• Business

    Δίκη Folli Follie: Γρατσώνης και Ζαχαρίου καταδεικνύουν ως υπαίτιους του σκανδάλου τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τη διοίκηση της Ασίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Με την απολογία δύο ακόμα κατηγορουμένων συνεχίστηκε χθες, Τρίτη 16 Απριλίου 2024, η πολύκροτη δίκη της Folli Follie στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου την περασμένη εβδομάδα, σειρά είχαν ο Φραγκίσκος Γρατσώνης, πρώην Οικονομικός Διευθυντής και ο Μανώλης Ζαχαρίου, πρώην αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της μητρικής εταιρείας.

    Τόσο ο Φραγκίσκος Γρατσώνης όσο και ο Μανώλης Ζαχαρίου κατά τη διάρκεια των απολογιών τους υπέδειξαν ότι την ευθύνη του σκανδάλου είχαν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η διοίκηση της Ασίας, αναφερόμενοι στον Ιωάννη Μπεγιέτη και τον εκλιπόντα Tonio Law, όπως επίσης και στους ορκωτούς της Ασίας.  Παράλληλα, αμφότεροι δήλωσαν άγνοια για το ζήτημα της «ωραιοποίησης» των οικονομικών καταστάσεων.

    Φραγκίσκος Γρατσώνης: «Δε φανταζόμουν ότι ήταν τόσο μεγάλο το μέγεθος της εικονικότητας»

    Την έκπληξή του για τα ευρήματα του ελέγχου της Alvarez and Marshall, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Φραγκίσκος Γρατσώνης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δε φανταζόταν ότι ήταν τόσο μεγάλο το μέγεθος της εικονικότητας», που παρουσίαζαν οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου.

    Στην αρχή της απολογίας του, ο κ. Γρατσώνης αναφέρθηκε στις σπουδές του αλλά και στην επαγγελματική του πορεία. Έχοντας σπουδές Οικονομικών σε προπτυχιακό επίπεδο αλλά και Διοίκησης Επιχειρήσεων σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ο κ. Γρατσώνης έως και το 2013 εργαζόταν στον τραπεζικό κλάδο. Νιώθοντας ότι δε θα είχε περαιτέρω επαγγελματική εξέλιξη στον τραπεζικό κλάδο, λόγω της ευρύτερης κατάστασης που επικρατούσε, αποδέχθηκε την πρόταση να αναλάβει τη θέση του Οικονομικού διευθυντή της Folli Follie περί τα τέλη του 2013. Όπως δήλωσε ο κατηγορούμενος, η μητρική εταιρεία είχε επιτυχία, κάτι που το ένιωσε ιδιαιτέρως όταν ξεκίνησε να δουλεύει σε αυτή, όταν οι επενδυτικές τράπεζες του ζητούσαν συναντήσεις.

    Με αυτόν τον τρόπο γινόταν η ενοποίηση των οικονομικών καταστάσεων

    Στη συνέχεια, ο κ. Γρατσώνης ανέφερε ποια ήταν τα καθήκοντά του στη μητρική εταιρεία και τόνισε ότι σε περιοδική βάση ασχολείτο με την ενοποίηση των οικονομικών καταστάσεων 40 θυγατρικών εταιρειών, ενώ η δική του επαφή με τον όμιλο της Ασίας ήταν όταν γινόταν η ενοποίηση. Ειδικότερα, ανέφερε ότι ασχολείτο με τον πρωτογενή έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της μητρικής εταιρείας, μία διαδικασία επίπονη όπως τόνισε, καθώς έπρεπε να ελέγξουν καθένα κονδύλι και να επιβεβαιώσουν τα υπόλοιπα. Επιπλέον, έλεγχαν τα αποθέματα κάνοντας φυσική απογραφή και κατ’ απαίτηση των ορκωτών λογιστών ζητούσαν επιβεβαιωτικές επιστολές από τις τράπεζες για τα ταμειακά τους διαθέσιμα. «Η διαδικασία ήταν επίπονη και διαρκούσε 1,5 μήνα» είπε, διευκρινίζοντας ότι αντιστοίχως αυτή την εργασία έκανε ο οικονομικός διευθυντής ή ο λογιστής στις άλλες εταιρείες, ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας, ενώ κάθε θυγατρική διέθετε ορκωτό λογιστή.

    Επιπλέον, τα στοιχεία κάθε θυγατρικής ανέβαιναν σε ειδικό portal, με τη μορφή ισοζύγιου. Πρόσβαση στον ιστότοπο είχαν συγκεκριμένα άτομα από κάθε εταιρεία, όπου ενσωμάτωναν τις οικονομικές τους καταστάσεις. Στη συνέχεια, ακολουθούσε η σύνταξη του φύλλου ενοποίησης, ενώ μέχρι το τέλος της καταληκτικής προθεσμίας που είχε οριστεί, έρχονταν και τα πιστοποιητικά των ορκωτών, με βάση τα οποία έλεγχαν τα δηλωμένα στοιχεία. Όταν ολοκληρωνόταν το έργο της δημιουργίας των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, από το λογιστήριο τις έστελναν στον Δημήτρη και στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. «Εκεί ολοκληρωνόταν ο ρόλος μας», εξήγησε ο κ. Γρατσώνης.

    Τις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής εταιρείας αλλά και τις ενοποιημένες καταστάσεις, όπως ανέφερε ο κ. Γρατσώνης τις υπέγραφαν ο Δημήτρη και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο ίδιος ο κ. Γρατσώνης, ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Ζαχαρίου. «Εμείς παίρναμε τις οικονομικές καταστάσεις που είχαν υπογραφεί και εγκριθεί από την κάθε θυγατρική», είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι σε κάθε θυγατρική υπέγραφαν όσοι είχαν αντίστοιχες θέσεις με τους προαναφερθέντες και οι ορκωτοί λογιστές κάθε εταιρείας.

    «Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήταν ”πατριάρχης”»

    Ακολούθως ο κ. Γρατσώνης ανέφερε και ορισμένα οικονομικά μεγέθη. «Το 2017 στο κομμάτι εκτός Ασίας, η εταιρεία είχε 1,2 δισ. ενεργητικό, 300.000€ στο ταμείο και μετοχές Dufry, πάγια στοιχεία πάνω από 200 εκατ., 600 εκατ. κεφάλαια […] Ο κύκλος εργασιών ήταν πάνω από 500 εκατομμύρια. Η εταιρεία ήταν λειτουργικά κερδοφόρος, αλλά δεν είχε την κερδοφορία της Ασίας. Είχε και δανεισμό…» και πρόσθεσε:

    «Ένιωθα όμορφα που έβλεπα έναν οργανισμό να εξελίσσεται». Ο κ. Γρατσώνης ωστόσο, ανέφερε ότι «Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήταν ”πατριάρχης”. Είχαμε την αίσθηση ότι έλεγχε τα πάντα. Έλειπε 9-10 μήνες τον χρόνο» και συμπλήρωσε ότι τις οικονομικές καταστάσεις της Ασίας, τις υπέγραφε ο ίδιος ο κ. Κουτσολιούτσος.

    «Πιέζαμε να μας στείλουν τα στοιχεία από την Ασία»

    Ο κ. Γρατσώνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ημέρες μετά τη δημοσίευση της αναφοράς του QCM, τονίζοντας ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαιτούσε την προσκόμιση μίας σειράς στοιχείων και ειδικά της Ασίας.

    «Έπεσε μεγάλο βάρος στην πλάτη μου», είπε ο κ. Γρατσώνης εξηγώντας ότι εκείνες τις ημέρες ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στη Σανγκάι και ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήταν μονίμως στην Ασία. «Δεχθήκαμε τεράστια πίεση», είπε ο κ. Γρατσώνης,  ο οποίος ανέφερε επίσης ότι η Ernst& Young είπε ότι ο ανεξάρτητος έλεγχος δε μπορούσε να βγει όπως ήθελαν και έπρεπε να γίνει και εγκληματολογικός έλεγχος. Ο κ. Γρατσώνης επιβεβαίωσε ότι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος συναίνεσε εξαρχής σε αυτό. «Σταδιακά άρχισαν να παραιτούνται μέλη του ΔΣ της εταιρείας», είπε και επιπροσθέτως ανέφερε ότι ταυτόχρονα με την Ernst& Young, έλεγχο διεξήγαγε εσωτερικά και η Επιτροπή Ελέγχου με πρόεδρο τον κ. Αλεξάκη.

    «Ένιωσα ότι έχανα το έδαφος κάτω από τα πόδια μου»

    Όπως τόνισε ο κατηγορούμενος, προχωρώντας οι διαδικασίες του ελέγχου επικεντρώθηκαν στην έλλειψη διαθεσίμων της Ασίας. «Πιέζαμε να μας στείλουν στοιχεία από την Ασία», υπογράμμισε για να αναφέρει στη συνέχεια ότι τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου του 2018, κλιμάκια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητούσαν επιπλέον στοιχεία εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε και η πίεση για να βγει η έκθεση της Alvarez. «Όταν η Ernst& Young ολοκλήρωσε τον έλεγχο βρήκε ότι είχαμε ακολουθήσει σωστά τις διαδικασίες ενοποίησης», ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε λέγοντας ότι έπρεπε να ξεκινήσει και ο έλεγχος τηα Ασίας, αλλά έλαβε ένα email ότι δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας.

    Με την ανάκληση του πιστοποιητικού ελέγχο από τον κ. Βαρθαλίτη, ο κ. Γρατσώνης αποχώρησε από την εταιρεία. «Όταν βγήκε η έκθεση της Alvarez, δε φανταζόμουν ποτέ ότι ήταν τόσο μεγάλο το μέγεθος της εικονικότητας. Έκανα έναν χρόνο να συνέλθω. Ήταν δύσκολες οι συνθήκες που αντιμετώπιζα. Βρέθηκα ξαφνικά με πρόστιμα. Είχα σε αλληλογραφίες τι έκανα, τι απαντήσεις έπαιρνα και τι γινόταν πίσω από την πλάτη μου. Ένιωσα ότι έχανα το έδαφος κάτω από τα πόδια μου».

    Στη συνέχεια, ο κ. Γρατσώνης μίλησε για τις απολαβές του, οι οποίες όταν δούλευε στην Εμπορική Τράπεζα άγγιζαν τις 4.500€ καθαρά μηνιαίως (μεικτά 8.000€), ενώ από τη Folli Follie αρχικά αμειβόταν 5.500€ καθαρά μηνιαίως (μεικτά 10.000€) και αργότερα οι μηνιαίες του απολαβές άγγιξαν τις 6.500€ (13.000€ μεικτά). Πλέον, ο κ. Γρατσώνης δουλεύει ως ελεύθερος επαγγελματίας, ενώ του έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 100.00€ το καθένα. «’Εχω στιγματιστεί», είπε.

    «Είχε βαρύτητα το ότι υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος»

    Απαντώντας στις ερωτήσεις της Προέδρου του δικαστηρίου, ο κ. Γρατσώνης τόνισε ότι «Είχε βαρύτητα το ότι υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος».

    «Έχετε τις οικονομικές καταστάσεις της Ασίας. Λαμβάνετε και τις πιστοποιήσεις των ορκωτών. Βεβαιώσεις διαθεσίμων έρχονται;», ρώτησε η Πρόεδρος του δικαστηρίου.

    «Όχι, γιατί τις υπέγραφε ο ορκωτός της Ασίας, ο οποίος βεβαίωνε τις καταστάσεις», απάντησε ο κατηγορούμενος, αναφέροντας παράλληλα ότι οι καταστάσεις της Ασίας δεν είχαν κάποια σημείωση.

    «Δε γνωρίζαμε τίποτα για την ωραιοποίηση. Τα μάθαμε όλα από τις εκθέσεις»

    Ο κ. Γρατσώνης απαντώντας στις ερωτήσεις της Προέδρου ξεκαθάρισε ότι δεν γνώριζαν τίποτα σχετικά με την ωραιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων και ότι όλα τα έμαθαν από τις εκθέσεις. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο ορκωτός λογιστής κ. Βαρθαλίτης κατόπιν της ανάκλησης του πιστοποιητικού του, του είπε ότι ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, λόγω της μη επιβεβαίωσης των διαθεσίμων.

    Ακολουθούν ενδεικτικά ερωτήσεις της Προέδρου

    Πρόεδρος: Ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος σας είχαν πει για την ωραιοποίηση;

    Φ.Γ.: Όχι. «Δε γνωρίζαμε τίποτα για την ωραιοποίηση. Τα μάθαμε όλα από τις εκθέσεις»

    Πρόεδρος: Τον Ιωάννη Μπεγιέτη τον είχατε γνωρίσει;

    Φ.Γ.: Είχε έρθει μία φορά στην Αθήνα. Μου είχε στείλει μήνυμα καλωσορίσματος όταν ήρθα στην εταιρεία.

    Πρόεδρος: Όταν έρχονται οι οικονομικές καταστάσεις του ομίλου της Ασίας, έρχονται και άλλες επιμέρους που φαίνεται ποιος είναι ο προμηθευτής και ποιος ο αγοραστής;

    Φ.Γ.: Όχι. Βλέπαμε τις σημειώσεις των ορκωτών και όταν χρειαζόταν ζητούσαμε τα αντίστοιχα στοιχεία. Ο ένας πελάτης δε σε οδηγεί στην εικονικότητα.

    Πρόεδρος: Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος συμφώνησε για ωραιοποίηση του τζίρου της τάξης του 10%. Είναι εφικτό να τηρηθεί ή μετά ξεφεύγει;

    Φ.Γ.: Ναι, αυτό διαχέεται στις οικονομικές καταστάσεις. Επηρεάζει τον τζίρο και τις απαιτήσεις.

    «Ο Μπεγιέτης δε μου έστειλε ποτέ τα στοιχεία»

    Αντίστοιχα, ο κ. Γρατσώνης απαντώντας τις ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας τόνισε ότι ο Ιωάννης Μπεγιέτης δεν του έστειλε ποτέ τα στοιχεία που ζητούσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι δεν προσκομίσατε στοιχεία, εκ των οποίων ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ασίας, η επωνυμία και η ταυτότητα του πελάτη της Ασίας. Ήταν δύσκολο να τα στείλετε;», ρώτησε η εισαγγελέας της έδρας και εκείνος απάντησε με τη σειρά του «Ήταν στοιχεία εκτός Ελλάδας. Προώθησα ποια στοιχεία χρειαζόμουν στον κ. Μπεγιέτη και του ζητούσα διευκρινίσεις. Ο Μπεγιέτης δεν μου τα έστειλε ποτέ».

    Στη συνέχεια, απαντώντας στις ερωτήσεις της εισαγγελέως, ο κ. Γρατσώνης είπε ότι από τη μητρική εταιρεία δεν ήξεραν πού ήταν τα τραπεζικά διαθέσιμα της Ασίας και ότι όλα τα είδε όταν βγήκαν τα ευρήματα της Alvarez.

    «Αποκτήσατε μία εικόνα τι συνέβη στην Ασία;», ρώτησε η εισαγγελέας.

    «Εκ των υστέρων πήρα τις εκθέσεις της Alvarez και της Price. Προσπαθούσα να καταλάβω τι έγινε. Δε μπορώ να αντιληφθώ πώς γινόταν όλο αυτό. Υπήρχε μεθόδευση. Χωρίς τον εγκληματικό έλεγχο, κανείς δε θα μπορούσε να βρει την απάτη», απάντησε ο κ. Γρατσώνης.

    Η εισαγγελέας της έδρας ενέμεινε στο ζήτημα της μεθόδευσης και ρώτησε τον κατηγορούμενο «Ποιοι και τι κέρδισαν από τις μεθοδεύσεις;» και ο κύριος Γρατσώνης απάντησε «Αυτοί που το έκαναν, κέρδισαν κάποιο περιουσιακό όφελος». Η εισαγγελέας έσπευσε να ρωτήσει τον κ. Γρατσώνη ποιους εννοεί και απάντησε με τη σειρά του «Αυτοί που έλεγχαν τις μετοχές. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος». Επιπλέον, ο κ. Γρατσώνης εξήγησε ότι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δεν ασχολούταν με τον όμιλο της Ασίας, αλλά μόνο με τον όμιλο της Ευρώπης και της Αμερικής, καταδεικνύοντας ότι με τον όμιλο της Ασίας ασχολούνταν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο Tonio Law και ο Ιωάννης Μπεγιέτης. Την ίδια ώρα, ο κ. Γρατσώνης υπέδειξε ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος λόγω θέσης θα μπορούσε να βρει τα στοιχεία που ζητούσαν, αλλά δεν ξέρει γιατί δεν το έκανε.

    «Η εταιρεία είχε μία περιουσία. Θα μπορούσε να συνεχίσει και την επόμενη ημέρα»

    «Μου έλεγαν ότι θα έρθουν τα στοιχεία και δεν έρχονταν. Όταν ο κ. Βαρθαλίτης έκανε ανάκληση του πιστοποιητικού ελέγχου του, παραιτήθηκα», δήλωσε ακολούθως ο κ. Γρατσώνης στην εισαγγελέα, τονίζοντας ότι o Δημήτρης Κουτσολιούτσος τον διαβεβαίωνε ότι θα έρθουν τα στοιχεία και εν τέλει δεν του είχαν πει τον λόγο για τον οποίο δεν τα λάμβανε.

    Ο κ. Γρατσώνης ρωτηθείς από την εισαγγελέα πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα, απάντησε: «Η εταιρεία είχε μία περιουσία. Θα μπορούσε να συνεχίσει και την επόμενη ημέρα».

    Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε «Σκεφτήκατε να απευθυνθείτε στην κα. Νιώτη;» και ο κατηγορούμενος απάντησε ότι την πληροφορία για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ασίας, θα μπορούσε να τα ζητήσει μόνο κάποιος από την Ασία και ότι η κα. Νιώτη για να προβεί σε μία τέτοια κίνηση θα έπρεπε να έχει εξουσιοδότηση.

    Μανώλης Ζαχαρίου: «Έχω εγκλωβιστεί σε μία ιστορία, που μου έχει καταστρέψει τη ζωή εξαιτίας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου»

    Κόλαφος για την οικογένεια Κουτσολιούτσου και ειδικότερα για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, αποδείχθηκε η απολογία του Μανώλη Ζαχαρίου, ο οποίος δήλωσε ότι έχει εγκλωβιστεί σε μία ιστορία, που του έχει καταστρέψει τη ζωή εξαιτίας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

    Ο πρώην αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος της Folli Follie Ελλάδας, αφού μίλησε εν συντομία για την πολυετή και επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία σε μεγάλες εταιρείες, μίλησε για το πώς έφτασε να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην Elmec για 11 χρόνια, αναφέροντας ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήξερε την πορεία του και έδειξε εκτίμηση στο πρόσωπό του.

    Ο κ. Ζαχαρίου μίλησε κι αυτός με τη σειρά του για τις ετήσιες απολαβές του το 2008, οι οποίες άγγιζαν τις 200.000€ ετησίες, φτάνοντας στις 275.000€ ετησίως. «Το πρόγραμμα ήταν να μεγαλώσουμε την εταιρεία […] Πηγαίναμε εξαιρετικά», είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε «Μέσα από την Elmec, η υπεραξία δημιουργείτο μέσω των καταστημάτων λιανικής και των αποκλειστικών brand, τα multibrand, τα factory outlet, τη σχέση με τα Beauty Free, τα Attica πολυκαταστήματα», σχολιάζοντας ότι τα Attica ήταν «τεράστιο εργαλείο» για τις συζητήσεις με ξένες εταιρείες. «Σπανίως μία εταιρεία έπαιρνε πανευρωπαϊκά συμβόλαια. Ήταν πάρα πολύ σημαντική η διαδρομή μας, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Έπαιρνα ενθαρρύνσεις από τη διοίκηση και κυρίως από τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο».

    «Αισθανόμουν ότι δούλευα για την καλύτερη πολυεθνική εταιρεία»

    «Στη Folli Follie υπήρχαν χρήματα. Δεν υπήρχαν δάνεια. Αισθανόμουν ότι δούλευα για την καλύτερη πολυεθνική εταιρεία», είπε στη συνέχεια ο κ. Ζαχαρίου, αναφέροντας ότι η εταιρεία είχε την εκτίμηση των αγορών και τους πρότειναν συνεχώς συνεργασίες.

    Όλα αυτά συνέβαιναν μέχρι και τη δημοσίευση της έκθεσης του QCM, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο.

    «Πέσαμε ανάσκελα από τα ευρήματα της Alvarez»

    «Δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα fund μας επιτιθόταν για κερδοσκοπικούς λόγους», ανέφερε σχετικά με το δημοσίευμα της QCM o κ. Ζαχαρίου, δηλώνοντας ότι στην αρχή η αντίδρασή του ήταν χαλαρή. Ακολούθως, ο κ. Ζαχαρίου ζήτησε από τους συνεργάτες του να συγκεντρώσουν όλες τις διευθύνσεις των καταστημάτων, τα τηλέφωνα και φωτογραφίες των βιτρινών κάθε καταστήματος. Ωστόσο, αυτό δε συνέβη και με τα καταστήματα της Ασίας, όπως δήλωσε.

    Στη συνέχεια, αναφορικά με τον έλεγχο της Alvarez, που διεξήχθη με παρότρυνση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ο κατηγορούμενος δήλωσε μεταξύ άλλων «Πέσαμε ανάσκελα από τα ευρήματα της Alvarez», για να προσθέσει στη συνέχεια «Αισθάνθηκα ότι βρισκόμουν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Παραιτήθηκαν και κάποια μέλη του ΔΣ […] Έμεινα για 7 μήνες στην εταιρεία και έπειτα παραιτήθηκα. Μου ήταν αδύνατο να συνεχίσω με αυτή την πίεση, την απαξίωση και τα πρόστιμα» και πρόσθεσε «Η εταιρεία άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα, παρ’ όλο που είχε ευρωστία. Έπρεπε να υπερασπιστώ 3.000 εργαζόμενους και το έκανα μέχρι ενός σημείου».

    «Υπέγραφα τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις μιας οικογενειακής επιχείρησης, που αρχηγός ήταν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος»

    Αναφορικά με τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις ο κ. Ζαχαρίου υποστήριξε «Υπέγραφα τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις μιας οικογενειακής επιχείρησης, που αρχηγός ήταν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος», τονίζοντας ότι δεν είχαν καμία βαθιά πληροφορία για την Ασία.

    «Στη μητρική εταιρεία, ήξερα τον τζίρο για κάθε μαγαζί. Στην Ασία ξέραμε ότι ο όμιλος είχε επιτυχία. Είχα πάει μερικές φορές στην Ασία και είχα ψηλώσει 10 πόντους. Είδα καταστήματα της Folli Follie σε καλύτερη τοποθεσία από τα καταστήματα της Luis Vuitton», είπε στη συνέχεια.

    «Δεν υπήρχε περίπτωση να αμφισβητήσω την υπογραφή του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και αυτό μου κόστισε»

    Στο ζήτημα της υπογραφής των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Ζαχαρίου, ο οποίος ανέφερε ότι ήταν επικεφαλής στον τομέα του fashion.

    «Σε αυτή την οικογενειακή επιχείρηση, ο κάθε επικεφαλής μίας επιχειρηματικής δραστηριότητας έπρεπε να πιστοποιεί το κομμάτι της δουλειάς του. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος έφερνε το κομμάτι της Ασίας κι έτσι το ενοποιούσαμε. Δε μπορείς να τα ξέρεις όλα, αν  τα μεγέθη είναι μεγάλα. Όταν υπέγραφα τα χαρτιά ήταν ήδη υπογεγραμμένα από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο. Δεν υπήρχε περίπτωση να αμφισβητήσω την υπογραφή του. Ήξερα ότι γίνονταν κι έλεγχοι. Γι’ αυτό υπέγραφα και αυτό μου κόστισε. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήταν αγαπητός και συμπαθής. Έκανε πολλές αγαθοεργίες. Αλλά μου κόστισε τραγικά η υπογραφή μου», είπε ο κ. Ζαχαρίου.

    «Τι σας κόστισε», ρώτησε τον κ. Ζαχαρίου η Πρόεδρος του δικαστηρίου.

    «Αν εμπιστεύεσαι έναν άνθρωπο, εκ του αποτελέσματος έχεις την αίσθηση της εκμετάλλευσης. Μου κόστισε την καριέρα μου, την περιουσία μου, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Η γυναίκα μου διαγνώστηκε με αυτοάνοσο. Δεν άντεξε. Δύο χρόνια μετά κατέληξε. ‘Εχω εισπράξει δύο φορές συγγνώμη από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο», είπε με απόλυτη ψυχραιμία και σταθερό τόνο φωνής ο κ. Ζαχαρίου

    «Πότε;», τον ρώτησε η Πρόεδρος.

    «Την πρώτη φορά ήμουν ακόμη στην εταιρεία. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης ο κ. Δημήτρης έλεγε με λυγμούς ”Κοίτα τι κάναμε στον Μανώλη”», είπε ο κατηγορούμενος δηλώντας στη συνέχεια ότι κατά τη διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών στα δικαστήρια έμαθε τι έγινε με τον Ιωάννη Μπεγιέτη και τον Tonio Law.

    «Ομολογώ στον λόγο της τιμής μου, δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε η ωραιοποίηση»

    Απαντώντας στις ερωτήσεις της Προέδρου του δικαστηρίου, ο κ. Ζαχαρίου υποστήριξε σχετικά με την ωραιοποίηση «Ομολογώ στον λόγο της τιμής μου, δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε η ωραιοποίηση», διευκρινίζοντας ότι θεωρούσαν φυσιολογική την άνοδο της εταιρείας στην Ασία, καθώς έγινε τρομερή διείσδυση στην αγορά της Ασίας και στο αστικό της κοινό. «Όταν ήρθαν από τη Fosun στην Ελλάδα σε γενικές συνελεύσεις, το 2012 είπαν ότι ”η Folli Follie ήταν η Prada της Ανατολής”», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε:

    «Βλέπαμε ότι υπάρχει χώρος ανάπτυξης. Η Fosun συμμετείχε και στον τομέα του μάρκετινγκ. Την ίδια ώρα, ενώ υπάρχει η κρίση, εμείς είχαμε ευρωστία και έρχονταν στο τραπέζι και νέες προτάσεις συνεργασίας».

    Ακολούθως, δίνοντας απάντηση σε σχετικό ερώτημα της Προέδρου, ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι σε όλη του την επαγγελματική πορεία, του έλεγαν ότι έπρεπε να δείχνει μεγάλη προσοχή πού υπογράφει και ότι στις μεγάλες δουλειές όπως η Folli Follie, είχε πάντα συμβούλους και ορκωτούς. «Όμως δεν πήγα ποτέ στον Γρατσώνη. Δεν έβαλα ποτέ το ερωτηματικό. Ήταν δεδομένο ότι θα υπογράψω, όταν έχει υπογράψει ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Δεν είχα λόγο να αμφισβητήσω κάτι».

    «Ο Μπεγιέτης ήταν ένας εξυπνάκιας μάγκας που δε μου άρεσε»

    Η Πρόεδρος του δικαστηρίου στη συνέχεια ρώτησε τον κατηγορούμενο αν είχε γνωρίσει τον Ιωάννη Μπεγιέτη. Ο κ. Ζαχαρίου της απάντησε ότι τον είχε συναντήσει μία φορά κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στην Ιαπωνία, που ήταν παρών και ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. «Είδα έναν εξυπνάκια μάγκα που δε μου άρεσε», είπε ο κ. Ζαχαρίου για την εντύπωση που του έδωσε ο Ιωάννης Μπεγιέτης. Ο κ. Ζαχαρίου υποστήριξε ότι στην αρχή δεν είχε την οικειότητα να μιλήσει ανοιχτά στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο για τους ενδοιασμούς του στο πρόσωπο του Ιωάννη Μπεγιέτη, αλλά αργότερα όταν του ανέφερε τις επιφυλάξεις του, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος του απάντησε ευγενικά «Μανώλη, μην ανακατεύεσαι…».

    Ωστόσο, ο κ. Ζαχαρίου είχε αντίθετη άποψη για τον Tonio Law, για τον οποίο είχε σχηματίσει εξαιρετική άποψη.

    «Ήμουν περήφανος που υπέγραφα τις οικονομικές καταστάσεις για έναν τέτοιο όμιλο και το έβλεπε όλος ο κόσμος. Το θεωρούσα παράσημο στο πέτο», είπε ο κ. Ζαχαρίου.

    «Ακόμη προσπαθώ να καταλάβω τα περί εγκληματικής οργάνωσης»

    Ο κ. Ζαχαρίου αναφέρθηκε και στη συνεργασία του με τον κ. Γρατσώνη και την κα. Νιώτη, η οποία διαχειριζόταν τα χρήματα για να πληρωθούν οι τόκοι και οι προμηθευτές.  «Είχα εμπιστοσύνη στον Τζώρτζη και τον Δημήτρης Κουτσολιούτσο», είπε. «Με τον κ. Αλαβάνο είχαμε μικρή συνεργασία. Ο κ. Βαρθαλίτης ερχόταν στο γραφείο και συζητούσαμε. Του είχα ζητήσει να είναι το δεξί μου χέρι. Είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Ζητούσα τη γνώμη του. Με την κα. Τσακαλογιάννη συνεργαζόμουν πολύ λιγότερο», εξήγησε.

    «Ακόμη προσπαθώ να καταλάβω τα περί εγκληματικής οργάνωσης και απάτης. Δεν είχα ποτέ μετοχές. Προσπαθώ να εξηγήσω στον εαυτό μου ότι δε θα μπορούσα να ξέρω», δήλωσε σχετικά με το σκάνδαλο.

    «Οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις υπογράφονταν εκ περιφοράς»

    Ερωτήσεις σχετικά με την υπογραφή των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων απηύθυνε αρχικά στον κατηγορούμενο η εισαγγελέας της έδρας, με τον κατηγορούμενο να απαντά «Το ΔΣ δε συνεδρίαζε για την έγκριση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων. Η υπογραφή τους γινόταν εκ περιφοράς. Υπήρχε εμπιστοσύνη».

    Αναφορικά με τις θυγατρικές σε Ευρώπη και Αμερική, ο κ. Ζαχαρίου δήλωσε ότι τις έλεγχε ο ίδιος, ο οποίος για τον λόγο αυτό έκανε πολλά ταξίδια, «ενημερώνοντας επί μονίμου βάσεως τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο». Αντιθέτως, τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο τον έβλεπε ελάχιστα και όταν ερχόταν στην Ελλάδα, τον ενημέρωνε για τις προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου.

    «Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχε σχέση με τον όμιλο της Ασίας;», ρώτησε η εισαγγελέας.

    «Απ’ όσο γνωρίζω όχι. Του έλεγα ”Ο πατέρας σου μας σκίζει”», απάντησε.

    Επιπλέον, ο κ. Ζαχαρίου ξεκαθάρισε ότι δεν είχε δικαίωμα να δει εκτενώς τα στοιχεία της Ασίας και ότι η υπογραφή του σήμαινε πως γνωρίζει για την εμπορικό τομέα του fashion, ενώ χαρακτήρισε τον τρόπο που αντέδρασε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν «σαν να περνάς με κόκκινο φανάρι και σου βάζουν πρόστιμο 1 εκατομμύριο».

    «Διάβαζα τις εκθέσεις και έπεφτα από την καρέκλα μου»

    Στη συνέχεια, η εισαγγελέας ρώτησε τον κ. Ζαχαρίου αν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος του έδωσε εξηγήσεις για τα ευρήματα των εκθέσεων. Ο κατηγορούμενος απάντησε ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δεν του είπε απολύτως τίποτα. Ο ίδιος μάλιστα, δήλωσε ότι δεν ξέρει τι πήγε στραβά. «Διάβαζα τις εκθέσεις και έπεφτα από την καρέκλα μου», είπε.

    Η εισαγγελέας της έδρας ακολούθως ρώτησε τον κατηγορούμενο ποιος είχε όφελος από αυτή την ιστορία.

    Ακολουθεί ενδεικτικά απόσπασμα των ερωτοαπαντήσεων

    Εισαγγελέας: Ποιος είχε όφελος;

    Μ.Ζ.: Δεν ξέρω. Για εμένα υπήρχε ζημία.

    Εισαγγελέας: Ο Μπεγιέτης είχε όφελος;

    Μ.Ζ.: Πιθανολογώ ναι, ότι είχε οικονομικό όφελος. Αν σκεφτώ, τι θα μπορούσε να κάνει παρανόμως, μπορώ να σκεφτώ πολλά σενάρια.

    Εισαγγελέας: Ο Law είχε όφελος;

    Μ.Ζ.: Ναι.

    Εισαγγελέας: Χωρίς τον Law, θα μπορούσε να γίνει η ωραιοποίηση;

    Μ.Ζ.: Όχι. Πρέπει να υπάρχει μία αλυσίδα που κάνει τα παράνομα.

    Ο κ. Ζαχαρίου εξήγησε μεταξύ άλλων απαντώντας στις ερωτήσεις της εισαγγελέως ότι δεν είχε κανέναν λόγο να μην έχει εμπιστοσύνη στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και ότι δεν τον αμφισβητούσε καμία τράπεζα του κόσμου. «Ήρθαν βεβαιώσεις από την Ασία ότι υπήρχαν τα διαθέσιμα», είπε αναφέροντας στη συνέχεια ότι του έκανε εντύπωση που δεν γνώριζαν πού βρίσκονταν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ασίας, με το ξέσπασμα του σκανδάλου.

    «Μου ζήτησαν οι ομολογιούχοι να μείνω στην εταιρεία»

    Στη συνέχεια, ο κ. Ζαχαρίου απάντησε στις ερωτήσεις της συνηγόρου του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

    «Αυτά τα χρήματα, όπως είπε ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος υπήρχαν στις ελεγχόμενες εταιρείες. Αν πήγαιναν στοιχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι τα χρήματα βρίσκονταν στις τρίτες εταιρείες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα το δεχόταν;», ρώτησε η συνήγορος του κ. Τ. Κουτσολιούτσου και ο κ. Ζαχαρίου απάντησε «Όχι».

    Αφού ο κ. Ζαχαρίου απάντησε στη συνήγορο ότι η εταιρεία στην Ασία έκλεισε το 2020, η συνήγορος του απηύθυνε την εξής ερώτηση: «Ξέρετε γιατί μία τόσο σημαντική εταιρεία φτάνει να κλείσει και να διαγραφεί από το Χρηματιστήριο; Γιατί κάποιος αποφάσισε να την κλείσει ένα πρωί, αντί να βρει έναν αγοραστή και να πουλήσει τη μίσθωση των καταστημάτων;».

    «Το δίκτυο των καταστημάτων στην Ασία είχε μία τεράστια αξία με 500-600 συμβάσεις μίσθωσης», εξήγησε ο κ. Ζαχαρίου και πρόσθεσε«Υπάρχει επίσης η άυλη αξία του brand value. Μόνο η άυλη αξία του ομίλου στην Ασία, μπορεί να κάνει πάνω από 500 εκατομμύρια».

    «Σας είπε κάποιος ομολογιούχους ότι δεν ήξερε για τον κλάδο;», ρώτησε η συνήγορος και ο κ. Ζαχαρίου είπε «Ναι. Γι’ αυτό μου ζήτησαν να μείνω».

    «Ξεκίνησε μία λάθος πρακτική που στράβωσε λόγω ανασφάλειας»

    Την εκτίμησή του σχετικά με το πώς ξέσπασε το σκάνδαλο, ανέφερε ο κ. Ζαχαρίου απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου του δικαστηρίου. «Ξεκίνησε μία λάθος πρακτική που στράβωσε λόγω ανασφάλειας. Ο ανταγωνισμός υπήρχε παντού. Χάθηκε ο έλεγχος και βρέθηκαν άνθρωποι με δικαίωμα υπογραφής έως και 50.000€, όπως εγώ και η κα. Νιώτη, να είναι κατηγορούμενοι», είπε ο κ. Ζαχαρίου.

    Ολοκληρώνοντας την απολογία του, ο κ. Ζαχαρίου εξέφρασε και μία απορία. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, από τις τελευταίες αποφάσεις του ΔΣ είχε διαμορφωθεί οργανόγραμμα με πρόεδρο τον Δημήτρης Κουτσολιούτσο, αντιπρόεδρο την Καίτη Κουτσολιούτσου, διευθύνοντα σύμβουλο τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Α’ τον Γιώργο Βελέντζα και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Β’ τον κ. Ζαχαρίου στον τομέα του Fashion. «Μου κάνει εντύπωση που παρέπεμψαν σε δίκη εμένα, που ήμουν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Β’ και όχι τον κ. Βελέντζα», είπε ο κ. Ζαχαρίου.

    Η δίκη της Folli Follie συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας με τις απολογίες της κας Ειρήνης Νιώτη, πρώην Διευθύντριας Treasury & Financial Risk και του κ. Γιώργου Αλαβάνου, πρώην Προϊσταμένου Λογιστηρίου στη Folli Follie Ελλάδας.

    Διαβάστε επίσης:
    Δίκη Folli Follie: Όλα όσα είπαν στις απολογίες τους οι Κουτσολιούτσοι για να γλιτώσουν

    Δίκη Folli Follie – Καίτη Κουτσολιούτσου: Αυτή την ιστορία την έμαθα στα δικαστήρια

    Δίκη Folli Follie – Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Δε γνώριζα τη μεθοδολογία της λογιστικής παρατυπίας



    ΣΧΟΛΙΑ