• Business

  Ο Σωκράτης Κόκκαλης, το success story της Intralot και τα ονόματα όλων των επιχειρηματιών που πήραν μετοχές

  Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης της Intralot

  Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης


  To success story της Intralot καλά κρατεί. Αποζημιώνοντας και με το παραπάνω παλαιούς και νέους επενδυτές, που πίστεψαν και πιστεύουν στην επιχειρηματική μαεστρία με την οποία «ανακατεύει την τράπουλα» ο αειθαλής Σωκράτης Κόκκαλης.

  Μόλις πριν από τρία χρόνια και τρείς μήνες η Intralot έδειχνε να ασφυκτιά, εγκλωβισμένη στο σκοτεινό τούνελ των αλυσιδωτών προβλημάτων.

  Στις 15 Ιουλίου του 2020 και με την «τρύπα» στην κεφαλαιακή της δομή να την έχει οδηγήσει στο συναλλακτικό καθεστώς της επιτήρησης, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είχε οδηγηθεί στον βυθό των 12,9 εκατ. ευρώ.

  Όταν την ίδια μέρα η αποτίμηση των Μύλων Κεπενού ήταν κατά μισό εκατ. ευρώ μεγαλύτερη, ενώ αυτή του Κέκροπα υπερίσχυε κατά 26,7 εκατ. ευρώ…

  Δεινός παίκτης του πινγκ πονγκ στα χρόνια της νιότης του, ο Σωκράτης Κόκκαλη κλήθηκε να πιστοποιήσει εκ νέου τα κληροδοτημένα, ισχυρά του αντανακλαστικά. Στο «τραπέζι» του επιχειρείν αυτήν τη φορά. Όπου χρειάστηκε και να αντιμετωπίσει τα «καρφιά» των πολλαπλών δυσκολιών, αλλά και να πετύχει τους απαιτούμενους «πόντους» για την νίκη.

  Για τον ιδρυτή και βασικό μέτοχο της Intralot, που ενώ είχε απεμπλακεί από την καθημερινή τριβή  έσπευσε να ξαναπάρει στα χέρια του το «πηδάλιο» του CEO, η διάσωση της εταιρείας ήταν ένα προσωπικό του στοίχημα. Και υστεροφημίας συνάμα.

  Η παραπάνω από τη μισή δουλεία έγινε με τις σύνθετες και σκληρές διαπραγματεύσεις με τους ( ξένους) ομολογιούχους, που εξ αντικειμένου δεν είναι και από τα ευκολότερα παιδιά της αγοράς. Τις συνομιλίες μαζί τους τις έκανε απ’ ευθείας ο Σωκράτης Κόκκαλης, αφού εκείνοι μόνον με αυτόν ήθελαν να συνδιαλέγονται.

  Στο «τέλος της ημέρας» το μεγάλο αφεντικό της Intralot πέτυχε να απομειωθεί κατά 160 εκατ. ευρώ το βαρύτατο φορτίο των 750 εκατ. ευρώ, από τα ομολογιακά δάνεια. Υπό συνθήκες μάλιστα, που τότε ήταν δυσμενέστατες για την εταιρεία.

  Αν και ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε βάσει των όρων έκδοσης τη σχετικά εύκολη δυνατότητα να αθετήσει την αποπληρωμή των ομολόγων, εν τούτοις κατέφυγε σε μια «βελούδινη» λύση και για τις δύο πλευρές. Επιλογή διόλου τυχαία, καθώς απέφυγε να κηλιδώσει το επιχειρηματικό του δημιούργημα με ένα default στα δάνεια.

  Στη συνέχεια και με την παρουσία Κόκκαλη να εισφέρει τα απαιτούμενα ποιοτικά στοιχεία στο ασκούμενο management, η Intralot άρχισε να ανακτά το χαμένο έδαφος. Η επιστροφή στην κερδοφορία, σε συνδυασμό με την συντελούμενη εξυγίανση σε χρηματοοικονομικό και λειτουργικό επίπεδο, έθεσαν τις βάσεις στο να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πλαίσιο «ολικής επαναφοράς». Με την Intralot, που είναι ανάμεσα στις τρείς μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνάμεις παγκοσμίως (στον χώρο του gaming ) να έχει τα φόντα να ισχυροποιήσει το επιχειρηματικό της αποτύπωμα.

  Το χρηματιστηριακό άλμα με συναλλαγές ρεκόρ

  Ένα story που αγοράστηκε χθες με ιδιαίτερη θέρμη, κατά τη διπλή πρεμιέρα στη χρηματιστηριακή αγορά. Τόσο για τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προήλθαν από την ΑΜΚ ,όσο και για την επαναφορά της εταιρείας στην Κύρια Αγορά, όπου η ροή των συναλλαγών είναι συνεχής.

  Η ολοκλήρωση της συνεδρίασης βρήκε τη μετοχή να κλείνει με άλμα 10,42% στα 0,795 ευρώ, έχοντας και τα υψηλά των 0,82 ευρώ ( 3,1% πιο πάνω από το κλείσιμο).

  Ο συναλλακτικός όγκος εκτινάχτηκε στα 6,12 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 1% της εταιρείας και είναι από τους υψηλότερους, αν όχι ο υψηλότερος, στη χρηματιστηριακή ιστορία της Intralot. Που ξεκίνησε τέτοιες μέρες πριν από 24 χρόνια ( 3 Νοεμβρίου του 1999) με την είσοδό της στην Παράλληλη Αγορά.

  Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα περίπου 4,7 εκατ. ευρώ και ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος χθες, μετά από την Εθνική, την Πειραιώς και την Mytilineos…

  Όπως όλα δείχνουν το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον για την Intralot εκδηλώθηκε πολύπλευρα ( και μέσα από 2.132 πράξεις) από επενδυτές, που είτε ήθελαν να ενισχύσουν τις θέσεις τους, είτε να πάρουν για πρώτη φορά «χαρτιά». Διότι η εταιρεία μετά από την επιστροφή της στην Κύρια Αγορά βάζει πλώρη και για την ένταξή της στον Γενικό Δείκτη. Κάτι το οποίο θα κριθεί στα τέλη Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της τακτικής αναθεώρησής του. Σε περίπτωση εισόδου της Intralot, μια σειρά χαρτοφυλακίων που ακολουθούν τον Δείκτη, θα χρειαστεί να έχουν και μετοχές της εταιρείας.

  Στην παρούσα φάση το «χαρτί» της Intralot είναι ένα από τα πιο hot στην αγορά. Κάτι το οποίο πιστοποιήθηκε και χθες, όπου η είσοδος των νέων μετοχών όχι μόνο δεν προκάλεσε τριγμούς στην τιμή τους, αλλά αντιθέτως την απογείωσε. Σε επίπεδα 37,07% πάνω από αυτά της κεφαλαιακής αύξησης, που έγινε στα 0,58 ευρώ.

  Πλέον η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας διαμορφώνεται σε 480,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή… 37 φορές παραπάνω από εκεί όπου βρισκόταν στα μέσα Ιουλίου του 2020.

  Έχοντας βέβαια ενσωματώσει στις τρέχουσες αποτιμήσεις και τις δύο ΑΜΚ των 264,2 εκατ. ευρώ εν συνόλω. Τα 129,2 εκατ. ευρώ πέρσι και τα 135 εκατ. ευρώ τώρα. Ποσά που φάνταζαν αδιανόητα στην «πέτρινη» περίοδο της εταιρείας, πριν αναλάβει να κάνει το «θαύμα» του ο Σωκράτης Κόκκαλης. Βάζοντας τα γυαλιά σε όλους εκείνους που προφήτευαν την ομιχλώδη αποστρατεία του…  Αλλά κατά πως λέει η παροιμία «κι αν μαραθεί ο βασιλικός, τη μυρωδιά δεν χάνει».

  Τα ονόματα των επιχειρηματιών και τα λεφτά που έβαλαν

  Η περσινή ΑΜΚ σηματοδότησε την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή Σου Κίμ, ιδρυτικού εταίρου και CEO της Νεοϋρκέζικης Standard General.

  Με την πρόσφατη κεφαλαιακή αύξηση άνοιξε περισσότερο η βεντάλια συμμετοχής, από σημαίνοντα πρόσωπα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου. Εκτός από τον εφοπλιστή Γιώργο Μουνδρέα που διέθεσε 16,8 εκατ. ευρώ και κατέχει πλέον το 4,78% στην εταιρεία, μπήκαν στην ΑΜΚ και άλλα έξι ηχηρά ονόματα. Που τοποθέτησαν περί τα 16 εκατ. ευρώ.

  Εξ αυτών τα περίπου 4,5 εκατ. ευρώ αφορούν την εισφορά κεφαλαίων από τους Βασίλη Κάτσο, Ευτύχη Βασιλάκη και Πάνο Γερμανό. Ενώ περί τα 1,7 εκατ. ευρώ φέρεται να εισέφεραν οι επιχειρηματίες και στενοί φίλοι του Σωκράτη Κόκκαλη, Μάριος Κάτσικας και Γιάννης Τσουκαρίδης.

  Τα υπόλοιπα 9,8 εκατ. ευρώ αποδίδονται στη συμμετοχή πειραιώτη εφοπλιστή και ιδιοκτήτη λαοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας, που με τον τρόπο αυτό φέρεται να απέκτησε επενδυτική θέση της τάξεως του 2,8% στην Intralot. Έχοντας  προφανέστατα γεφυρώσει το «χάσμα» που υπήρχε πρό ετών στις σχέσεις με τον Σωκράτη Κόκκαλη.

  Πέραν τούτων 4 ξένα funds και 4 εγχώρια αμοιβαία τοποθέτησαν στην ΑΜΚ μέσω άσκησης αγορασμένων δικαιωμάτων, περίπου 12 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα εξ αυτών, από την πλευρά των funds. Παρά πολλοί από τους μικρομετόχους εκποίησαν δικαιώματα, ενώ συμμετοχή στην ΑΜΚ και στις υπερεγγραφές είχαν κάπου 3.500 μέτοχοι.

  Κεφάλαια της τάξεως των 126 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν για την ΑΜΚ κατευθύνθηκαν στην μερική, πρόωρη αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου, λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2024, το οποίο έχει επιτόκιο 5,25%. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο είναι 229,6 εκατ. ευρώ και για να «σβήσει» θα χρησιμοποιηθούν έσοδα 130 εκατ. ευρώ από την επικείμενη έκδοση εταιρικού ομολόγου της Intralot,διαπραγματεύσιμου στην ελληνική αγορά, καθώς και από κοινοπρακτικό δάνειο 100 εκατ. ευρώ, από ελληνικές τράπεζες.

  Με τον καθαρό δανεισμό να υποχωρεί στα 340 εκατ. ευρώ (περίπου 2,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη) η εταιρεία εστιάζεται σε συμβόλαια για λοταρίες και σε συμβάσεις τεχνολογίας. Έχοντας μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, χωρίς τη συμμετοχή μειοψηφιών ή τουλάχιστον στην ίδια έκταση με το παρελθόν.

  Ισχυρό «χαρτί» η θυγατρική στην Αμερική

  Αδιαμφισβήτητα το πιο βαρύτιμο «ασημικό» για την Intralot είναι η  θυγατρική της στην Αμερική, από την οποία και προέρχεται σχεδόν το 55% των ενοποιημένων EBITDA του πρώτου εφετινού εξαμήνου (34,2 από τα 62,8 εκατ. ευρώ).

  Στις ΗΠΑ λήγουν προσεχώς  15 συμβόλαια λοταριών και υπηρεσιών gaming σε διάφορες πολιτείες. Με την Intralot να διεκδικεί αρκετά από αυτά τα συμβόλαια, που χαρακτηρίζονται μικρομεσαίου μεγέθους. Στα οδεύοντα προς λήξη συμβόλαια δεν αναμένεται ουσιαστική επίπτωση για την εταιρεία. Πλην δύο περιπτώσεων,  από τις οποίες όμως για αυτήν της Κολούμπια, υπάρχουν βάσιμες προϋποθέσεις για  την επέκταση της σύμβασης.

  Από την αναδιάρθρωση των συμβολαίων στις ΗΠΑ και τις νέες δουλειές που ανοίγονται σε Αυστραλία, Βραζιλία και Νότιο Αφρική, αν η εταιρεία κερδίσει τουλάχιστον 2 νέες συμβάσεις, αρκούν για να υπερασπιστεί, αλλά και να ενισχύσει τα μεγέθη της… Για ότι παραπάνω θα υπάρχουν πρόσθετα οφέλη που επί του παρόντος δεν έχουν αποτυπωθεί στο αναπτυξιακό πλάνο.

  Η διεύρυνση της μετοχικής βάσης της Intralot και τα ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα που την πλαισιώνουν, φαίνεται να προσθέτει πόντους στη δρομολογούμενη είσοδο της αμερικανικής θυγατρικής στην αγορά της Wall Street. Προφανώς αυτό είναι το δικό τους επενδυτικό στοίχημα. Αλλά και πιθανότητα το επόμενο ισχυρό χαρτί που θα «παίξει» ο Σωκράτης Κόκκαλης. Εκτός κι αν βγάλει και κάποιον άλλο άσο απ’ το μανίκι του…

  Διαβάστε επίσης:

  Ιντραλότ: Χωρίς χαρτιά οι Έλληνες θεσμικοί, περιμένει το ok για επιστροφή στην Κύρια Αγορά

  Εθνική Τράπεζα: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το book building – Όλο το παρασκήνιο

  Servicers: Ερχονται συγχωνεύσεις για τους διαχειριστές «κόκκινων» δανείων – Θα μείνουν 5-6 εταιρείες  ΣΧΟΛΙΑ