραγματοποιηθεί μεταξύ MEPSO και ΑΔΜΗΕ για την πώληση  μεριδίου αρχικά, σε πολύ καλό κλίμα και με λαμπρές προοπτικές συνέργειας.

    Αλλά ο κ. Μπεκτέσι βιάστηκε να παρέμβει λέγοντας ότι «συγκεκριμένη προσφορά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή από την ελληνική πλευρά» λες και υπάρχουν οικονομικές προσφορές από την πρώτη ή τη δεύτερη διερευνητική συζήτηση.

    Ο Σκοπιανός υπουργός με αλβανικές ρίζες όπως μας πληροφόρησαν, προχώρησε κι άλλο:

    «Κάνουμε προσπάθειες να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει στο κράτος γιατί είναι μια στρατηγική επιχείρηση που μπορεί να επηρεάσει τον τομέα της ασφάλειας», ανέφερε μιλώντας στο Sitel και το… τερμάτισε:

    «Δεν υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις στην κυβέρνηση γιατί έχουμε κάνει το αντίθετο. Όπου είχαμε ιδιώτη εταίρο στο κομμάτι του αγωγού φυσικού αερίου, αγοράσαμε τις μετοχές τους για να ανήκει το ενεργειακό κομμάτι 100% στο κράτος».

    Η συνέχεια πολύ σύντομα, ο wiseman θα επανέλθει, το θέμα είναι και εθνικό και όχι μόνο οικονομικό-εμπορικό…

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.