• Business

    Έρχεται η ώρα της κρίσης για τους συνιδρυτές της Bluehouse

    Ο Γιάννης Δεληκανάκης


    Αναβολή για τις 18 Δεκεμβρίου ζήτησαν οι Βίκτωρ Πιζάντε και Χαράλαμπος Πανδής, οι οποίοι κλήθηκαν να απολογηθούν ενώπιον του Πταισματοδικείου Αθηνών, κατόπιν της έγκλησης του πρώην συνεργάτη τους, Γιάννη Δεληκανάκη ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

    Η απολογία ήταν προγραμματισμένη για χθες, Δευτέρα, αλλά το αίτημα αναβολής έγινε δεκτό. Θυμίζουμε πως η μήνυση κατατέθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 2022, με αντικείμενο το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης, της απιστίας και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, με διαρκή δράση από τον Γιάννη Δεληκανάκη, συνιδρυτή της Bluehouse.

    Η εισαγγελέας αποφάσισε να προχωρήσει στην εξέτασή των εγκαλούμενων ως υπόπτους τέλεσης αυτών των αδικημάτων, ενώ απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου πλημμελειοδικών για τυχόν άσκηση ποινικής δίωξης.

    Βάσει όσων αναφέρονταν στη μήνυση, Πιζάντε και Πανδής «έπεισαν τους εγκαλούντες (τον Δεληκανάκη και την Investcastle Limited – συμφερόντων Δεληκανάκη) σε πράξεις, παραλείψεις ή ανοχές με σκοπό από τη βλάβη της ξένης περιουσίας να αποκομίσουν οι ίδιοι παράνομο περιουσιακό όφελος, προκαλώντας ζημιά 3,4 εκατ. ευρώ».

    Επίσης, ο εγκαλών αναφέρει πως ενόσω πάλευε για τη ζωή του προσβεβλημένος από Covid-19, «οι τρεις πρώτοι εγκαλούμενοι προχώρησαν εν αγνοία του τις συζητήσεις για την πώληση του ομίλου (σ.σ. της Bluehouse), στις ενδιαφερόμενες εταιρείες που είχαν αρχικά προσεγγίσει τον ίδιο (Fosun & Ashmore), τον αντικατέστησαν σε όλα τα δ.σ. του ομίλου, επικοινώνησαν με τις Κεφαλαιαγορές Κύπρου και Λουξεμβούργου ζητώντας την επισπευμένη αντικατάστασή του λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, απέκτησαν πρόσβαση στα ψηφιακά αρχεία και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καταργώντας και αποκλείοντας οποιαδήποτε πρόσβασή του σε αυτά, διέκοψαν μονομερώς τις συμβάσεις συνεργασίας, κοινοποιώντας τις ενημερώσεις στην οικία του στην Πράγα, ενώ ήξεραν ότι βρισκόταν σε νοσοκομείο στην Αθήνα».

    «Οι κατηγορίες αφορούν στη μήνυση που έχετε δημοσιοποιήσει ήδη από το Μάιο 2023 και είναι ανυπόστατες. Οι εξηγήσεις μας θα δοθούν στις μόνες αρμόδιες δικαστικές αρχές στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής διερεύνησης», διαμηνύει σε απάντησή της στο mononews η Bluehouse.

    Ο πόλεμος ξέσπασε μεταξύ των τριών 19 χρόνια μετά την ίδρυση της Bluehouse, η οποία προσέλκυσε κεφάλαια 500 εκατομμυρίων ευρώ από Έλληνες εφοπλιστές κι άλλους επιχειρηματίες, από την EBRD, το Ίδρυμα Rockefeller και άλλες πηγές.

    Σημειωτέον ότι το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της Bluehouse περιλαμβάνει σήμερα το Fashion City Outlet στη Λάρισα, το οποίο ανέπτυξε και διαχειρίζεται μαζί με την πορτογαλική Sonae Sierra, καθώς και το υπό ανάπτυξη Castello Bibelli στην Κέρκυρα, το οποίο έχει αποκτήσει σε συνεργασία με τον όμιλο Φάις.

    Έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

    Νεότερα υπάρχουν και σε άλλο μέτωπο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με απόφαση 6ης Νοεμβρίου διόρισε ερευνώντες λειτουργούς.

    Σκοπός, όπως αναφέρει επιστολή της Επιτροπής προς μάρτυρα που κατέθεσε, είναι η διερεύνηση του κατά πόσο η Bluehouse Investments Advisors δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες της χορηγήθηκε η άδεια Διαχειριστή Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων.

    Υπενθυμίζεται πως στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχει φτάσει καταγγελία η οποία αφορά σε παράνομη μεταφορά ποσών (υπεξαίρεση), που φτάνουν τα 20 εκατομμύρια, προς τους διαχειριστές της Bluehouse.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέες καταγγελίες – φωτιά κατά της Bluehouse για υπεξαίρεση

    Bluehouse: Η μεγάλη διαμάχη του Δεληκανάκη με τους Πανδή και Πιζάντε – Όλο το παρασκήνιο

    Η απάντηση της Bluehouse & η μήνυση για απάτη και απιστία



    ΣΧΟΛΙΑ