• Business

    Γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της ΑΒΑΞ στη Γραμμή 4 του Μετρό

    • NewsRoom
    Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΒΑΞ/Άβαξ

    Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΒΑΞ


    Σημαντικά προβλήματα στην πορεία της κατασκευής της Γραμμής 4 δημιουργούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της κατασκευαστικής ΑΒΑΞ, οι οποίες προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν πληρώνονται, καθώς και από το γεγονός ότι δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους όσον αφορά τις αμοιβές τους.

    Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα εργοτάξια της Γραμμής 4 έγινε την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που ζητούσαν οι απεργοί ήταν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

    Μάλιστα, το συνδικάτο των οικοδόμων Ελλάδος είχε βγάλει ειδική ανακοίνωση για την απεργιακή κινητοποίηση της προηγούμενης εβδομάδας με την οποία ζητούσε από τον Όμιλο ΑΒΑΞ αυξήσεις σε όλα τα καταβαλλόμενα ημερομίσθια και διασφάλιση του ωραρίου.

    Επιπλέον, καλούν τους εργαζομένους και στη σημερινή απεργία της ΓΣΕΕ, ενώ στο στόχαστρο βρίσκεται για ακόμη μία φορά η ΑΒΑΞ.

    Η απάντηση των εργαζομένων στον Κωνσταντίνο Μιτζάλη

    Εκτός όμως από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ελλάδος προσπαθεί να αποδομήσει τα επιχειρήματα του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου, Κωνσταντίνου Μιτζάλη ειδικά όταν αυτός αναφέρεται σε έλλειψη εργατικού και τεχνικού προσωπικού.

    Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από μία ακριβώς εβδομάδα (σ.σ. στις 10 Απριλίου), το συνδικάτο περιγράφει ότι η εικόνα που παρουσιάζει κατά καιρούς ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ για τις αμοιβές τους, δηλαδή ότι ζητούν μεροκάματο 100 €, απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.

    Αυτό συμβαίνει καθώς, όπως αναφέρει το συνδικάτο, «τα εργοτάξια της Γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ που είναι ανάδοχος η ΑΒΑΞ είναι 45€-60€ καθαρά το πολύ σε συναδέλφους με 20 και 30 χρόνια προϋπηρεσίας. Να αφήσουν τα ψέματα τα διευθυντικά στελέχη της ΑΒΑΞ και αλλού ότι το μεροκάματο του τεχνίτη είναι πάνω από 100€».

    Επιπλέον, προσθέτουν ότι «άλλωστε (σ.σ. στην εταιρεία ΑΒΑΞ)  γνωρίζουν για αυτό και αναφέρονται ότι δεν φτάνουν οι νόμιμες υπερωρίες και πολλοί εργαζόμενοι εξαναγκάζονταν να δουλεύουν 12ωρα – 6ήμερα, 2 φορές το μήνα δηλαδή στην πράξη και να μην αγγίζουν τελικά τα 100€».

    Επισημαίνουν, δε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς από το καλοκαίρι του 2023 έχουν γίνει ήδη 8 απεργίες και στο πλαίσιο των πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις με εκπροσώπους της διοίκησης, αλλά αυτό που εισέπραξαν οι εργαζόμενοι ήταν η σθεναρή άρνηση τους για όλες τις διεκδικήσεις τους.

    Καταλήγοντας αναφέρουν ότι «δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι θεωρούν πρόβλημα την έλλειψη προσφορών από τους εργολάβους, αφού είναι γνωστό ότι αυτό το καθεστώς χρησιμοποιείται ως άλλος ένας ιμάντας για να εντατικοποιηθεί η δουλειά και να συμπιέζονται οι μισθοί».

    Όσον αφορά τα ωράρια εργασίας στον μετροπόντικα σχολιάζουν ότι αυτά είναι εξαντλητικά καθώς οι εργαζόμενοι δούλευαν 12ωρα κατά παράβαση της υφιστάμενης νομοθεσίας και γίνεται λόγος για αυθαιρεσίες τους, όπως η υποδηλωμένη εργασία, αδήλωτες υπερωρίες, τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, και εργασία καύσωνα.

    Γεγονός και το οποίο, όπως συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση, έχει ως αποτέλεσμα να διαπιστωθούν από το ΣΕΠΕ παραβάσεις όλων των κατηγοριών στα εργοτάξια του Ομίλου ΑΒΑΞ.

    Διαβάστε επίσης

    Μπρα ντε φερ Κωνσταντέλλου – Στασινού για το ύψος των κτιρίων: Οι προσφυγές και οι νέες καταγγελίες

    Γρ. Δημητριάδης (Υπερταμείο): Στο τελικό στάδιο ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

    Νίκος Ταχιάος: Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου το handover της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ



    ΣΧΟΛΙΑ