• Το κάλεσμα του Stefanos από τους εφοπλιστές, οι 3 μεγάλοι στόχοι του Καραβία, γιατί βιάζεται ο Μεγάλου, η κηλίδα της Ηρούς Αθανασίου και το κάλεσμα του Γιάννη και της Σοφίας

    Πληροφορούμαι ότι μετά τις εξελίξεις σε Alpha και το επικείμενο placement στην Εθνική, και στην Τράπεζα Πειραιώς «βιάζονται» να αποτινάξουν το ζυγό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…

    image

    Ο εφοπλιστής Κασσελάκης θα κληθεί στη Ναυτιλιακή Λέσχη;

    Στην Ακτή Μιαούλη άρχισαν να βάζουν στοιχήματα όχι μόνο για το αν κληθεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, αλλά και για το αν τελικά θα πάει, εφόσον φυσικά κληθεί.

    Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει, από την πρώτη ημέρα που συστήθηκε ως υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως άνθρωπος της ναυτιλίας με επιτυχή καριέρα στη Νέα Υόρκη.

    Για τις ναυτιλιακές δραστηριότητές του έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με τις σχέσεις του με τον οικογένεια και την εταιρεία Α.Μ. Νομικός.

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μετά την ομιλία του στο ΣΕΒ και τα απόνερα που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του, ίσως να μην δεχθεί να μιλήσει στους Έλληνες εφοπλιστές σε αυτή τη φάση.

    Πάντως, έχουμε την περιέργεια να δούμε πώς θα χειριστεί το όλο θέμα ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, Γιώργος Αλεξανδράτος, που διακρίνεται για την ευελιξία του.

     

    Εθνική Τράπεζα: Να τελειώνουμε

    Χθες η αγορά ήταν καλή για ορισμένες μετοχές, αν και ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,69%.

    Η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 συνέχισε στο γνωστό της μοτίβο της ανόδου, όπως επίσης και οι ΙΝΤΕΑΛ και ΤΙΤΑΝ.

    Ειδικά στην Τιτάν αναμένουμε αποτελέσματα 9μηνου σε λίγες ημέρες τα οποία θα είναι εντυπωσιακά.

    Το μεγάλο βαρίδι της αγοράς όσο και εάν προξενεί εντύπωση είναι η Εθνική.

    Τα κέρδη της για το 9μηνο ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά, όμως, επειδή ακολουθεί το placement εντός των επομένων ωρών, η μετοχή δεν κατάφερε να ξεφύγει από το αρνητικό πρόσημο και την περιοχή των 5,50 ευρώ.

    Έτσι έκλεισε με σημαντικές απώλειες 2% με όγκο συναλλαγών τα 2 εκατ. χαρτιά.

    Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί το  placement τόσο το καλύτερο.

     

    ΠΛΑΘ: Double τιμή

    Εξαιρετική ήταν χθες η εικόνα των Πλαστικών Θράκης.

    Η εταιρεία κινήθηκε έντονα ανοδικά και έκλεισε στα 4,22 ευρώ με κέρδη 4,20%.

    Αιτία αυτής της ανόδου η έκθεση της Eurobank Χρηματιστηριακή, που τοποθετεί τη δίκαιη τιμή της στα 8,2 ευρώ ανά μετοχή.

    Επιπρόσθετα η χρηματιστηριακή υπολογίζει «ότι την περίοδο 2024-2027 τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) θα επιδείξουν ετήσιο ρυθμό αύξησης 15%, με τα έσοδα να έχουν ρυθμό αύξησης πάνω από 5%, με το αντίστοιχο περιθώριο να αυξάνεται προς το 9%, σχεδόν διπλάσιο από το 5% της προ-covid περιόδου».

     

    Φωκίων Καραβίας: Οι 3 μεγάλοι στόχοι

    Τρεις μεγάλους στόχους έχει θέσει ο ισχυρός τραπεζίτης και επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, όπως τόνισε στην ενημέρωση των επενδυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

    Ειδικότερα η τράπεζα στοχεύει: Πρώτον, στην αύξηση των χρηματοδοτήσεών της στο μέτωπο των δανείων, δεύτερον στη χρηματοδότηση ευκαιριών διεύρυνσης της παρουσίας σε διεθνές επίπεδο και τρίτον στην επιβράβευση των μετόχων της.

    Ο  κ. Καραβίας επανέλαβε ότι η τράπεζα θα διανείμει μέρισμα το 2024, που θα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 25% των κερδών του 2023.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, ο δείκτης NPE αναμένεται στα τέλη του 2023 να υποχωρήσει στο 4,5% από 4,9% το τρίτο τρίμηνο και κάτω από το 4% τα επόμενα 3μηνα μέσω της πώλησης ενός μικρού πακέτου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

    Για τυχόν νέα NPE η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι η ποιότητα των κεφαλαίων συνεχίζει να είναι εξαιρετική καθώς οι νέες εισροές είναι μικρές της τάξης των 27 εκατ. ευρώ για το τρίτο 3μηνο.

    «Περιμένουμε να κινηθούν στο ίδιο flat επίπεδο και το τελευταίο τρίμηνο του 2023», τόνισαν.

     

    Παύλος Μυλωνάς: «Ναι» στο μέρισμα

    Σημαντική ρευστότητα, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, η οποία κατά κύριο λόγο θα κατευθυνθεί ως επιβράβευση στους μετόχους, υγιή πιστωτική επέκταση και εντυπωσιακή μείωση των «κόκκινων» δανείων εμφάνισε το 9μηνο του 2023 η Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας ετοιμάζεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για το 2025.

    Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας, κ. Παύλο Μυλωνά, ο οποίος μίλησε στους διεθνείς αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, επιδίωξη παραμένει αφενός, η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, με ποσοστό εκκίνησης το 30% (σ.σ. έναντι αρχικής εκτίμησης μεταξύ 20% και 30%) και αφετέρου, η επαναγορά μετοχών.

     

    Αναλυτές για Εθνική: Από 7,10 ως 8 ευρώ η μετοχή

    Τα σταθερά κέρδη επιβεβαιώνουν τις καλές τάσεις, που απλώς αντισταθμίζονται από έκτακτα περιστατικά, επισημαίνει η Deutsche Bank για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, για τη μετοχής της οποίας εξακολουθεί να συστήνει διακράτηση (hold) με τιμή στόχο τα 7,10 ευρώ.

    Η μετοχή της διαπραγματεύεται με 0,63 φορές για το 2024 με εκτιμώμενο RoTE 13% και διατηρεί αξιολόγηση αγοράς (buy) με αμετάβλητη τιμή στόχο στα 7,40 ευρώ.

    H Optima Bank βλέπει ότι η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα γ’ τριμήνου, τα οποία ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της, καθώς τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από δαπάνες καθαρισμού NPE ύψους 60 εκατ. ευρώ.

    Η σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή παραμένει και η τιμή στόχος διατηρείται στα 8 ευρώ.

     

    ΤΡΑΠΕΖΑ Πειραιώς: Tο 15% θα παραμείνει στο Δημόσιο

    Πληροφορούμαι ότι μετά τις εξελίξεις σε Alpha και το επικείμενο placement στην Εθνική, και στην Τράπεζα Πειραιώς «βιάζονται» να αποτινάξουν το ζυγό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Όχι ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία ή ορθώνει εμπόδια – σας θυμίζω ότι ο επικεφαλής της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου μια χαρά προχώρησε στην αύξηση του μισθού του – παρά ταύτα οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η έξοδος του ΤΧΣ αφενός έχει σημειολογική αξία, αφετέρου θα τους δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.

    Βέβαια στο πρωθυπουργικό γραφείο ο Αλέξης Πατέλης, όπως με ενημερώνουν συνομιλητές του, επιμένει ότι το πακέτο της Πειραιώς θα πρέπει να διατεθεί στις αρχές του 2024, και για την ακρίβεια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023.

    Έτσι και για να «ξεχαστούν» οι αρνητικές μνήμες από τους Ιταλούς επενδυτές που ήταν έτοιμοι να μπουν «δυναμικά» στην Τράπεζα, αλλά τελικά δεν μπήκαν…

    Το ΤΧΣ κατέχει το 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς το οποίο σε αγοραία αξία αποτιμάται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, χωρίς βέβαια αυτό να ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με το τίμημα που θα πρέπει να εισπράξει το Δημόσιο.

    Στο Μαξίμου αναφέρουν ότι θα διατεθεί περίπου το 12% των μετοχών έτσι ώστε το δημόσιο να παραμείνει με το 15%.

    Άλλωστε το τελευταίο σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Διοικητή της ΤτΕ, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία, αν αναλογιστούμε πόσα έχουν εισφέρει στα «πέτρινα χρόνια» οι τράπεζες στον κρατικό κορβανά.

    Τέλος πάντων, μου μετέφεραν ότι σε κάθε περίπτωση ο Χρήστος Μεγάλου είναι πανέτοιμος να «πατήσει» το κουμπί, αρκεί να ανάψει το πράσινο φως από το Μαξίμου.

    Λέω από το Μαξίμου και όχι από το ΤΧΣ, διότι μέχρι στιγμής ο κ. Ξηρουχάκης ενημερώνεται τελευταίος.

     

    Οδυσσέας Αθανασίου: Δεν έχει ανάγκη για δανεισμό η Lamda

    Ουδέν κακόν αμιγές καλού ήταν ένα από τα συμπεράσματα που έβγαλε χθες ο Οδυσσέας Αθανασίου, παρουσιάζοντας σε δημοσιογράφους την πρόοδο των έργων στο Ελληνικό.

    Αναφερόμενος στην αποχώρηση των Κινέζων της Fosun και των Αράβων της Eagle Hills από το Αμπού Ντάμπι από το σχήμα που διεκδίκησε το Ελληνικό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda είπε πως «το να φτιάχνεις κάτι με ελληνικά χέρια είναι καλό για να μείνει η παραγωγή στη χώρα. Είναι ευλογία που αποχώρησαν Άραβες και Κινέζοι από το έργο, δόθηκε η ευκαιρία σε μια ελληνική εταιρεία να κάνει ένα μεγάλο έργο περνώντας δια πυρός και σιδήρου».

    Αν και μηδένα προ του τέλους δεν πρέπει να μακαρίζεις, πρέπει να παραδεχτούμε πως τουλάχιστον από χρηματοδότηση η Lamda είναι εξασφαλισμένη με 2 δισ. από δάνεια, ομόλογα και πωλήσεις ακινήτων, έτσι ώστε να μην προσφύγει στο γκισέ το 2024.

     

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αρκαδία Ι

    Τετ α τετ θα έχει αύριο ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γιώργος Περιστέρης, με το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αρκαδία.

    Για όσους αναρωτιέστε γιατί δεν τα λένε κάπου πιο κοντά, να σας αναφέρω ότι οι δύο ισχυροί άνδρες αναμένεται να βρεθούν αύριο στα εγκαίνια της μίας από τις τρεις μονάδες απορριμμάτων που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 στην Πελοπόννησο.

    Πιο συγκεκριμένα, αύριο το μεσημέρι θα γίνουν τα εγκαίνια της μονάδας στην Παλαιοχούνη, η οποία ανήκει στο τριπλό ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων αξίας 162 εκατ. Ευρώ και ξεκίνησε να κατασκευάζει η εισηγμένη από τις αρχές του 2021.

    Οι άλλες δύο μονάδες βρίσκονται στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, ενώ η ΤΕΝΕΡΓ κατασκευάζει και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης σε Κορινθία και Αργολίδα.

    …και στη Γερμανία ΙΙ

    Στη Γερμανία θα μεταβεί τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να προωθήσει την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μιας διασύνδεσης της Ελλάδας με την κεντρική Ευρώπη.

    Πρόκειται για την ηλεκτρική διασύνδεση Green Aegean Interconnector που σχεδιάζεται με αφετηρία την Ελλάδα και κατάληξη τη Γερμανία.

    Η ηλεκτρική διασύνδεση σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα έχει αρχική δυναμικότητα 3 γιγαβάτ με προοπτική επαύξησης στα 6 έως 9 γιγαβάτ σε επόμενο στάδιο.

    Στόχος είναι η μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από τον πλούσιο σε ήλιο νότο προς τον ευρωπαϊκό βορρά, με νέα γραμμή μήκους περίπου 1.300 χλμ. για την οποία εξετάζονται δύο εναλλακτικές διαδρομές: μέσω Βαλκανίων (Ελλάδα – Β.Μακεδονία – Σερβία – Κροατία – Σλοβενία – Αυστρία – Γερμανία) ή με υποθαλάσσια διασύνδεση (Ελλάδα – Αδριατική – Κροατία – Σλοβενία – Αυστρία – Γερμανία).

    Πρόκειται για πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη που πρώτη φορά έθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους πριν δύο χρόνια και τώρα προωθείται από όλο και περισσότερες χώρες που αναζητούν νέες πηγές ενέργειας για την ενεργειακή τους ασφάλεια.

    Η έλλειψη ενέργειας που υπάρχει στην Ευρώπη, και το γεγονός ότι δεν επαρκεί η ενέργεια από τη Βόρεια Θάλασσα αλλά και το γεγονός ότι η Ρωσία δεν θα αποτελέσει ούτε στο μέλλον πιθανό πάροχο ενέργειας, δημιουργεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα που πρέπει να εκμεταλλευτεί.

    Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται επαφές σε όλα τα επίπεδα για να προχωρήσει το πρότζεκτ Green Aegean μπορεί να εξασφαλίσει στην Ευρώπη πράσινη ενέργεια τόσο από τα πλωτά αιολικά που θα αναπτυχθούν την επόμενη δεκαετία όσο και από τις εισαγωγές ενέργειας από Αφρική και Μέση Ανατολή.

    Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά τις μελέτες για ωρίμανση του έργου προκειμένου να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο η ένταξη του στο δεκαετές πλάνο του ευρωπαϊκού συνδέσμου των διαχειριστών (ENTSO-e) και στη λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

    Δεν αποκλείεται η μετοχική συμμετοχή και άλλων διαχειριστών στο επιχειρηματικό σχήμα.

     

    Οι άγονες του Γρύλου

    Δύο άγονες αεροπορικές γραμμές μαθαίνω ότι αναλαμβάνει έως και το 2024 η αεροπορική Sky Express του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου.

    Πρόκειται για τα αεροπορικά δρομολόγια Κέρκυρα-Άκτιο-Κεφαλονιά-Ζάκυνθος και Αθήνα-Κοζάνη-Καστοριά συνολικής αξίας 9,8 εκατ. Ευρώ.

    Όσον αφορά το πρώτο δρομολόγιο η Sky Express δεν είχε ανταγωνισμό καθώς ήταν η μοναδική αεροπορική που έδωσε προσφορά και «κλείδωσε» το έργο στα 4,4 εκατ. Ευρώ με έκπτωση 2,2%.

    Το ίδιο συνέβη και για το δεύτερο δρομολόγιο με  την αεροπορική εταιρεία που έχει ως έδρα το Ηράκλειο να μην έχει απέναντί της κάποιον ανταγωνιστή και να επικρατεί.

    Οι εν λόγω γραμμές αφορούν σε 20 δρομολόγια, τα οποία επιδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο και αναθέτουσα αρχή του σχετικού διαγωνισμού είναι η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

    Οι ανάδοχοι του κάθε τμήματος θα αναλάβουν την πραγματοποίηση δρομολογίων για 12 μήνες ύστερα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

     

    Εγκώμια Στουρνάρα σε Φλωρίδη: «Γνωρίζω ότι έχει τη γενναιότητα…»

    Τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα στο ελληνικό κράτος, τόνισε μετ’ επιτάσεως ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στον Κύκλο Ιδεών.

    Όμως, ο διοικητής της ΤτΕ, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο χώρο της Δικαιοσύνης.

    «Είναι ένας τομέας στον οποίον πρέπει να γίνουμε πολλά», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας για να πλέξει στη συνέχεια το εγκώμιο του νυν υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.

    «Τον Γιώργο Φλωρίδη τον γνωρίζω χρόνια κι έχω την αίσθηση ότι έχει τη γενναιότητα να τα κάνει αυτά. Ειδικά στις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης που είμαστε πολύ χαμηλά», τόνισε ο διοικητής.

    Έχει δίκιο ο κ. Στουρνάρας και για την επανάσταση στη Δικαιοσύνη που πρέπει να γίνει, αλλά και γιατί ο κ. Φλωρίδης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για να τολμήσει,  όπως κάποτε είχε τολμήσει στον αθλητισμό.

    Άλλωστε, η γνωριμία των δύο και η αλληλεκτίμηση κρατά πολλά χρόνια, όταν ο διοικητής της ΤτΕ ήταν στο Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ενώ ο κ. Φλωρίδης, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε περάσει και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως υφυπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη.

     

    ΟΣΕ: Δολιοφθορές στον σιδηρόδρομο παρά τα 10,6 εκατ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις

    Μπορεί ο ΟΣΕ να προσπαθεί να βελτιώσει την ασφάλεια του σιδηρόδρομου μέσω καλύτερης φύλαξης των διαβάσεων και των σταθμών, αλλά εξ όσων φαίνεται από τη προχθεσινή φωτιά στο τμήμα Αχαρνές – Τιθορέα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

    Μπορεί, επίσης, η δολιοφθορά, όπως φαίνεται από τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, να μην ήταν αποτρέψιμη, ωστόσο ο ΟΣΕ που έχει ήδη προσλάβει 120 άτομα μέσω ΑΣΕΠ για θέσεις φυλάκων έχει «ρίξει» 10,6 εκατ. ευρώ στις απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτική εταιρεία security για τη βελτίωση της φύλαξης των σταθμών και των διαβάσεων.

    Πρόκειται για τη Mega Guard Services, η οποία ύστερα από την τραγωδία των Τεμπών, πρωταγωνιστεί στις υπογραφές συμβάσεων και τις προσκλήσεις για τα έργα φύλαξης του σιδηρόδρομου με στόχο να αποφεύγεται η κλοπή υλικού ή γεγονότα όπως το προχθεσινό.

    Να σας αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι από τον Μάρτιο έως και τα τέλη Οκτωβρίου η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 160 αποφάσεις που υπογράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης.

     

    O Mητσοτάκης πήρε τα λεφτά από την ΕΤΕπ για τους έξυπνους μετρητές…

    Mία χαρά πήγε, όπως μαθαίνω, η συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αντικείμενο ήταν τα 150 εκατομμύρια που θα δώσει η ΕΤΕπ στον ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους» μετρητές ρεύματος.

    Μιλάμε για κολοσσιαίο έργο με την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών σε 7,5 εκατομμύρια παροχές στη χαμηλή τάση, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης φάσης της διαδικασίας.

    Όπως σας έχει αποκαλύψει ο wiseman, μέχρι το τέλος του μήνα ο Τάσος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ θα ζητήσει την κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών από τους 4 «μνηστήρες» που συμμετέχουν στη διαδικασία.

    Το μπάτζετ του έργου ξεκινά (σημειώστε τη λέξη «ξεκινά» και θα με θυμηθείτε) από 1,2 δισ. ευρώ.

    Το roll-out θα γίνει σε δύο φάσεις, για την πρώτη από τις οποίες ο ΔΕΔΔΗΕ θα χρησιμοποιήσει το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

    Η  πρώτη φάση θα τελειώσει το 2026 και θα χρειαστεί δαπάνη 550-600 εκατομμυρίων.

     

    Αμερικανοί, Γάλλοι και ένας άγνωστος Έλληνας στους τελικούς…

    Όπως είχαν αποκαλύψει πρώτοι ο wiseman και το mononews.gr από τον Αύγουστο, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ έχουν προκριθεί τέσσερα σχήματα:

    1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός).
    2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.
    3. Η γνωστή στον χώρο σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με τη γαλλική Oracle France SAS.
    4. Και η εντελώς άγνωστη μέχρι τώρα ελληνική Protasis AE, από κοινού με τη γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

    Πολύ αξιοσημείωτο επίσης ότι έμεινε έξω η ελληνική Landis+Gyr, θυγατρική της ομότιτλης ελβετικής, που είναι ο διεθνής κόμβος του ομίλου για την ευρωπαϊκή αγορά, και ακριβώς για τον λόγο αυτό, έχουν μεταφερθεί στην Κόρινθο γραμμές παραγωγής από την Ελβετία και τη Βρετανία.

    Οι Ελβετοί έχασαν στο ΣτΕ και απειλούν να βάλουν λουκέτο στο εργοστάσιο.

    Εκτός αν τους γίνει υπεργολαβική ανάθεση κατασκευής…

     

    Το «μυστικό» της διαδικασίας και η… ευγενική άμιλλα που έρχεται

    Η πρώτη μεγάλη μάχη θα δοθεί στις αρχές του 2024, οπότε ένας στους τέσσερις θα κοπεί για να μείνουν οι άλλοι τρεις.

    Όπως καταλάβατε στο παιχνίδι έμειναν (προφανώς εντελώς συμπωματικά) οι πανίσχυροι Αμερικανοί σύμμαχοί μας και οι ισχυροί Γάλλοι φίλοι μας.

    Προσοχή τώρα διότι υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια στον διαγωνισμό που θα κρίνει πολλά και εκεί θα δοθεί η δεύτερη μεγάλη μάχη:

    Μετά  την παράδοση των πρώτων 500.000 μετρητών, για κάθε επόμενη «παρτίδα» θα διενεργούνται εσωτερικοί διαγωνισμοί, ανάμεσα στους τρεις αναδόχους που θα μείνουν.

    Οπότε ένας θα κερδίζει και δύο θα χάνουν.

    Καμία σχέση με το γνωστό λαχείο, όπου ο ένας στους δύο κερδίζει.

    Τι θα κάνουν οι «χαμένοι»;

    Περιμένετε διότι εκεί θα δείτε μεγάλη δόση… ευγενικής άμιλλας!

     

    Το κάλεσμα του Γιάννη και της Σοφίας

    Ένα ιδιαίτερα θερμό κάλεσμα «πραγματοποιήσαν» προχθές στα Βόρεια προάστεια ο Γιάννης και η Σοφία Καραγεώργη.

    Η κ. Καραγεώργη είχε τα γενέθλια της και ως εκ τούτου το ζεύγος κάλεσε μερικούς φίλους του.

     

    Η «κηλίδα» της κ. Ηρούς Αθανασίου

    Με αφορμή το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ στην πολυεθνική Unilever, το mononews.gr θυμήθηκε ότι το 2017-2018 μια άλλη επιχειρηματική είδηση έκανε πάταγο.

    Που αφορούσε πάλι την ίδια εταιρεία.

    Επρόκειτο για την αιφνιδιαστική αποχώρηση της κ. Ηρούς Αθανασίου από την διοίκηση της UNILEVER στην Ελλάδα.

    Τότε είχαν ακουστεί πολλά και ύποπτα.

    Είχε προηγηθεί μια έρευνα που έγινε από την Εrnst & Υoung για τον κλάδο παγωτού της Unilever.

    H έρευνα αφορούσε στο τι έγινε από την ημέρα που η Ελαΐς Unilever Hellas απέκτησε το brand παγωτού της ΕΒΓΑ.

    Κανένας δεν έμαθε το αποτέλεσμα της έρευνας.

    Το μόνο που μάθαμε ήταν ότι η κ. Αθανασίου αποχώρησε αιφνιδιαστικά.

    Όλα καλύφθηκαν από ένα πέπλο σιωπής.

    Μάλιστα τότε εκδόθηκε και ένα δελτίο Τύπου που, όμως, δεν υπήρχε πουθενά κάποια έστω μικρή δήλωση της κ. Αθανασίου.

    Προφανώς μόνο αυτό το γεγονός, άφησε έκπληκτο όλο το σύστημα.

    Μετά από λίγες ημέρες έγινε και μια μικρή δεξίωση από την μητρική εταιρεία που όλοι οι παρευρισκόμενοι… ήταν ευτυχείς.

    Το mononews εκείνη την εποχή τα είχε αναδείξει όλα αυτά με πολλά και αποκαλυπτικά δημοσιεύματα.

    Πλην, όμως, δεν έλαβε ποτέ μια σοβαρή απάντηση από τους ειδικούς της εταιρείας.

    Μήπως ήλθε η ώρα η κ. Αθανασίου, να μιλήσει για τα όσα «σκοτεινά» συνέβησαν εκείνες τις εποχές;

    Και φυσικά εμείς ρωτάμε:

    Η κ. Αθανασίου γιατί έκτοτε δεν κατάφερε να βρει, εάν εξαιρέσουμε κάποια διοικητικά συμβούλια, (Υπερταμείο, ΤΙΤΑΝ κ.λ.π.) άλλη δουλειά στο αντικείμενό της;

    Κάποιοι λένε ότι δεν είχε ανάγκη πλέον να δουλέψει.

    Ισχύει;

    Επίσης κάποιοι υποστηρίζουν ότι βρέθηκαν στην κατοχή της μεγάλα ακίνητα στην Αθήνα και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής.

    Ισχύει;

    Μην νομίζει η κ. Αθανασίου ότι ξεχάστηκαν όλα.

    Το αντίθετο.

    Όσο δεν απαντάει τόσο η υπόθεση αυτή θα «κηλιδώνει» την καριέρα της.

    Δικαίως η αδίκως…

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.