• Τι λένε τα πρώτα γκάλοπ, η αλήθεια για τις προσλήψεις στον ΟΣΕ, ο Γεωργακόπουλος και οι καταγγελίες για την Intrum, γιατί ο Αφθονίδης ψάχνει 8 εκατ. ευρω και τι σχέση έχει ο Δαγούμας με την Λάμψη του Φώσκολου

    Οι εξελίξεις στην μικρή αλλά υγιή Aegean Baltic Bank, φαίνεται να είναι ραγδαίες, καθώς ο  Μάριος Ηλιόπουλος της seajets θέλει να γίνει μέτοχος της τράπεζας που ειδικεύεται στα ναυτιλιακά δάνεια.

    image

    Τι λένε τα πρώτα γκάλοπ

    Το χρηματιστήριο αναγκαστικά ακολουθεί τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.

    Χθες η ημέρα ήταν καλή καθώς κάποιες μετοχές, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης κερδίζουν έδαφος.

    Μια από αυτές ήταν η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 καθώς αναμένουμε σύντομα να ολοκληρωθεί το deal με την ENEL Ρουμανίας.

    Στο τέλος όμως το κλίμα θόλωσε κυρίως λόγω της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου της FED Πάουελ.

    Όπως είπε σε υψηλότερο επίπεδο των προσδοκιών μπορεί να κλειδώσει το τελικό βασικό επιτόκιο, δίνοντας το σήμα, ότι το σενάριο για νέα αύξηση της τάξης του 0,25 δεν έχει κλειδώσει.

    Παράλληλα, στα στοιχήματα των traders για την κίνηση που θα ακολουθήσει η FED στη συνεδρίαση του Μαρτίου, προηγείται πλέον η πιθανότητα για μια αύξηση κατά 50 μ.β., έναντι μιας αύξησης κατά 25 μ.β.

    Επίσης άρχισαν να έρχονται οι πρώτες πληροφορίες για τα γκάλοπ που διενεργούνται αυτή την στιγμή, τα οποία βλέπουν «φθορά των μεγάλων κομμάτων με τους δυσαρεστημένους να προτιμούν τα μικρά κόμματα».

    Οι απαντήσεις είναι του στυλ “φταίτε όλοι”.

    Αύριο που θα ξέρω περισσότερα θα σας ενημερώσω.

     

    Τεντωμένα νεύρα

    Και μέσα σε όλα μου ήλθε μια είδηση από πηγή η αξιοπιστία της οποίας δεν αμφισβητείται.

    Την Παρασκευή έγινε μια ειδική ομιλία στους ειδικούς φρουρούς της αστυνομίας.

    Εκεί λοιποί ειπώθηκε το εξής: «Στις πορείες και τις διαδηλώσεις θα προκληθείτε ακραία.

    Μην απαντάτε».

    Όπως όλοι καταλαβαίνετε τα νεύρα όλου του συστήματος είναι τεντωμένα.

     

    ΟΣΕ: Και όμως έγιναν προσλήψεις

    Χθες συνάντησα ένα φίλο ο οποίος εδώ και χρόνια παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον ΟΣΕ, καθώς προ ετών είχε διατελέσει σε κορυφαία θέση.

    Αν και ήμουν άκεφος, λόγω των τελευταίων ημερών εν τούτοις του ζήτησα να μου ξεκαθαρίσει το μυστήριο με το προσωπικό του ΟΣΕ.

     Η απάντηση του ήταν ειλικρινής, που με αιφνιδίασε:

     «Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός των σταθμαρχών από το 2009 και μετά, έβαινε συνεχώς μειούμενος.

    Αυτή η πορεία ανεστράφη για πρώτη φορά, μετά από 13 χρόνια, το 2022.

    Η προηγούμενη κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΣΕ δεν διείδαν εγκαίρως ότι από το 2019-2020 και μετά θα υπάρξουν πολλές συνταξιοδοτήσεις και αναγκαστικές αποχωρήσεις, ώστε εγκαίρως να προκηρύξει διαγωνισμούς για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

    Η παρούσα κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΣΕ ενέκριναν δύο διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ, το οποίο όμως είναι γνωστό ότι έχει αδιάβλητες αλλά χρονοβόρες διαδικασίες.

    Εξ ου και ενώ οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν εγκριθεί με τις αντίστοιχες Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, η τελική έγκριση του ΑΣΕΠ για να γίνουν οι προσλήψεις δεν έχει δοθεί ακόμα.

    Ο πρώτος διαγωνισμός εγκρίθηκε το 2021 και καλύπτει 117 θέσεις υπαλλήλων εκ των οποίων οι 36 σταθμάρχες και ο δεύτερος το 2022 και καλύπτει 100 θέσεις υπαλλήλων εκ των οποίων οι 22 σταθμάρχες.

    Για τον πρώτο διαγωνισμό που αφορά τις 117 θέσεις, με νομοθετική ρύθμιση αποφασίστηκε ότι οι 90 θέσεις που αφορούν επαγγέλματα πεδίου και η κάλυψή τους αποτελεί άμεση ανάγκη, θα προχωρήσουν με fast track διαδικασία.

    Ο διαγωνισμός αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα για αυτές τις 90 θέσεις έχουν ήδη γίνει 11.000 αιτήσεις.

    Η ολοκλήρωσή του είναι ζήτημα κάποιων εβδομάδων.

    Έως να ολοκληρωθούν και τυπικά αυτές οι προσλήψεις, έγιναν άλλες κινήσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

    Αφενός η κινητικότητα, η οποία απέδωσε 2 σταθμάρχες, και αφετέρου η πρόσληψη 73 σταθμαρχών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

    Έτσι, μετά από 13 χρόνια που ο αριθμός των σταθμαρχών συνεχώς μειωνόταν, το 2022 ο ΟΣΕ απέκτησε 75 νέους σταθμάρχες και σύντομα, με την ολοκλήρωση των προσλήψεων, θα αποκτήσει άλλους 58″.

    Δεν είχα λόγο να τον αμφισβητήσω.

     

    Το Ελληνικό Δημόσιο αναζητεί νομική εκπροσώπηση στο εξωτερικό για το δυστύχημα στα Τέμπη

    Μπορεί να ακούγεται λίγο πρόωρο ίσως και κυνικό ενώ ακόμη παραμένουν άταφοι νεκροί από την τραγωδία στα Τέμπη, όμως η ζωή συνεχίζεται και οι νομικές συνέπειες του τραγικού συμβάντος προμηνύονται βαριές τόσο σε ποινικό όσο και αστικό επίπεδο.

    Στο ποινικό κομμάτι το οποίο αφορά τον καταλογισμό ευθυνών σε όλους όσους εμπλέκονται η Δικαιοσύνη κινείται ήδη αυτεπάγγελτα.

    Παράλληλα όμως όπως ήδη έχει γίνει αντιληπτό από τις εμφανίσεις δικηγόρων, υπάρχει το ζήτημα των αποζημιώσεων.

    Από ότι αντιλαμβάνομαι αποζημιώσεις δεν θα διεκδικήσουν μόνο οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και η Ιταλική εταιρεία που αγόρασε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και διαχειρίζεται τα τρένα, για τη ζημιά που έχει υποστεί καθώς απ΄ότι φαίνεται η ίδια δεν ευθύνεται για το δυστύχημα τουλάχιστον με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής.

    Προς το παρών για τις τελευταίες  η  Ferrovie dello Stato Italianeδεν  (FS) έχει κάνει κάποια επίσημη νύξη ή αναφορά όμως η Κυβέρνηση μαθαίνω ότι κινείται προληπτικά προκειμένου να είναι προετοιμασμένη όταν κινηθούν οι Ιταλοί.

    Ήδη στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ χθες ο Ιταλός CEO της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο, έριξε κάποιες τροχιοδεικτικές βολές αναφέροντας  ότι « τα τρένα κινούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του συστήματος που χρησιμοποιείται στους σιδηροδρόμους που πληρούν τα κριτήρια που προβλέπονται από τους Εθνικούς Οργανισμούς Τυποποίησης και μετά από πιστοποίηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων».

    Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται επαφές στο Λονδίνο δια της διπλωματικής οδού πάντα,  με δικηγορικά γραφεία τα οποία έχουν εμπειρία και εξειδίκευση στα τραίνα.

    Προς το παρόν απ΄ ότι μαθαίνω δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο οπότε αποφεύγω να κατονομάσω αυτό που θεωρείται ως το επικρατέστερο.

    Γιατί ο Αφθονίδης της ABBank ψάχνει 8 εκατ. ευρώ 

    Οι εξελίξεις στην μικρή αλλά υγιή Aegean Baltic Bank, φαίνεται να είναι ραγδαίες, καθώς ο  Μάριος Ηλιόπουλος της seajets θέλει να γίνει μέτοχος της τράπεζας που ειδικεύεται στα ναυτιλιακά δάνεια.

     To… υπό προϋποθέσεις deal που έκλεισε ο Μάριος Ηλιόπουλος αφορά το 7% των μετοχών της τράπεζας.

    Ποσοστό το οποίο βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια στο χαρτοφυλάκιο του fund Orasis του Τζορτζ Έλλιοτ, καθώς επίσης και σε αυτά των δύο πελάτων του, που είναι τα επενδυτικά σχήματα Chenavari και Serengeti.

    Τυπικά η option της «κλειδωμένης» συμφωνίας Ηλιόπουλου δεν σχετίζεται και δεν αναιρεί την εν εξ εξελίξει διαδικασία πώλησης, αφού πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν περιλαμβάνεται στο προς εκχώρηση μετοχικό «πακέτο» της ΑΒΒank, που αγγίζει το 55%.

    Για το ποσοστό αυτό ενδιαφέρονται ο επιχειρηματίας Τέλης  Μυστακίδης και ο εφοπλιστής Γιώργος Μουνδρέας.

    Όμως για αυτό το 7% τώρα θα γίνει μάχη μεταξύ του νυν μετόχου Θεόδωρου Αφθονίδη και του Μάριου Ηλιόπουλου.

    Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα αναφέρουν ότι η πλευρά Αφθονίδη βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση δανειακών κεφαλαίων.

    Αν τα βρει τότε θα πάρει εκείνος το 7% βγάζοντας εκτός μάχης τον Μάριο Ηλιόπουλο…

    Βέβαια για να συμβεί αυτό και προκειμένου να βρει ο Αφθονίδης περί τα 8 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να διασφαλίσει την μεταπώλησή τους σε ένα από τα τρία σχήματα των «μνηστήρων» για την τράπεζα.

    Εκ των οποίων το μεγάλο φαβορί θεωρείται ότι είναι ο Greek billionaire Τέλης Μυστακίδης.

    Ενώ το πάζλ των διεκδικητών συμπληρώνουν τα σχήματα των εφοπλιστών Γιώργου Μουνδρέα, γιού του Νίκου Μουνδρέα, και ενός ακόμη συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Σιγάλα.

    Που ενδέχεται να καταθέσουν μια κοινή δεσμευτική πρόταση με την πλευρά Μουνδρέα.

    Επί του παρόντος παραμένει ανοικτό ερώτημα το αν και κατά πόσο ο Θόδωρος Αφθονίδης θα βρει τα κεφαλαία για να αναχαιτίσει την είσοδο Ηλιόπουλου.

    Από τη στιγμή κατά την οποία το orasis και τα άλλα δύο funds προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε όλους.

    Αποφασίζοντας την ρευστοποίηση της θέσης τους στην τράπεζα με υπεραξίες άνω του 80%.

    Σε ότι αφορά τον Μάριο Ηλιόπουλο φαίνεται ότι η υπόθεση ΜΙG έχει οξύνει τα αντανακλαστικά του, εξ ου και το ενδιαφέρον του για την υπό προϋποθέσεις είσoδο στην ΑΒΒank.

    Το εάν και κατά πόσο τον θέλουν ή όχι οι παλαιοί μέτοχοι και κυρίως ο δυνητικοί αγοραστές της πλειοψηφίας των μετοχών, θα φανεί σχετικά γρήγορα.

     

    Οι καταγγελίες για τις πρακτικές της Intrum και ο manager Γεωργακόπουλος

    Χθες σας έγραψα για την Intrum Ελλάδος, η οποία παρουσίασε θηριώδη κέρδη στην διετία 2020-2021.

    Να σας θυμίσω ότι η εταιρεία ανήκει στην Σουηδική Intrum.

    Τα κέρδη είναι πέραν των προβλέψεων, καθώς η εταιρεία έχει περιθώριο κέρδους που αγγίζει το 69%.

    Εάν ψάξετε προσεκτικά θα διαπιστώσετε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει εταιρεία που να έχει περιθώριο κέρδους EBITDA (δηλαδή κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) πέριξ του 70%.

    Μιλάμε για άθλο.

    Και βεβαίως για την καλή πορεία της εταιρείας ευθύνεται ο επικεφαλής της και αξιόλογος manager Γιώργος Γεωργακόπουλος.

    Για αυτό τον λόγο και ο ίδιος, όπως λένε πηγές με γνώση «έλαβε bonus, το οποίο προσεγγίζει τα 7 ψηφία».

    Εμείς απλά ρωτάμε: “ισχύει η πληροφορία ότι έλαβε για τις δυο χρονιές (2020-2021)  bonus που προσεγγίζει το 1 εκατ. ευρώ;”

    Όμως χθες με κάλεσαν αρκετοί γνωστοί και φίλοι οι οποίοι μου επεσήμαναν τις τακτικές που ακολουθεί η εταιρεία.

    Δεν θέλω να πιστέψω ότι με εντολή του πολυμήχανου manager της εταιρείας Γιώργου Γεωργακόπουλου, γίνονται αυτά τα πράγματα.

    Δηλαδή μου μίλησαν για ανθρώπους, οι οποίοι λόγω της κρίσης κατέρρευσαν και δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, για αρρώστους που τους πιέζουν αφόρητα να πληρώσουν κλπ.

    Δεν θέλω να πιστέψω ότι τα υπερκέρδη της Intrum οφείλονται στο γεγονός ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας καταφεύγουν σε τέτοιες “παρανοϊκές” τακτικές.

    Από την άλλη πάλι οι καταγγελίες είναι τόσες πολλές που δεν θεωρώ ότι μου λένε και ψέματα.

    Θα επανέλθω όμως αφού μελετήσω όλες τις «σοκαριστικές» καταγγελίες που έχουν γίνει στο mononews.gr.

     

    Οριστικά στη Dimand τα δικαστήρια Πειραιά

    Τέλος στο σίριαλ για τα δικαστήρια Πειραιά, που θα τα αναπτύξει η Dimand, με την κατακύρωση του διαγωνισμού να είναι πλέον επίσημη.

    Το ποσό των 80,9 εκατομμυρίων θα διατεθεί από την εισηγμένη για το νέο δικαστικό μέγαρο στο κτίριο Δασκαλάκη, στον Άγιο Διονύσιο.

    Η ένσταση των Ισραηλινών της Golden Horizon απορρίφθηκε (και για λόγους ασφαλούς πρόσβασης και αποχώρησης των μεταγωγικών οχημάτων, μιας και οι συζητήσεις για την ασφάλεια είναι στο επίκεντρο).

    Πάντως, η υπόθεση δε λήγει χωρίς παρατράγουδα, γιατί αφού κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα, διαπιστώθηκε διαφορά στην αξία του ακινήτου.

    Η Dimand το έχει εκτιμήσει σε 5 εκατομμύρια, η Επιτροπή Εκτιμητών σε 8 εκατομμύρια και το ΤΕΕ θα κληθεί να «συνδράμει» στην αξιολόγησή του.

     

    Οι διευκολύνσεις για το Ελληνικό

    Πιο fast track διαδικασίες από αυτές που ορίζει το νομοσχέδιο των 357 σελίδων που κατέθεσε το  ΥΠΕΝ , για την ανάπτυξη του Ελληνικού, δύσκολα θα βρει κανείς, αν και το χρονοδιάγραμμα των συμφωνιών και των έργων δε φαίνεται να ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό.

    Μία από τις διευκολύνσεις που εντόπισα αφορά στις προεγκρίσεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών που είναι υποχρεωτική μόνο για κτίρια άνω των 3.000 τ.μ. και έργα «ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και οικιστικής σημασίας ή έργων που άπτονται ειδικού ελέγχου».

    Και σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντως, κι ενώ οι προεγκρίσεις πρέπει να περάσουν από το Γραφείο Ελληνικού (φορέας για την αδειοδότηση της επένδυσης που συστάθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και πέρασε στο ΥΠΕΝ), αυτό να ελέγξει τα δικαιολογητικά και τις μελέτες εντός 10 ημερών, οι αιτούντες να κάνουν τις διορθώσεις επίσης εντός 10 ημερών και η προέγκριση να δοθεί σε 5 ημέρες από την υποβολή των διορθώσεων.

    Μέχρι εδώ καλά: σφιχτό χρονοδιάγραμμα, αλλά η ουσία βρίσκεται στο ότι σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της προθεσμίας, η προέγκριση θεωρείται χορηγηθείσα.

     

    Γιατί η Κυβερνητική πρόβλεψη για 2%  ανάπτυξη για το 2023 είναι πλέον συντηρητική

    Για τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο μέτωπο της ανάπτυξης θα έχετε ενδεχομένως ενημερωθεί από χθες που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022.

    Τα καλά νέα είναι ότι η αύξηση αυτή δημιουργεί ένα θετικό carry over effect όπως το αποκαλούν οι οικονομολόγοι, δηλαδή μία σίγουρη βάση για το 2023 ακόμη και αν σε όλα τα τρίμηνα του έτους η οικονομία εμφανίσει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης , της τάξεως του 1,5%.

    Επομένως με μία καλή ώθηση το καλοκαίρι από τον τουρισμό και άντε με λίγο σπρώξιμο από τις επενδύσεις με τα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το RRF  ….  Και η πρόβλεψη της Κυβέρνησης για ανάπτυξη 2% φέτος φαντάζει πλέον συντηρητική.

     

    Δαγούμας όπως «Λάμψη» του Φώσκολου: σήριαλ σε συνέχειες…

    «Τα θέλω όλα»! ουσιαστικά αυτό είπε ο θαμώνας και καλός φίλος της στήλης Πρόεδρος της ΡΑΕ και μέλλων Πρόεδρος της Υπερ-Αρχής Θανάσης Δαγούμας μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.

    Για τη νέα δομή της Υπερ-Αρχής, υπογράμμισε ότι «θα έχει ρόλο κυρίως εποπτικό και όχι ρυθμιστικό», προσθέτοντας με έμφαση πως άλλη ήταν η πρόταση της ΡΑΕ, δηλαδή για να συνεννοούμαστε, η πρόταση Δαγούμα.

    Ο φίλτατος Θανάσης εισηγήθηκε, να φτιαχτεί ένα σχήμα, πάνω στην υπάρχουσα δομή της ΡΑΕ, με βασικό το ρόλο της ενέργειας, τον οποίο θα κρατήσει φυσικά ο ίδιος και συμπληρωματικό το ρόλο νερών και σκουπιδιών που θα τον έδινε στους δύο Αντιπροέδρους με τον ίδιο να κρατά όμως το ρόλο του πανίσχυρου συντονιστή.

    Αυτό το σχήμα απορρίφθηκε από τον άσπονδο φίλο του, που ακούει στο όνομα ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, όπως αναλυτικά σας αποκαλύψαμε χθες.

    Έτσι ο θαμών της στήλης Θανάσης προορίζεται μεν για Πρόεδρος της Υπερ-Αρχής, αλλά τις αρμοδιότητες της Ενέργειας θα τις έχει άλλος!

    Μιλώντας στη Βουλή, εστίασε στην υποστελέχωση της Ρυθμιστικής Αρχής, καθώς όπως ανέφερε τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αποχωρήσει 48 στελέχη της, επισημαίνοντας την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία.

    Ιδιαίτερα, τόνισε ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν αμφισημίες που περιλαμβάνει το άρθρο 10 σχετικά με τις αποζημιώσεις στελεχών.

    Έθιξε και το σοβαρό θέμα  με τη διαδικασία λήξης των οριστικών όρων σύνδεσης, για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου για νέα έργα ΑΠΕ, που για τη ΡΑΕ αποτελεί επίπονη γραφειοκρατική διαδικασία, ειδικά σε ότι αφορά τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

    Λέγοντας όλα αυτά όμως, είχε σταθερά κατά νού ένα πράγμα: τις αρμοδιότητες στην Ενέργεια, με επιμονή που θυμίζει τους πρωταγωνιστές στη «Λάμψη» του Φώσκολου, όταν επαναλάμβαναν διαρκώς τις ίδιες φράσεις στη διάρκεια του σήριαλ…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Ως εκ τούτου, το mononews.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.