• Τι πραγματικά συμβαίνει με ΓΕΚ και ΤΕΝΕΡΓ, τα νεύρα των Κουτσολιούτσων για το mononews, το νέο deal της κόρης του Κομνηνού, οι απεργίες στην Άβαξ και το video για τον Μιτζάλη, τα… απόρρητα του Λαβράνου και τα λαμπερά εγκαίνια της Μαρίνας Βερνίκου

    Δεν ξέρω, αγαπητοί αναγνώστες, τι συμβαίνει με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, πρωταγωνιστή της υπόθεσης των υποκλοπών, αλλά από τότε που άλλαξε η ηγεσία στη Λεωφόρο Κατεχάκη, ο άνθρωπος τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Η Intracom αγόρασε 400.000 μετοχές της Intralot

    «Αίμα και άμμος» χθες στο ελληνικό Χρηματιστήριο και κανείς πλέον δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πώς θα ανακάμψει ο γενικός δείκτης.

    Κάτι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι ανησυχίες για χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, κάτι οι έντονες πιέσεις στην Ευρώπη στη σκιά των πληθωριστικών πιέσεων και μιας πιθανής αναβολής της μείωσης των επιτοκίων, ήρθε η κατρακύλα του γενικού δείκτη στις 1.357 μονάδες με υποχώρηση 2,40%.

    Μαζικές ρευστοποιήσεις από Έλληνες επενδυτές και funds έφεραν μια κατάσταση που είχε μήνες να δει το Χρηματιστήριο.

    Τέσσερις σερί πτωτικές συνεδριάσεις, είχαμε να δούμε από τον περασμένο Νοέμβριο.

    Η διόρθωση από τα υψηλά των 1.435 μονάδων για φέτος, αλλά και εδώ και 13 χρόνια αγγίζει το 5,4%.

    Βουτιά 3,62% για την Άλφα ΑΛΦΑ -1,82% 1,62 στο 1,518 ευρώ (η μόνη στην οποία μειώθηκε η σύσταση από buy σε neutral), διακινώντας 10,8 εκατ. κομμάτια.

    Βουτιά 2% για την ΕΤΕ ΕΤΕ -0,39% 7,67 στα όρια των 7 ευρώ με 2,5 εκατ. κομμάτια, πτώση 1,37% για την Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,50% 2,01 -1,64% στο 1,804 ευρώ με 5,4 εκατ. κομμάτια και 2% απώλειες για την Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,01% 3,90 στα 3,718 ευρώ με 5,6 εκατ. κομμάτια.

    Πάνω από 5% απώλειες για την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,77% 18,37 στα 17,20 και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,70% 16,78  -5,73% στα 15,46, άνω του 4,3% για την Aegean ΑΡΑΙΓ 1,81% 12,36 στα 11,32 με την αγορά να ανησυχεί για την πορεία του τουρισμού αν κορυφωθεί η ένταση μεταξύ Ιράν – Ισραήλ, άνω του 3% σε ΔΕΗ ΔΕΗ -1,22% 11,34 στα 10,91.

    Να σημειωθεί ότι η Intracom έχει αγοράσει τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις, περίπου 400.000 μετοχές της Intralot!!!

     

    ΓΕΚ-ΤΕΝΕΡΓ: Ο πραγματικός λόγος της μεγάλης πτώσης

    Αγαπητοί αναγνώστες χθες το αρνητικό ενδιαφέρον της αγοράς, εστιάστηκε στις μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που υποχώρησαν και οι δυο κατά περίπου 5,5%..

    Καταρχήν να σας πω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον φορά τον σχεδιασμό για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και όλα βαίνουν καλώς.

    Τώρα θα μου πείτε γιατί σημείωσε δραματική πτώση παρασύροντας και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Καταρχήν τη ζημιά την έκαναν δύο παράγοντες που συνδυάστηκαν:

    H μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ την προσεχή Παρασκευή θα αποχωρήσει από έναν παγκόσμιο δείκτη ESG.

    Αυτό ήταν γνωστό από την προηγουμένη Παρασκευή καθώς καταγράφηκε σε report που εξέδωσε η CITI.

    Εξ αυτού του λόγου, θα αλλάξουν χέρια  1.000.000 μετοχές.

    Οι μετοχές αυτές είναι ματσαρισμένες από τους πωλητές με αντίστοιχους αγοραστές, προφανώς σε χαμηλότερα επίπεδα των 18 ευρώ.

    Οι αγοραστές, όμως χθες σε αντίθεση με τη Δευτέρα, εκμεταλλεύτηκαν το αρνητικό κλίμα και πίεσαν τη μετοχή στα επίπεδα των 17,20 ευρώ (που έκλεισε χθες), για να τις πάρουν χαμηλότερα.

    Ταυτόχρονα, όμως, και όσοι κατέχουν συμβόλαια ΤΕΝΕΡ2406, δηλαδή λήξης Ιουνίου 2024, βλέποντας την πτώση της μετοχής, τα πουλούσαν χωρίς δεύτερη σκέψη υπό το βάρος των μεγάλων ζημίων.

    Αγαπητοί αναγνώστες, όπως γνωρίζετε συμβόλαια μετοχών η δεικτών αγοράζουν και πουλάνε μόνο οι Έλληνες.

    Επίσης όμως ξέρετε δεν είναι ανάγκη ο παίκτης να έχει το 100% της αξίας των συμβολαίων που αγοράζει, αλλά στην περίπτωση  της ΤΕΝΕΡΓ μόνο το 20%.

    Δηλαδή μετοχές στην SPOT αξίας 100.000 ο αγοραστής ή ο πωλητής στα συμβόλαια «καταθέτει» στη χρηματιστηριακή εταιρεία του μόνο τα  20.000 ευρώ.

    Η πτώση 5% στην μετοχή είναι ζημιά 5.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ.

    Όμως ο παίκτης των συμβολαίων που έχει καταθέσει 20.000 ευρώ και χάνει σε μια ημέρα τα 5.000 ευρώ έχει χάσει το 25% των χρήματων που έχει πραγματικά στην διάθεση του.

    Έτσι λοιπόν οι ζημιές πολλαπλασιάζονται με γεωμετρικούς ρυθμούς.

    Χθες στην ΤΕΝΕΡΓ άλλαξαν χέρια 1.690 συμβόλαια και στην μετοχή 432.000 χαρτιά.

    Όμως το ΤΕΝΕΡΓ2406 έχει ανοικτά 30.000 συμβόλαια, που θεωρούνται υπερβολικά για το μέγεθος της μετοχής.

    Εξ αυτού του λόγου λοιπόν υποχώρησε σημαντικά και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έκλεισε στα 15,46 ευρώ με ζημιές 5,73% και όγκο συναλλαγών τα 331.000 χαρτιά.

     Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει 15.420 ανοικτά συμβόλαια και χθες αλλάξαν χέρια 1.473.

     

    Ο εκνευρισμός των Κουτσολιούτσων…

    Φανερά εκνευρισμένοι είναι πλέον οι Κουτσολιούτσοι και ειδικά ο δικηγόρος της οικογένειας, ο εξαίρετος και σεβάσμιος νομικός, κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Και είναι εκνευρισμένοι κυρίως με το mononews, το μοναδικό μέσο που ασχολείται επί μήνες και ανελλιπώς με τη δίκη της Folli Follie.

    Τότε που κανένα μέσο ενημέρωσης δεν ήξερε καν τι γίνεται με τη δίκη, το mononews είχε αποκαλυπτικό, καθημερινό ρεπορτάζ, άρθρα γνώμης, σχόλια για το μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών.

    Επειδή, λοιπόν, θεωρούμε καθήκον μας να γράφουμε, να αναλύουμε, να κρίνουμε τα έργα και ημέρες των Κουτσολιούτσων στη Folli Follie, πάντα με βάση το κατηγορητήριο, αλλά και τη γενικότερη τρυφηλή ζωή τους, όταν ο όμιλος βούλιαζε, θα τους συμβουλεύαμε να… ηρεμήσουν.

    Δεν είναι καθόλου κακό για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία να γράφουν και κάποιοι τι συνέβη στην εταιρεία, πώς χάθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια, γιατί οι Κουτσολιούτσοι έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης σ’ αυτό το σκάνδαλο.

    Ούτε είναι κακό που ο… διάβολος καμιά φορά εκτός από Prada φοράει και… Hermes.

     

    … και η ατάκα για το Mononews που τους ενοχλεί

    Όλα τα παραπάνω τα γράφουμε διότι μάθαμε ότι η πλευρά της οικογένειας είναι σφόδρα ενοχλημένοι με τα άρθρα και το ρεπορτάζ του mononews και του wiseman.

    Για παράδειγμα χθες, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Μανώλης Ζαχαρίου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τόσο αυτός όσο και η κα Ειρήνη Νιώτη, εκ των στελεχών του ομίλου, μπορούσαν να διαχειριστούν μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ και όχι των 50 εκατομμυρίων, όπως αναφερόταν στο βούλευμα.

    Η πρόεδρος απάντησε στον κατηγορούμενο ότι η διαδικασία υποκαθιστά το βούλευμα.

    Τότε, ο συνήγορος υπεράσπισης της οικογένειας, ο κ. Κωνσταντόπουλος απάντησε ότι «τη διαδικασία υποκαθιστά το mononews».

    Τιμή μας η αναφορά του δεινού νομικού στο site μας, αλλά είπαμε: Μην εκνευρίζεστε.

    Ακόμη δεν βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου.

    Τότε θα έχουμε να πούμε περισσότερα…

     

    Goldman: Νέες τιμές – στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

    Σκοτσέζικο ντους για μία τράπεζα, αλλά θετικά νέα για άλλες τρεις, επεφύλασσε η Goldman Sachs και ο Mikhail Butkov.

    Στην έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες αναβαθμίζει τη Eurobank με σύσταση αγοράς (Buy), διατηρεί την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα σε σύσταση αγοράς (Buy) και υποβαθμίζει την Alpha Bank σε ουδέτερη σύσταση (Neutral).

    Συγκεκριμένα, για τη Eurobank δίνει νέα τιμή στόχο στα €2,50 (€1,95 προηγουμένως), υποδηλώνοντας άνοδο 32%.

    Για την Πειραιώς συστήνουν ξανά αγορά καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται στο 0,63x σε δείκτη P/TBV 2025, ενώ προσφέρει 12% ROTE το 2026 που υποστηρίζεται από ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης των τεσσάρων, με δείκτη CET1 για το 2026 στο 16,5% συμπεριλαμβανομένου ενός δείκτη πληρωμών περίπου 50% το ίδιο έτος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας και δείκτη NPEs στο 2,4% (με κάλυψη πάνω από 100%).

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η Πειραιώς είναι η πιο υποτιμημένη μετοχή στην κάλυψή μας για τις ελληνικές τράπεζες σε προσαρμοσμένη βάση ανάπτυξης.

    Η νέα μας τιμή στόχος είναι τα 5,30 ευρώ (4,70 ευρώ προηγουμένως) και συνεπάγεται 35% περιθώριο ανόδου», υπογραμμίζει ο Butkov.

    Επαναλαμβάνουν τη σύσταση αγοράς για την ΕΤΕ, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, έχει συνδυασμό 2026 ROTE της τάξης του 12%, τον υψηλότερο δείκτη CET1 το 2026 (20,7%) και δείκτη κάλυψης NPEs (πάνω από 100%) στη δική μας κάλυψη των ελληνικών τραπεζών.

    Με 0,79 φορές δείκτη αποτίμησης P/TBV για το 2025, η εταιρεία διαπραγματεύεται με discount σε μια προσαρμοσμένη στην ανάπτυξη βάση σε σχέση με τις τράπεζες των αναδυόμενων αγορών (η τιμή στόχος μας υποδηλώνει δείκτη P/TBV για το 2025 στις 1,06 φορές).

    Η νέα τιμή στόχος είναι 10,0 ευρώ ανά μετοχή (8,9 ευρώ προηγουμένως), που συνεπάγεται περιθώριο ανόδου περίπου 34%.

    Λιγότερο καλά τα νέα για την Alpha καθώς η Goldman θεωρεί ότι θα έχει ROTE περίπου 10% το 2026 (και σε περίπου 12% σε κεφαλαιακά προσαρμοσμένη βάση), δείκτη CET1 για το 2026 και περίπου 16,5% και δείκτη NPE περίπου 4%/3,2% (με δείκτη κάλυψης 57%/68%) το 2025-26.

    Η νέα τιμή στόχος είναι τα 1,95 ευρώ (από 2,11 ευρώ προηγουμένως) και συνεπάγεται περίπου 19% περιθώριο ανόδου.

     

    Μοτοδυναμική: «Βλέπουν» τιμή τα 4 ευρώ

    Σας γράφαμε χθες για τις 11 + 5 μετοχές που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν εν μέσω της κρίσης και αναφερθήκαμε και στη Μοτοδυναμική.

    Και να που ήρθε η  Eurobank Equities να κάνει σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 4 ευρώ ανά μετοχή.

    Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η μετοχή διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα επίπεδα από 4 φορές για φέτος τον δείκτη EV/EBITDA, με έκπτωση πάνω από 40% σε σχέση με τους διεθνείς ομολόγους της και περίπου 15% έκπτωση σε σχέση με την Autohellas.

    Η αποτίμηση δίνει τιμή στόχο τα 4,0 ευρώ, τοποθετώντας τη μετοχή σε συντηρητική αποτίμηση 4,6 φορές τον δείκτη EV/EBITDA φέτος, που εξακολουθεί να είναι με πάνω από 25% έκπτωση έναντι της ευρύτερης ομάδας ομολόγων και ως εκ τούτου, ξεκινούν την κάλυψη με αξιολόγηση αγοράς (buy).

     

    Οι απεργίες στην ΑΒΑΞ και το βίντεο – έπος για τον Μιτζάλη

    Δε χάνουν το χιούμορ τους οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της ΑΒΑΞ στη Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας και δημιουργούν χιουμοριστικά βίντεο για τα όσα επικαλείται η εταιρεία σχετικά με την έλλειψη εργατικού προσωπικού.

    Στόχος του «τρολαρίσματος» είναι ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ο οποίος έχει αναφέρει τον τελευταίο καιρό σε αρκετά συνέδρια ότι οι τεχνίτες ζητούν 100 € μεροκάματα ή ακόμα και το επικό ότι θέλουν να κάνουν υπερωρίες αλλά δεν τους το επιτρέπει το κράτος.

    Για να σοβαρευτούμε πάντως, το συνδικάτο οικοδόμων Ελλάδος, έχει ουκ ολίγες φορές προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να λάβει τα δεδουλευμένα του, αλλά και να αποκτήσει φυσιολογικές συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια της γραμμής 4.

    Μάλιστα, ο Wiseman είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έχουν γίνει τουλάχιστον οκτώ απεργιακές κινητοποιήσεις στα εργοτάξια του Μετρό σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους, ενώ η τελευταία απεργία που έγινε την περασμένη εβδομάδα αφορούσε την πληρωμή των χρωστούμενων.

    Να σας θυμίσω, επίσης, ότι ο Όμιλος έχει πάρει το πριμ των 57 εκατ. ευρώ για την έγκαιρη υλοποίηση του Μετρό Αθήνας, το οποίο θα μπορούσε άνετα να το χρησιμοποιήσει για τα μεροκάματα των εργαζομένων, αλλά προτιμά να μην το κάνει.

    Να αναφέρω, επίσης, ότι το να μη μπορείς να πληρώσεις τους απλούς τεχνίτες δε δείχνει και την καλύτερη εικόνα για την ρευστότητα του Ομίλου.

    Για το κωμικό της κατάστασης και πιο συγκεκριμένα των όσων λέει ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης θα αφήσω το παρακάτω βίντεο να μιλήσει:

     

    Τα σχέδια του Στασινόπουλου για τη Cenergy και η μονάδα στις ΗΠΑ…

    Όπως είναι γνωστό η Cenergy, μέσω των Σωληνουργείων Κορίνθου – Ελληνικών Καλωδίων έχει επεκταθεί σε μεγάλο κύκλο κατασκευών διεθνώς.

    Εμφάνισε πωλήσεις 1,6 δισ. και ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους 73 εκατ.

    Και για τον λόγο αυτό διένειμε μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή, πολύ μικρό μεν αλλά… μέρισμα.

    Θυμίζουμε πως η Viohalco, δηλαδή η οικογένεια του Νικολάου Στασινόπουλου, του σημερινού «Πατριάρχη» της βιομηχανίας με τα παιδιά του Γιάννη και Μιχάλη, ελέγχει το συντριπτικό 79,78% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Η οικογένεια Στασινόπουλου επιθυμεί διακαώς «απόβαση» στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

    Οι μέχρι σήμερα απόπειρες μαζί με Δανούς και Γερμανούς δεν καρποφόρησαν.

    Οπότε ο νέος προσανατολισμός είναι εργοστάσιο στις ΗΠΑ.

    Εξαγορά έτοιμου ή ακόμη και κατασκευή greenfield που λένε, από το «χωράφι».

    Βασικό ζητούμενο η ρευστότητα οπότε εκεί εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

    Σήμερα με την καλή πορεία και τις προοπτικές του Χ.Α, το placement φαντάζει ιδανικό.

    Είναι το σχέδιο που εγκαταλείφθηκε την υστάτη στιγμή πέρυσι το Φεβρουάριο λόγω κακής διαφαινόμενης τιμής.

    Ο Γιάννης Ν. Στασινόπουλος που ασχολείται με το θέμα, δεν θέλει πάντως η τιμή να είναι under value, άρα εκεί είναι ο «κόμπος».

    Όπως μου λένε από την αγορά, σήμερα που η τιμή της μετοχής παίζει στο 6,84-6,86 ευρώ, με  άνοιγμα 6,93, υψηλό στα 7 και χαμηλό 6,8 ευρώ, «δίκαιη τιμή θεωρείται  από τους Στασινοπουλαίους, ένα αρκετά υψηλότερο νούμερο».

    Όπου… κόμπος πάντως, εκεί και λύση…

     

    Ιt’s the price stupid! (Οι Ρώσοι πουλάνε φθηνότερα)

    Πoλλοί φίλοι της στήλης δηλώνουν… κατάπληκτοι επειδή παρά τα σκληρά μέτρα της Κομισιόν με στόχο την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Πούτιν και η Μόσχα εξακολουθούν να πουλάνε στην ευρωπαϊκή αγορά.

    Αφενός μεν ο Πούτιν πουλάει άφθονο υγροποιημένο (LNG) μέσω Ινδίας που μάλιστα το βαφτίζουν… ινδικό. Μία μικρή τεχνική λεπτομέρεια: η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με 1,5 δισ. Ινδούς δεν παράγει ούτε σταγόνα αέριο.

    Αφετέρου έχει μέσω αγωγών την αβάντα της Τουρκίας όπως ο wiseman σας είχε αποκαλύψει πρώτος με δύο σημειώματα το Μάρτιο.

    Πολύ απλά οι Ρώσοι εξάγουν αέριο στους Τούρκους, οι τελευταίοι το αναμειγνύουν με ολίγον από αζερικό και το μείγμα εξάγεται χωρίς έλεγχο στην ΕΕ ως τουρκικό!

    Τόσο στις 5 Mαρτίου («Η ενεργειακή απειλή, η Ελλάδα και ο Groucho Marx…») όσο και στις 9 του ίδιου μήνα («Ρωσικό αέριο στην ΕΕ από την πίσω πόρτα της Τουρκίας») είχαμε παρουσιάσει από τον wiseman αναλυτικά την λαθροχειρία Τούρκων και Ρώσων.

    Οι Πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας Ερντογάν και Πούτιν, συνεννοήθηκαν και επειδή ο δεύτερος φαίνεται να διαθέτει πακτωλό ρουβλίων, βρήκαν ένα ακόμη  τρόπο να σπάσουν το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο προς ΕΕ.

    Ήρθε κατόπιν η υφυπουργός ΠΕΝ, κα Αλεξάνδρα Σδούκου από τους Δελφούς, και μας δικαίωσε επίσημα μιλώντας για το LNG της Αλεξανδρούπολης,  λέγοντας επί λέξει: «Είναι πανευρωπαϊκή υποδομή, κάτι που μαρτυρά και η μετοχική του σύνθεση.

    Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι προστατευμένο από πρακτικές που μπορεί να υπονομεύσουν την εμπορική του βιωσιμότητα μακροχρόνια.

    Βλέπουμε πολλές ρωσικές εξαγωγές με LNG που μεταμφιέζεται σε τουρκικό αέριο και μπαίνει στις αγορές της περιοχής με χαμηλή τιμή».

    Το χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα, το πρώτο τρίμηνο φέτος, οι ρωσικές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 82%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ και έφτασαν τις 1,91 TWh.

    Το αμερικανικό LNG παραμένει κυρίαρχο με μεγάλη διαφορά: 4,54 TWh με αύξηση 14% το πρώτο τρίμηνο.

    Γιατί αυτή ραγδαία άνοδος στις πωλήσεις ρωσικού αερίου;

    «Ιt’s the price stupid – Είναι η χαμηλή τιμή πώλησης ηλίθιε!», όπως εξηγούν οι γνωρίζοντες.

    Οι Ρώσοι κάνουν dumbing, δηλαδή πώληση κάτω του κόστους στις τιμές, απλώς και μόνο για να σπάσουν το εμπάργκο και το καταφέρνουν.

    Ρωτήστε και Έλληνες επιχειρηματίες να σας πουν.

    Προς τι λοιπόν η έκπληξη;

     

    Ο Λαβράνος είναι… Αερικό

    Δεν ξέρω, αγαπητοί αναγνώστες, τι συμβαίνει με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, πρωταγωνιστή της υπόθεσης των υποκλοπών, αλλά από τότε που άλλαξε η ηγεσία στη Λεωφόρο Κατεχάκη, ο άνθρωπος τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο.

    Δεν του έφτανε το γεγονός ότι κόπηκαν μαχαίρι οι σχέσεις του υπουργείου ΠΡΟΠΟ με τις εταιρείες του και τον έχουν εγκαταλείψει όλοι οι φίλοι του.

    Δεν φτάνει που υπάρχει στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα ένα πόρισμα που θα οδηγήσει τον Λαβράνο στην πόρτα του Αρείου Πάγου για εξηγήσεις.

    Τώρα έρχεται και νέα… κατραπακιά που λέει και ο λαός.

    Ξεψαχνίζονται όλες οι συμβάσεις που υπέγραψε τόσο με το υπουργείο ΠΡΟΠΟ όσο και με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Συμβάσεις οι οποίες… λένε οι κακές γλώσσες, πληρώθηκαν από τα απόρρητα κονδύλια των υπουργείων, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

    Δηλαδή η είσπραξη ολοκληρώθηκε, το… προϊόν δεν παραδόθηκε κι επειδή όλα αυτά κάνουν τζιζ αφού είναι απόρρητα, μπορεί να έχουμε μεγάλες εκπλήξεις.

    Όμως, ο Λαβράνος δεν πτοείται.

    Ίσως πάλι να σιγοτραγουδά το υπέροχο άσμα του Θανάση Παπακωνσταντίνου το «Αερικό»:

    «Όσες κι αν χτίζουν φυλακές
    κι αν ο κλοιός στενεύει
    ο νους μας είναι αληταριό
    που όλο θα δραπετεύει».

     

    Το μεγάλο στοίχημα και ο φόβος για Μπελέρη

    Όπως ήταν αναμενόμενο, η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη με τη ΝΔ επισκίασε τη συζήτηση στο πολιτικό σκηνικό.

    Και η Ελεονώρα Μελέτη βεβαίως, αλλά είναι διαφορετικό το ειδικό βάρος του φυλακισμένου δημάρχου, καθώς και το πολιτικό μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή αυτή.

    Τις επόμενες ημέρες οι δημοσκόποι θα «μετρήσουν» αυτή την υποψηφιότητα και θα φανεί αν ο στόχος της ΝΔ θα επιτευχθεί.

    Δηλαδή να προσεγγίσουν δεξιούς ψηφοφόρους με ιδιαίτερη ευαισθησία στα εθνικά θέματα και πιο συγκεκριμένα στα θέματα της Βορείου Ηπείρου.

    Αν τα νούμερα είναι καλά και ο Μπελέρης «τραβάει», τότε θα τρίβουν τα χέρια τους στο Μαξίμου.

    Αν όχι, τότε θα υπάρξει πανστρατιά υπουργών και γαλάζιων στελεχών για να εκλεγεί.

    Όπως μου έλεγε χθες στέλεχος της ΝΔ «είναι πρωτοφανής ήδη η στήριξη στο πρόσωπο του Μπελέρη.

    Το πρόβλημα είναι αν δεν βγει ευρωβουλευτής.

    Τότε θα έχουμε πραγματικό Βατερλό για το Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό». Αυτό το «αν» θα βασανίζει την κυβέρνηση μέχρι το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

    Και για να λέμε και κάποιες αλήθειες, το παρελθόν του Φρέντι Μπελέρη, η συμμετοχή του στην παραστρατιωτική οργάνωση ΜΑΒΗ, η σύλληψή του για μεταφορά όπλων από την Ελλάδα προς την Αλβανία πριν από καμιά 30ριά χρόνια και γενικότερα το εθνικιστικό στυλ του, μπορεί σε κάποιους δεξιούς να αρέσει, από την άλλη όμως μπορεί να απομακρύνει κεντρώους, φιλελεύθερους ψηφοφόρους της ΝΔ.

    Να δούμε δηλαδή να μαζεύονται οι διαρροές από τα δεξιά και να έχουμε διαρροές προς το κέντρο και αριστερά, λόγω της υποψηφιότητας Μπελέρη.

     

    Ο Μητσοτάκης στον… Τυφώνα του Λασκαρίδη

    Η προεκλογική εκστρατεία έχει φουντώσει για τα καλά, όμως, χθες ο πρωθυπουργός έκανε μια εξίσου σημαντική κίνηση.

    Επισκέφτηκε στο Φάληρο το πλοίο «Typhoon» το οποίο εδώ και μια πενταετία απομακρύνει απόβλητα από τις μη προσβάσιμες νησιωτικές ακτές αλλά και από την ηπειρωτική ακτογραμμή.

    Πρόκειται για μια σπουδαία πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης», το πρόγραμμα «Typhoon Project», με την πρόεδρό του, Εύη Λάζου – Λασκαρίδη να κάνει σπουδαία δουλειά.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον Επίτροπο αρμόδιο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Virginijus Sinkevičius και ξεναγήθηκε από τους υπεύθυνους στο κατάστρωμα και στη γέφυρα και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες του «Typhoon».

    Να θυμίσουμε ότι το πλοίο έχει μήκος 72 μέτρων, και την τελευταία πενταετία έχουν γίνει καθαρισμοί σε περισσότερες από 3.300 παραλίες κι ότι έχουν περισυλλέξει περισσότερους από 620 τόνους απορριμμάτων από τη θάλασσα.

     

    Ο Βορίδης δεν… μετακόμισε

    Και μιας και μιλάμε για το Μέγαρο Μαξίμου, να σας πληροφορήσω ότι παρ’ ότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τον «ανασχηματισμό», μετά τις αποχωρήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου, αλλά ο ισχυρός και ιδιαίτερα ενισχυμένος Μάκης Βορίδης, δεν έχει μετακομίσει.

    Δηλαδή δεν έχει μεταφερθεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τον περιμένει το γραφείο του.

    Αντιθέτως, συνεχίζει και κάνει όλα τα ραντεβού του στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα, παρ’ ότι πάει καθημερινά στην Ηρώδου Αττικού.

    Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτή η καθυστέρηση της μετακόμισης του κ. Βορίδη, μπορεί να μη σημαίνει και τίποτε, μπορεί και πολλά.

    Ο χρόνος θα δείξει…

     

    Το… εφοπλιστικό παρελθόν της Ελεονώρας Μελέτη

    Όλοι γνωρίζουμε την Ελεονώρα Μελέτη από την τηλεόραση, τώρα και υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ.

    Με εξαιρετικές σπουδές και πολλά χρόνια σε κανάλια, έχοντας δικές της εκπομπές.

    Αυτό που, όμως, που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η Ελεονώρα Μελέτη είναι ανιψιά του Γεράσιμου Αγούδημου, του εμβληματικού «καπετάν Μάκη» της ακτοπλοΐας που πέθανε «ξεχασμένος» το 2018.

    Ο παππούς της γνωστής παρουσιάστριας ήταν ο Δημήτρης Μελέτης, άλλοτε πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, δηλαδή της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.

    Μάλιστα, ο Γεράσιμος Αγούδημος είχε κάνει δωρεά έναν τεράστιο πίνακα – πορτρέτο του Μελέτη στην Ένωση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεία της Ελεονώρας Μελέτη, η Ελένη Μελέτη, ήταν πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

    Η Ελεονώρα Μελέτη γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στον Πειραιά, κοντά στην πλατεία Αλεξάνδρας, και έκανε σπουδές στο Saint Paul.

    Αποφοίτησε από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, απέκτησε τίτλο σπουδών στην Ιταλική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο της Φεράρα (Universita degli Studi di Ferrara), ενώ μιλάει πιστοποιημένα 5 ξένες γλώσσες.

    Σπούδασε Δημοσιογραφία και ΜΜΕ σε ιδιωτική σχολή και από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος-παρουσιάστρια σε μεγάλα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα έχοντας παρουσιάσει με επιτυχία δελτία ειδήσεων, εκπομπές κοινωνικής έρευνας και ψυχαγωγικά μαγκαζίνο.

     

    Το ναπολεόντειο σύνδρομο του Στέφανου

    Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι κοντός.

    Το αντίθερο, μια χαρά παλικάρι είναι, νέος, ωραίος, ευθυτενής, επικοινωνιακός.

    Άρα δεν έχει κανένα λόγο να έχει το λεγόμενο «Ναπολεόντειο σύνδρομο» ή «σύνδρομο του κοντού άνδρα».

    Έτσι λέγεται η επιθετική, κυριαρχική, αλαζονική στάση που εκδηλώνουν οι κοντοί θέλοντας να υπερκαλύψουν το μειονέκτημά τους.

    Αν δε αληθεύουν αυτά που είπε στις ΗΠΑ, ο σύντροφος Κασσελάκης, μπροστά στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο τότε η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

    Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από την Αμερική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε:

    «Με βάφτισε ο Άγιος Τσαλίκης με τον πατέρα Κύριλλο, και στο νερό σχηματίστηκε ένας σταυρός από το λάδι.

    Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: “αυτός είτε παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος”».

    Αγαπητοί αναγνώστες εσείς τι πιστεύετε; Θα γίνει παπάς ή θα γίνει σπουδαίος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

    Κάτι μου λέει ότι οι εκλογές, ευρωεκλογές και εθνικές σε τρία χρόνια θα οδηγήσουν τον κ. Κασσελάκη προς την… Εκκλησία.

     

    Οι φήμες για… Κασσελάκη στην Ευρωβουλή

    Αφού μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ να σας πληροφορήσω ότι την ερχόμενη Παρασκευή ο κ. Κασσελάκης θα ανακοινώσει το σύνολο του ευρωψηφοδελτίου, με πέντε ονόματα να παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.

    Με βάση την ποσόστωση, οι γυναίκες πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 από τους συνολικά 42 υποψήφιους και αυτή την ώρα είναι 17.

    Άρα, τα 5 ονόματα – επιλογές του κ. Κασσελάκη θα είναι τέσσερις γυναίκες κι ένας άνδρας.

    Η ονοματολογία έχει φουντώσει για τα καλά.

    Ο wiseman σας ενημέρωσε για την πρόταση στον παρουσιαστή Γιώργο Λιάγκα, ο οποίος την άκουσε θετικά, όμως, οι αντιδράσεις που υπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον βάζουν πάγο στην υποψηφιότητά του.

    Από την άλλη, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκπροσώπηση από τους Ρομά και από το αναπηρικό κίνημα, οπότε κάποιοι από τους 5 υποψήφιους θα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Κασσελάκης θέλει, πάντως, ένα όνομα έκπληξη, που θα ακουστεί πολύ, όπως η κίνηση Μητσοτάκη με τον Μπελέρη.

    Γι’ αυτό δεν αποκλείουν κάποιοι ο κ. Κασσελάκης να ανακοινώσει υποψήφιο τον… κ. Κασσελάκη.

    Όχι, τον ξάδερφο από την Κρήτη, που έτσι κι αλλιώς θα είναι στη λίστα.

    Αλλά τον… εαυτό του.

    Ακούγεται δηλαδή ότι θα μπορούσε να ηγηθεί ο ίδιος του ευρωψηφοδελτίου προκειμένου να δώσει μεγαλύτερη ώθηση.

    Ενώ δεν αποκλείουν κάποιοι και μια ακόμη έκπληξη από τον ρημαγμένο και πνιγμένο στον πόνο κάμπο της Θεσσαλίας, από άτομα δηλαδή που είχαν συγγενείς στο τρομερό δυστύχημα των Τεμπών.

     

    Η κόρη του Κομνηνού, «βασίλισσα» της Αντιπάρου

    Η Αθανασία Κομνηνού, κόρη του ιδιαίτερα επιτυχημένου εφοπλιστή, Αντώνη Κομνηνού, είχε μια καριέρα μπροστά της στη ναυτιλία.

    Όμως, αποφάσισε να ακολουθήσει άλλο δρόμο, να σπουδάσει interior designer και να ασχοληθεί με τον τουρισμό.

    Φαίνεται, τώρα ότι έχει αποφασίσει να γίνει «βασίλισσα» της Αντιπάρου επενδύοντας στις ξενοδοχειακές υποδομές του νησιού.

    Η στήλη επιβεβαίωσε ότι η Αθανασία Κομνηνού, ιδιοκτήτρια του εντυπωσιακού πεντάστερου ξενοδοχείου The Rooster, απέκτησε και το ιστορικό Beach House Antiparos.

    Πωλητής ο Ιάσωνας Τσάκωνας της Oliaros που έβαλε στον τουριστικό χάρτη και στο real estate το νησί της Αντιπάρου.

    Μπαίνοντας κανείς στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου στην παραλία «Απάντημα» διαβάζει ότι μετά από 10 χρόνια, το Beach House Antiparos ήρθε η ώρα να κάνει το επόμενο βήμα.

    Και ανακοινώνει ότι περνά στα χέρια της Αθανασίας Κομνηνού κι ότι το εστιατόριο του ξενοδοχείου θα το αναλάβει ο Περικλής Κοσκινάς του εστιατορίου Cookoovaya.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Beach House θα ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

     

    Η Μαρίνα Βερνίκου και τα λαμπρά εγκαίνια

    Για 6η συνεχή χρονιά έγινε τη Δευτέρα το βράδυ η φιλανθρωπική δημοπρασία του οργανισμού CREAID με πρόεδρο τη Μαρίνα Βερνίκου.

    Η έκθεση «Art and Design» με τα έργα που προσέφεραν για την δημοπρασία καταξιωμένοι καλλιτέχνες, εγκαινιάσθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας και συγκέντρωσε δεκάδες φιλοτέχνους Αθηναίους και Αθηναίες.

    Λαμπερή και γελαστή, η οικοδέσποινα Μαρίνα Βερνίκου, έλαμπε με το λευκό φόρεμα της που τόνιζε την ωραία σιλουέτα της δεχόταν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της  αφού τα έσοδα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας που συνεχίζεται μέχρι τις 21 Απριλίου μέσω της ιστοσελίδας www.creaid.com θα διατεθούν για την αγορά σημαντικού ιατρικού εξοπλισμού για το αντικαρκινικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού.

    Εκατόν δέκα συλλεκτικά έργα τέχνης που δώρισαν οι καλλιτέχνες περιλαμβάνονται στην έκθεση που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 21 Απριλίου.

    Έργα καλλιτεχνών όπως Sophia Vari, Γιώργος Ζογκολόπουλος, Takashi Murakami, Κώστας Βαρώτσος, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Σοφία Καλογεροπούλου και πολλών ακόμη συμπεριλαμβάνονται στην εκθεση και δημοπρασία.

    Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν βέβαια ο υπερήφανος πατέρας της Γιώργος Βερνίκος και η μητέρα της, Ντέμη, αλλά και ο θείος της Νίκος Βερνίκος, ο Μίλτος Καμπουρίδης, ο Θωμάς και η Νατάσα Λιακουνάκου, η Ιουλία Τσέτη, CEO της Uni Pharma και υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ, η Ειρήνη Νταϊφά, η Ελένη Βρεττού, ο πλαστικός χειρουργός Ζήσης Μπουκουβάλας με την σύζυγό του Δρ. Άλκηστι Πρίνου, ο Χάρης Βαφειάς με τη σύζυγό του Έμιλυ που έχει δωρίσει ένα έργο της στην δημοπρασία, ο Τάκης Μαυρωτάς, ο Δρ. Γιάννης Αναστασάτος, η Φανή Λεβέντη, η Νίνα Λοτσάρη, η Χριστίνα Κοντοβά, η Χριστίνα Μπόμπα και ο Σάκης Τανιμανίδης, η ηθοποιός Τάνια Σωτηροπούλου, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Κατερίνα Καινούργιου, η Ζέτα Δούκα, η Τέτα Καμπουρέλη, η Δέσποινα Μοιραράκη και πολλοί άλλοι.

     

    Η Μαρίνα Βερνίκου

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.