• Business

    Placement Πειραιώς: Η αποδεκτή τιμή διάθεσης «κλειδί» για το πού θα φτάσει το ποσοστό παραχώρησης των μετοχών

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για τη διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Η έως τώρα δήλωση προθέσεων από την πλευρά πλειάδας διεθνών funds, παραπέμπει σε ισχυρή ζήτηση και σημαντική υπερκάλυψη. Πλέον, το «κλειδί» των εξελίξεων αφορά την αποδεκτή τιμή παραχώρησης των μετοχών. Από την οποία και αναμένεται να κριθεί σε καταλυτικό βαθμό το ποσοστό του placement της Πειραιώς, που θα λάβει χώρα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ως αποδεκτό θεωρείται το τίμημα το οποίο εμπεριέχει ένα μικρό discount της τάξεως του 5% επί της τρέχουσας αξίας της μετοχής.

    Στην περίπτωση αυτή θα εκχωρηθεί ολόκληρη η μετοχική θέση του Δημοσίου στην Πειραιώς. Δηλαδή το 27% που απαρτίζεται από 337.599.150 μετοχές. Διαφορετικά, το placement θα ξεκινά από το 20% με την προοπτική μιας επιπρόσθετης διεύρυνσης κατά 2%.

    Με τα σημερινά δεδομένα φαίνονται ότι οι συνθήκες ευνοούν τη συνολική διάθεση του 27%. Αλλά αυτό μένει να αποφασιστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σταθμίζοντας τις τελικές εισηγήσεις στην αυριανή, κατά πάσα πιθανότητα, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Το ΤΧΣ εν συνεχεία θα μορφοποιήσει τις αποφάσεις ,οι οποίες και θα…εμπλουτίσουν το Ενημερωτικό Δελτίο, που αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Παρασκευή, ή ενδεχομένως το αργότερο την προσεχή Δευτέρα.
    Έτσι ώστε αμέσως μετά να ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

    Η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου θα αποσαφηνίσει το…εύρος του ποσοστού προσφοράς για τις μετοχές της Πειραιώς, ενώ παράλληλα θα καθορίσει και το εύρος των τιμών διάθεσης.

    Το τίμημα και οι αριθμοδείκτες των placement

    Χθες, η μετοχή της τράπεζας έκλεισε στα 3,898 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 0,56%. Πέτυχε όμως να μαζέψει τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που είχαν φτάσει στο 2%. Σε αυτά τα επίπεδα, ως αποδεκτό τίμημα παραχώρησης μπορεί να θεωρηθούν τα 3,70 ευρώ ανά μετοχή.

    Γεγονός που ισοδυναμεί με το 72,8% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας, τα οποία για την περσινή χρήση είχαν διαμορφωθεί στα 5,08 ευρώ ανά μετοχή.

    Στην περίπτωση της Εθνικής, το 20%+2% που είχε παραχωρηθεί από το ΤΧΣ τον περασμένο Νοέμβριο, έγινε με τίμημα (5,30 ευρώ ανά μετοχή) που ισοδυναμούσε με το 71,7% της ενσώματης καθαρής θέσης της τράπεζας στο 9μηνο της περσινής χρήσης.

    Επίσης, το ΤΧΣ είχε παραχωρήσει το 8,98% της συμμετοχής του στην Alpha Bank με τίμημα (1,39 ευρώ ανά μετοχή) το οποίο ανερχόταν στο 53,8% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Ενώ το μικρό ποσοστό που κατείχε το Ταμείο στη Eurobank (1,4%) παραχωρήθηκε με τίμημα στα 1,80 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχούσε στο 91,4% της ενσώματης καθαρής θέσης της τράπεζας.

    Για την Πειραιώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, που κατά κάποιον τρόπο μπορούν να θεωρηθούν προπομπός για το placement.

    Η προσφορά των 1,25 δισ. και το παράδειγμα της Εθνικής

    Aν πάντως εκληφθούν ως βάση τα 3,70 ευρώ, τότε η συνολική προσφορά για το 27% των μετοχών αποτιμάται στα 1,25 δισ. ευρώ. Ξεπερνώντας την προσφορά για τις μετοχές της Εθνικής που ήταν στα 1,066 δισ..

    Αν διατεθεί το 20%+ της Πειραιώς, τότε η αξία του placement θα κινηθεί πάνω από τα 925 εκατ. ευρώ.

    Σε αδρές γραμμές το ανοικτό ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν το Δημόσιο και κατ’ επέκταση το ΤΧΣ θα δώσει όλες τις μετοχές σε μια αποδεκτή τιμή παραχώρησης, ή λιγότερες με ακόμη μεγαλύτερο τίμημα ανά μετοχή…

    Κατά τα φαινόμενα στο placement της Πειραιώς το ελληνικό σκέλος θα απορροφήσει περί το 15% της προσφοράς, με το υπόλοιπο 85% να πηγαίνει προς διάθεση στο εξωτερικό. Χωρίς όμως ακόμη να έχουν «κλειδώσει» τα ποσοστά κατανομής.

    Στην περίπτωση της Εθνικής, που ακολουθήσε τις ίδιες διαδικασίες με αυτές που τώρα ακολουθούνται από την Πειραιώς, η μετοχή μια μέρα πριν από τη δημόσια προσφορά (δηλαδή στις 13 Νοεμβρίου του 2023) είχε κλείσει στα 5,482 ευρώ. Το εύρος της τιμής διάθεσης που ανακοινώθηκε εκείνη την ημέρα ήταν μεταξύ των 5 -5,44 ευρώ.

    Κινούμενο από το -8,8% έως το -0,77% επί της τιμής κλεισίματος εκείνης της ημέρας. Στην έναρξη της τρίτης μέρας της δημόσιας προσφοράς η οποία είχε τεράστια ζήτηση, ανακοινώθηκε από το ΤΧΣ ότι το 22% των μετοχών θα διατεθεί με τίμημα όχι μικρότερο των 5,30 ευρώ.

    Αυτή η τιμή που ήταν και η τελική, ενσωμάτωνε discount μόλις 3,3%, λαμβάνοντας υπόψη το κλείσιμο της μετοχής μια μέρα πριν από το ξεκίνημα του placement. Όταν στις 16 του περσινού Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά η μετοχή είχε ανέβει στα 5,78 ευρώ. Για να βρεθεί χθες στα 7,18 ευρώ…

    Διαβάστε επίσης:

    Σελήνη: Οι πρώτες εικόνες που κατέγραψε το διαστημόπλοιο «Οδυσσέας»

    Deloitte: Ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση στο ταλέντο από τα ΔΣ των επιχειρήσεων

    Ταξί: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν Τρίτη 27/2 λόγω απεργίας



    ΣΧΟΛΙΑ