• Άρθρα

    Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ποιες είναι τώρα οι 11+5 μετοχές που υπόσχονται αποδόσεις

    • The Value Investor
    O επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και η φράση become value investor


    Φίλοι αναγνώστες, όπως ήδη γνωρίζετε, του The Value Investor του αρέσουν τα δύσκολα. Για την ακρίβεια, τα πολύ δύσκολα.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση επικράτησε το ΠΕΤΑ ΤΑ. Η ελληνική επενδυτική κοινότητα φοβήθηκε ότι η κρίση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν τώρα ξεκινάει.

    Εν αντιθέσει, ο The Value Investor πιστεύει ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ιδανική για χτίσιμο θέσεων σε 10 μετοχές.

    Για να καταλάβετε, το Brent χθες αντέδρασε ήπια και στις 21:30 ώρα Ελλάδος έπαιζε στα 90 δολάρια, ενώ νωρίτερα το απόγευμα, έπεφτε περί του -1.16% και ήταν στα $89.40.

    Ο The Value Investor πιστεύει ότι το Ισραήλ αυτή τη στιγμή δεν θα κάνει καμία κίνηση ανταπόδοσης του χτυπήματος του Ιράν, διότι δεν επλήγη καθόλου και διότι ήταν ήδη πάρα μα πάρα πολύ απομονωμένο επειδή έχει κάνει τη Γάζα γήπεδο.

    Αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία για το Ισραήλ να γυρίσει το παιχνίδι υπέρ του.

    Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τον Νοέμβριο έχουμε και αμερικάνικες εκλογές. Για αυτό τον λόγο, δεν υπάρχει περίπτωση η υπερδύναμη να αφήσει την κατάσταση να ξεφύγει.

    Να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι σε περίπτωση που επικρατήσει ο Τραμπ, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει τάχιστα και το πετρέλαιο θα πέσει τάχιστα.

    Θυμάστε τι μας έλεγαν τα τρολάκια για το φυσικό αέριο.

    Τώρα που έχει καταποντιστεί, έχουν εξαφανιστεί.

    Οπότε, να μη σας κάνει εντύπωση εάν το πετρέλαιο πάει προς τα $70-$75.

    Το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ ήδη έχει προσφέρει πολύ μεγάλες αποδόσεις, ο The Value Investor πιστεύει ότι έχει ένα ακόμα ανοδικό leg. Η χθεσινή ημέρα ήταν εξαιρετική ημέρα για τοποθετήσεις.

    Mytilineos

    Πρώτη και καλύτερη η μετοχή της Mytilineos.

    Οι χειριστές της μετοχής έκαναν το colpo grosso.  Πουλούσαν την μετοχή μεταξύ 37€-39.50€ και μετά άφησαν το χαρτί να σπάσει του 200άρηδες, και τον απλό και τον εκθετικό.

    Έτσι, βγήκαν και μάζεψαν με την ησυχία τους και μετά βγήκε το κολοσσιαίο deal με την ΔΕΗ.

    Φίλοι αναγνώστες, ο The Value Investor ήταν ο πρώτος που είχε δώσει 30€ τιμή στόχο για την Mytilineos. Τώρα να θυμάστε ότι επειδή πιστεύει ακράδαντα ότι οι εκτιμήσεις που έδωσε ο αναλυτής της Morgan Stanley για το 2026 θα επιβεβαιωθούν ότι η Mytilineos θα εμφανίσει EBITDA 1,281 δισ. ευρώ και θα έχει καθαρό δανεισμό 1,174 δισ. ευρώ.

    Έτσι θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου και μόνο η μετοχή να πάει να παίξει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2026e = 7. Αυτό σημαίνει μια τιμή στόχο στα 54,54€.

    Φίλοι αναγνώστες να το θυμάστε, η Mytilineos, πριν τελειώσει ο ανοδικός κύκλος του ελληνικού χρηματιστηρίου, θα πάει στα 54,54€.

    Aegean

    Η άλλη μετοχή είναι η μετοχή της Aegean.

    Εδώ πραγματικά, οι Έλληνες την πουλάνε συνέχεια.

    Για να καταλάβετε, και η Εθνική ΑΕΔΑΚ έχει πουλήσει περί τις 170.000 μετοχές. Πλέον δεν την πιστεύει κανείς.

    Αυτό είναι που λατρεύει ο The Value Investor.

    Για να καταλάβετε, οι χειριστές της Aegean άφησαν την μετοχή να κλείσει χθες στα 11,83€, οριακά κάτω από τον απλό 200άρη που είναι στα 11,862€, με αποτέλεσμα να μαζέψουν 203.000 μετοχές με ένα VWAP στα 11,85€.

    Οι αγοραστές παρόλη την αρνητική ειδησεογραφία, δεν πτοούνται.

    Οι συγκεκριμένοι αγοραστές πιστεύουν ακράδαντα ότι η Aegean φέτος, όπως έκανε και πέρσι, θα συντρίψει τις εκτιμήσεις των συγκεκριμένων αναλυτών που μιλάνε για κερδοφορία της τάξης των 110 εκ ευρώ.

    Έχει την υψηλότερη απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών κοντά στο 30%, από όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές και έχει την υψηλότερη μερισματική απόδοση σε σκληρό νόμισμα από όλες τις αεροπορικές στον κόσμο.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Τρίτη μετοχή που ήταν εξαιρετική ευκαιρία για αγορές χθες, ήταν η μετοχή της Πειραιώς. Εκεί, στα επίπεδα 3,72€.

    3,73€ ήταν λουκούμι.

    Να θυμάστε ότι πριν τελειώσει ο ανοδικός κύκλος του ελληνικού χρηματιστηρίου, η Πειραιώς θα δει τα 5,50€, όπως η Mytilineos τα 54,54€ και η Aegean τα 21,63€.

    Όμως, εκτός από αυτές τις 3 μετοχές, η χθεσινή συνεδρίαση προσέφερε ευκαιρία για τοποθετήσεις και σε άλλες 7 μετοχές.

    Viohalco 

    Για πρώτη φορά ο The Value Investor θα σας αναφέρει την μετοχή της Viohalco.

    Θεωρεί ότι δεν μπορεί με τίποτα να έχει την ίδια κεφαλαιοποίηση με την CENERGY. Επειδή ο The Value Investor πιστεύει ότι η τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν χαμηλές, η κεφαλαιοποίηση της Viohalco στα 1,33 δισ. ευρώ είναι αστεία.

    Πιστεύουμε ότι άνετα θα ξαναπάει στα ψηλά των 6,55€.

    ΔΕΗ – ΕΛΠΕ

    Την πέμπτη μετοχή που θεωρεί ο The Value Investor εξαιρετική ευκαιρία για τοποθετήσεις είναι η μετοχή της ΔΕΗ.

    Όχι στα 12,60€ αλλά στα 11,30 που έκλεισε χθες.

    Εδώ θέλει λίγο υπομονή γιατί υπάρχουν αρκετά πράγματα προς υλοποίηση, αλλά το ότι η Mytilineos θα κατασκευάσει 2.000 MW φωτοβολταϊκά πάρκα για την ΔΕΗ στα Βαλκάνια είναι εγγύηση ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του κολοσσιαίου αυτού project.

    Η ΔΕΗ, σε αυτά τα επίπεδα τιμών έχει πολύ μεγάλη αξία.

    Έκτη μετοχή είναι η μετοχή των ΕΛΠΕ.

    Μετά και το δεύτερο placement, η μετοχή θα απελευθερωθεί επειδή έχει μείνει πολύ πίσω σε σύγκριση με την Motor Oil και με την αγορά, μπορεί κάλλιστα να πάει προς τα 10.50€.

    Fourlis – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Alpha Bank- TITAN- Intrakat

    Έβδομη μετοχή είναι η μετοχή του Φουρλή. Από τα 4€ και κάτω είναι για αγορά. Πριν τελειώσει ο ανοδικός κύκλος θα δει και αυτή τα 5,50€.

    Όγδοη μετοχή είναι της ΓΕΚΤΕΡΝΑ η οποία στα επίπεδα των 16,20€ και κάτω, είναι εξαιρετική ευκαιρία για τοποθετήσεις.

    Πριν τελειώσει ο ανοδικός κύκλος του ελληνικού χρηματιστηρίου θα δει και αυτή τα 23€. Ο κ. Γεώργιος Περιστέρης είναι ολοφάνερο ότι βαδίζει στα βήματα της ισπανικής Ferrovial.

    Ένατη μετοχή είναι η μετοχή της Alpha Bank. Αυτή είναι τελευταία και καταϊδρωμένη αλλά η αποτίμησή της είναι αστεία. Πριν τελειώσει ο ανοδικός κύκλος θα δει τα 2,20€.

    Ο The Value Investor πιστεύει πολύ και την μετοχή του ΤΙΤΑΝΑ. Η πτώση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα οδηγήσουν την μετοχή πριν το τέλος του ανοδικού κύκλου στα επίπεδα των 33€.

    Τέλος και η Intrakat εχει σταθεροποιηθεί στα 5 ευρώ και σε κεφαλαιοποίησή στα 800 εκατ. ευρώ, αλλά οι ειδικοί προβλέπουν σύντομα  θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.

    Εδώ φίλοι αναγνώστες πρέπει να σας αναφέρουμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει και άλλες πολύ υποτιμημένες μετοχές αλλά επειδή έχουν χαμηλή εμπορευσιμότητα θέλουν πολύ μικρές τοποθετήσεις.

    Είναι δηλαδή όχι κανονικό χρηματιστήριο με μεγάλη εμπορευσιμότητα αλλά εικονικό.

    Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μετοχή της Austria Card Holdings, του ΟΛΘ, της IDEAL Holdings, της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ και της ΕΥΑΠΣ (ΕΥΑΘ) είναι πολύ βαθιά υποτιμημένες.

    Για να γνωρίζετε, πρώτα θα ανέβουν οι μετοχές με την μεγάλη εμπορευσιμότητα και στο τέλος ένα κομμάτι των κερδών θα διοχετευτεί σε αυτές τις 5 μετοχές και όχι μόνο.

    Οπότε φίλοι αναγνώστες, με βάση τα χαμηλά που έκαναν χθες οι παραπάνω μετοχές, είναι εξαιρετική ευκαιρία για τοποθετήσεις.

    The Value Investor: O ειδικός Συνεργάτης του www.mononews.gr

     

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

    • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.
    • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και στις αγορές.
    • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.
    • Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
    • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχόμενων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ