• ΑΓΟΡΕΣ

    Αύξηση επιτοκίων της FED κατά 50 μ.β. τον Μάρτιο βλέπουν οι traders

    • NewsRoom
    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ


    Η προειδοποίηση του επικεφαλής της FED Τζερόμ Παόυελ στο Κογκρέσο πως είναι ανοιχτός ξανά για μια επιστροφή της πολιτικής ταχύτερης νομισματικής σύσφιξής εάν το δικαιολογούν τα οικονομικά στοιχεία, αυξάνει τα στοιχήματα γύρω από μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. στην συνεδρίαση της επιτροπής FOMC στο τέλος Μαρτίου.

    Πλέον τα στοιχήματα μεταξύ των traders για τη συνάντηση της 22ας Μαρτίου δίνουν προβάδισμα στην πιθανότητα για μια αύξηση κατά 0,5%, η οποία θεωρείται ελαφρώς πιο πιθανή από μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Οι έμποροι στοιχηματίζουν ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό κόστος δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης κατά τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις σε ένα υψηλότερο επίπεδο λίγο κάτω από το 5,6%.

    Οι αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ των τίτλων των δύο και δέκα ετών. Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ομολόγων των 30 ετών είναι 106 μονάδες βάσης κάτω από τα επιτόκια αυτών των δύο ετών, σημειώνοντας μια διαφορά ρεκόρ μεταξύ των δύο.

    Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου  εκτινάχθηκε περίπου 7 μονάδες βάσης στο 4,96%, ενώ αυτή του 10ετούς  κατά 2 μονάδες βάσης στο 3,98%. Κάποια στιγμή, το χάσμα μεταξύ των δύο χαρτονομισμάτων διευρύνθηκε κατά 99 μονάδες βάσης, η βαθύτερη αντιστροφή από το 1981.

    Το δολάριο επίσης εκτινάχθηκε, ενώ οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν.

    Μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, ο Πάουελ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα από ό,τι θεωρούσε η αγορά μέχρι σήμερα. «Εάν το σύνολο των δεδομένων έδειχνε ότι απαιτείται ταχύτερη σύσφιξη, θα είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε» τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, είπε.

    Πάντως δεν λείπουν και ακόμα λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις. «Έχουν πάει 25 μονάδες βάσης μόνο μία φορά, αν πάνε πίσω στα 50, ποιος λέει ότι δεν πάνε στα 75;» δήλωσε η Lindsay Rosner, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πολλαπλών τομέων στο PGIM Fixed Income.

    Διαβάστε επίσης

    Τζερόμ Πάουελ: Νέες αυξήσεις επιτοκίων-Απογοήτευση στην αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ