• To μυστικό γεύμα Τζίγγερ – Μελισσανίδη, η αυτοπεποίθηση του Ψάλτη, το φάουλ του αναλυτή της Goldman με την Alpha, η γλυκιά εμμονή της κ. Καίτης και η σύνταξη των 917 ευρώ, τα κέρδη του Αθανασίου και το μυστήριο με τον Αίαντα Β.

    Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα η hot είδηση που θα συζητηθεί, είναι ένα lunch, που έλαβε χώρα στα βόρεια προάστια της Αθήνας και για την ακρίβεια στο Νέο Ψυχικό…

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Ισραήλ και αγορές

    Επειδή άπαντες είναι με το βλέμμα στο Ισραήλ και τις αναταράξεις που μπορεί να επιφέρει στις αγορές ένα επικείμενο χτύπημα στο Ιράν, ένα ειδικός μου τόνισε ότι από τις 23 έως τις 30 Απριλίου εορτάζουν το ΠΕΣΑΧ.

    Δηλαδή το Εβραϊκό Πάσχα, γνωστό και ως Ιουδαϊκό Πάσχα, όπου γιορτάζεται το πέρασμα των Ιουδαίων από την Ερυθρά Θάλασσα στη γη της επαγγελίας.

    Δηλαδή ουσιαστικά οι Εβραίοι γιορτάζουν το Πάσχα την απελευθέρωση του λαού του Ισραήλ από την ηγεμονία των Φαραώ της Αιγύπτου.

    Έως εκ τούτου οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να χτυπήσουν εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών.

    Απλά κρατήστε το υπόψιν σας.

     

    Τζίγγερ – Μελισσανίδης: Tο μυστικό lunch

    Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα η hot είδηση που θα συζητηθεί, είναι ένα lunch, που έλαβε χώρα στα Βόρεια προάστια της Αθήνας και για την ακρίβεια στο Νέο Ψυχικό.

    Του CEO της Motor Oil Γιάννη Βαρδινογιάννη και του προέδρου της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη.

    Οι δυο άνδρες γευμάτισαν χθες το μεσημέρι στην περίφημη ψαροταβέρνα Δουράμπεης στο Ψυχικό.

    Κατέφτασαν περίπου στις 13:55 και αμέσως κατευθύνθηκαν στην prive αίθουσα του resto.

    Μάλιστα είχαν κατεβάσει και την κουρτίνα έτσι ώστε να προστατεύονται από τα αδιάκριτα βλέμματα.

    Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης αποχώρησε γύρω στις 15:30 και στην συνέχεια ο «Μελισσάν» κάθισε σε άλλο τραπέζι με δυο συνεργάτες του.

    Όπως αντιλαμβάνεστε ουδείς, πέρα των δυο τους, γνωρίζει τι ειπώθηκε.

    Ίσως λίγο ποδόσφαιρο ίσως και λίγο business.

    Οι πιο πονηροί, με δεδομένο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο Μελισσανίδης έχει τοποθετηθεί (επενδυτικά;) στην Helleniq Energy εταιρεία συμφερόντων του Σπύρου Λάτση  και του Ελληνικού Δημοσίου, πιστεύουν ότι οι δυο τους συζήτησαν και τις επενδυτικές ανησυχίες του προέδρου της ΑΕΚ, στις πετρελαϊκές business.

    Εκτιμάται ότι ο πρόεδρος της ΑΕΚ έχει αγοράσει ένα ποσοστό των μετοχών της Helleniq (ΕΛΠΕ) που αγγίζει το 1%-2% ενώ όπως έχει γράψει και το mononews.gr δεν αποκλείεται σε ένα μελλοντικό placement των μετοχών της εταιρείας μετά τον Ιούνιο του 2024 (εκτιμάται έως 20%) να τοποθετηθεί εκ νέου.

     

    Η αυτοπεποίθηση του Βασίλη Ψάλτη

    Σαφώς ικανοποιημένος επέστρεψε στην Αθήνα από το Μιλάνο ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.

    Ο ίδιος μετέβη στην ιταλική πόλη του Βορρά με μια ομάδα περίπου 20 μάνατζερ του.

    Στο Μιλάνο συναντήθηκαν με το αφεντικό της UNICREDIT (κατέχει το 9,9% της Alpha Bank) Andrea Orcel και την ομάδα του.

    Άλλη μια συνάντηση προγραμματίζεται στην Αθήνα για το καλοκαίρι.

    «Ενώ προφανώς είμαστε ο μικρότερος συνεργάτης σε αυτό», είπε ο Βασίλης  Ψάλτης στο Bloomberg, η UniCredit «μας αντιμετωπίζει ως ίσους», ενθαρρύνοντας νέες ιδέες.

    «Αυτό δίνει ενέργεια στις ομάδες μας», είπε.

    Έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της πρώτης του σημαντικής συμφωνίας ως Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit, ο Andrea Orcel βρίσκεται στον 29ο όροφο των κεντρικών γραφείων του στο Μιλάνο γεμάτος αυτοπεποίθηση, αναφέρει το Bloomberg.

    Η συνεργασία με την Alpha Bank εξελίσσεται θετικά και θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τη σύμβαση διανομής που είχαν σχεδιάσει αρχικά.

    Μετά τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία, οι δύο εταιρείες ενδέχεται να συνεργαστούν για μια άλλη εξαγορά στη χώρα, μόλις ολοκληρωθεί η ενοποίηση των δύο μονάδων τους, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη.

    «Και οι δύο είμαστε αφοσιωμένοι στη Ρουμανία, και στους δύο μας αρέσει η Ρουμανία, και οι δύο βλέπουμε μεγάλη αξία εκεί», είπε ο Orcel στη συνέντευξη την Πέμπτη το απόγευμα.

    «Αν και εφόσον υπάρξει ευκαιρία, θα εξετάσουμε και εξαγορές σε συνεργασία.»

    Για την Alpha Bank, της οποίας τα σχέδια ανάπτυξης στη Ρουμανία «πάγωσαν» κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, η συμφωνία ήταν ένας τρόπος να εξάγει αξία διατηρώντας παράλληλα μια επένδυση σε μεγαλύτερη τράπεζα που θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πελάτες της που δραστηριοποιούνται στη χώρα, δήλωσε ο Ψάλτης.

    «Η Ρουμανία είναι μια εξαιρετική αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι η επέκταση στη χώρα θα επιδιωχθεί «κοινά».

     

    Έγινε Αίαντας ο… Γιάννης Θ. Βαρδινογιάννης

    Εσείς ποιο όνομα θα προτιμούσατε;

    Το μάλλον τετριμμένο Γιάννης ή το αρχαιοπρεπές και σίγουρα ασυνήθιστο Αίαντας;

    Η δεύτερη επιλογή ήταν αυτή που κέρδισε και την προτίμηση του 48χρονου Γιάννη Θόδωρου Βαρδινογιάννη.

    Ο οποίος πριν από λίγο καιρό άλλαξε το βαφτιστικό του και έκανε Αίαντας…

    Η αποκάλυψη ήρθε χθες με τη δημοσιοποίηση των αλλαγών στα ποσοστά των βασικών μετόχων της εισηγμένης εταιρείας ΑVE.

    Έπειτα από την αύξηση κεφαλαίου των 7 εκατ. ευρώ και τη μετατροπή προνομιούχων μετοχών σε κοινές, με δικαίωμα ψήφου.

    Στην ανακοίνωση αυτή εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Αίαντας Θ. Βαρδινογιάννης.

    Οι συντριπτικά περισσότεροι αλλάζουν συνήθως το επώνυμο.

    Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, το Βαρδινογιάννης δεν αλλάζει!!!

    Είναι ο συνδετικός κρίκος όλων των μελών της μεγαλύτερης επιχειρηματικής οικογένειας της χώρας.

    Όπως και να ’χει ο Αίαντας (πλέον) Βαρδινογιάννης, μαζί με τον αδελφό του Νίκο και τη μητέρα τους Αναστασία, ελέγχουν τώρα μέσω εταιρειών τους το 79,13% της AVE.

    Ενώ πριν από τις μεταβολές είχαν το 90,16%.

    Με την εν λόγω κίνηση η εισηγμένη κάνει το πρώτο βήμα για να ανταποκριθεί στις επικείμενες αλλαγές του νέου κανονισμού του χρηματιστηρίου, που ορίζει ως ελάχιστη διασπορά το 25%, για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση κάτω των 200 εκατ. ευρώ.

    Ουσιαστικά για την AVE απομένει να αυξήσει ακόμη κατά 4,13% για να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις απαιτήσει που έχει σε βάθος χρόνου το free float.

    Η AVE Group αποτελεί μετεξέλιξη της Αudiovisual, την οποία είχε ιδρύσει το 1982 ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης, αδελφός του Βαρδή, ως εταιρεία διανομής κινηματογραφικών ταινιών σε Ελλάδα και Κύπρο.

    Τα παιδιά του, Νίκος και Αίαντας (πια) χρηματοδοτούν ακατάπαυστα στην πορεία των χρόνων την εταιρεία.

    Της οποίας το νέο της «στοίχημα» επικεντρώνεται τώρα στο χώρο των τροφίμων μέσα από τη συνεργασία με τον γαλλικό λιανεμπορικό όμιλο Carrefour.

    H απαιτούμενη ρευστότητα καλύπτεται με πωλήσεις μετοχών της Motor Oil, από τις οποίες τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αντληθεί περί τα 74 εκατ. ευρώ.

     

    Το φάουλ του αναλυτή της Goldman με την Alpha Bank

    Μεταξύ άλλων σήμερα ήρθε και η υποβάθμιση της Alpha Bank από την Goldman Sachs μετά από 9 χρόνια ως Buy.

    Έχει πολλά «ζουμερά» η ανάλυση γύρω από τους 3 άξονες που κινείται, για τη φτηνή πελατειακή βάση Εθνικής και Πειραιώς, τα προβληματικά δάνεια στον κλάδο και τον θεωρητικό κεφαλαιακό πλεονέκτημα Eurobank και Εθνικής.

    Ενδιαφέρον ως προς το τελευταίο ότι η Goldman Sachs περιμένει η Alpha Bank να κλείσει το 2024 με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,3%, όταν με τα αποτελέσματά έτους η τράπεζα ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη στο 15,9% αν λάβουμε υπόψιν την συμφωνία με την UniCredit στην Ρουμανία, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος.

    Μην υποτιμάτε το μέγεθος της διαφοράς, με 2 δισ. σταθμισμένο ενεργητικό η Ρουμανία αποφέρει περί τα 300 εκ. κεφαλαιακό όφελος, ή 12λεπτά ανά μετοχή.

    Όσο θα χρειαζόταν η Goldman δηλαδή για φτάσουν τα περιθώρια ανόδου της Alpha Bank σε παρόμοια επίπεδα με τις άλλες 3 τράπεζες.

    Στην αναφορά πάντως δεν γίνεται λόγος για προβλήματα στο deal με την UnICredit, οπότε μήπως απλά ο αναλυτής της Goldman «ξέχασε» να δώσει στην Alpha Bank το όφελος;

     

    Ο Βακάκης έσπασε το φράγμα του 1 δισ. σε πωλήσεις

    Αγαπητοί αναγνώστες, δεν ξέρω αν ο γνωστός και μη εξαιρετέος Χρήστος Ζαμπούνης, που μας μαθαίνει το savoir vivre των κόκκινων αυγών στη γνωστή πασχαλινή διαφήμιση, έφερε γούρι στον Απόστολο Βακάκη.

    Μάλλον ο mister Jumbo δεν έχει ανάγκη από γούρια αφού ο όμιλος «τρέχει» μόνος του και χωρίς αντίπαλο.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες το αποδεικνύουν περίτρανα.

    Οι πωλήσεις του ομίλου έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 1.081,39 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13,9%.

    Το 2023, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, ανήλθαν σε 303,00 εκατ.€ καταγράφοντας αύξηση +21,88% σε σχέση με το 2022.

    Τα κέρδη προ Φόρων, Τόκων, και Αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε 398,10 εκατ.€ από 336,75 εκατ.€ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση κατά +18,21%.

    Η Διοίκηση θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, τη διανομή μερίσματος € 1,00 (μικτό) ανά μετοχή όπου αντιπροσωπεύει το περίπου το 45% των καθαρών κερδών του Ομίλου.

    Στα 25,78 ευρώ με πτώση 0,92% έκλεισε χθες η μετοχή, όμως, με τέτοια αποτελέσματα δεν μπορεί, θα ανταμειφθεί από τους επενδυτές.

    Άλλωστε, οι αναλυτές δίνουν τιμή – στόχο στα επίπεδα των 36 ευρώ.

    Θα έχουν πολύ ενδιαφέρον τα όσα θα ειπωθούν στη σημερινή ενημέρωση των αναλυτών, άλλωστε ο Βακάκης πάντα βγάζει ειδήσεις…

     

    H χασούρα του mister Jumbo από την Trade Estates

    Σε μετοχές της Trade Estates του ομίλου Fourlis έχει επενδύσει η Jumbo.

    Μέσω της θυγατρικής της Jumbo Trading LTD μετά την έκδοση και εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Trade Estates απέκτησε συνολικά 1.277.693 μετοχές κατέχοντας το 1,06% της εισηγμένης.

    Το τίμημα για την εξαγορά των μετοχών ήταν περίπου στα 2,5 εκατ. ευρώ, κεφάλαιο που έχει απομειωθεί σχεδόν στα 2,1 εκατ. ευρώ.

    Από την αποτίμηση των μετοχών στις  31 Δεκεμβρίου 2023 με την τιμή της μετοχής στα 1,76 ευρώ προέκυψε ζημιά  204.431 ευρώ.

    Σήμερα οι απώλειες -αν συνεχίζει να έχει το χαρτοφυλάκιό της η Jumbo Trading LTD το σύνολο των μετοχών- είναι στις 317.000 ευρώ, καθώς η τιμή έχει υποχωρήσει στο 1,672 ανά μετοχή.

    Σε όλα τα υπόλοιπα οι αποφάσεις του Απόστολου Βακάκη όχι μόνο έχουν δικαιωθεί αλλά έχουν μετατρέψει την Jumbo σε χρυσοτόκο όρνιθα για τον ίδιον και τους μετόχους της.

     

    Οδυσσέας Αθανασίου: Malls και μαρίνες «απογείωσαν» τη Lamda

    Το λέμε χρόνια, τα εμπορικά κέντρα είναι η χρυσοτόκος όρνιθα για τη Lamda Development, κάτι που δείχνουν και τα οικονομικά στοιχεία για το 2023.

    Το ενοποιημένο λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) εμφάνισε κέρδη €206 εκατ. έναντι των κερδών €122 εκατ. το 2022.

    Τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του Ομίλου, προ αποτιμήσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και λοιπών αναπροσαρμογών, για το 2023 παρουσίασαν κέρδη €132 εκατ. έναντι ζημίας €13 εκατ. το 2022.

    Βέβαια, δίπλα στα εμπορικά μπαίνουν τώρα και οι μαρίνες που γεμίζουν τα ταμεία του ομίλου.

    Συγκεκριμένα, στα malls τα λειτουργικά κέρδη προ αποτιμήσεων και λοιπών αναπροσαρμογών (Retail EBITDA) ύψους €81 εκατ. αποτελούν νέο ιστορικό ρεκόρ (αύξηση 18% έναντι του 2026).

    Στις μαρίνες τα συνολικά λειτουργικά κέρδη (EBITDA) προ αποτιμήσεων και λοιπών αναπροσαρμογών αυξήθηκαν 5% έναντι του 2022 στα €18 εκατ., επιτυγχάνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

    Η μαρίνα σε Φλοίσβο και Άγιο Κοσμά… πετάνε.

    Όσο για το Ελληνικό;

    Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA προ αποτιμήσεων και λοιπών αναπροσαρμογών ανήλθαν σε €65 εκατ. κέρδη έναντι ζημιάς €67 εκατ. το 2022.

    Τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, για το 2023 παρουσίασαν κέρδη €27 εκατ. έναντι ζημίας €31 εκατ. το 2022

     

    Lamda: Καλά κέρδη, αλλά κάτω η μετοχή

    Ένα πράγμα δεν μπορεί ουδείς να κατανοήσει.

    Πάρα το γεγονός ότι η Lamda Development ΛΑΜΔΑ -0,43% 6,89 έχει για το 2023 ενοποιημένα καθαρά κέρδη (μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας) €27 εκατ., έναντι ζημιών €31 εκ. το 2022, εν τούτοις η μετοχή δεν μπορεί να σημειώσει καμιά πρόοδο.

    Βρίσκεται απλά στα 6,38 ευρώ με συνολικές απώλειες εντός του 2024 5,62% ενώ ο γενικός δείκτης έχει απόδοση +5,52%.

    Η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας πραγματοποιήθηκε το 2019 στην τιμή των 6,70 ευρώ.

     

    Mytilineos: Στα 49 ευρώ η τιμή – στόχος

    Η Optima Bank αύξησε χθες τον τιμή – στόχο για την Mytilineos στα 49 ευρώ από τα 47 ευρώ προηγουμένως, μετά και την ανακοίνωση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές: «Ο μέσος πολλαπλασιαστής στόχος EV/EBITDA για τα έτη 2024-2025 στις 7,5 φορές αποδίδει δίκαιη αξία 49,3 ευρώ ανά μετοχή.

    Το υπόδειγμα προεξόφλησης ταμειακών ροών αποδίδει δίκαιη αξία 48,7 ευρώ ανά μετοχή.

    Η τιμή στόχος τοποθετείται στα 49 ευρώ (από 47 ευρώ προηγουμένως) και 38,7% περιθώριο ανόδου, συνεπώς επαναλαμβάνουμε την αξιολόγησή αγοράς (Buy).»

    Δεν είναι η πρώτη φορά που αναθεωρείται προς τα πάνω η τιμή – στόχος για την συγκεκριμένη μετοχή, κι αυτό σημαίνει πολλά.

    Η Mytilineos είναι από τις λίγες εταιρείες που τροφοδοτούν με ειδήσεις την επιχειρηματική αγορά, κάνει ανοίγματα στο εξωτερικό, κλείνει συμφωνίες κι έχει στραμμένο το βλέμμα της στο… Λονδίνο και στην παράλληλη εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

    Και πράγματι, όταν βλέπεις τη μετοχή να βρίσκεται στα επίπεδα των 35-36 ευρώ καταλαβαίνεις τα μεγάλα περιθώρια που έχει…

     

    Το ελληνικό «Iron Dome» και το προφίλ του Δένδια

    Η είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν, αν μη τι άλλο, η ανακοίνωση της δημιουργίας αντί – drone θόλου πάνω από το Αιγαίο.

    Ένα πολυεπιπεδικό σύστημα αεράμυνας δηλαδή που θα μπορεί να αναχαιτίσει επιθέσεις από αέρος με μη επανδρωμένα οχήματα αλλά και με πυραύλους.

    Την ανακοίνωση την έκανε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με φόντο βεβαίως την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν σε βάρος του Ισραήλ, το οποίο με το δικό του «Iron Dome» απέκρουσε το 90%.

    Για τις εταιρείες που θα διεκδικήσουν να φτιάξουν το «ελληνικό Iron Dome» θα διαβάσετε στο σημερινό εκτενές ρεπορτάζ του mononews.

    Αυτό που σας λέω, πάντως, ως Wiseman, και με τη σοφία που με διακρίνει, είναι ότι η κίνηση Δένδια έχει πολυεπίπεδο χαρακτήρα.

    Από τη μια, μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και με το Μαξίμου να βάλλεται για την… κεντρώα πολιτική του.

    Επομένως, ένα σχέδιο αεράμυνας κατά της Τουρκίας, ασφαλώς ενισχύει το «πατριωτικό προφίλ» της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης.

    Από την άλλη, δεν πρέπει να παραλείψω το γεγονός ότι ενισχύεται και το προφίλ του Νίκου Δένδια, ο οποίος χτίζει εδώ και χρόνια μεθοδικά τη δική του ατζέντα για την μετά Κυριάκου Μητσοτάκη εποχή στη ΝΔ.

    Και να θυμίσω απλά ότι πολύ πρόσφατα, δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, από τους Δελφούς, ερμηνεύτηκαν από πολλούς ως «καρφιά» κατά του υπουργού Άμυνας.

    Ο Νίκος Δένδιας από τους Δελφούς κι αυτός είχε σηκώσει τους τόνους κατά της Τουρκίας, με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, λέγοντας ότι πρέπει να απαντάμε ακαριαία στις τουρκικές προκλήσεις.

    Και γενικά ο κ. Δένδιας έχει μια πιο επιθετική στάση προς τη γείτονα χώρα.

    Κάτι που ίσως δεν αρέσει στον διάδοχό του στο ΥΠΕΞ, κ. Γεραπετρίτη ο οποίος είναι εκφραστής μιας πιο ήπιας πολιτικής απέναντι στην Τουρκία.

     

    Καίτη Κουτσολιούτσου: Η millionaire και η σύνταξη των 917 ευρώ

    Κακό δεν είναι, αλλά πρέπει να σας πληροφορήσω ότι η κατά δήλωση της, τέως millionaire κ. Καίτη Κουτσολιούτσου, είναι συνταξιούχος.

    Η επιχειρηματίας που τώρα δικάζεται για 4 κακουργήματα, λαμβάνει μηνιαία σύνταξη προφανώς μετά από 30 χρόνια εργασίας, 917 ευρώ μεικτά, δηλαδή 850 ευρώ καθαρά.

    Η κ. Κουτσολιούτσου αιτήθηκε και έλαβε την σύνταξη της το 2011, δηλαδή με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας της.

    Προφανώς στις καλές εποχές τότε που είχε λεφτά, το ποσό των 917 ευρώ ήταν pocket money.

    Σήμερα απλά υποστηρίζει ότι ζει με δανεικά, προφανώς να τη λυπηθούν οι δικαστές.

     

    Η κυρία Καίτη με τις τσάντες Prada που διαβάζει ανελλιπώς… wiseman

    Ήρεμη, χαλαρή, πάντα επιμελής στον ρόλο της ως κατηγορουμένη, καλοντυμένη βεβαίως, χωρίς τις… εξάρσεις του τρυφηλού παρελθόντος, αλλά πάντοτε με μια… Prada ανά χείρας, εμφανίζεται στο δικαστήριο η Καίτη Κουτσολιούτσου.

    Καμιά σχέση βεβαίως με τους νευρικούς δικηγόρους της οικογένειας, οι οποίοι προφανώς έχουν κάθε λόγο να εξοργίζονται αφού είναι κι αυτό μέρος της δουλειά τους.

    Η Καίτη Κουτσολιούτσου, λοιπόν, περιμένει την ετυμηγορία του δικαστηρίου, τόσο για την ίδια (αν και δηλώνει ανήξερη) όσο και για τον σύζυγό της και τον γιο της.

    Και η αλήθεια είναι ότι δεν… αφήνει να πέσει τίποτε κάτω, επιβεβαιώνοντας την ευστροφία της και την παρατηρητικότητά της.

    Ταλέντα που μάλλον είχε χάσει όταν ήταν αντιπρόεδρος της Folli Follie κι όπως δηλώνει δεν ήξερε τίποτε για το… έγκλημα.

    Πάντως, από την παρουσία της στο δικαστήριο ο Wiseman διαπίστωσε ότι διαβάζει… ανελλιπώς το mononews και τη στήλη.

    Το λέει μάλιστα η κ. Καίτη σε κάθε ευκαιρία, ότι δηλαδή είναι «φανατική» αναγνώστριά μας…

    Της έχει γίνει κάτι σαν… γλυκιά, καθημερινή εμμονή.

    Άλλωστε από πού αλλού θα μπορούσε να ενημερωθεί επαρκέστατα και για όλες τις πτυχές του σκανδάλου…

     

    Folli Follie: Μια νέα ιστορία για την πλαστογραφία των extraits

    Στα της πολύκροτης δίκης τώρα, η κα Ειρήνη Νιώτη, πρώην Διευθύντρια Treasury and Financial Risk και ο κ. Γιώργος Αλαβάνος, πρώην Προϊστάμενος Λογιστηρίου της Folli Follie Ελλάδας, ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους, ενώ ξεκίνησε να απολογείται και ο ορκωτός ελεγκτής κ. Γιώργος Βαρθαλίτης.

    Και οι τρεις κατηγορούμενοι παραδέχθηκαν ότι έχουν καταστραφεί οι ζωές τους.

    Ωστόσο, εντύπωση μας έκανε η απολογία της κας Νιώτη και ειδικότερα όταν μίλησε για την κατηγορία της πλαστογραφίας.

    Κάποια στιγμή στο μακρινό παρελθόν, ο Tonio Law (Θεός σχωρέστον) της είχε ζητήσει ένα αντίγραφο κίνησης λογαριασμού από την Alpha Bank.

    «Το ότι μία φορά μου ζήτησε το αντίγραφο δε σημαίνει ότι συμμετείχα στην πλαστογραφία», είπε.

    Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον ήταν ένα email που έλαβε το 2018 από τον Tonio Law το οποίο έλεγε: «Αυτά είναι τα αντίγραφα, που έφτιαξε ο Μπεγιέτης για τα 28 εκατομμύρια.

    Στείλε τα στους δικηγόρους και μετά θα τα στείλουμε στην Bank of China».

    Και συνέχισε: «Ο κ. Δημήτρης έγινε έξαλλος για το email που έλαβα. Μου ζήτησαν να το διαγράψω.

    Είπα ότι το διέγραψα για να μην προσκολληθεί η έρευνα».

    Και όχι μόνο!

    Πηγαίνοντας τη διήγησή της πιο πίσω στο 2012, η κα Νιώτη είπε ότι εξυπηρέτησε κάποια στιγμή τον Tonio Law ζητώντας από την Τράπεζα να της δώσουν κάποια έγγραφα για τον Όμιλο της Ασίας, για να τα λάβουν ο  Law και ο Μπεγιέτης γρηγορότερα.

    Η κα. Νιώτη υποστήριξε ότι εκτός από τη βεβαίωση υπολοίπων και τόκων: «Ο Τonio είπε στον Ιωάννη Μπεγιέτη ότι θα ζητήσει από τη Ρένα ένα λευκό αντίτυπο με το λογότυπο της Alpha Bank, για να διορθώσει τη διεύθυνση.

    Δεν κατάλαβα γιατί το ήθελαν».

    Η κα. Νιώτη είπε επίσης ότι κατέληξε πως πλαστογραφήθηκαν τα extraits της Alpha Bank από τα ευρήματα της Alvarez και γι’ αυτό ο Μπεγιέτης, χρησιμοποίησε τον Κωνσταντίνο Στελλούδη.

    H δίκη συνεχίζεται σήμερα.

     

    Ο πρίγκιπας Αλβέρτος και το δείπνο του Βασίλη Αποστολόπουλου

    Πριγκιπικός… αέρας φυσάει από χθες στην Αθήνα, με την έλευση του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β’ του Μονακό.

    Ο Μονεγάσκος πρίγκιπας ήρθε χθες στην Αθήνα για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς «Our Oceans» (OOC-9), που έγινε στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΣΝ), στις 16 και 17 Απριλίου.

    Ο Αλβέρτος παρακολούθησε τις εργασίες του Συνεδρίου ενώ κάθισε δίπλα στην υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Ο Wiseman μαθαίνει ότι προς τιμήν του πρίγκιπα Αλβέρτου οργανώθηκε δείπνο χθες το βράδυ στο κομψό Athénée της Πλατείας Συντάγματος.

    Οικοδεσπότης ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου, Βασίλης Αποστολόπουλος, ο οποίος συνδέεται με μακρά φιλία με την πριγκιπική οικογένεια.

    Άλλωστε, ο κ. Αποστολόπουλος είναι πρόξενος του Μονακό στην Ελλάδα και μαζί με την elegant σύζυγό του, Ρόη Αποστολοπούλου, επισκέπτονται συχνά το παλάτι στο Μονακό.

     

    Και ποιοι τίμησαν τον Πατριάρχη στην Αθηναϊκή Λέσχη

    Να σας ενημερώσω επίσης ότι ένα ακόμη σημαντικό δείπνο, προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, που βρέθηκε κι αυτός στην Αθήνα για το ίδιο συνέδριο, διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης κ. Κυριάκος Κουκουλομάτης και το Διοικητικό Συμβούλιο.

    Το δείπνο έγινε φυσικά στους ανακαινισμένους χώρους του μοναδικού ιδιωτικού κλαμπ της Ελλάδος που μετράει ήδη 149 χρόνια παρουσίας στο Αθηναϊκό γίγνεσθαι.

    Στο δείπνο παραβρέθηκαν πολιτικοί, μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου.

    Μεταξύ άλλων ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, ο Βασίλης Αποστολόπουλος, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Μιχάλης Σάλλας, ο πρώην υπουργός, Αλκιβιάδης Στεφανής κ.λ.π..

     

    «Γερμανικό» εργοστάσιο μπαταριών στη Θεσσαλονίκη με… γεύση υποβρυχίων

    Σε λίγους μήνες θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για νέο εργοστάσιο παραγωγής οργανικών μπαταριών στη χώρα μας.

    Ιδιοκτήτης ο εξειδικευμένος γερμανικός όμιλος CMBlu και πιθανότερος τόπος εγκατάστασης η ΒΙΠΕ Σίνδου στη Θεσσαλονίκη.

    Ούτως ή άλλως η συμπρωτεύουσα είχε επιλεγεί εξαρχής για την εγκατάσταση.

    «Ακόμη κι αν δεν είναι η Σίνδος, κάπου εκεί γύρω  θα είναι» είπε στον Wiseman υψηλά ιστάμενος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που… όλα τα μαθαίνει.

    Ο ιδρυτής και αφεντικό της CMBlu Dr. Peter Geigle και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Constantin Eise βρίσκονταν  αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και στη  Βόρεια Ελλάδα για τις τελικές συνεννοήσεις.

    Τους ξεναγούσε στις διάφορες υπηρεσίες και τους σύστηνε σε «σημαδιακά» πρόσωπα σε υπουργεία και Περιφέρεια ο  CEO της θυγατρικής CMBlu Greece κ. Γιώργος Πατεράκης.

    Ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη είχε κάνει και τις επιλογές και για τις γευστικές γωνιές που επισκέφθηκαν στα Λαδάδικα και σε άλλα γαστριμαργικά στέκια της νύμφης του Θερμαϊκού (σ.σ. χαρακτηρισμός που καθόλου δεν αρέσει στα καρντάσια μας εκεί).

    Από αυτά τα στέκια ως γνωστόν, αν δεν προσέξεις και παρασυρθείς, φεύγεις 5 κιλά βαρύτερος και μάλιστα εύκολα.

    Μαθαίνω ότι οι δύο Γερμανοί αυτό έπαθαν, αφού ήξεραν μόνο τα στρούντελ και τα λουκάνικα μέχρι σήμερα, οπότε με μουσακά, μπουγάτσα κρέμα και σμυρνέικα πικάντικα σουτζουκάκια ξετρελάθηκαν και…βάρυναν.

     

    Γιώργος Πατεράκης: Οι νέες business

    Προφανώς την ώρα που διαβάζατε αυτά τα πολύ γκουρμέ, στο μυαλό σας στριφογύριζε το όνομα Γιώργος Πατεράκης.

    Ίσως κάποιοι παλαιότεροι από εσάς να αναρωτιέστε «μα τι μου θυμίζει το όνομα, τι μου θυμίζει…».

    Λοιπόν ναι αυτός είναι.

    Ο κος Γιώργος Πατεράκης, πιλότος της Lufthansa στο επάγγελμα (!) και πιστός θεράπων του γερμανικού κεφαλαίου και των γερμανικών συμφερόντων στην Ελλάδα.

    Ο κος Γιώργος πριν από 25  χρόνια ήταν ο άνθρωπος των Eurofighter και κατόπιν των γερμανικών υποβρυχίων στη χώρα μας.

    Πολύ δραστήριος, εξαιρετικά πολυπράγμων  σε ποικίλους τομείς, μέχρι που… έμπλεξε!

    Άλλωστε στην Ελλάδα δεν θέλεις και πολύ να μπλέξεις και να δεις τον εαυτό σου Κυριακάτικα στις εφημερίδες, ούτε δύο-τρείς φίλους δεν μπορείς να  έχεις που λέει ο λόγος.

    Περί το 2000 ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΕΑDS (τα EuroFighter είναι) στην Ελλάδα τα οποία και προωθούσε προς πώληση στο ΥΠΕΘΑ.

    Το 2003 όταν πλέον ήταν φανερό  πως τα  Εurofighter δεν θα είχαν καμιά τύχη στη χώρα μας, έφυγε  και πήγε στην  Τhyssen Κrupp HDW και χειρίστηκε  τη γνωστή υπόθεση με τα υποβρύχια.

    Μετά την πολλή δημοσιότητα που του κόστισε ακριβά, επέλεξε τους χαμηλούς τόνους και την ησυχία του.

    Τώρα στις μπαταρίες αποθήκευσης που είναι  δουλειά με μέλλον, του ευχόμαστε να βρει το υπήνεμο λιμάνι του, μακριά από υποβρύχια που γέρνουν και πολεμικά αεροπλάνα που δεν πετάνε πάνω από 20 λεπτά.

    Και κάτι τελευταίο αλλά όχι έσχατο: ο πάντοτε χαμογελαστός Γιώργος  Πατεράκης, είναι, αν δεν κάνω λάθος, εντεταλμένος σύμβουλος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Υποθέτω πως η επένδυση με τις μπαταρίες στη Θεσσαλονίκη θα γίνει χωρίς την οικονομική συνδρομή του Ταμείου διότι τότε ορισμένοι κακεντρεχείς (σ.σ. όχι εμείς οι καλοπροαίρετοι φυσικά) θα μπορούσαν να ομιλήσουν περί σύγκρουσης συμφερόντων, το conflict που λέμε στα ελληνικά, κάτι που ούτε να το σκεφτούμε δεν θέλουμε για τον κο Πατεράκη…

     

    Ελλάς – Νορβηγία συμμαχία στα υπεράκτια αιολικά…

    Πλωτήρες για offshore αιολικά σε ελληνική μεταλλουργία, παρήγγειλε η Νορβηγική Moreld Ocean Wind, εγκαινιάζοντας το μοτίβο Ελλάς-Νορβηγία συμμαχία».

    Η Moreld Ocean Wind είναι σημαντικός πάροχος τεχνολογίας στην Ευρώπη που ειδικεύεται στην πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια.

    Η ελληνική εταιρία – εργολάβος είναι η Lykomitros Steel, κατασκευαστής χάλυβα με έδρα στη Μαγνησία.

    Ήδη έχει έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, αλλά αυτή είναι η μεγαλύτερη δουλειά που αναλαμβάνει.

    Ο Wolfgang Wandl, CEO της Moreld Ocean Wind και ο Χρήστος Λυκομήτρος διευθύνων σύμβουλος της Lykomitros Steel υπέγραψαν στην Αθήνα τη συμφωνία συνεργασίας με στόχο να αναπτύξουν από κοινού πλωτά υπεράκτια αιολικά έργα στην Ευρώπη.

    Η νορβηγική εταιρεία συμφώνησε με τη Λυκομήτρος, η οποία προμηθεύει ήδη πλωτήρες για θαλάσσια αιολικά σε Σκωτία, Γαλλία και Γερμανία, να προχωρήσουν  από κοινού τα  πλωτά ευρωπαϊκά projects.

    Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας κας Maria Varteressian, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του 9ο «Our Ocean Conference», που φιλοξενεί η Ελλάδα.

     

    Η ανάπλαση της ΔΕΘ θα μείνει… αστείο;

    Στη Θεσσαλονίκη το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι ότι «ήρθε το μετρό», ένα αστείο που κρατά δεκαετίες, αλλά που θα τερματιστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

    Ένα άλλο, εξίσου χαρούμενο (ή και τραγικό) αστείο για τη συμπρωτεύουσα ακούει στο όνομα «ανάπλαση της ΔΕΘ».

    Έχουν περάσει χρόνια και… ζαμάνια, έχουν κατατεθεί σχέδια επί σχεδίων, αλλά η ΔΕΘ παραμένει όπως είναι, προσβάλλοντας τη χώρα.

    Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την ανάπλαση με ΣΔΙΤ, έχει κάνει κάποιες σημαντικές κινήσεις για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός και να προχωρήσει το έργο, όμως, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε πολλά εμπόδια.

    Για παράδειγμα, έμαθα ότι μια Κίνηση Πολιτών για Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για αντιμετώπιση του χώρου ως οικόπεδο προς ανοικοδόμηση με όρους real estate.

    Μιλά για καταστροφικό σχέδιο σε μια πόλη με το λιγότερο πράσινο της Ευρώπης και ζητά «ένα αληθινό Μητροπολιτικό Πάρκο, πρασίνου και αναψυχής, με σύγχρονες εκθεσιακές εγκαταστάσεις στα μετασχηματισμένα αξιόλογα υφιστάμενα κτίρια, για ελαφρές εκθέσεις, κομμάτι της μεταπολεμικής ιστορίας της πόλης, που δεν θα δημιουργούν ιδιαίτερη όχληση και δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον».

    Να θυμίσω ότι το σχέδιο ανάπλασης προβλέπει ότι στον χώρο του ακινήτου, που συνολικά καταλαμβάνει 175 στρέμματα, η δόμηση θα καλύπτει 91.000 τ.μ περίπου 12% λιγότερα από σήμερα.

    Tο Συνεδριακό Κέντρο και τα τρία περίπτερα θα έχουν εμβαδόν 69.000 τ.μ.

    Τα 51.000 αφορούν στα τρία περίπτερα και τα 18.000 στο Συνεδριακό Κέντρο.

    Στη βόρεια πλευρά του ακινήτου θα δημιουργηθεί το Business Center, που θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια (ξενοδοχείο, δύο εμπορικά κτίρια, ένα πολλαπλών χρήσεων).

    Επίσης, προβλέπονται τόσο η κατασκευή ενός σύγχρονου ξενοδοχείου 12.000 τ.μ. με 150 δωμάτια όσο και νέοι εμπορικοί χώροι 6.500 τ.μ, γραφεία 5.000 τ.μ. και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2.000 τ.μ.

     

    Μεγάλη διάκριση για την Lambadarios Law Firm

    Η δικηγορική εταιρεία Lambadarios Law Firm διακρίθηκε για ακόμα μία χρονιά στον παγκόσμιο οδηγό Legal 500, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακές διακρίσεις.

    Συγκεκριμένα, έλαβε την κορυφαία κατάταξη (Tier 1) σε 6 τομείς, ανάμεσα στους οποίους οι τομείς που την έχουν καθιερώσει στην ελληνική αγορά παροχής νομικών υπηρεσιών, όπως το εταιρικό δίκαιο, οι εξαγορές & συγχωνεύσεις, η ενέργεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και το real estate, ενώ στο σύνολο απέσπασε 12 διακρίσεις σε τομείς δικαίου.

    Μάλιστα, διακρίθηκαν ατομικά και 18 δικηγόροι της εταιρείας, κάτι που είναι πολύ εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι όλοι οι δικηγόροι της είναι περίπου 50.

     

    Η Εκκλησία, ο Μπελέρης και ο Σταύρος Παπασταύρου…

    Λέτε η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη να φέρει και «ανακωχή» μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας;

    Χθες πάντως ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, συναντήθηκε με τον γιο του φυλακισμένου δημάρχου, Πέτρο Μπέλερη, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου.

    Κι αυτό από μόνο του έχει τη σημασία του.

    Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού ρώτησε τον Πέτρο Μπελέρη για την υγεία του πατέρα του, δήλωσε: «Η πατρίδα αγωνίζεται ευρύτερα σας σκεφτόμαστε και προσευχόμαστε» και συνέχισε: «Άκουσα με χαρά την επιλογή του να είναι υποψήφιος για την ευρωβουλή.

    Δεν το βλέπω μέσα σε στενά εθνικά όρια, αλλά στο πνεύμα της δύναμης της ελευθερίας, που όλοι την επιθυμούμε και όλοι πρέπει να προσπαθούμε οπουδήποτε αυτή διεκδικείται».

    Και η Εκκλησία, λοιπόν, στηρίζει την υποψηφιότητα Μπελέρη για την Ευρωβουλή, κι εμείς το ξαναλέμε:

    Εφόσον εκλεγεί, θα είναι μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση την οποία πρέπει να την πιστώσουν στον κ. Παπασταύρου…

     

    … και τα «φροντιστήρια» για την υπεράσπιση Μπελέρη

    Και μιας και μιλάμε για τον Φρέντι Μπελέρη, να σας ενημερώσω αγαπητοί αναγνώστες ότι στο διαδίκτυο γίνεται χαμός με τους «στρατούς» των troll.

    Από τη μία τα κυβερνητικά troll που στηρίζουν με θέρμη την υποψηφιότητα, βάζοντας μπροστά την πατρίδα και τη μειονότητα των Βορειοηπειρωτών.

    Από την άλλη, έπιασαν δουλειά και τα troll του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας τις περιπέτειες του Μπελέρη στο παρελθόν και τη σύλληψή του για μεταφορά όπλων.

    Εδώ να σας πληροφορήσω ότι, όπως με ενημέρωσε στέλεχος της ΝΔ, έγιναν εντατικά «φροντιστήρια» στους υποψήφιους ευρωβουλευτές αλλά και σε υπουργούς και στελέχη της ΝΔ που θα βγαίνουν στα κανάλια.

    Τα «φροντιστήρια» είχαν ως βασικό πρωταγωνιστή τον Μπελέρη για τις υποθέσεις από το παρελθόν.

    Η εντολή που δόθηκε είναι στήριξη στον υποψήφιο και η επιχειρηματολογία θα είναι πως όταν η ακροδεξιά οργάνωση ΜΑΒΗ επιτέθηκε σε φυλάκιο στην Αλβανία, όπου σκοτώθηκαν 2 άτομα, ο Μπελέρης βρισκόταν την ίδια περίοδο στην Κύπρο, άρα δεν μπορεί να συμμετείχε στην επίθεση.

    Και το δεύτερο σε σχέση με τα όπλα, ότι ο Μπελέρης βρισκόταν στο δεύτερο αυτοκίνητο, όχι σε εκείνο που ήταν… οπλοστάσιο και δεν υπάρχει καμιά σύνδεση με αυτόν.

    Το τελικό επιχείρημα: «Μην χτυπάτε τον Μπελέρη με αυτές τις επιθέσεις γιατί έτσι υιοθετείτε τις κατηγορίες του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα».

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.