• Το μεγάλο ρίσκο του πρώτου γκάλοπ και οι κερδοσκόποι, το πρόστιμο στον Κούτρα, πως θησαυρίζει η Intrum και ο CEO της, τι λέει η CITI για την ΜΥΤΙΛ και η τρίπλα του Σκρέκα στον Δαγούμα

  Να δείτε τελικά που έτσι όπως πάει ο Wiseman θα δικαιωθεί όταν προέβλεπε ότι με τον πόλεμο που ξεκίνησε ο Μάριος Ηλιόπουλος, θα χαθεί τελικά η τουριστική σεζόν για την Αttica.

  image

  Οι πολίτες δεν μιλάνε στα γκάλοπ

  Τα δεδομένα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί δεν είναι καθόλου εύκολα.

  Χθες, όπως και την Παρασκευή, το χρηματιστήριο ενσωμάτωσε το πολιτικό ρίσκο που υπάρχει από εδώ και στο εξής.

  Δηλαδή να μην υπάρξει αυτοδυναμία στην 2η εκλογική αναμέτρηση.

  Όπως σας ενημέρωσα χθες η εταιρεία Mertron Analysis του Στράτου Φαναρά, όπως και η MARC, ξεκίνησαν τις δημοσκοπήσεις.

  Όμως αυτό που έμαθα είναι ότι οι πολίτες τους κλείνουν τα τηλεφωνά και δεν απαντούν.

  Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι δημοσκόποι αντιμετωπίζουν τέτοιο μεγάλο πρόβλημα.

   

  Οι αγορές και το τεράστιο ρίσκο των πρώτων δημοσκοπήσεων

  Οι αγορές τώρα χθες έδειξαν (όπως και την Παρασκευή) ότι υπολογίζουν απόλυτα το εκλογικό ρίσκο.

  Τράπεζες και ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,60 σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση που άγγιξε το 7%.

  Χθες ήταν πωλητές και ξένοι που πωλούσαν κυρίως τράπεζες καθώς έχουν υπερκέρδη τους τελευταίους δυο μήνες.

  Η αγορά από εδώ και στο εξής θα είναι σαν το τρενάκι του τρόμου.

  Η αγορά θα είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη στην δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων.

  Οπότε θέλει τεράστια προσοχή καθώς οι δημοσκόποι μπορεί να κατηγορηθούν για πολλά.

  Εξαιτίας του τεταμένου κλίματος μπορεί να κατηγορηθούν για κερδοσκοπία.

  Ότι δηλαδή  χειραγωγούν την αγορά είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

  Θέλει λοιπόν τεράστια προσοχή καθώς θα υπάρξει άμεση σύνδεση των πρώτων δημοσκοπήσεων με την πορεία της αγοράς.

  Ακόμα και διαρροές μπορούν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν.

   

  Γιώργος Γεωργακόπουλος: Το success story της Intrum και τα θηριώδη κέρδη (που έφεραν το bonus;)  

  Πρόκειται δίχως άλλο για ένα success story.

  Βέβαια success story στην πλάτη μικρών και μεγάλων δανειοληπτών.

  Όπως και να το δει κάποιος, δεν παύει η Intrum να είναι ένα story επιτυχίας, που το καρπώνεται το αφεντικό της.

  Τα υπερκέρδη της Intrum φαντάζουν κάτι περισσότερο από απίθανα.

  Σπάνια μια εταιρεία στην Ελλάδα έχει τόσο εκπληκτικά κέρδη EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) αναλογικά με τον τζίρο της.

  Προσέξτε.

  Ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο επικεφαλής της Intrum στην Ελλάδα, θυγατρικής της σουηδικής Intrum AB, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι με τις τακτικές που ακολουθεί (επιθετικές η λιγότερο επιθετικές), φέρνει υπερκέρδη στην εταιρεία του.

  Μάλιστα όπως λέει η αγορά τα κέρδη αυτά «μεταφράζονται σε θηριώδη bonus για τον ίδιο».

  Το οποίο βέβαια δεν είναι κακό.

  Αντίθετα είναι πολύ καλό, ένας CEO να λαμβάνει θηριώδες bonus ανάλογα με τα κέρδη που φέρνει.

  Χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί, πηγές με γνώση, αναφέρουν ότι το 2020-2021, «έλαβε bonus πέριξ του 1 εκατ. ευρώ».

  Όπως ξέρετε αυτά ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται.

  Το 2020 και το 2021 ο κύκλος εργασιών της INTRUM ανήλθε συνολικά στα 347 εκατ. ευρώ (182 εκατ. ευρώ +165 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) στο ποσό ρεκόρ των 205 εκατ. ευρώ (110 εκατ+95 εκατ. ευρώ).

  Όπως διαπιστώνετε, το περιθώριο αθροιστικά, για τις δυο χρονιές  ξεπερνάει το 69%.

  Επίσης στην διετία τα κέρδη προ φόρων, ξεπέρασαν τα 121 εκατ. ευρώ.

  Ήταν τόσα τα υπερκέρδη που η Intrum Ελλάδος δάνεισε με το ποσό των 130 εκατ. ευρώ τη μητρική της Intrum AB, καλύπτοντας ολοσχερώς ομολογιακό δάνειο 130 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε η σουηδική εισηγμένη εταιρεία.

  Not bad at all…

   

  O ισχυρός Komarek του ΟΠΑΠ

  Χθες ο ισχυρός άνδρας του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,40% 15,02  και ιδρυτής του KKCG Group, Karel Komarek, ανακοίνωσε ότι η μητρική εταιρεία Allwyn μετά την εξαγορά της Camelot Lottery Solutions Group, αγόρασε και την Illinois Lottery.

  Όπως έγραψε στα social media o Komarek «με την είσοδο της Allwyn στην αγορά των ΗΠΑ, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός μας να γίνουμε η κορυφαία πλατφόρμα ψυχαγωγίας με λοταρία στον κόσμο. Ανυπομονώ να ξεκινήσω στις ΗΠΑ».

   

  Mytilineos: Τι λέει η CITI

  Τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα, στην Ελληνική αγορά.

  Επειδή οι ξένοι γράφουν μεγάλα κέρδη στις τραπεζικές μετοχές, πολύ εύκολα πουλάνε για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους και καλά κάνουν.

  Αυτό είναι που συμβαίνει τις τελευταίες 3 ημέρες.

  Αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν αλλάζει το μεσομακροπρόθεσμο story των ελληνικών τραπεζών, αλλά μόνο το βραχυπρόθεσμο.

  Μέσα στο καινούριο τοπίο που φαίνεται ότι διαμορφώνεται κορυφαίοι ξένοι διαχειριστές από το city του Λονδίνου εκτιμούν, ότι λίγοι όμιλοι θα έχουν να κερδίσουν από τις εξελίξεις όποιες και εάν είναι αυτές.

  Σύμφωνα με τους ειδικούς, «ένας από αυτούς είναι ο όμιλος Μυτιληναίου».

  Οι ειδικοί τον θεωρούν το απόλυτο win-win play των εκλογών.

  Το χθεσινό report της Citigroup για την Mytilineos ΜΥΤΙΛ 1,52% 37,50 είναι τρανή απόδειξη γιατί η Mytilineos είναι το απόλυτο win-win play των εκλογών.

  Όμως, καθώς ξέρετε του Wiseman του αρέσει πάντα να ξεκοκαλίζει τα εκάστοτε report.

  Έτσι και τώρα η σελίδα 8 του report (βλ. παρακάτω) κρύβει ατόφιο χρυσάφι για την επενδυτική κοινότητα.

  Η έκθεση της CITI για την Mytilineos

  Συγκεκριμένα, ο αναλυτής μας λέει ότι στο bear σενάριο η τιμή στόχος για την Mytilineos είναι τα 20 ευρώ, ενώ στο bull σενάριο η τιμή στόχος είναι τα 37 ευρώ.

  Όπως αντιλαμβάνεστε, η Mytilineos έχει εξαιρετική αναλογία ρίσκου προς προσδοκώμενης απόδοσης.

  Οι ξένοι διαχειριστές δίνουν τεράστια σημασία στις εκτιμήσεις του αναλυτή της Citigroup για το 2023, μια χρονιά η οποία ΠΛΕΟΝ είναι γεμάτη πολιτική αβεβαιότητα.

  Για να γνωρίζετε, ο αναλυτής της Citigroup εκτιμάει ότι η Mytilineos το 2023 θα έχει EBITDA της τάξης των 898 εκ. ευρώ, κέρδη 580,4 εκ. ευρώ και θα δώσει μέρισμα από τα κέρδη του 2023 1,50 ευρώ/μετοχή.

  Δηλαδή στο χθεσινό κλείσιμο των 24,02 ευρώ η Mytilineos παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E 2023e=5,91 και με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2023e= 4,635. Αυτή η πρόβλεψη είναι βρέξει χιονίσει, είτε με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας, είτε όχι.

  Όπως τονίζουν οι ειδικοί, εφόσον η Mytilineos πετύχει τα νούμερα που εκτιμάει ο αναλυτής της Citi τότε δικαιολογεί άνετα να παίξει φέτος, με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2023e=7.

  Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της Mytilineos, πρέπει να πάει στα 38,88 ευρώ φέτος. Όπου και εκεί θα παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E 2023e=9,57.

  Το απίστευτο είναι ότι και στα 38,88 με βάση την εκτίμηση του αναλυτή της Citi θα έχει μία προσδοκώμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 3,85%.

  Όπως τονίζουν οι ειδικοί, αυτήν τη στιγμή μέσα στην ΤΕΡΑΣΤΙΑ αβεβαιότητα που υπάρχει η Mytilineos είναι το απόλυτο καταφύγιο με τη μεγαλύτερη προσδοκώμενη απόδοση.

  Γιατί όπως τονίζουν και στα 38,88 ευρώ θα παίζει με ένα P/E 2023e=9,57, με ένα προσδοκώμενο EV/ EBITDA 2023e=7 και θα έχει μία προσδοκώμενη μερισματική απόδοση στα 38,88 ευρώ της τάξης του 3,85%.

  Αυτοί οι αριθμοδείκτες είναι που κάνουν την Mytilineos το απόλυτο deep value & growth του ελληνικού χρηματιστηρίου.

  Αttica με ΑΝΕΚ: H συγχώνευση, ο Ηλιόπουλος και το κατενάτσιο

  Να δείτε τελικά που έτσι όπως πάει ο Wiseman θα δικαιωθεί όταν προέβλεπε ότι με τον πόλεμο που ξεκίνησε ο Μάριος Ηλιόπουλος, θα χαθεί τελικά η τουριστική σεζόν για την Αttica.

  Υπό την έννοια ότι η εταιρεία δεν θα έχει προλάβει να  ολοκληρώσει εγκαίρως την συγχώνευση της με την ΑΝΕΚ.

  Μάλιστα κάποιοι ναυτιλιακοί κύκλοι θεωρούσαν εξαρχής ότι αυτός ήταν ο στόχος.

  Χθες λοιπόν, παρόλο που η πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,81 κατόρθωσε να «κατασχίσει» της πλευράς του Μάριου Ηλιόπουλου στη Γενική Συνέλευση της MIG ΜΙΓ -1,78% 3,86 , μετά την προειδοποίηση του τελευταίου ότι δεν θα «θέσει παρά πόδα» το όπλο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν προχωρά άμεσα στην κατάρτιση του Σχέδιο μεταβίβασης των δανείων στην Strix.

  H Τράπεζα Πειραιώς προέκρινε ότι θα πρέπει πρώτα να πάρουν το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να πλέον να προχωρήσει η διαδικασία του άρθρου 99 Ν. 4548.

  Να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή, στη Γενική Συνέλευση  εγκρίθηκε η διάθεση  της συνολικής (άμεσης και έμμεσης) συμμετοχής της Εταιρίας στην θυγατρική ATTICA GROUP προς την «STRIX Holdings L.P.» με αντάλλαγμα τη μεταβίβαση προς την Εταιρία του συνόλου των ομολογιακών δανείων εκδόσεώς της σημερινού ανεξόφλητου υπολοίπου €443,8 εκ

  Τέλος στο σίριαλ με τα Δικαστήρια Πειραιά

  Τελειώνει το έργο με τα δικαστήρια Πειραιά, με την καλύτερη δυνατή λύση, όπως τουλάχιστον εισηγήθηκε για αυτήν η αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων.

  Μέσα στο Σαββατοκύριακο πέρασε η πρόταση της επιτροπής, έγινε δηλαδή δεκτή η επιλογή του κτιρίου που προσέφερε η Dimand, η οποία, πάντως, μένει στα σκοτάδια.

  Η ουσία είναι ότι οι ενστάσεις των Ισραηλινών απορρίφθηκαν (είχαν προτείνει το κτίριο Κεράνη, που κρίθηκε ακατάλληλο λόγω στατικότητας) και ο διαγωνισμός «αναγκαστικά» κατακυρώνεται στη Dimand.

  Λέμε αναγκαστικά, γιατί φορείς του Πειραιά (όπως ο δικηγορικός σύλλογος και αντιπολιτευόμενες παρατάξεις είχαν ταχθεί υπέρ της χρήσης των παλιών τελωνείων), αλλά πρέπει ο διαγωνισμός να προχωρήσει, γιατί κινδυνεύουν να χαθούν τα 60 και πλέον εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, που πρέπει να έχουν πιάσει τόπο έως το 2026.

  Τυπικά, μένει να δώσει την έγκρισή του ο δικηγορικός σύλλογος Πειραιά στο δ.σ. των 18.00 που θα συνέλθει σήμερα για να ξεκινήσει επιτέλους το έργο της μετεγκατάστασης του δικαστικού μεγάρου που σέρνεται εδώ και δύο χρόνια.

   

  Η αμαρτωλή σύμβαση του ΟΣΕ  με την Αlstom – TOMH και το πρόστιμο των 2,5 εκατ. ευρώ 

  Μαθαίνω ότι ο νέος υπουργός Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει ήδη  καταπιαστεί με την Αlstom προς την οποία έδωσε ρητή εντολή να ολοκληρώσει το έργο που είχε αναλάβει μέχρι το Σεπτέμβριο.

  Η Γαλλική εταιρεία μαζί με την θυγατρική του ΑΚΤΩΡΑ την ΤΟΜΗ,  τότε που διοικούσε ο Δημήτρης Κούτρας,  είχαν αναλάβει τη σύμβαση για τα συστήματα τηλεδιοίκησης από το 2014.

  Η σύμβαση πέρασε από σαράντα κύματα και στις αρχές του 2021 η ΤΟΜΗ αποχώρησε από την κοινοπραξία.

  Επειδή τα τεχνικά ζητήματα για τις κακοτεχνίες ή τις παραλείψεις του συστήματος  δεν τα κατέχω τόσο όσο τα οικονομικά, θα ήθελα να επικεντρωθώ  στα δεύτερα.

  Άλλωστε στον ίδιο προορισμό μπορείς να καταλήξεις ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους.

  Όπως αποδεικνύεται λοιπόν, δεν χρειάζεται να είσαι μηχανολόγος για να αντιληφθείς ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με με τις συμβάσεις αυτές.

  Μάλιστα είχε γίνει αντιληπτό από τις αρχές του 2019, όταν η  Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) του Υπουργείου Οικονομικών καταλόγισε  πρόστιμο 2,4 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία που είχε αναλάβει το έργο.

  Το σχετικό έγγραφο που αποκάλυψε χθες η ιστοσελίδα reporter united, προκύπτει ότι η δημοσιονομική διόρθωση (έτσι αποκαλείται κομψά το πρόστιμο) μεταξύ άλλων επιβάλλεται λόγω μη εκπλήρωσης συμβατικού όρου, σχετικά με την παροχή τεχνογνωσίας ειδικού έργου στο τμήμα ΣΚΑ – Πλατύ.

  Ειδικότερα, επιβάλλεται διότι η μη εκπόνηση και έγκριση των μελετών από τη δανειοπάροχο εταιρεία, με χρήση του εξειδικευμένου προσωπικού της και της εμπειρίας που διαθέτει σε έργα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, καθώς και η μη παροχή της εξειδικευμένης εμπειρίας και τεχνογνωσίας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών από την ανάδοχο κοινοπραξία, σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

  Προφανώς δεν μπορεί ουδείς να αμφισβητήσει την εμπειρία της Alstom καθώς η  γαλλική εταιρεία είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, στον τομέα των υποδομών.

  Τα έσοδα της πέρυσι ξεπέρασαν τα 15 δισ. Ευρώ.

  Ωστόσο η εταιρεία συχνά – πυκνά έχει εμπλακεί σε γκρίζες ιστορίες διαφθοράς σε πολλές χώρες με αποκορύφωμα την ποινή των 700 εκατ. ευρώ  που της επιβλήθηκε  από το αμερικανικό δημόσιο, το 2014.

  Επιτροπή Ανταγωνισμού: Σε λιγότερο από 50 μήνες για το πόρισμα

  Τρέχει να προλάβει τις προθεσμίες που ο ίδιος έχει θέσει στη μεγάλη έρευνα για πιθανές μη σύννομες  πρακτικές στις χρεώσεις τραπεζών.

  Ο λόγος για τον επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γιάννη Λιανό, ο οποίος θέλει η υπόθεση αυτή να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον χρόνο που έχουν χρειαστεί τέτοιες υποθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Δηλαδή σε λιγότερο από 50 μήνες.

  Μετράμε, λοιπόν: Η έρευνα αν θυμάστε  ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019 με τις θεαματικές εφόδους των ελεγκτών της Επιτροπής στις μεγάλες τράπεζες όπου συλλέχθηκε πολύ σημαντικό υλικό, εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, emails.

  Τον Ιούνιο του 2021 με αφορμή τον διορισμό νέας αντιπροέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ήταν χειρίστρια της υπόθεσης των τραπεζών ο κ. Λιανός με μια εμπιστευτική επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έκανε λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις σε σχέση με τους αρχικούς προγραμματισμούς της Επιτροπής.

  Τον Οκτώβριο του 2022 η υπόθεση ανατίθεται σε αρμόδιο εισηγητή και πέντε μήνες αργότερα, την περασμένη Πέμπτη η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε στην κατά προτεραιότητα εξέταση και ανάθεση σε αρμόδιο Εισηγητή της διερεύνησης ορισμένων πρακτικών επιχειρήσεων δραστηριοποιούμενων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

  Επομένως έχουν ήδη περάσει οι πρώτοι  40 μήνες.

  Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο εισηγητής  θα πρέπει να καταθέσει στην ολομέλεια την εισήγησή του εντός 150 ημερών, προθεσμία που μπορεί να παραταθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής άλλες 60 ημέρες, δηλαδή άλλοι επτά μήνες.

  Φαίνεται τελικά πώς αν δεν υπάρξουν ανατροπές, κάτι που ωστόσο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, ο Γιάννης Λιανός θα πετύχει τους χρόνους που έχει θέσει.

   

  Ψάχνουν αφορμή για κερδοσκοπήσουν οι επιτήδειοι της αγοράς

  Ήταν στραβό το κλήμα το έφαγε και ο γάιδαρος.

  Δεν φτάνει που οι τιμές ιδιαίτερα στα τρόφιμα και τα άλλα καταναλωτικά αγαθά έχουν κολλήσει στα ύψη, τώρα διάφοροι επιτήδειοι με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, επιχειρούν να ανεβάσουν τις τιμές με πρόσχημα της διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη Β. Ελλάδα.

  Όπως λένε γνώστες της αγοράς στον το κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα αυξηθεί κατά 40% αν αυτή  γίνει οδικώς αντί  σιδηροδρομικώς

  Από τις γραμμές του ΟΣΕ διακινείται  κατά μέσο όρο ημερησίως φορτίο που αναλογεί σε 30 φορτηγά στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη και άλλα 30 φορτηγά στην αντίστροφη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

  Αναφορικά με τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, πέρσι σημειώθηκε αύξηση κατά 2,2%, από 461 χιλ. TEUs, σε 471 χιλ. TEUs το 2021 εκ των οποίων 8.000 TEUs μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σόφιας.

  Η τιμή μεταφοράς της παλέτας από το λιμάνι του Πειραιά στη Θεσσαλονίκη οδικώς και σιδηροδρομικώς έχει 50 και 40 ευρώ αντίστοιχα.

  Άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις στις σιδηροδρομικές μεταφορές περίπου 100.000 εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Πειραιά στους προορισμούς των χωρών της κεντρικής Ευρώπης.

   

  Θανάσης Δαγούμας (Πρόεδρος ΡΑΕ και μέλλων Πρόεδρος  ΡΑΑΕΥ): Η τρίπλα του Σκρέκα 

  Ο  φίλος της στήλης Θανάσης Δαγούμας έχει εξελίξεις στη ζωή του, την επαγγελματική εννοούμε.

  Άλλωστε  η προσωπική του ζωή του ανήκει και εμείς, όπως γνωρίζετε, δεν κάνουμε δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας.

  Λοιπόν έχουμε και λέμε: με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο – σκούπα του ΥΠΕΝ, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ που θα υποβαθμιστεί σε Αντιπρόεδρο, μπορεί να γίνει Πρόεδρος της Υπερ-Αρχής που θα λέγεται ΡΑΑΕΥ, όσο κακόηχο και… χασμωδικό αν ακούγεται αυτό το αρκτικόλεξο.

  Άρα ο φίλτατος Θανάσης, μπορεί να γίνει Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ και ο wiseman σας λέει υπεύθυνα πως ναι, θα γίνει Πρόεδρος της Υπερ-Αρχής, με εντολή από άνθρωπο που κατοικοεδρεύει στο Μ.Μ. δηλαδή στο Μέγαρο Μαξίμου.

  Να θυμίσουμε πως με το  νομοσχέδιο που δόθηκε σε  διαβούλευση, ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Δαγούμας θα γινόταν αυτομάτως αντιπρόεδρος της υπο-ολομέλειας Ενέργειας, και οι δύο σημερινοί αντιπρόεδροι (ο κ.Ψυχογιός και ο κ. Φούρλαρης) θα κατέληγαν  αντιπρόεδροι, στην υπο-ολομέλεια υδάτων ο ένας και στην υπο-ολομέλεια αποβλήτων ο άλλος, εφόσον έκαναν τη σχετική αίτηση.

  Αλλάζουν όμως οι καιροί, όπως λέει κι ο Διονύσης Σαββόπουλος στο τραγούδι για τον κότσυφα και με την τροπολογία ο κ. Δαγούμας μπορεί να γίνει (και θα γίνει-αλίμονο τη στιγμή αυτή περίμενε μήνες τώρα που απειλείτο με υποβάθμιση) πρόεδρος ολόκληρης της ΡΑΑΕΥ.

  Θα πείτε με πρώτη ανάγνωση: θρίαμβος για τον φίλτατο Θανάση με τη διαφήμιση που του έκανε τόσο καιρό η στήλη.

  H τροπολογία, ο Σκρέκας, ο Χατζηδάκης και το ΜΜ

  Είναι όμως έτσι; Λοιπόν (ξανά) έχουμε και λέμε: με την ίδια τροπολογία  ενισχύεται τα μέγιστα  η αυτοτέλεια του υπο-κλάδου Ενέργειας έναντι του Προέδρου της Υπερ-Αρχής και οι ουσιαστικές αρμοδιότητες του κρίσιμου κλάδου περνούν στον Αντιπρόεδρο που μέχρι τώρα προοριζόταν για υποβαθμισμένος σε αρμοδιότητες.

  Άρα ο Θανάσης Δαγούμας αναλαμβάνει μεν Πρόεδρος απολαμβάνοντας το σχετικό «ονόρε» που έλεγαν και οι παλαιοί, αλλά τις αρμοδιότητες της Ενέργειας θα τις έχει άλλος και όχι ο ίδιος.

  Τί ακριβώς συνέβη, το γνωρίζει και σας το λέει μόνον ο wiseman.

  Είναι δεδομένο πως ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας δεν θέλει να τον δει ούτε σε …γραμματόσημο τον κο Δαγούμα, πολλώ δε μάλλον που ο μέλλων Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ έχει καταφερθεί ευθέως και δημόσια κατά του ΥΠΕΝ για το θέμα των 70 εκατομμυρίων που άργησε να πάει στα τιμολόγια λιανικής.

  Δεδομένο επίσης ότι τον πελάτη της στήλης Θανάση, τον στηρίζει και έχει παρέμβει υπέρ του, ο νυν Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, που έχει επιρροή στο ΜΜ αλλά και στην οικογένεια Μητσοτάκη με την ευρεία έννοια.

  Σας πληροφορώ όμως ότι έχει  παρέμβει εναντίον του και ένας σημαντικός επιχειρηματίας στο χώρο της Ενέργειας που πολεμάει τον κο Δαγούμα, θεωρώντας πως είναι πάγιος υποστηρικτής του μεγάλου Ενεργειακού αντιπάλου του.

  Όλος αυτός ο «μύλος» λοιπόν, κατέληξε στη Σολομώντεια λύση για τον Θανάση Δαγούμα: «κάντε τον Υπερ-Πρόεδρο για να μην φωνάζουν οι φίλοι και υποστηρικτές του, αλλά μην του δώσετε την αρμοδιότητα της Ενέργειας την οποία να την κρατήσει ο Αντιπρόεδρος, ώστε να μην φωνάζουν οι εχθροί του!» είπαν στο Μ.Μ. και έτσι έγινε.

  Και τώρα με τί θα ασχολείται ο φίλτατος Θανάσης;

  Μα …με τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη και με θέματα μισθολογικών ζητημάτων και προσλήψεων που παραμένουν ανοιχτά, όπως έχει αναφέρει   κατ’ επανάληψη ο ίδιος.

  Τι ισχύει τελικά για τον κο Δαγούμα;

  «Η νίκη ως παρηγοριά» όπως έχει γράψει ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας  φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος ή απλώς «kicking up» δηλαδή «κλωτσιά με προαγωγή» όπως λένε κυνικά οι Αγγλοσάξωνες;

  Ο χρόνος θα δείξει, αλλά το βέβαιον είναι ένα: ο Θανάσης Δαγούμας θα παραμείνει φίλος και κυρίως, πελάτης της στήλης…

   

  Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Ως εκ τούτου, το mononews.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.